Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
31. prosince 2003

Milan Antoš dává panu Břízovi góly rád

P r a h a - Poprvé skončilo pražské derby v letošní sezóně pro Slavii nepříznivě, ale ani po těsné porážce 2:3 nemuseli opouštět úřadující mistři T-Mobile arénu se svěšenými hlavami. Konala se slibovaná a kvalitní podívaná, která postupně dostávala grády až vyvrcholila dramatem ve třetí třetině. Za stavu 1:2 trefili slávisté dvě tyče, nevyužili čtyřminutovou přesilovku a na třetí gól domácích už stačili přidat jen jednu odpověď. Kromě bodů tak ztratili i druhé místo v tabulce. ”Prostě Sparta dala o gól víc, hokej to byl vyrovnaný a smutný z toho nejsem, to snad nebyl dneska na zimáku nikdo, ” mluvil po zápase klidným hlasem autor gólu naděje, Milan Antoš. Nejvíce potěšující na derby byla právě divácká kulisa téměř vyprodané haly: “Vnímali jsme to, jsme rádi, že lidi přišli, protože to děláme kvůli nim.“

V hodnocení zápasu zkušený útočník nedělal z porážky tragédii. “Určitě nás to mrzí, byl to poslední zápas v roce, lidi se přišli pobavit a to se doufám povedlo. Myslím si, že my jsme předvedli celkem dobrý hokej a že jsme prohráli, to se stává. Dali jsem za stavu 2:1 dvě tyče a pak jsme dostali nešťastný gól na 3:1. Prostě Sparta dala o gól víc, hokej to byl myslím vyrovnaný a smutný z toho nejsem, to snad nebyl dneska nikdo na zimáku, protože to byl dobrý zápas,“ vystihoval asi pocity většiny diváků, byť sparťané museli být spokojenější. Herním projevem slávisté špatný dojem neudělali, ale v něčem v úterý prostě za svým soupeřem zaostávali. “Co chybělo? Trochu štěstí a hlavně ten jeden gól, ale tak to už bývá,“ litoval špatné koncovky Milan Antoš. K tomu navíc přidali hosté z Edenu dvě individuální chyby, které předcházeli dvěma gólům Sparty. Při prvním propadl Jan Novák a dvojice Chabada – Kratěna využila přečíslení bravurně, při druhém se zas nechal přetlačit v souboji ve středovém kruhu další bek Dominik Graňák a slovenský útočník Špilár měl dost času a prostoru na zamíření. “Udělali jsme o chybu víc, ale říkám, byl to poslední zápas roku, my jsme ho chtěli vyhrát. Nepovedlo se, ale sezóna je ještě dlouhá,“ přelaďoval na optimistickou notu Milan Antoš. Slavia bude mít v základní části ještě možnost odvety doma v Edenu, kde se bude hrát čtvrté derby sezóny.

Pořádné drama se rozehrálo až ve třetí třetině, ve 49.minutě byl po faulu na Patrika Martince vyloučen za hru vysokou holí Šimíček na dvě plus dvě minuty a dal tak Slavii velkou šancí k vyrovnání. Sparťané prožívali před Petrem Břízou horké chvilky, ale nakonec se ubránili a naopak udeřili sami na druhé straně. Za zlomový moment utkání to však Milan Antoš nepovažoval. “Já si myslím, že zlomový už bylo, když jsme tam prošli a nedali jsme na 2:2, kdy Patrik Martinec měl před sebou prázdnou branku. A to myslím, že zlomilo celý zápas, kdybychom hned zkraje třetí třetiny vyrovnali, tak se to vyvíjelo úplně jinak,“ vracel se k 41.minutě, kdy právě po jeho průniku po křídle měl na holi stoprocentní šanci kolega z útoku. Bohužel pro Slavii mířil Martinec jen do tyče. Poté ho napodobil i Sup a když se Spartě podařilo šťastným zásahem Broše z přesilovky odskočit na rozdíl dvou branek, vypadalo to s mistrem špatně. Slávisté se však nevzdali a navíc mají ve svém středu Milana Antoše. Ten se po krásném uvolnění od Kadlece ocitnul sám před Břízou a nedal mu šanci. Dvě a půl minuty před koncem vykřesal naději svým třetím gólem v letošních derby, trefil se v každém z nich. “Ano, já jsem rád, že dávám panu Břízovi góly, protože on pak vypadá vždycky dost smutně, když ho dostane zrovna ode mě,“ s úsměvem přiznával svou zvýšenou motivaci proti odvěkému městskému rivalovi. Veterán ve sparťanské brance ho asi zrovna moc v oblibě nemá, známý bojovník na něj totiž neustále během zápasu dotíral. Nakonec padaly “přátelské“ rány na obě strany. “Jasně, on mě taky sekne, my si to vracíme,“ usmíval se při vzpomínce na jeden ze soubojů.

