Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
31.1.2004

Málkova premiéra proti Slavii s čistým kontem

45. kolo, sobota 31.1.2004, Plzeň - Slavia
Plzeň
5:0
2:0, 1:0, 2:0
Slavia

Branky: 6. J. Straka (Andrašovský), 19. Špaňhel (Kracík), 26. J. Straka (z trestného střílení), 56. Paroulek (J. Straka), 58. Dvořák (Důras) Rozhodčí: Svoboda - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5154.

Sestavy

Plzeň

Málek - Dobroň, Jindřich, Dobrovolný, Výborný, Nedoma, Krajíček - Paroulek, Josef Straka, Andrašovský - Vostřák, Michal Straka, Matějovský - Špaňhel, Kracík, Prorok - Dvořák, Důras, Šaffer

Slavia

Hronek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Houdek, Kuntoš, Graňák, D.Pojkar - D.Hruška, Beránek, Sup - Vondrka, P.Martinec, Antoš - Krátoška, Klepiš, Tomica - Kopecký, Ivan, R.Dlouhý

Lepší premiéru proti Slavii si Roman Málek nemohl přát. Jeho bývalí spoluhráči ho nepřekonali ani jednou. Naopak domácí se trefili za Hronkova záda pětkrát a uštědřili tak obhájci titulu nejtěžší porážku v sezóně.

Utkání na plzeňském zimním stadiónu začalo oboustranně velmi opatrně. Jak na hokejistech Plzně tak i na straně Slavie byla znát únava z pátečních zápasů a náročného cestování. O první nebezpečné vzrušení v zápase se postaral ve 2. minutě Kracík, který šikovně tečoval nahození Nedomi. Slavie na druhé straně kontrovala tvrdou ranou Ivana, kterou však Málek vytěsnil mimo branku. V 5. minutě utkání prokázal svoji dravost Vostřák, prodral se přes dva hráče Slavie, a ač tísněn, dokázal jednou rukou naservírovat puk na volného Proroka, který však v těsné blízkosti Hronka již nedokázal slavistického brankáře překonat. V 6. minutě viděli diváci vynikající individuální akci plzeňského útočníka Josefa Straky, který se v souboji jeden na jednoho lehce prosadil přes reprezentačního obránce Kadlece, a tváří v tvář Hronkovi ji dokázal proměnit a poslat tak Plzeň do vedení. Hra po vstřelené brance nabrala na rychlosti a diváci se měli nač dívat. V 8. minutě šikovně podržel puk v pásmu Slavie Matějovský, vybruslil do středu hřiště a tvrdou ranou pořádně vystrašil Hronka. Slavie byla v této fázi zápasu jednoznačně horším mužstvem a dobře bruslící Plzeň diktovala tempo zápasu. V polovině první třetiny se po akci Josefa Straky a přihrávce Paroulka octil mezi kruhy sám proti Hronkovi Andrašovský, ale jeho pohotová rána z první skončila jen na levé tyčce slávistické branky. Ve 14. minutě si šikovně v pásmu Plzně počínal Klepiš, když vybruslil z levého rohu a dostal se až do těsně blízkosti Málka, který si však z jeho střelou poradil na jedničku. Největší šanci Slavie v první třetina připravil v 18. minutě Krátoška, který ideálně načasoval přihrávku na najíždějícího Tomicu, z jehož nebezpečnou tečí si však Málek poradil. V polovině 19. minuty chyboval při rozehrávce ve vlastním pásmu Beránek, jeho špatnou přihrávku zachytil Kracík, v pádu našel před brankou úplně volného Špaňhela, který povedenou střelou překonal Hronka, a připsal si tak první extraligovou trefu po návratu z Finska.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji opět domácí hokejisté. Jejich výborně hrající první útok rozpoutal již po dvou minutách druhého dějství v třetině Slavie opravdový kolotoč, kterému po střelách Andrašovského a Josefa Straky chybělo jen trochu štěstí. Ve 23. minutě na sebe upozornili i hráči Slavie, když dravý Klepiš našel před plzeňskou brankou úplně volného Dlouhého, který donutil Málka k dalšímu vynikajícímu zákroku. Slavisté dostali v zápětí možnost i přesilové hry, kterou však nedokázali využít, když navíc v jejím průběhu fauloval Kolařík Matějovského, a počet hráčů na ledě byl srovnán. Při hře 4 na 4 se do dravého souboje se slávistickou obrannou pustil agilní Prorok a výsledkem bylo trestné střílení pro Plzeň. K jeho provedení se v 26. minutě odhodlal Josef Straka a jeho rychlá klička do forhandu znamenala tříbrankové vedení pro Plzeň. Ve 28. minutě se k nebezpečné střele z otočky dostal Krajíček, puk se od zadního mantinelu odrazil k Prorokovi, ale ani jeho střela ani následná rána Špaňhela za Hronkova záda nevedla. Ve 31. minutě zápasu se po vyhrané buly ocitl opět v tváří v tvář Hronkovi Josef Straka, ale Hronek plzeňskému útočníkovi včas srazil betony, a zabránil mu tak v hattricku. Domácí i nadále pokračovali v tlaku a svým neustálým pohybem nutili zadáky Slavie k chybám. Ve 33. minutě při hře 4 na 4 se po rychlém protiútoku octil po krásné přihrávce Michala Straky v dobré šanci Matějovský, ale Hronek mu včas zmenšil střelecký úhel. Na druhé straně se pak po dlouhé době připomněli Slavisté, když nebezpečně pálil Graňák. Pět minut před koncem druhého dějství fauloval plzeňský obránce Dobrovolný a Slavie hrála přesilovou hru. V početní výhodě přebruslil v souboji 1 na 1 Hruška Nedomu, vystřelil bekhendem, ale jeho střela skončila jen na spojnici břevna a tyče Málkovy branky. Štěstí měl plzeňský brankář i o chvíli později, když střela obránce Kolaříka jen lehce minula levou tyč jeho branky. Když pak minutu před druhou sirénou přežila Plzeň i šanci Supa po akci Beránka, odcházeli její hokejisté do šatny s tříbrankovým vedením.

