Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
14. ledna 2004

Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale stojím si za ním, říká Vladimír Růžička

P r a h a - O důvodech výměny Romana Málka do Plzně za Aleše Krátošku a Zdeňka Šmída, o dalších možných změnách v kádru a také o dosavadním průběhu základní části Tipsport extraligy, o tom všem jsme si povídali s hlavním trenérem a generálním manažerem Slavie Vladimírem Růžičkou. Dlužno dodat, že povídání to bylo nadmíru zajímavé. Posuďte sami.

Po nedávné překvapivé výměně Romana Málka do Plzně jste uvedl, že jste tím vyřešili, kdo bude brankářskou jedničkou ve Slavii. Ještě několik dní předtím jste ale tvrdil pravý opak, tedy, že Roman Málek zůstává v klubu jedničkou. Proč jste tak zásadním způsobem změnil názor a kdy vás poprvé napadlo vyměnit Romana Málka?
Po celou dobu, co jsem jako trenér tady ve Slavii, jsme měli jako jedničku Romana Málka. Proto jsem to samozřejmě i tvrdil, ale během této sezóny už ta jeho forma nebyla taková jako v předcházejících letech. Učinili jsme tedy určité rozhodnutí, které nebylo nikterak jednoduché a nebylo výplodem jenom jedné hlavy. Tady v klubu je nás víc, kteří rozhodují o hokeji. Samozřejmě, že jsme se radili, co uděláme dál a musím říct, že to nebylo skutečně vůbec jednoduché. Že jsme nakonec rozhodli tak, jak jsme rozhodli, tak za tím si ale jednoznačně stojím, ať se to fanouškům líbí nebo ne. A je to tak v pořádku, já to beru, že se to někomu nelíbí, protože Roman udělal pro klub hodně. Ale musíme si také uvědomit jednu věc. Do budoucna může Roman odejít do Ameriky, může jít chytat i jinam než do NHL a my budeme muset stejně hledat jiného brankáře. Máme tady Lukáše Hronka, který je náš odchovanec, ale samozřejmě budeme muset pokukovat i po nějakém jiném brankáři, který tady bude v budoucnu chytat. Takže teď tady právě máme určité náznaky toho, jak by to tady mohlo v budoucnu vypadat. Určitě si všichni všimli, že máme mladé hráče i v dalších lajnách, v obraně, protože chceme všechny tyto hráče zapojit do hry. Abychom tady měli Lukáše Hronka a byl tady deset let vedený jako brankář číslo dvě a pak si najednou někdo umanul, že bude jedničkou on? Roman Málek toho tady dokázal hodně, ale teď se bude muset prosazovat někde jinde. Je to ale samozřejmě stále náš hráč, my s ním tady zatím máme stále smlouvu, ale s určitými věcmi musíme do budoucna počítat. Jak už jsem uvedl, nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale rozhodlo se tak, jak se rozhodlo a za tím si stojím.

To znamená, že kdyby nebylo oné, řekněme horší formy u Romana Málka, že by k takovéto výměně nikdy nedošlo?
Kdyby Roman měl formu, ani ne takovou, jako loni, ale byl by třeba mezi třemi nejlepšími brankáři sezony, tak bychom to určitě neudělali. Samozřejmě, že ta výměna vyplynula z momentální situace. Za třináct kol je play-off a my jsme se museli rozhodnout. Zkrátka Roman Málek letos nepotvrzoval ty výkony jako loni a proto jsme se rozhodli pro Lukáše Hronka. A za tím si stojím. Já v tom nevidím nic špatného, samozřejmě, ten risk je obrovský, protože Lukáš nikdy nechytal play-off a navíc dnes na Lukáši Hronkovi leží navíc obrovské břemeno v podobě toho, že jsme z něj udělali jedničku a dali pryč takového brankáře, jakým je Roman Málek. Takže pro něj je ta situace hodně těžká.

