Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
11. prosince 2003

Proti Kladnu s devíti reprezentanty

K poslednímu duelu před vánoční přestávkou nepojede Slavia moc daleko. Ve 33.kole jí čeká středočeské derby proti týmu HC Rabat Kladno. Letošní bilanci s extraligovým "staronováčkem" mají zatím slávisté velice příznivou a pokazit by si ji rozhodně nechtěli ani v pátek. Celkem devět hokejistů Slavie dostalo nominaci do národního týmu, na Kladně bude hodně upřena pozornost na brankáře Lukáše Hronka. Souboj reprezentačního nováčka s domácí oporou Zdeňkem Orctem hodně napoví, kam budou po zápase putovat body.

Náš soupeř
Klub založen: 1924 jako SK Kladno
Trenéři: Zdeněk Müller, Vladimír Evan, Petr Tatíček
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1959, 1975-78, 1980)
Posledních pět let: postup < 14. < 12. < 13. < 13.
Internet: www.hcrabatkladno.cz
Hvězdy týmu: Zdeněk Orct, Martin Procházka, Robert Kysela

UDÁLOST VE SLÁVISTICKÉM TÁBOŘE

Rekordní počet hráčů v historii klubu se objevil v širší nominaci trenérů národního týmu na přátelský zápas s Kanadou a nadcházející turnaj Baltika v Moskvě. Kdo se tedy dočkal ze Slavie pozvánky? Debut v reprezentaci si prožije jedenadvacetiletý brankář Lukáš Hronek (foto) a útok "mladých pušek " Petr Jaroš, Milan Kopecký, Radek Dlouhý. Nechybí ani kompletní elitní útok Slavie a hrozba všech soupeřů v extralize David Hruška, Josef Beránek, Michal Sup. Z obránců se ve výběru objeví dvojice Jan Novák - Pavel Kolařík.

Když k tomu přidáme juniorské reprezentanty do 20 let, obránce Ondřeje Staňka a útočníka Jakuba Klepiše, plus nominaci Dominika Graňáka do slovenského národního týmu, může tak trenérům Weissmannovi s Kalousem chybět v době vánoční pauzy až dvanáct hráčů. Na jednu stranu je to určitě vyznamenání pro klub, na druhou ale také nepříjemné starosti. Příprava bez hlavního kouče a GM Vladimíra Růžičky, poloviny mužstva - asi nic ideálního?!

V sezóně zatím Slavia vs. Kladno 2:0

Jen dobré vzpomínky mají slávisté na první letošní vzájemný duel. Na Kladno jeli v 7.kole se ziskem pouhých dvou bodů, premiérového vítězství sezóny se dočkali právě až 27.září v televizním utkání. Dvěma góly o tom rozhodl střelec Michal Sup, nulu vychytal Roman Málek. Od té doby nabral úřadující mistr opět dobrý kurs a stoupal nahoru tabulkou. I v odvetě na ledě v Edenu se pak více dařilo Slavii, která vyhrála 4:2. Utkání pak mělo rušnou tečku, kdy se po závěrečné siréně strhla menší hromadná rvačka, tresty ve hře a stop na jeden zápas si ze vzájemné potyčky odnesli slávistický mladík Petr Jaroš a kladenský útočník Lažo.

Zápasy s Kladnem nejen o gólech

Podobně se porvali hráči Kladna i v nedávném utkání s Pardubicemi, pro nesvářené dvojice Lažo – Zábranský a V. Čech – Pištek skončil zápas předčasně. Vysoké tresty se také podepsaly na umístění kladenských hráčů na špici tabulky trestů. V první desítce největších hříšníků extraligy jsou Zajíc (97 t.m., první), Lažo (80, šestý) a Kruliš (79, sedmý). Kladenští se rozhodně se svými soupeři nepářou, nědy to však v tvrdosti až přehánějí, což bylo také jedním z témat pozápasových ohlasů po druhém duelu mezi Slavií a Kladnem. Že by se tak v pátek mohli fanoušci obou táborů přichystat opět na nějaké to zpestření ve stylu “ring volný“?

Od baráže daleko, k play-off zatím kousek

Na Kladně se před sezónou nemluvilo o bůhvíjakých plánech, šestinásobný mistr se vrátil do nejvyšší soutěže po jednom roku pobytu v 1.lize, kam spadl po neúspěšné baráži s Libercem. Vzpomínky na jednu z nejhorších chvil v historii klubu mají snad všichni ještě v živé paměti a tak byl cíl jasný – hlavně to nezopakovat! Jistě se však v hlavách funkcionářů, hráčů i fanoušků v tradiční středočeské hokejové baště míhají i myšlenky na play-off, vytouženou metu všech týmů. A zatím od toho rozhodně nejsou daleko – po 32.kole drží kladenští osmou příčku.

