Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
3. ledna 2004

Do Nového roku vstoupí slávisté zápasem se Vsetínem

Všichni hokejoví fanoušci snad zdárně přežili oslavy příchodu Nového roku a v jeho čtvrtý den si budou moci vychutnat už 36.kolo Tipsport extraligy. Diváci v Edenu se můžou těšit na další souboj Slavie se soupeřem z podpalubí, předposledním Vsetínem. Jestli si Valaši odvezou stejně jako jejich předchůdci z Karlových Varů nebo Plzně podobný příděl a zda-li budou stále čekat na první bod z letošních vzájemných soubojů, se můžete dozvědět v neděli od 17:00!

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Zdislav Tabara, Jan Neliba, Jiří Režnar
Největší úspěchy: 6krát mistr ligy (1995-99, 2001)
Posledních pět let: 7.< 9.< 1.< 2.< 1.
Internet: www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Radovan Biegl, Patrik Luža, Michal Hudec

Slavia doma: opět splněná povinnost favorita?

Jako na houpačce vypadají výsledky Slavie v posledních duelech. Rozdílně si vede v domácím prostředí a na výjezdech venku. Z posledních pěti návštěv cizích kluzišť získala tři body, tři zápasy v řadě ale už nevyhrála. Označení výpadku snese však jen 31.kolo ve Znojmě, kde slávisté ztratili dvoubrankové vedení ve druhé třetině, kdy inkasovali pět branek. V předsilvestrovském derby před rekordní návštěvou sezóny prohráli těsně 2:3, v zápase ve kterém nebyli herně horší a ztratili tak druhé místo v aktuální tabulce, na kterém je vystřídal právě rival ze Sparty.

Naopak na mistrovský led do Edenu jezdí soupeři s hrůzou, slávisté v čele s ofenzivní hrozbou kolem řady kapitána Beránka drtí hostující obrany přívalem branek. Doma vyhrála Slavia pětkrát v řadě, naposledy našla přemožitele 18.listopadu - v mužstvu Litvínova. Ve 30.kole odjížděly s pětibrankovým přídělem Vítkovice, další mužstva dopadla ještě hůře. Plzeň dostala gólů šest a sousedé ze západu Čech, Karlovy Vary, ještě o jeden více. Podobně dopadl i v prvním letošním zápase Vsetín na Slavii. 5.října si v rámci 10.kola přijel do Edenu pro porážku 2:5, na které se především podílel hattrickem Michal Sup. Nejlepší kanonýr extraligy přidal stejný kousek i proti Karlovým Varům a střelecká chuť mu jistě vydržela i po derby na Spartě, kde si stejně jako kapitán Beránek připsal “jen” bod za asistenci. Právě tato dvojice nejvíce ničí vsetínské ambice ve vzájemných zápasech této sezóny – z devíti branek Slavie (doma 5:2 a venku 4:2) byli u sedmi. Michal Sup kromě hattricku přidal v prvním zápase asistenci na gól Beránka a na Lapači se trefil dvakrát, celkem tedy má zatím soukromou bilanci proti Valachům 5+1. Josef Beránek si připsal do své bohaté statistiky nejproduktivnějšího muže extraligy 2 góly a 3 nahrávky. Oba pak v první řadě doplňuje pro změnu nejlepší hráč podle hodnocení +/- účasti na ledě, David Hruška, který si proti Vsetínu ve dvou zápasech připsal čtyři asistence. Právě souboj Beránkova komanda se vsetínským brankářem Bieglem může být klíčovým bodem celého utkání.

