Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
3. prosince 2003

Přijíždí specialisté na prodloužení z Vítkovic

Z posledních pěti utkání v Edenu mezi Slavií a Vítkovicemi skončily čtyři v prodloužení, hra v nastaveném čase (letos už dvanáctkrát) patří i letos mezi tradiční znaky zápasů hokejistů ze severu Moravy. V prvním letošním vzájemném utkání v Edenu vyhráli ostravští gólem Kaděry právě až v prodloužení, v odvetě na ledě stadionu Sarezy v Ostravě-Porubě se radovala Slavia, branky střílela první řada kapitána Beránka. V posledním kole obě mužstva vyhrála, Slavia si odvezla cenné dva body ze Zlína, Vítkovice doma za napjaté atmosféry porazily Litvínov. V táboře pátečního soupeře Slavie to vře, fanoušci po podivném vyhazovu Romana Kaděry žádají "hlavu" trenéra Svozila.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Ladislav Svozil a Aleš Tomášek
Největší úspěchy: mistr ligy 1952, 1981, 7krát vicemistr
Posledních pět let: 5. < 2.< 3.< 14.< 8.
Internet: www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu: Jiří Trvaj, Jiří Burger, Ivan Padělek

Situace před zápasem - marodka trápí oba týmy

V posledním utkání ve Zlíně museli trenéři Slavie poskládat defenzivní řady jak jen se dalo. Zdá se, že problémy neopustí úřadujícího mistra ani v utkání s Vítkovicemi. Mimo hru je stále dlouhodobě zraněný František Kučera, od zápasu 25.kola v Pardubicích laboruje se zraněným ramenem Petr Kadlec a dosud se do hry nevrátil. K nim přibyl na marodku nemocný Jan Novák, nejproduktivnější bek Slavie a třetí nejlepší v extralize. "Budeme hrát ve stejné sestavě jako ve Zlíně," naznačil pro ČTK asistent Ondřej Weissmann. Tím dal i trošku odpověď na to, kdo nastoupí v brance. Lukáš Hronek má skvělou formu, je v čele brankářských statistik celé soutěže a zatím asi není důvod ho střídat.

To soupeře z Ostravy trápí ještě početnější marodka, kvůli nejrůznějším zranění a onemocnění budou chybět obránci Kowalczyk, Černošek a útočníci I.Padělek, Hubáček, Vala a Krayzel. A k tomu se navíc musí připočíst vyřazení Romana Kaděry z kádru. Odhodlání však oslabenému týmu chybět nebude. "Dokázali jsme si, že máme na to odehrát dobrý zápas i v nekompletním složení. Musíme vycházet ze zabezpečené obrany a nedělat individuální chyby," nechal se slyšet pro ČTK trenér Vítkovic Ladislav Svozil. Po úspěšném představení mladého brankáře Martina Faltera proti Litvínovu má navíc zamotanou hlavu, komu dát v Edenu šanci v brance.

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Střelecké premiéry mladých obránců
Hned čtyři obránci slávistického kádru se dočkali v právě probíhající sezóně své první extraligové branky. Jako první se prosadil v dohrávce 11.kola Dominik Graňák (11.6.1983). Slovenský reprezentant, jenž však už získal i české občanství, loni odehrál v extralize svou nováčkovskou sezónu a vedl si výborně. Šanci od Vladimíra Růžičky vzal za pačesy a byl příjemným překvapením, včetně playoff odehrál celkem 54 zápasů a na konci se radoval z mistrovského titulu. K tomu se dá říct jen - premiérová sezóna jako hrom. Na svou první branku čekal až do utkání s Litvínovem, kdy se podílel na debaklu 7:0. Prvního gólu se dvacetiletý obránce dočkal ve svém 69 startu.

Ještě o více než rok je mladší Ondřej Staněk (19.2.1984), odchovanec Slavie. Loni také nastoupil poprvé v extralize, připsal si do statistik celkem 10 zápasů, z toho 5 v playoff. Letos dostává ještě více příležitostí nastupovat od začátku utkání. Své slavné chvilky se dočkal 31.října v utkání 19.kola v Plzni, kde po přihrávce Petra Jaroše překonal plzeňského brankáře Šmída. Urostlý bek nechybí v širší nominaci na nadcházející MS dvacetiletých ve Finsku.

Nejdéle ze čtyř mladých obránců ve Slavii čekal na gól nejstarší z nich, dvaadvacetiletý David Pojkar (4.6.1981). Před začátkem letošní sezóny už měl na svém kontě 72 utkání během čtyř extraligových ročníků. Loni odehrál za Slavii jen tři utkání, jinak působil v první lize. Letos se dočkal další šance a stal se stabilním členem slávistické defenzivy. Z premiérového gólu v extralize se radoval 23.listopadu a padl do sítě budějovického mladíka v brance Chábery. Na první střelecký zápis čekal přes devadesát utkání.

V posledním utkání ve Zlíně byli trenéři Slavie postaveni před nelehký úkol. Kromě dlouhodobě zraněného Františka Kučery jim totiž ještě vypadli ze sestavy nejproduktivnější beci Petr Kadlec a Jan Novák. Šanci tak kromě jiných dostal i poprvé v sezóně dvacetiletý Petr Braniš (30.3.1983). Kapitán juniorského mužstva debutoval v extralize v 52.kole loňské sezóny ve Vsetíně. O zařazení šikovného beka do "áčka" uvažoval Vladimír Růžička už delší dobu. Ve Zlíně Braniš rozhodně nezklamal, nastupoval v první obraně po boku Kolaříka a v 14.minutě se dokonce po asistencích Supa a Beránka trefil do "černého". Slovenského brankáře ve službách HC Hamé Igora Murína překonal lehkou střelou od modré. Ve druhém startu v extralize se tedy už dočkal první branky, ze slávistických mladíků tak čekal na gól nejkratší dobu.