Večeru v T-Mobile aréně nechybělo snad nic, velký podíl na tom měla i skvělá a rekordní návštěva letošní sezóny v extralize – přes 12 tisíc diváků. “Určitě jsme to vnímali, přišlo dost lidí a my jsme jen rádi, protože to děláme kvůli nim a jsme rádi, že to viděli a fandili,“ chválil obecenstvo Milan Antoš. Emoce nechyběly ani na ledě, derby přineslo jako už tradičně urputný boj a mezi mantinely se častokrát jiskřilo, osm minut pak proběhla u domácí střídačky menší hromadná rvačka. “Je to dobře, že to trošku žije. Kdybychom sem přišli a odklouzali to, nikdo se s nikým nesrazil a nebylo to vyhecované, tak by lidi nechodili. Takhle to má aspoň atmosféru, tím se ta mužstva pustí do sebe naplno,“ bral třiatřicetiletý útočník vzrušené chvíle na ledě jen jako pozitivum. V závěru svým gólem zdálo se zapříčinil drama, ale to se nakonec už v posledních vteřinách nekonalo a Slavia se nedostala ani k power-play. “My jsme už dlouho byli na ledě, navíc se to už točilo jen na dvě lajny a pak tam myslím bylo trošku zaváhání čárových rozhodčí, kteří neviděli, že ten puk nebyl tečovaný a v podstatě když jsme měli hrát asi minutu a půl před koncem bully u nich, tak to rozhodčí pustili a my jsme se z toho už nevymotali,“ vracel se k momentu, který nadzvedl celou slávistickou střídačku a Patrik Martinec si to šel ještě s rozhodčími vyříkat.

Kromě tradiční bitvy dvou pražských rivalů se hrálo také o druhé místo v tabulce. Slávisté teď po prohře ztrácí v nevypsaném městském šampionátu jeden bod. Za suverénními Pardubicemi tak v nejbližším závěsu vstoupí do Nového roku hokejisté z Holešovic. “Samozřejmě jsme chtěli být druhý, to chce každý, ale zase jak říkám, je to ještě hrozně moc kol, obrana a vůbec všechno se musí ještě hodně vypilovat a nemá cenu teď ve 35.kole nějak spekulovat. Je lepší se na vrchol sezóny připravit, dneska nás to mrzí, ale není to momentálně ta podstata naší hry,“ zakončil svůj rozbor úterního derby Milan Antoš a s přáním šťastného nového roku se rozloučil.

Formu celého mužstva a především vlastní z prvního utkání po vánoční pauze si přál přenést do derby kanonýr Michal Sup. “Určitě jsme šli do zápasu s tím, že si věříme, že vyhrajeme. Tohle utkání nás asi stály neproměněné šance, vlastně Sparta měla tak čtyři, z toho dala tři góly,“ nebyl spokojen se zakončením Slavie. Při dalším rozebírání důvodů porážky se opět vracel ke stejnému tématu – dva góly byly málo. “Hlavně ta koncovka, bylo tam i několik tyček. Nedá se říct, že by měli nějakou převahu a co měli šance, to dali góly.“ Skutečně, výhoda domácího prostředí nebyla příliš znát a na ledě se odehrával minimálně vyrovnaný souboj.

