Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. ledna 2004

Další důležitá bitva o první čtyřku - kam se nakloní misky vah?

Po dvou a půl měsících se Slavii podařilo venku vyhrát za tři body, které přivezla z Vítkovic. Boj o umístění v té lepší polovině postupující osmičky do play-off však nekončí, ve 44.kole přijíždí do Edenu Znojemští Orli. Rozdíl v tabulce mezi oběma týmy činí dvě příčky a jeden bod. Ve vzájemných zápasech letošní sezóny zatím vyhrávají domácí, první porážku se Slavii povedlo oplatit, jak bude vypadat druhý pokus? To se můžete dozvědět přímo na stadionu nebo při našem on-line přenosu, začátek utkání je v 18:00.

Náš soupeř
Klub založen: 1933 jako Sokol Znojmo
Trenéři: Pavel Pazourek, Milan Kastner, Milan Skrbek
Největší úspěchy: 5.místo 2000/2001
Posledních pět let: 8.> 7.> 5.> 9.> postup
Internet: www.hcorli.cz
Hvězdy týmu: Tomáš Duba, Marek Uram, Peter Pucher

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Po sérii slabších výkonů na cizích kluzištích a také domácí porážce v prodloužení od Zlína předvedli slávisté ve Vítkovicích dobrý výkon a odvezli si důležité tři body. Venku brali tříbodové vítězství po devíti utkání. V Ostravě – Porubě prakticky rozhodla první třetina, po které svítil na ukazateli stav 3:0 pro Slavii. "Výborně nám vyšla první třetina, ve které jsme třemi góly rozhodli o výsledku. Dalším klíčovým momentem bylo, že jsme eliminovali vítkovické přesilovky. Hlavně ve druhé části, kdy jsme hráli prakticky šest minut ve čtyřech,“ konstatoval po zápase asistent trenéra Jiří Kalous a vzápětí také spokojeně dodal: ”Jsme rádi, že jsme si upevnili pozici před play off.“ Svému úternímu soupeři slávisté bodově odskočili, boj o umístění v elitní čtyřce však nekončí, na 2.až 5.místě se mužstva srovnala s minimálním bodovým rozdílem. Souboj s Orly, hrajících po Novém roce ve výborné formě, tak bude další zkouškou na play-off a také důležitou bitvou o lepší výchozí pozici pro vrchol extraligové sezóny. “Zápas je stejně důležitý pro nás i pro Znojmo. Věříme, že budeme úspěšnější,“ uvedl asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Umístění po 43.kole na 2.-5.místě
2. Zlín    75 (125:102)
3. Slavia  72 (129:100)
4. Sparta  71 (123:107)
5. Znojmo  71 (115:108)

Vzájemné zápasy
Slavia - Zlín 2:2, 2:3p a 3:3, 3:2p
Slavia - Sparta 4:2, ? a 2:2, 2:3
Slavia - Znojmo 6:3, ? a 0:2, 2:5 

V brance asi opět se Šmídem, ve Vítkovicích se v premiéře za Slavii uvedl Ivan asistencí
V úterý si v utkání s Vítkovicemi odbyly ve slávistickém dresu premiéru nové posily, Tomáš Houdek a Marek Ivan. Mladý obránce Tomáš Houdek se do statistik zapsal dvěma dvouminutovými tresty a jedním plusovým bodem. Marek Ivan (foto) nastoupil ve středu čtvrtého útoku spolu s mladými dravci Jarošem a Dlouhým. V 18.minutě se zapsali do střelecké listiny, když po rychlém vpádu do útočné třetiny Ivan ideálně naservíroval puk před poloprázdnou bránu pro Radka Dlouhého. Kromě asistence si důrazný útočník s pověstí “zlého“ muže připsal na své konto jeden plusový bod. Po jedno zápasové absenci se do sestavy vrátil obranný pilíř Petr Kadlec, který však na delší dobu v utkání vypadl ze hry, když za řečnění inkasoval desetiminutový trest. V brance naopak opět chyběl Lukáš Hronek, kterého trápí třísla. Stejně jako proti Zlínu se tak od prvních minut mezi tyče postavil Zdeněk Šmíd a podal výborný výkon, o čisté konto přišel smůlovatě až necelé tři minuty před koncem utkání po střele Burgera z přesilovky. Se Šmídem v brance by měla Slavia nastoupit i v zápase se Znojmem, stále ještě chybí zkušený bek František Kučera.

Klepiš se dočkal první pozvánky do reprezentace, do Švédska pojedou ještě Novák a Dlouhý
Před zápasy 44.kola oznámili reprezentační trenéři Lener, Růžička, Stavjaňa také nominaci na Švédské hokejové hry. Ze Slavie dostali pozvánku tři borci – druhý nejproduktivnější obránce extraligy Jan Novák, na svou druhou akci pojede levý křídelník Radek Dlouhý, ale tentokrát bez svých parťáků z útoku “mladých pušek”. Premiéru si v národním týmu odbyde devatenáctiletý útočník Jakub Klepiš (foto), který tak naváže na své působení v juniorských výběrech. Naopak do Stockholmu neodjede nejproduktivnější duo Beránek – Sup, které dostalo po dohodě s trenéry volno. Na přání ruského klubu Ak Bars Kazaň není v nominaci ani Radek Duda, který se po zranění dostává do dobré formy. Z ruské superligy si nakonec Slavomír Lener vybral ex-slávisty Tomáše Vlasáka z Omsku a obránce Jana Hejdu z CSKA Moskva. Jeho klubový kolega Dušan Salfický se v brance podělí o porci tří zápasů s Romanem Málkem.