V nedělním souboji lze očekávat od vsetínského souboru tuhá defenzíva, tradičně spoléhající na oporu v brankovišti Radovana Biegla. Venku se Vsetínu nijak zvlášť nedaří, dva poslední zápasy nedokázal vstřelit gól, ale to bylo na ledě favorizovaných mužstev z Třince a z Pardubic, neuspěl ani podle předpokladů na Spartě. Dvě důležitá a překvapivá vítězství však Vsetín dosáhl v 26.a 27.kole. Nejdříve uspěl v prestižním derby ve Zlíně (1:0) a pak i v prodloužení na Kladně (2:1). Neobvyklou sérii na stadionech soupeřů načal ale už dva zápasy předtím, kdy vyhrál v Liberci (3:2p) a poté i v Plzni (4:0). V těchto čtyřech zápasech získal Vsetín jedenáct ze 14 získaných bodů venku. Všechna vítězství měla hlavní jmenovatel – výborný Biegl. Na v Edenu “oblíbeného“ muže v masce budou hosté spoléhat i v neděli, jen 36 inkasovaných branek v 17 zápasech venku není špatnou vizitkou, k bodům to však většinou nevede. I přes značný bodový rozdíl v tabulce tak snad nehrozí, že by slávisté svého soka podcenili. Tak jak se to stalo např. Pardubicím v 8.kole, kdy překvapivě utržily první domácí ztrátu v Duhové aréně. “Je nám jasné, že jsme favority. Vsetín však proti nám hrál v minulých zápasech dobře. Čeká nás urputná obrana, ale my se budeme snažit tlačit do útoku,“ varuje před přílišným optimismem při pohledu na vzájemnou bilanci asistent trenéra, Ondřej Weissmann.

S Nelibou a Českou spořitelnou zpátky ke slavným časům?

Před sezónou si klub se slavnou minulostí a ověnčen šesti mistrovskými tituly nedával příliš velké cíle. Zdá se však, že by se opět mohlo začít blýskat na lepší časy. Klubu se podařilo získat silného generálního partnera v podobě České spořitelny a tak už na Valašsku nemusí mít obavy ze ztráty extraligy ve městě. I když stále tu zůstávají ale?…O vánoční přestávce totiž navštívil stadion na Lapači soudní exekutor a mj. nechal odvézt rolbu. Spor se zástupci akciové společnosti HC Slovnaft Vsetín tak pokračuje, sportovní ředitel Oldřich Štefl však zůstává jako tradičně klidným. Během pauzy navíc doznalo změn složení realizačního týmu. Do Vsetína se vrací oblíbenec místního publika, trenér Jan Neliba. Před letošní sezónu opustil Vsetín a odešel do Č.Budějovic, kde však vydržel jen sedm kol. Navrátilec se opět potká na trenérské lavici s kolegou Zdislavem Tabarou, zůstává i asistent Jiří Režnar. Spolu vytvoří trenérský triumvirát podobně jako je tomu ve Slavii, Režnar by měl při zápasech plnit funkci pozorovatele z hlediště.

Po 35.kole sídlí Vsetín na předposlední třinácté příčce, s desetibodovým náskokem na zatím největšího adepta baráže, České Budějovice. Relativní klid přinesla na Lapač dvě vítězství v tzv. existenčních zápasech. Vsetín si nejprve lehce poradil v posledním kole před vánoční pauzou s Českými Budějovicemi 5:1 a opět se jim vzdálil, v 35.kole zas doma porazil Liberec a na nejbližší konkurenty, Plzeň a Liberec, ztrácí jeden resp.dva body. Na play-off činí v současnosti vsetínská ztráta dvanáct bodů, podle trenérů se klub ještě o účast ve vyřazovacích bojích popere, ale to asi spíš zůstane jen zbožným přáním. Pro celek plný neznámých tváří bude především cílem vyhnout se nepříjemné baráži.

Největší oporou jinak mladého celku je zkušený Radovan Biegl, nejvytíženější brankář soutěže. Svého náhradníka Radka Masného pustil do branky ve 35 zápasech jen na osm minut. Hlavním problémem Vsetína je produktivita, obrana v čele s již zmiňovaným Bieglem nedostává zas tak moc gólů, ale špatný útok (jen 66 branek ve 33 zápasech) stojí mužstvo vyšší umístění. Důkazem je toho i nejlepší střelec mužstva, kterým je spolu s útočníkem Hudcem obránce Patrik Luža. Příjemnou zprávou pro Vsetín bylo vytvoření první elitní lajny Hudec – Pavliš – Demel, která se postarala o většinu bodů mužstva. Slovenská letní posila Michal Hudec se jeví velmi dobře, se 22 body je nejproduktivnějším hráčem týmu. Šťastnou ruku měli trenéři při volbě Libora Pavliše, který nejprve ve Vsetíně hostoval z Karlových Varů a posléze byl získán na přestup. Neocenitelným bojovníkem je Tomáš Demel, kterého ho kouč Neliba označil jako jednoho z klíčových hráčů mužstva, především tím jak působí na celé mužstvo svým zaujetím pro hru. Demel se také stal jednou z dalších “obětí“ přestupových řádů extraligy. Za Vsetín odehrál jeden zápas obránce Radim Tesařík ze Zlína, který měl na Lapač původně odejít na hostování na jeden měsíc. Oba rivalské kluby se však nedohodly na náhradě a tak Tesařík putoval po jediném zápasem zpátky. Na oplátku odehrál Demel za Zlín zápas 34.kola se Znojmem. Po pauze se v týmu objevila i trojice hostujících útočníků z Opavy - Mikšan, Sochorek a Šebesta.

