Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. ledna 2004

Rozjetý Liberec proti matné Slavii

V rozdílné náladě nastoupí oba soupeři k nedělnímu utkání v Edenu, tradičně se začátkem od 17:00. Slávisté už šest zápasů čekají na tříbodové vítězství, druhá prohra v řadě venku je navíc po delší době stála umístění v první čtyřce. Naproti tomu Bílí Tygři z Liberce po dvou důležitých výhrách v Plzni a doma nad Vítkovicemi oživili myšlenky na playoff a na osmou příčku ztrácí už jen dva body. Dravým šelmám ze severu Čech se v sezóně proti úřadujícímu mistru daří, dvakrát jej doma porazily a v Edenu uhrály bod za prohru v prodloužení.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Jaroslav Nedvěd st.
Největší úspěchy: postup do extraligy 2002
Posledních pět let: 12.< postup
Internet: www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Valdemar Jiruš, Václav Novák, Ľubomír Korhoň

Slavia hledá ztracenou pohodu

Ve 23.kole naposledy slávisté vyhráli v normální hrací době venku, ve Vsetíně. Od té doby jsou její výsledky jak na houpačce. O kolo později tehdy přijel do Edenu Litvínov a přerušil Slavii desetizápasovou sérii neporazitelnosti. Během dalších šestnácti zápasů získali úřadující mistři na své konto 22 bodů, z toho plných sedmnáct doma. Propadák zažili slávisté jen ve Znojmě, kde prohráli 2:5, jinak šlo o vyrovnané zápasy. Především trápení v koncovce doznalo vrcholu v posledních dvou duelech. Slavia, ač se Českým Budějovicím a Třinci herně minimálně vyrovnala, si tak z ledu soupeřů neodvezla ani bod. Na jihu Čech nevstřelila běloruskému brankáři Mezinovi ani gól, v Třinci proti Vojtkovi se prosadil jen nejlepší kanonýr extraligy Michal Sup. Další šance zůstaly zmařeny. Pohoda ze druhé čtvrtiny, která byla pro Slavii bodově nejúspěšnější (19, 27, 19), je tak rázem ztracena a po delší době vypadl soubor Vladimíra Růžičky z elitní čtyřky. Řeči o nějaké krizi si v Edenu nikdo nepřipouští, ale delší čekání na tříbodové vítězství by určitě nebylo dobré, i když účast v playoff by už Slavii neměla uniknout. Proti Liberci (a dva zápasy nepřekonanému brankáři Svobodovi) budou trenéři opět spoléhat na nejproduktivnější duo extraligy Beránek (v čele se 13 bodovým náskokem) - Sup (nejlepší střelec se 26 góly). Jednozápasový trest už vypršel Radku Dlouhému. Premiéru v letošní sezóně si v Třinci odbyl dvacetiletý útočník Petr Kukla, který jinak hostuje v Kadani. Chybět by Slavii měl jen František Kučera, který se dává dohromady po operaci ramene a postupně už získává herní jistotu na trénincích.
24.- 40.kolo:17   5 – 3 – 0 – 1 – 8
Doma:  8    5 – 1 – 0 – 0 – 2
Venku: 9    0 – 2 – 0 – 1 – 6 

Liberec: oživené myšlenky na playoff

Velice špatný vstup si prožili Bílí Tygři v právě probíhající sezóně. Po odstoupení trenéra Jandače se však povedlo jeho nástupci Josefu Palečkovi tým oživit. Před dvěma měsíce se účast v playoff zdála jen utopií. Nyní, po 40.kole, je to pro všechny liberecké fanoušky příjemná realita. Bílým Tygrům se především začalo dařit v domácím prostředí, kde z posledních devíti utkání nenašli recept jen na pražskou Spartu, která vyhrála vysoko 6:1. Jinak si však doma užívají borci s dravou šelmou ve znaku jen samé radosti. Zlepšenou formu se však dlouho nedařilo potvrdit i v zápasech venku, což vyvrcholilo debaklem 1:6 v Litvínově. Důležitý duel čekal Liberec v dohrávce 33.kola proti jednomu ze soků v boji o postupovou osmičku, Plzni. Z ledu Západočechů si nakonec odvezl poněkud překvapivě tři body za výhru 3:0, když Plzni nepomohla v brance ani nová posila ze Slavie Roman Málek a ani dvě výrazná předchozí vítězství nad Spartou a na Kladně. V televizní dohrávce 40.kola pak úspěšně zvládli duel s Vítkovicemi a přiblížili se vytoužené osmičce už jen na dva body. Velkou oporou mužstva byl v posledních dvou duelech zkušený gólman Oldřich Svoboda, který v nich ani jednou neinkasoval a připsal si tak už třetí resp. čtvrté čisté konto sezóny.

Změny v kádru

Nevýrazné výkony v úvodu sezóny se samozřejmě neobešly bez odezvy u vedení klubu. Kromě výměny trenérů došlo také k několika hráčským trejdům. Jako první to odnesla loňská hvězda Bílých Tygrů, Radoslav Kropáč. Slovenský střelec byl vyměněn do Slavie za urostlého forvarda a bojovníka Leoše Čermáka (foto). Oba se hned ve svém druhém zápase za nový klub postavili proti sobě, ani jeden se neprosadil. V neděli bude mít další šanci asi jen Kropáč, zranění nepustí do hry Čermáka.

Na přestup pak přišel ve Vsetíně nevyužitý útočník Petr Vampola a z Třince se povedlo získat na hostování do konce sezóny Jiřího Haška, který už předtím zářil při první štaci na hostování právě v dresu Vsetína.

