Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
1. února 2004

Já mám čisté svědomí, říká Roman Málek

P l z e ň - Jasnou hvězdou sobotního zápasu byl bývalý brankář Slavie Praha, Roman Málek. Svůj tým několikrát podržel a hlavně díky jemu Plzeň Slavii porazila 5:0. Po utkání byl Málek nejžádanější osobou pro novináře. Pro slávistický web si však v programu našel čas a poskytnul nám rozhovor.

Dnes jste nastoupil poprvé proti svému bývalému týmu. Jak Vám bylo, když jste uviděl ty známé dresy Slavie, ve kterých jste strávil celou svojí dosavadní kariéru?
Já jsem byl hrozně nahecovaný na ten zápas, prostě soustředěný. Když jsem přišel na rozbruslení a viděl jsem tam ty červené dresy, tak mnou projelo takový mrazení tělem a říkal jsem si, co se to se mnou děje? Ale během toho rozbruslení se zase všechno změnilo a řekl jsem si, že je to úplně normální zápas a že bych ho chtěl vyhrát a pak už jsem to bral jako zápas jako každý jiný. Už jsem to nebral tak, že je to Slavia, ve které jsem byl.

Probíhalo před zápasem nějaké hecování mezi vámi a mezi vašimi bývalými spoluhráči?
Ne, vůbec. Já jsem i telefon měl tak, abych měl vypnuté zvonění, abych si ho vůbec nevšímal před zápasem. Sice jsem prvně chtěl tak týden před tímto zápasem všem napsat nějakou zprávu, abych je trošku rozveselil. Ale pak jsem si říkal radši ne, protože by mi to potom mohlo uškodit.

Kolik jste slíbil svým spoluhráčům za dnešní výhru proti Slavii?
Tak vypsal jsme prémie, ale nebudu zveřejňovat jaké.

Myslíte si, že pro Vás bylo lepší, že se dnešní zápas nehrál v Edenu na Slavii?
Já jsem prvně chtěl hrát radši na Slavii, protože jsem si tam ještě nezachytal za jiné mužstvo, tak mě to lákalo. Ale na druhou stranu, jak jsem teď chytal v průběhu toho zápasu, tak jsem si říkal, že je to možná lepší, protože na Slavii je malé hřiště a Slavia by nás dostala pod tlak. Určitě pod větší než tady. Byla pro nás výhoda, že jsme hráli doma. Hlavně naši diváci nám pomohli a bylo to super.

„Výhru jako zadostiučinění neberu“

Teď k dnešnímu zápasu. Předvedl jste řadu skvělých zákroků, svůj tým jste několikrát podržel. Berete tu výhru nad Slavii jako svoje velké vítězství nebo nějaké zadostiučinění?
Ne, já to neberu jako zadostiučinění. Prostě chtěl jsem vyhrát, samozřejmě kdo by po výměně z jiného klubu nechtěl vyhrát proti tomu klubu. Byl jsem namotivovaný, ale neberu to jako zadostiučinění. My tady potřebujeme každý bod. Pro nás je každý bod důležitý, takže já jsem chtěl získat hlavně tři body za vítězství.

Kdy Vám při zápase bylo nejhůř? Kdy si myslíte, že jste byl nejblíže k inkasovanému k gólu?
Asi ve druhé třetině, tam do toho David Hruška bouchl bekhendem. On má dobrý bekhend a tam mi to šlo nějak do tyče a trefilo mě to do ruky, to bylo asi to nejhorší. Samozřejmě ke konci toho zápasu už Slavii zbývalo čím dál tím méně času, takže to už jsem věřil, že to musíme dotáhnout do konce, zvláště když jsme dali ten čtvrtý gól.

Necítil jste se dnes unavený? Přeci jen noční cesta ze Zlína do Plzně je dlouhá a únavná.
Byl jsem unavený, ale já jsem se odpoledne chvilku prospal, což mi pomohlo. A pak v životě jsem ještě nehrál proti Slavii. Vždy jsem si říkal, co kdybych byl někdy v jiném klubu, že bych si proti ní rád zahrál, takže jsem si prostě chtěl zachytat.

Brankáři si většinou pochvalují větší vytíženost během zápasu. V zápase se Zlínem jste si připsal na své konto neuvěřitelných 62 zákroků, vychytal jste cca 5 samostatných úniků zlínských hráčů. Nebylo té vytíženosti přeci jen trochu moc?
Tak určitě, měl jsem z toho trošičku strach, že se Zlínem jsem měl dost práce, ale já jsem byl úplně v pohodě a vůbec jsem necítil únavu. Ani potom zápase. Ta se projevila až ráno, když jsme vstával, takže to bylo v pohodě. Spíš si myslím nebo musím poděkovat zlínským hráčům, že mě docela rozcvičili a že jsem z toho do dneška nevychladl. (smích)


Roman Málek ve svém prvním zápase v plzeňském dresu (na ledě Vsetína) - foto Václav Trávníček.