Trenér a GM Vladimír Růžička se už před sezónou nechal slyšet, že míní dát velký prostor i mladíkům a vlastním odchovancům klubu. A zatím tak činí. Najmarkantnější to bylo ve Zlíně, kde měla slávistická obrana věkový průměr necelých 24 let. Zbylo už jen zkušené duo třicátníků Kuntoš a Kolařík, jinak nastoupili - Staněk (19), Graňák a Braniš (20), Pojkar (22). Šanci však dostávají i mladíci v útoku, kde nastupují osmnáctiletý Marek Kvapil (4 zápasy) a další talent, o něco mladší Roman Červenka (8 zápasů). Ani jeden se zatím do statistik nezapsal. Co se týče budoucnosti, tak snad slávističtí fanoušci obavy mít nemusí. Za vše mluví výsledky - junioři jsou v extralize na druhém místě, dorostenci své soutěži dominují a už dvacet zápasů za sebou neprohráli.

Z TÁBORA SOUPEŘE

Loni skončili svěřenci trenéra Svozila na konečném pátém místě, letos se zatím drží ve středu tabulky. V posledních zápasech se však musí Vítkovice “poprat“ s velkou marodkou. Zraněnou brankářskou jedničku Jiřího Trvaje zatím nahrazuje host z Litvínova Marek Pinc. Značné ztráty počítají i v útočných řadách, s Litvínovem nehráli čtyři kvalitní forvardi - kvůli zranění vypadl nejlepší střelec Ivan Padělek i Petr Hubáček. Dlouhodobější problémy závažného charakteru trápí Luďka Krayzela a Petra Valu.

Navíc před utkáním s Budějovicemi dostal "vyhazov" druhý nejproduktivnější hráč mužstva, kapitán Roman Kaděra. Trenér Ladislav Svozil uvedl jako důvod výkonnostní výkyvy, co si o tom myslí fanoušci, to dali najevo v utkání s Litvínovem. Transparenty i pokřiky vyzývali trenéra k odstoupení a jasně se postavili za hráče. V podivné atmosféře si ale hráči Vítkovic s "Chemiky" v pohodě poradili a vyhráli 5:0, shut-outem se blýskl mladý brankář Martin Falter, protože dočasná týmová jednička Marek Pinc nemohla kvůli dohodě Vítkovic s Litvínovem v duelu nastoupit.

O budoucnosti Kaděry by mohlo být jasno do konce týdne, nabídky nejen z extraligy se mu jen hrnou. On sám si podle svých slov vybírá ze dvou nabídek, asi nejvážnějším zájemcem jsou České Budějovice. Před příjezdem do Edenu tedy panuje ve vítkovickém táboru napjatá atmosféra. V souvislosti s Vítkovicemi se navíc objevily spekulace kolem aféry s údajným sázením na extraligové zápasy. Přes všechny problémy se ale momentálně šestému celku extraligy daří, z posledních pěti utkání zaváhaly Vítkovice jen doma s Libercem.

V Edenu se opět objeví Petr Míka, slávistický odchovanec a stále hráč Slavie, který je ve Vítkovicích na hostování do konce sezóny. Nejproduktivnějším hráčem je centr Jiří Burger, který také převzal po Kaděrovi kapitánské céčko. Opačný pocit než Kaděra zažívají Filip Turek a Juraj Štefanka, které propustil jejich klub Č.Budějovice resp. Kladno a v severomoravském týmu se stali velice platnými hráči.



Historická bilance v extralize
Slavia - Vítkovice  38,  15 - 10 - 13, 100:101 
Postavení v tabulce
3. Slavia     29    14 - 2 - 4 - 1 - 8    82:60  51
6. Vítkovice  29     9 - 3 - 6 - 3 - 8    76:71  42 
Co mají oba týmy společného
Na hostování ve Vítkovicích je útočník Slavie, Petr Míka.
Poslední zápasy
Zlín - Slavia 2:3p
Liberec - Slavia 2:1
Slavia - Třinec 3:1
Slavia - Č.Budějovice 3:1
Pardubice - Slavia 5:3
Vítkovice - Litvínov 5:0
Č.Budějovice - Vítkovice 1:2p
Vítkovice - Liberec 3:4
Vítkovice - Třinec 4:2
Vsetín - Vítkovice 1:1
Sestavy v minulém kole
Hronek - Braniš, Kolařík, Kuntoš, Graňák, D.Pojkar, Staněk - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Klepiš, Vondrka, Kvapil Falter - Seman, Rimmel, Jurečka, Zápotočný, Pavel Kumstát, Chmelíř - J.Štefanka, Burger, Krenželok - Míka, Turek, M.Tomášek - Irgl, A.Padělek, Olesz
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 13+23 = 36
2. Michal Sup 18+8 = 26
3. David Hruška 7+14 = 21
4. Jan Novák 5+12 = 17
5. Patrik Martinec 6+8 = 14
1. Jiří Burger 11+13 = 24
2. Roman Kaděra 9+9 = 18
3. Ivan Padělek 11+6 = 17
4. Filip Turek 8+8 = 16
5. Petr Hubáček 5+10 = 15
Brankáři
Lukáš Hronek 12 - 1.42 - 95,69
Roman Málek 20 - 2.34 - 92,00
Jiří Trvaj 19 - 2.14 - 93,21
Marek Pinc 7 - 2.41 - 93,39
Martin Falter 4 - 3.13 - 91,79
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více