Do třetí třetiny vstoupili plzeňští hokejisté s jasnou taktikou pozorně bránit střední pásmo a nepouštět hosty do rychlých brejků. I přes tuto taktiku to však byli oni, kdo se ocitli v první šanci třetí třetiny. Hned ve 41. minutě se v nájezdu 2 na 1 ocitla dvojice Michal Straka - Matějovský, ale Matějovský nedokázal v rozhodující chvíli trefit puk. Slavisté hrozili především střelami ze střední vzdálenosti. Málek si však z pokusy Vondrky i Krátošky dokázal poradit. Ve 44. minutě hráli domácí 80 sekund přesilovou hru 5 proti 3, ale i přes některé slibné příležitosti ji nedokázali využít. Ve 48. minutě se před Málka dostal kanonýr Sup, ale plzeňský brankář byl opět pozorný. Ve 49. minutě se před slavistickou brankou výborně orientoval Prorok, který perfektní přihrávkou přes celé brankoviště vyzval ke skórování Špaňhela, který však ve 100% šanci minul branku. Stejně si počínal o chvíli později i Kracík, kterého zpoza branky našel právě Špaňhel. V 56. minutě přišel rozhodující okamžik utkání, když ve vlastním obranném pásmu chyboval Sup, puk se dostal Josefovi Strakovi, který našel nezištně před brankou Paroulka, který neměl již jinou možnost než poslat puk do odkryté branky. Slavisté po čtvrté brance již rezignovali a Plzeň měla další šance. V 57. minutě trefil po krásně akci dvojice Matějovský - Vostřák tyčku Michal Straka. Definitivní tečku zápasu pak udělal dvě minuty před koncem Dvořák, který po vyhraném buly Důrase propálil Hronka mezi betony.
Ohlasy trenérů
Miroslav Přerost (Plzeň): "Od začátku jsme plnili taktické pokyny. Nevybrali jsme si v zápase jedinou slabší chvilku a měli jsme hru celou dobu pod kontrolou. Škoda že páteční zápas ve Zlíně byl pravým opakem než dnes, ale my jsme se z toho poučili a ukázali jsme, že umíme hrát doma proti týmu z horní části tabulky velmi dobře. Škoda, že se nám to nedaří proti ostatním."

Jiří Kalous (Slavia): "Utkání z naší strany nebylo povedené a my musíme udělat jedinou věc - rychle na něj zapomenout a soustředit se na další boje. Nepovedlo se nám to ve všech činnostech. Nevytvářeli jsme si šance, prohrávali jsme osobní souboje."
Autor David Tauš, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více