„Nechtěl jsem zůstávat tam, kde o mě nestáli.“

Vraťme se teď o pár týdnů zpátky. Jak vám bylo, když jste se o své výměně dozvěděl? Bylo to pro Vás překvapení? Zklamání? Šok?
Určitě to byl pro mě šok. Já jsem nečekal, že by se to mohlo stát mně. Ale já už se k tomu nechci vracet. Prostě tak to bylo, stalo se. Já musím říct, že mně osobně to pomohlo.

Jak vnímáte s odstupem času tu výměnu?
Lidé ze Slavie to tak chtěli, tak to udělali. Co mám k tomu říct… Hráči jsou jen majetkem klubu a ten klub si s nimi může dělat co chce. Takže já, i když jsem se nemusel nechat vyměnit, tak jsem nechtěl zůstávat tam, kde o mě nestojí. Takže v tomto případě jsem tu výměnu uvítal.

Jste v kontaktu se svým bývalým kolegou Lukášem Hronkem? Popřípadě co říkáte na jeho výkony?
Ano, píšeme si. Včera jsme si zrovna psali, když jsem jel ze Zlína, takže jsme normálně v kontaktu.

„Budu hrát tam, kde mě budou chtít.“

Do Slavie přichází z Karlových Varů Petr Franěk, opačným směrem putuje Petr Jaroš. Co na tuto výměnu říkáte?
To je pro mě novinka, já vůbec nevím. Už tuhle sezónu?

Petr Jaroš bude v Karlových Varech na hostování do konce sezóny a Petr Franěk podepíše smlouvu na tři roky a měl by se objevit už v play-off.
Já jsem o tom něco slyšel, že to takhle má být. Já k tomu nemám co říct. Slavia se takhle rozhodla a já jí to nezazlívám. Já, jak jsem řekl, budu hrát tam, kde mě budou chtít. Já mám teď docela dost nabídek, takže je to teď možná pro mě nejlepší, než se vracet někam, kde mě nechtěli a kde byly určité problémy.

Teď se dostaňme k reprezentaci. Dostal jste pozvánku na Švédské hokejové hry. Myslíte si, že je to pro vás poslední šance, jak se dostat na mistrovství světa v Praze?
Samozřejmě je to možná poslední šance, já jsem vděčný za každý reprezentační start, takže já to beru takhle. Jestli budu na mistrovství nebo nebudu - samozřejmě bych strašně rád byl, ale jestliže se s Plzní nedostanu do play-off, tak to bude hodně těžké.

Poprvé od své výměny budete hrát pod Vladimírem Růžičkou. Jak si myslíte, že setkání s ním bude probíhat? Změnilo se něco ve vašem vztahu?
Myslím, že jsme se neviděli strašně dlouho. Vlastně od té doby, co jsem odešel z Edenu, jsme se neviděli. Já mám čisté svědomí, já se nemusím nikoho bát. Myslím si, že já s Růžou vycházím dobře. Takže jak jsem řekl, nemám v tomhle problém.

Váš návrat do Slavie už asi moc reálný není. Zůstanete v Plzni nebo přijmete údajnou nabídku Kazaně? Nebo zkusíte NHL?
Je to strašně daleko. Tyhle věci já budu řešit po sezóně. Tohle to je vlastně v kompetenci mého agenta, pana Spálenky. Já zatím nemůžu vědět, jak tohle všechno dopadne.

„Slávistické fanoušky jsem nikdy nehanil!“

Jaké budou vaše vzpomínky na Slavii?
Samozřejmě hezké. Já jsem tam prožil krásná léta. Vždycky na to budu rád vzpomínat, jak na kluky, tak na diváky. Já jsem tam vyhrál první juniorský titul, vyhrál jsem tam první seniorský titul, takže já jsem s působením na Slavii spokojený. Myslím si, že už jsem Slavii nemohl víc dát, takže možná je tohle lepší pro obě dvě strany.

Chcete něco vzkázat slávistickým fanouškům?
Přečetl jsem si na online rozhovoru, že jsem někde hanil slávistické fanoušky. Musím říct, že to vůbec není pravda, že jsem nikdy slávistické fanoušky nehanil a nikdy bych proti nim nic neřekl. Takže já je chci pozdravit a že jim děkuji za podporu, když jsem začínal a samozřejmě za všechny sezóny. Vždy, jestli budu hrát v české extralize, tak rád pojedu na Slavii a vždycky se jim rád budu snažit zkazit tu jejich radost, aby Slavia nevyhrála. Ale ať to berou tak, jak to je... (smích)

Já vám děkuji za rozhovor a přeji vám hodně štěstí ve vaší další kariéře

Roman Málek s fanoušky v Edenu
Do srdcí slávistických fanoušků se Roman Málek (uprostřed s kulichem) vryl navždy - foto Jan Čekal

(fotografie Romana Málka po utkání Slavie v Plzni - viz plzeňský web)

Autor Jan Beneda
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více