Další změny se týkaly zadních řad. Na výměně dvou beků se Liberec domluvil s Litvínovem, kdy za Angela Krsteva získal zkušenějšího Martina Ťupu. Hostování se nakonec natáhlo až do konce sezóny. Z Plzně přišel Jiří Hanzlík, který si liberecké angažmá vyzkoušel už loni. Na západ Čech za něj odešel bývalý kapitán Bílých Tygrů Michal Straka, který však byl letos nevýrazný. Už předtím byl na měsíčním hostování ve Znojmě výměnou za slovenského útočníka Igora Rataje. V libereckém kádru už také nenajdeme největší předsezónní posilu, Jaroslava Nedvěda. Vysoký obránce si svůj návrat ze Sparty do mateřského klubu určitě představoval jinak. Proto jistě uvítal nabídku Slovanu Bratislava. Proti Vítkovicím odehrál za Bílé Tygry první zápas Tomáš Rolínek. Šikovný útočník přišel na hostování z Pardubic. Do týmu Východočechů se však na začátku sezóny nevešel do užšího kádru a tak už předtím hostoval v Litvínově, odkud tedy vedou jeho další kroky pod Ještěd.

Vzájemná bilance

Historie vzájemných duelů má krátkého trvání, neboť Liberec si získal extraligovou příslušnost až předloni po úspěšné baráži s Kladnem. Loni se tedy obě mužstva potkávala poprvé a určitě nebyla ve všech čtyřech zápasech nouze o zajímavé události. Ve 2.kole se Bílí Tygři v Edenu dočkali první extraligové výhry, kterou jim v odvetě ve Svijanské aréně slávisté oplatili a připravili jim krutý debakl 9:0. Byl to první zápas Radka Dudy a Aleše Krátošky ve slávistickém dresu po výměně z Plzně za Viktora Ujčíka. Ve třetím měření sil padl jen jediný gól, o který se postaral svou jubilejní stou trefou v extralize Petr Sailer, posila Slavie z Českých Budějovic. Svou lepší bilanci pak slávisté vylepšili i v posledním utkání v Liberci, kde vyhráli 5:3. V souvislosti s tímto utkáním se pak ale dlouho mluvilo o tzv. kabinové aféře mezi Dudou a Čakajíkem.

Letošní zápasy - v soubojích s úřadujícím mistrem nehledal Liberec motivaci určitě těžko a už je jasné, že Slavii oplatí bilanci z minulé sezóny a tentokrát vyzní lépe pro Bílé Tygry. Ve vyrovnaných duelech se dvakrát na domácím kluzišti radovali z vítězství, na půdě mistra dokázali urvat bod. Ve 2.kole v televizním duelu rozhodl přetahovanou svým druhým gólem v utkání slovenský zadák Martin Čakajík. Jinak než z přesilovky góly nepadaly. (28.a 45. Čakajík, 40. M.Straka – 12.a 34. Sup) V odvetě na edenském ledě dokázali Bílí Tygři ve třetí třetině smazat dvoubrankový náskok Slavie, pro kterou vystřelil alespoň druhý bod v prodloužení Milan Kopecký. (4. Kadlec, 15. Beránek, 61. M.Kopecký – 41. V.Novák, 44. Jiruš) V 28.kole viděla nadšená Svijanská aréna další výhru Liberce, o které rozhodl svým gólem ze třetí třetiny obránce Martin Ťupa. (18. Korhoň, 46. Ťupa – 21. Sup)



Historická bilance v extralize
Slavia - Liberec    7    4 - 0 - 3   22:13 
Postavení v tabulce
5. Slavia     40   17 - 4 - 4 - 2 - 13  119:94   65
9. Liberec    40   13 - 2 - 5 - 3 - 17   93:107  51 
Co mají oba týmy společného
Letos si oba kluby vyměnily útočníky - do Liberce putoval Leoš Čermák, opačným směrem do Slavie Radoslav Kropáč. V kádru Bílých Tygrů je slávistický odchovanec Miroslav Hájek.
Poslední zápasy
Slavia - Vsetín 4:5
Litvínov - Slavia 3:4p
Slavia - Pardubice 5:4p
Č.Budějovice - Slavia 3:0
Třinec - Slavia 3:1
Třinec - Liberec 3:1
Liberec - Č.Budějovice 4:1
Litvínov - Liberec 6:1
Plzeň - Liberec 0:3
Liberec - Vítkovice 3:0
Sestavy v minulém kole
Hronek - P.Kadlec, Kolařík, J.Novák, Graňák, Staněk, D.Pojkar, Kuntoš - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, Vondrka, Klepiš - Krátoška, P.Martinec, Antoš - Kukla, M.Kopecký, Tomica O.Svoboda - Čakajík, J.Moravec, L.Šmíd, Jiruš, Jiří Hanzlík, Ťupa - V.Novák, Kašpařík, Verčík - Rozsíval, Plodek, S.Procházka - J.Hašek, Vampola, Korhoň - Klimenta, Rolínek, Jech
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 40 - 14+38 = 52
2. Michal Sup 40 - 26+13 = 39
3. David Hruška 40 - 12+17 = 29
4. Milan Antoš 39 - 10+16 = 26
5. Patrik Martinec 30 - 9+14 = 23
1. Pavel Kašpařík 40 - 9+13 = 22
2. Václav Novák 40 - 8+12 = 20
3. Stanislav Procházka 40 - 5+14 = 19
4. Petr Vampola 34 - 3+15 = 18
5. Ľubomír Korhoň 39 - 11+5 = 16
Brankáři
Lukáš Hronek 21 - 2.28 - 92,81
Zdeněk Šmíd 1 - 1.20 - 96,30
Oldřich Svoboda 30 - 2.61 - 90,13
Pavel Falta 15 - 2.71 - 89,59
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více