Proti Karlovým Varům předvedlo Beránkovo komando skvělé představení a právě od nich všichni čekali v derby ze strany Slavie nejvíce. Góly měl obstarat Michal Sup, který už si letos připsal na své konto dva hattricky a vládne tabulce střelců. V neděli se Západočechy předvedl skvělou efektivitu, prakticky co rána to gól. Na Spartě se přesvědčil, že není každého dne posvícení. Břízu sice ostřeloval hodně často a z různých pozic, gól se mu dát nepodařilo. “Dneska to hodně vycházelo ze situací, že jsem to dostával na jejich modrou a snažil jsem se to hodně střílet, protože jsem tam byl sám. Ale zas tolik šancí jsem neměl, dal jsem i jednu tyčku,“ vzpomněl na smůlovatou 48.minutu, kdy se jeho střela z ideální pozice mezi kruhy odrazila jen od konstrukce branky. To byl možná také za stavu 1:2 jeden z klíčových momentů zápasu. “Já si myslím, že těch tyčí tam bylo víc a všechny rozhodovaly. Bylo to vždycky při stavu, kdy jsme mohli vyrovnat.“ Takhle si nakonec do statistik stejně jako kapitán Beránek mohl zapsat jen asistenci u přesilovkového gólu obránce Kolaříka ze druhé třetiny.

První slávistická řada neunikla po celý zápas pozornosti sparťanů, kteří moc dobře věděli, že si musí na ní dávat pozor. “Hrálo se tvrdě, obě mužstva chtěla vyhrát,“ nestěžoval si na zvýšený zájem o svou osobu Michal Sup. Tu pocítil necelých osm minut před koncem i jeho spoluhráč z útoku Josef Beránek, který se přimotal u sparťanské střídačky k velké mele coby hlavní aktér. Nechyběl u toho ani “Supíno“. “Připadá mi to dost hloupé, když je tam nějaká strkanice u střídačky a hráči se z ní do té šarvátky zapojují. Nevím, ale to se mi zdá docela trapné,“ nelíbilo se mu příliš počínání sparťanů. “Kotel“ slávistických fanoušků pak zas spílal rozhodčímu Svobodovi, který zajímavým rozhodnutím poslal na 2+2 za hrubost za “katr“ Beránka a z domácí strany obránce Kasíka na dvě minuty za krosček. Z následné přesilovky pak nakonec vstřelila Sparta vítězný gól derby.

Slávistický útočník s osmičkou na drese si jako ostatní pochvaloval atmosféru v T-Mobile aréně, která mu i připomněla staré časy tehdy ještě Sportovní haly, kdy hrál za Spartu. “Kulisa byla dneska určitě jiná než normálně, kdy přijde tak čtyři tisíce lidí. V té době co sem tady vyhrál se Spartou titul, tak chodilo kolem deseti tisíc. Ale žádný sentiment už rozhodně necítím.“ Hokejový a pro Slavii tolik veleúspěšný rok 2003 skončil porážkou, nezbývá než vyslovit přání do toho dalšího. “Určitě vkročit do nového roku s úspěchem a zase vyhrávat, dohrát tu sezónu co nejlíp. Chtěli bychom i poděkovat fanouškům, že při nás celý rok stáli a doufám, že při nás zůstanou i ten příští,“ věří v podporu těch, pro které se hokej hraje, Michal Sup a na úplný závěr připojuje: “ale hlavně bych popřál hodně zdraví, jak hráčům tak i fanouškům.“ K tomu se přidává i celá redakce hc-slavia.cz, takže - Šťastný nový rok!

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více