Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
10. ledna 2004

Na jihu Čech ukončí Slavia třetí čtvrtinu

Poslední utkání třetí čtvrtiny základní části čeká slávisty v Budvar aréně proti domácím Českým Budějovicím. Horký adept na baráž ztrácí na předposlední Plzeň deset bodů a tak je pro něj každý zápas bojem o přežití. První vzájemný duel na jihu Čech skončil fotbalovou remízou 0:0, favoritem budou úřadující mistři z Edenu i v neděli. Čtyři zápasy v řadě však už čekají na vítězství v normální hrací době, venku brali tři body naposledy ve 23.kole ve Vsetíně. Pro Slavii však mluví vzájemná bilance - na jihu Čech totiž už čtyři sezóny neprohrála v normální hrací době. Jihočeši v zápase pravděpodobně představí poprvé od začátku svou běloruskou posilu, brankáře Mezina. Úvodní bully bude vhozeno v 17:00, utkání můžete sledovat v on-line přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 sloučením SK Viktorie a SK Slovan pod názvem AC Stadion České Budějovice
Trenéři: Radek Ťoupal, Ladislav Kolda
Největší úspěchy: mistr ligy 1951, 3.místo 1995
Posledních pět let: 6.< 12.< 11.< 7.< 5.
Internet: www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Andrej Mezin, Martin Štrba, Peter Bartoš

Druhá změna trenérů má zachránit Jihočechy

Loni hrály České Budějovice play-off, v letošní sezóně už na jihu Čech dlouho bijí na poplach. Po 38.kolech patří Jihočechům poslední příčka, s velkou desetibodovou ztrátou na nejbližšího souseda v tabulce Plzeň. Patří tak k největším adeptům baráže a poslední čtvrtina základní části tak má jasný cíl – předat “černého Petra“ někomu jinému. Herní a především výsledková krize se v Českých Budějovicích táhne už od začátku sezóny, jako v jediném týmu se na střídačce vystřídali už tři trenéři. Jan Neliba vydržel na jen sedm kol, na své trenérské úspěchy nenavázal. Teď už je zase zpátky na Lapači. Jak už to tak na jihu Čech bývá, když je nejhůře, nastupuje na potápějící se loď bývalý skvělý hokejista a legenda českobudějovického hokeje Jaroslav Pouzar. Jeho kouzlo zachránce zpočátku fungovalo, ale po několika povedených zápasech sklouzl tým opět do podprůměru a z posledního místa se nedostal. Před vánoční pauzou tak přišla další změna – stejně jako pro Nelibu byl pro Pouzara posledním zápasem na lavičce duel ve Vsetíně. Odešel i asistent trenéra Vladimír Caldr.

Novou kormidelníkem se stal nováček v extralize na trenérském postu, bývalý výborný hráč Českých Budějovic Radek Ťoupal. Ke spolupráci si z prvoligové Třebíče přizval Ladislava Koldu, který je však také úzce spjat s městem na soutoku Vltavy a Malše. Na přípravu měli klid během dlouhé reprezentační pauzy. Účet trenérské dvojice, která má mužstvo dostat do bezpečných vod, zatím činí z pěti zápasů šest bodů. Od 22. – do 35.kola dokonce byli Jihočeši bez vítězství, radost ze tří bodů si po necelých dvou měsících vychutnali až v 36.kole doma proti Litvínovu. O dva dny později senzačně vyhráli na ledě suverénních Pardubic v prodloužení 2:1. V pátečním zápase však budějovičtí předvedli nejhorší výkon pod vedením dvojice Ťoupal – Kolda a prohráli v Liberci 1:4.

Změny v kádru

Kromě změn na trenérských postech se snaží vedení klubu oživit tým i hráčskými transakcemi. Nejvíce tlačila "bota" České Budějovice na postu brankáře, kde po vyhazovu Vladimíra Hudáčka nastupovala nezkušená a velmi mladá dvojice Kučera – Chábera. Oba sice občas dokázali zazářit, ale problémem byly jejich nevyrovnané výkony, nepomáhala jim ani příliš obrana. V posledním týdnu se však GM Jaroslavu Pařízkovi povedlo získat zvučnou posilu. Do týmu přišel běloruský reprezentační gólman Andrej Mezin. Národní hrdina z olympiády v Salt Lake City, kde dovedl Bělorusko do semifinále, přiletěl do Čech v úterý. V pátek se v Liberci postavil jen na střídačku, nakonec se oproti předpokladům dočkal premiéry v české extralize už ve 4.minutě, kdy vystřídal po dvou gólech Cháberu.