Mužstvo už dlouho dobu nenosí na prsou paní Poldi, ale od letošní sezóny se na dresu objevuje buldok. A stejně jak slibovali trenéři, tak i kladenští hokejisté hrají. Urputný styl zatím přináší týmu úspěchy, vylámal si na něm zuby už nejeden favorit. Kladno dokázalo např. vyhrát v v prodloužení Pardubicích i na Spartě. Dvakrát už stačil Kladnu na vítězství jen jeden gól (Litvínov, Znojmo), vždy doma a vždy se trefil veterán zadních řad Petr Kasík. Naopak největší propadák utržilo Kladno ve 22.kole ve Zlíně, odkud odjíždělo s potupným debaklem 0:10. Středočeši vstřelili zatím 64 branek, stejnou bilanci mají České Budějovice a horší už jen Vsetín. Při většinou vyrovnaných utkání hraje nejdůležitější roli v týmu brankář Zdeněk Orct.

Brankář Orct - základ kladenských úspěchů

Zkušený gólman v letošní sezóně září, čelí pokaždé obrovskému počtu střel a na jeho výkonu záleží často osud celého zápasu. V brankářských statistikách je podle procentuální úspěšnosti na třetím místě (93, 75 %), nuly se zatím dočkal jediné. V době jeho zdravotní indispozice ho až nečekaně skvěle nahradil mladík Miroslav Kopřiva, který odchytal čtyři zápasy, z toho ve dvou z nich nedostal ani jednu branku (především cenná výhra 3:0 nad Spartou).

Další osobností v týmu měl být útočník Martin Procházka. Kladenský odchovanec se po letech vrátil domů, vstřelil hned na začátku několik důležitých branek. Přínos čtyřnásobného šampióna a olympijského vítěze byl prostě nepopiratelný, ke škodě mužstva i samotného hráče přišly zdravotní problémy a tak stihl odehrát zatím jen 13 utkání. O střeleckou potenci se tak musí podělit více hráčů, zkušenosti nabízejí Robert Kysela, Radek Gardoň či známý hecíř Josef Zajíc, z dravého mládí se nejvíce prosazují Tomáš Horna a Miloslav Hořava mladší. Jeho bratr Petr se zas stal stabilním členem defenzivy, třetí z rodinného klanu Hořavů a bývalý hráč Slavie byl ještě donedávna koučem Karlových Varů.

V posledním utkání v Litvínově, kde kladenští hráči vybojovali bod za remízu 1:1, určitě trenéři rádi uvítali zpět na ledě dlouhodobého maroda – obránce Jaroslava Špeldu. Ze stavu zraněných se do přípravy mužstva také přesunul útočník Ladislav Vlček.



Historická bilance v extralize
Slavia - Kladno   37,  20 - 1 - 16, 122:104 
Postavení v tabulce
2. Slavia   32    16 - 2 - 4 - 1 - 9   95:70  57
8. Kladno   32    12 - 2 - 2 - 2 - 14  64:83  44 
Co mají oba týmy společného
Dres Kladna chvíli oblékal Pavel Kolařík, v extralize v dresu Slavie debutoval obránce Bořek Sláma, v Edenu působil i další bek Roman Chatrnúch, který je momentálně zraněný.
Poslední zápasy
Litvínov - Kladno 1:1
Kladno - Liberec 3:2
Třinec - Kladno 6:2
Kladno - Pardubice 1:4
Sparta - Kladno 2:3p
Slavia - Plzeň 6:2
Znojmo - Slavia 5:2
Slavia - Vítkovice 5:3
Zlín - Slavia 2:3p
Liberec - Slavia 2:1
Sestavy v minulém kole
Orct - Zeman, P. Kasík, Sláma, Špelda, V. Čech, P. Hořava, Malena - Horna, Gardoň, Klimt - Kysela, Zajíc, M. Havel - V. Bílek, Kalla, Frolík - Lažo, Pazourek, Jankových Hronek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, D.Pojkar, Kuntoš, Graňák, Staněk - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Kvapil, Vondrka, Tomica
Nejproduktivnější hráči
1. Robert Kysela 7+9 = 16
2. Radek Gardoň 6+9 = 15
3. Jaroslav Kalla 6+8 = 14
4. Tomáš Horna 9+2 = 11
5. Miloslav Hořava 6+5 = 11
1. Josef Beránek 13+26 = 39
2. Michal Sup 18+10 = 28
3. David Hruška 10+14 = 24
4. Patrik Martinec 7+12 = 19
5. Milan Antoš 7+12 = 19
Brankáři
Zdeněk Orct 28 - 2.51 - 93,75
Zdeněk Kopřiva 4 - 2.18 - 94,37
Jan Pospíšil 5 - 4.09 - 90,00
Lukáš Hronek 15 - 1.82 - 94,39
Roman Málek 21 - 2.34 - 91,98
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více