Kdo bude v zápase chybět?

Slávisté se budou muset obejít bez dlouhodobě zraněného obránce Kučery, ze stejného důvodu bude chybět Vsetínu zkušený centr a bývalý slávista Josef Štraub, který je po operaci. Zranění citelně zasáhlo i zadní řady Valachů, které ze hry vyřadilo Patrika Lužu. Pozdvižení v týmu zase způsobilo onemocnění Tomáše Vaka, který se od svého syna nakazil neštovicemi. Spoluhráči z týmu tak hned zjišťovali, zdali infekční chorobu již prodělali a nemohou být nakaženi.

Oběma týmům budou chybět i mladíci z juniorského národního týmu, kteří momentálně bojují na MS "dvacítek" ve Finsku. Slavia se tedy musí obejít bez útočníka Jakuba Klepiše, Vsetín bez obránce Ondřeje Němce a útočníka Radima Hrušky.



Historická bilance v extralize
Slavia - Vsetín  47    19 - 8 - 20   120:136
v Edenu: 15 - 2 - 6
ve Vsetíně: 4 - 6 - 14
Postavení v tabulce
3.  Slavia       35    17 - 2 - 4 - 2 - 10    105:76   61
13. Vsetín       35     9 - 3 - 4 - 1 - 18     69:78   38 
 
Doma / Venku
Slavia          17     11 - 1 - 1 - 1 - 3   60:36  37
Vsetín          17      2 - 3 - 2 - 0 - 10  25:36  14 
 
Co mají oba týmy společného
Ve Vsetíně byli u mistrovského tažení útočníci Josef Beránek a David Hruška. Slávistický dres zas pro změnu oblékali Jiří Polák a Josef Štraub.
Poslední zápasy
Sparta - Slavia 3:2
Slavia - Karlovy Vary 7:1
Kladno - Slavia 2:1p
Slavia - Plzeň 6:2
Znojmo - Slavia 5:2
Vsetín - Liberec 3:2
Pardubice - Vsetín 3:0
Vsetín - České Budějovice 5:1
Třinec - Vsetín 1:0
Vsetín - Litvínov 2:4
Sestavy v minulém kole
Málek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, D.Pojkar, Kuntoš, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Antoš - Jaroš, Vondrka, R.Dlouhý - Kvapil, M.Kopecký, Tomica Biegl - Jaškin, Frolo, Hrabal, J.Polák, Kuboš, Vyrůbalík - Dubec, Pavliš, Demel - Hudec, Stantien, Selingr - Ambruz, Sochorek, Šebesta
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 35 - 13+31 = 44
2. Michal Sup 35 - 21+11 = 32
3. David Hruška 35 - 11+16 = 27
4. Milan Antoš 34 - 9+14 = 23
5. Patrik Martinec 25 - 8+14 = 22
1. Michal Hudec 35 - 8+14 = 22
2. Libor Pavliš 25 - 6+10 = 16
3. Tomáš Vak 33 - 4+11 = 15
4. Pavel Selingr 34 - 6+8 = 14
5. Patrik Luža 29 - 8+5 = 13
Brankáři
Lukáš Hronek 16 - 1.83 - 94,34
Roman Málek 23 - 2.31 - 92,06
Radovan Biegl 35 - 2.14 - 93,38
Radek Masný 1 - 7.50 - 66,67
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více