Trenéři Ťoupal – Kolda vyslovili na vedení klubu přání získat do každé řady jednu posilu. To se jim nakonec splnilo. Obranné řady přišel posílit navrátilec z Ruska Roman Čech, už předtím přišel slovenský krajánek Miroslav Ďurák a Tomáš Jakeš. Slabou koncovku přišel vylepšit z Karlových Varů Robin Bacul.

Nejvíce se trenéři spoléhají v obraně na slovenského reprezentanta Stanislava Jasečka, který je také nejproduktivnějším hráčem mužstva. Do výtečné formy se v posledních zápasech dostává jeho krajan Peter Bartoš. Pořádnou porci zkušeností už mají na svém kontě Radek Bělohlav a Petr Sailer, člen mistrovské sestavy z loňské sezóny ve Slavii. Hvězdou je reprezentant Martin Štrba, ke škodě týmu ho občas limituje zranění. Kvůli zdravotním problémům je navíc vyřazen možná až do konce sezóny kapitán Luboš Rob, jenž loni prožil jednu z nejlepších sezón v kariéře. Oživení vnesl do mužstva šikovný útočník Milan Kostourek, který předtím hostoval v Chomutově.



Historická bilance v extralize
Č.Budějovice - Slavia   40   18 - 5 - 17  111:103 
Postavení v tabulce
2.  Slavia        38  17 4 4 2 11  118:88  65
14. Č.Budějovice  38   9 1 2 2 24   75:119 33
Co mají oba týmy společného
Ukázat se budou jistě chtít oba aktéři letošní vzájemné výměny - na jih Čech se vrací poprvé ve slávistickém dresu Michal Vondrka, proti Slavii zas nastoupí Jan Fadrný. Představí se i další odchovanec Slavie Robin Bacul, který přišel z Karlových Varů. Jen ty nejlepší vzpomínky na loňské účinkování ve Slavii má útočník Petr Sailer.
Poslední zápasy
Č.Budějovice - Kladno 1:1
Třinec - Č.Budějovice 5:2
Č.Budějovice - Litvínov 4:3
Pardubice - Č.Budějovice 1:2p
Liberec - Č.Budějovice 4:1
Slavia - K.Vary 7:1
Sparta - Slavia 3:2
Slavia - Vsetín 4:5
Litvínov - Slavia 3:4p
Slavia - Pardubice 5:4p
Sestavy v minulém kole
Chábera (4. Mezin) - Jasečko, Ďurák, Gýna, Jindra, T.Jakeš, R.Čech - Ondřej, Štrba, Bělohlav - Sailer, Kostourek, Šimánek - Kristek, Bacul, Bartoš - Hřebejk, Fadrný, Květoň Hronek (11. Z.Šmíd) - J.Novák, Kolařík, Kadlec, D.Pojkar, Kuntoš, Graňák, Staněk - D.Hruška, Beránek, Sup - Krátoška, P.Martinec, Antoš - Kropáč, Klepiš, Tomica - Vondrka, M.Kopecký, R.Dlouhý - Jaroš
Nejproduktivnější hráči
1. Stanislav Jasečko 38 - 4+15 = 19
2. Martin Štrba 30 - 12+6 = 18
3. Jaroslav Kristek 38 - 8+10 = 18
4. Zdeněk Ondřej 36 - 7+8 = 15
5. Radek Bělohlav 37 - 5+9 = 14
1. Josef Beránek 38 - 14+37 = 51
2. Michal Sup 38 - 25+13 = 38
3. David Hruška 38 - 12+17 = 29
4. Milan Antoš 37 - 10+16 = 26
5. Patrik Martinec 28 - 9+14 = 23
Brankáři
Josef Kučera 23 - 2.85 - 90,99
Jan Chábera 11 - 2.42 - 92,54
Andrej Mezin 1 - 2.14 - 92,31
Lukáš Hronek 19 - 2.26 - 92,99
Zdeněk Šmíd 1 - 1.15 - 96,30
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více