Uvedl jste, že výměna Romana Málka za dvojici Krátoška - Šmíd byla obrovským riskem. Mohl byste srovnat letošní výměnu Málka s loňskou výměnou Ujčík versus dvojice Duda - Krátoška? U které z nich byl ten risk větší?
Myslím si, že letos je to pro nás horší. Loni jsme riskovali kvůli tomu, že Viktor tady nehrál podle našich představ, i když do té doby i on patřil k našim top-hráčům. Já jsem chtěl ale získat Radka Dudu, tak jsme to udělali, povedlo se to a pomohlo nám to k titulu. Letos jsme zase udělali tuto výměnu, ale nemusí to vyjít. Každá výměna nemusí vyjít, pokud to nevyjde, tak to pak i tak zhodnotíme. Je přece plno klubů, které udělají výměny, které jim nevyjdou. Já nevím, proč bychom se tím měli trápit zrovna my, když navíc do dneška všechno Slavii vycházelo. Když nám to jednou nevyjde, tak se z toho nezblázníme.

V tisku se objevily spekulace o tom, že Málek mohl odejít o Vánocích do Ruska? Bylo tomu tak a proč z jednání sešlo?
Protože jsme za Romana nechtěli peníze, ale chtěli jsme získat hráče. Pro nás byl prioritou jenom hráč, peníze nic nerozhodovaly. V letošní sezoně jsme za Romana peníze nechtěli. Na co? My jsme chtěli získat hráče, získali jsme Krátošku, kterého jsme chtěli, ale samozřejmě jsme museli za to obětovat Romana Málka.

Co budete dělat v případě zranění, teď nechci malovat čerta na zeď, zranění jednoho z dvojice Hronek - Šmíd? Dříve jste měl jistotu, že tým nemá v podstatě co ztratit. Co když se ale teď Lukáš Hronek zraní? Jak to budete řešit?
Zdeněk Šmíd chytá velice dobře, také se může stát, že do brány půjde i on. Nic tragického se neděje. Myslím si, že s Pardubicemi ukázal, že na to má. Prozatím ale samozřejmě jedničkou pro nás zůstává Lukáš Hronek, ale může se klidně stát, že bude chytat i Zdeněk Šmíd.

Existuje, byť teoretická možnost, že by se Roman Málek do konce přestupního termínu do Slavie vrátil?
Ne, určitě ne, výměna platí do konce sezony.

Jako trenér a generální manažer v jedné osobě máte nebývalé pravomoci. Můžete měnit sestavu a to doslova, tedy nejen na ledě, ale také na soupisce. Je pro trenéra tato možnost výhodou, nebo naopak nevýhodou?
Samozřejmě, určitou výhodou to je, to mužstvo si sestavuji tak, jak chci já. Každý si ale musí uvědomit, že nejsem sám, kdo o tom rozhoduje. Je tady řada lidí, kteří do toho mluví, zkrátka vedení klubu. Jsou ale určité věci, za které samozřejmě nesu zodpovědnost pouze já, ale těch, kdo o tom rozhodují, je pochopitelně více, to není rozhodnutí vyloženě jenom jedné hlavy.

Po výměně Viktora Ujčíka za Dudu a Krátošku v loňské sezóně se patrně mnohým zdálo, že je už nemůžete ničím překvapit. A přesto jste to dokázal. Změnami v kádru připomínáte tak trochu kouzelníka.
Určitě se necítím žádným slávistickým kouzelníkem. Já si jednoznačně stojím za tím, že jako manažer za všechno nesu určitě největší odpovědnost. Ale znovu opakuji, na rozhodování je nás tady víc. Nemohu všechny věci řídit sám a proto i takováto věc, jako byla výměna Romana Málka, se týkala více lidí. Musím ale říct, že většina z nás se shodla na tom, že chceme, aby tady chytal Lukáš Hronek. Na tom nic neměním.

V letošní sezoně to občas v obraně skřípe. Je to tím, že chybí Honza Hejda, který odešel do Ruska, nebo se už obraně prostě nedaří tolik jako loni?
Honza Hejda hodně chybí, ze začátku sezony tady nebyl ani Petr Kadlec a navíc jsme do obrany zapojili juniory, takže to se samozřejmě načítá. Ale já bych z toho nedělal nějakou vědu, my jsme stále, jako mužstvo, na druhém místě co do počtu obdržených gólů. Jako druhé v pořadí, které dostalo nejméně gólů. Já si naopak myslím, že letos mnohem více gólů dáváme.