Z TÁBORA SOUPEŘE

Znojemští Orli patří po celou sezónu ke špičce extraligy, ve skvělé formě vstoupili především do Nového roku. V lednu mají zatím bilanci 8 zápasů, 6 výher a dvě prohry. Sérii pěti vítězství v řadě přerušil Orlům až celek Vsetína, který si z jihu Moravy odvezl dva body za výhru 3:2 v prodloužení. Předtím znojemští hokejisté roznesli doma Třinec, těsné výhry si odvezli z Karlových Varů a z Litvínova, hlavně ale pokazili Spartě oslavy 100 let klubu a vyhráli v Praze 5:1. Po zaváhání se Vsetínem přišla další výhra v Liberci, v posledním kole ve strhujícím souboji nahoru-dolů Znojmo podlehlo lídru z Pardubic vysoko 4:7, když ale povětšinu času bylo o gól napřed. Bilance pěti výher v řadě na kluzištích soupeře je však dostatečně varující, do Edenu přijede velice silný celek.

Oporou týmu je mladý brankář Tomáš Duba, jenže je ve Znojmě na hostování ze Sparty. Juniorský mistr světa navazuje na kvalitní výkony z finské ligy a už se v české extralize dostatečně zadaptoval. Podle brankářských statistik dlouho patřil mezi špičku, šest branek od Pardubic mu je trošku pokazilo. Vychytal také už čtyři shu-touty a dočkal se nominace na Utkání hvězd. Své největší hvězdy mají Orli v útoku, kde září slovenská legie Uram – Pucher – Pardavý. Kapitán Peter Pucher opět tvoří hru a patří k nejlepším nahrávačům, Marek Uram potvrzuje své kanonýrské schopnosti a Ján Pardavý po jejich boku výrazně ožil. Po duelu se Zlínem tak diváci opět uvidí v akci v přímém souboji dvě elitní řady celé extraligy. Leška a spol. proti "Vršovické letce" kolem slávistického kapitána Josefa Beránka uspěli, jak si povedou slovenské hvězdy ve službách Orlů?

Prohrou s Pardubicemi ukončili hokejisté Znojma svou úspěšnou sérii, v níž v osmi zápasech získali 22 bodů a osm zápasů v normální hrací době neprohráli. Pro utkání v Edenu zůstává na marodce pouze dlouhodobě zraněný Milan Procházka, naopak obránce Snopek po úterním lehkém otřesu mozku a tržné ráně na nose už bude k dispozici. "Proti zkušené Slavii nám nezbývá než pozorně bránit a bojovností se pokusit dosáhnout co nejlepší výsledek," řekl pro ČTK trenér Pavel Pazourek. V prvním utkání v Edenu dostali Orli šest branek, navíc brankář Duba byl střídán už po první třetině.

Historická bilance v extralize
Slavia - Znojmo  26   12 - 3 - 11  68:62 
Postavení v tabulce
3. Slavia    43   19 - 4 - 4 - 3 - 13  129:100  72
5. Znojmo    43   18 - 5 - 5 - 2 - 13  115:108  71 
Co mají oba týmy společného
Ve Slavii hrál dvě sezóny obránce Jan Snopek.
Poslední zápasy
Č.Budějovice - Slavia 3:0
Třinec - Slavia 3:1
Slavia - Liberec 5:2
Slavia - Zlín 2:3p
Vítkovice - Slavia 1:3
Sparta - Znojmo 1:5
Litvínov - Znojmo 2:4
Znojmo - Vsetín 2:3p
Liberec - Znojmo 1:3
Znojmo - Pardubice 4:7
Sestavy v minulém kole
Z.Šmíd - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Houdek, Kuntoš, Graňák, Staněk - D.Hruška, Beránek, Sup - Vondrka, P.Martinec, Antoš - Krátoška, Klepiš, Tomica - Jaroš, Ivan, R.Dlouhý Duba (48.Slávik) – Soudek, Havíř, Snopek (21. Kudělka, 41.Toman), Benák, Křetínský, Mojžíš – Pardavý, Pucher, Uram – R.Erat, Rataj, Barus – Plášek, Haman, Ludvík
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 43 - 15+41 = 56
2. Michal Sup 43 - 26+16 = 42
3. David Hruška 43 - 13+18 = 31
4. Milan Antoš 42 - 11+16 = 27
5. Jan Novák 41 - 11+15 = 26
1. Peter Pucher 43 - 7+33 = 40
2. Marek Uram 37 - 20+19 = 39
3. Ján Pardavý 42 - 13+14 = 27
4. Roman Erat 40 - 8+12 = 20
5. Miroslav Barus 42 - 6+13 = 19
Brankáři
Lukáš Hronek 22 - 2.27 - 92,69
Zdeněk Šmíd 3 - 1.70 - 94,00
Tomáš Duba 38 - 2.32 - 93,03
Robert Slávik 11 - 2.81 - 91,80
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více