Přesto, plánujete do konce přestupního termínu posílit například obranu?
To se uvidí. Doufám ale, že se nám co nejdříve vrátí František Kučera. Franta by už podle mne do takových čtrnácti dnů mohl nastoupit.

Takže připouštíte ještě určité posílení kádru?

To nevylučuji, čas je do 31. ledna. Vždycky se do té doby může něco stát, ale jak říkám, vrátí se nám ještě v průběhu základní části František Kučera.

Vladimír Růžička rozdává v Edenu autogramy po zisku mistrovského titulu Jak zpětně hodnotíte letošní soutěž, zejména právě její skončenou třetí čtvrtinu, která z pohledu statistiky nebyla pro Slavii zrovna tou nejlepší? Dokonce byla horší než první čtvrtina, nad kterou jste hodně bědovali.
My jsme nebědovali ani tak nad první čtvrtinou, ale spíše nad tím, že jsme v prvních sedmi zápasech nevyhráli. Pak jsme těch bodů ale udělali hodně. My jsme prostě nebědovali nad první čtvrtinou, ale nad špatným začátkem. Dnes ale máme pětašedesát bodů, jsme na třetím místě a máme stejný počet bodů jako Sparta. Já tu sezonu zatím hodnotím velmi dobře. Myslím si, že Pardubice mají nejsilnější tým, ostatně dokazují to svými výsledky, mají i nejvíce bodů jako loni. Ptáte-li se na hodnocení za tři čtvrtiny základní části, tak musím konstatovat, že jsem spokojený. Jsme na třetím místě, máme stejně bodů jako Sparta a chtěli jsme být v první čtyřce. Naším cílem bylo dostat se do play-off a být v první čtyřce. A to se zatím daří. Ano, je to hodně vyrovnané, můžeme ještě klidně být šestí, sedmí, může se stát cokoliv. Na druhou stranu, poslední tři roky se nám velice dobře dařilo. Jsou sezony, kdy se mužstvům nedaří. Já si proto myslím, že i na Slavii si budou muset lidí zvyknout na to, že třeba i nějaká taková sezona přijde, kdy to prostě nevyjde. Proto si myslím, že doposud je ta sezona velmi slušná.

Přesto všechno ale poslední čtvrtina základní části nepřinesla příliš přesvědčivé výsledky. Hodláte na to nějak reagovat, třeba i tou již zmíněnou změnou či posílením kádru?
S kádrem jsem vcelku spokojen, ale jak říkám, do 31. ledna je ještě dlouhá doba. Něco se stát může. Jediný, s kým jsem prozatím nespokojený a kdo zůstává za svými výkony, je Radek Kropáč. Jinak si myslím, že máme jeden z nejlepších útoků, co se týká první lajny, a co se týče obrany, tak tam máme Petra Kadlece a Honzu Nováka, kteří v obraně patří k nejlepším v lize. Máme navíc plno mladých hráčů, kteří jsou našimi odchovanci a samozřejmě i to je pro nás důležité, že si vychováváme hráče.

Ještě bych se závěrem přece jen vrátil k těm statistikám. Těm vládne především útok Sup – Beránek – Hruška. K nim se ale přidávají postupně další jako Patrik Martinec, Jan Novák či Milan Antoš. Odrážejí jejich výsledky i výsledky mužstva to, co jste od mužstva očekával?
Právě k té zmíněné první pětce jsme potřebovali zapojit i další. Tím, že přišel Aleš Krátoška, se i ta druhá lajna zvedla. Samozřejmě, také Patrik Martinec hraje velice dobře a jsme s ním spokojeni, ale také k němu potřebujeme nějaké hráče. Uvidíme co dál. Teď se bude rozhodovat o tom, jak Lukáš Hronek zvládne post jedničky. Stát se pochopitelně může cokoliv. Já mu ale věřím.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více