Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
10. února 2004

Petr Franěk: Roman je super kluk, ale každý jsme úplně jiný

Nechce, aby jej lidé srovnávali s Romanem Málkem a zatím lehce trénuje. Věří v úspěch Slavie a sní o velkém finále extraligy. Rozhodně to chce s novým týmem dotáhnout co nejvýše. Takové jsou nejbližší cíle nové posily extraligové Slavie - Petra Fraňka.

Býváte často označován jako nástupce Romana Málka. Měl jste možnost se s ním někde setkat? Můžete nějak porovnat jeho a váš styl?
Setkali jsme se už několikrát, ale ještě nikdy v jednom týmu…, i když v nároďáku, vzpomínám si, že ano. Myslím si, že Roman je super kluk. Nechtěl bych ale, aby nás lidé srovnávali, každý jsme úplně jiný. A styl? To by měli porovnávat odborníci.

S mužstvem jste ve středu 4. února poprvé trénoval, od té doby těch tréninků již bylo několik. Je to jiné než ve Varech?
Zatím jsem netrénoval naplno, ale myslím si, že tady se trénuje účelněji než ve Varech. Ve Varech se více trénuje, ne sice moc, ale tak, až jsou hráči přetrénovaní. To je takový můj první postřeh.

První zápas po reprezentační pauze hraje Slavia doma s Kladnem. Přestože ještě nějaký ten den zbývá, mohou se fanoušci těšit, že už nastoupíte?
Nevím, v pondělí (9. února) pravděpodobně ještě zajdu za doktorem Kolářem a po poradě s ním se teprve rozhodne. Doufám, že pak už začnu trénovat naplno.

Vidíte to tedy spíše tak, že byste mohl hrát? Cítíte se zdráv?
Věřím tomu, že když ne proti Kladnu, tak určitě již další zápas po Varech, tedy derby proti Spartě budu chytat. Pokud se ovšem nic neočekávaného nestane. Takže doufám, že co nejdříve budu hrát, nebo alespoň si to přeji.

Jste mistrem světa z Vídně 1996, kde jste byl třetím brankářem…
Nasával jsem tam tehdy atmosféru.

Od té doby jste se ale nedostal do reprezentace, byť to mnohdy bylo doslova na spadnutí. Nemrzí vás to?
Mrzí, nemrzí… Tenhle ročník já mám obzvlášť smůlu. Vždy, když už se to začínalo zvedat, tak přišlo zranění nebo nemoc. Já bych vůbec nejraději celou tuhle sezonu vyškrtnul a zrušil.

Přesto se ale může stát, že se stane vaší sezonou číslo jedna. Existuje jistá možnost, že byste si mohl po létech opět zahrát finále extraligy. A Slavia by si určitě ráda po loňském úspěchu titul zopakovala…
Domnívám se, že Slavia má dobré mužstvo a i do toho finále se může dostat. Ale všechno je o štěstí a momentální formě všech hráčů. Vůbec samotné play-off je hodně o štěstí. Tam může porazit každý každého. Klidně se může stát, že první Pardubice, které jsou suverénní, můžou prohrát s osmým. Tam je to prostě o štěstí, o zraněních, takový je hokej.

V témže roce, kdy jste získal titul mistra světa, jste si i zahrál finále extraligy proti Vsetínu. Chtěl byste si finále letos zopakovat?
Samozřejmě, já jdu do každého zápasu s cílem jej vyhrát. Nerad prohrávám, ale srovnávat Vsetín v roce 1996 a Pardubice letos, to je asi nesmysl. Vsetín v té době byl víceméně neporazitelný.

Nastupujete k týmu jako jednička, to asi brankářům dělá dobře, přesto, prý nejste zcela zdráv? Cítíte se na to, dovést Slavii v play-off co nejvýše?
Od chvíle, co začnu za Slavii chytat, tak chci jít zápas od zápasu. Vyhrávat každý zápas a čím déle to bude trvat, tím lépe. Na druhou stranu, samozřejmě, je to nové prostředí, je to pro mne nové mužstvo, a chvíli potrvá, než si člověk zvykne. Doufám ale, že se s klukama dáme co nejdříve dohromady. Že nám to prostě bude spolu klapat a že budeme hodně vyhrávat.

Zmínil jste se, že jste začal před několika dny lehce trénovat, to pro nezasvěceného znamená co?
Normálně chytám, ale snažím se neklekat, aby přitahovač stehenního svalu ještě nebyl plně zatížen, aby se náhodou nestalo to, že kleknu a znovu se to natáhne.

Takže zatím nechytáte takzvaně na doraz?
Přesně tak.

Co když ale nenaplníte očekávání, tak jako se to už letos ve Slavii například Romanu Málkovi stalo, a skončíte jako náhradník na lavičce?
To se může stát v každém týmu. Proto si myslím, že to, co se kolem Romana Málka dělo, bylo moc nafouknuté. Nedařilo se mu, nechytal, tak ho vyměnili. Nevím, proč se z toho dělá taková věda. Roman šel do Plzně a tam chytá výborně. Já si naopak myslím, že mu ta výměna jen a jen prospěla.

Neobáváte se, že tlak na vás bude v play-off opravdu veliký? Přece jen po loňských výkonech Romana Málka se ani není čemu divit?
Samozřejmě, ten tlak asi bude. Jdu ale do mužstva, které hraje pravidelně play-off, které chce hrát play-off a proto očekávám, že ten tlak tady bude.

Do Karlových Varů jedete k zápasu v neděli 15. února. Prý ale máte ve smlouvě, že proti nim nesmíte nastoupit?
Ano, to byla podmínka Karlových Varů, že nesmím proti nim nastoupit.

Není to tak trochu škoda?
Je to velká škoda, ale s tím už nic nenadělám.

Ta podmínka platí i na play-off? Přece jenom i Vary mají stále šanci hrát play-off.
To snad ne! Já tedy doufám, že ne. Myslím, že je to jenom pro tenhle zápas.

Přestože nebudete moci nastoupit, pocestujete s týmem do Karlových Varů?
Samozřejmě, pojedu s týmem a budu na střídačce nebo poblíž střídačky. Chci být s mužstvem, přestože nemohu chytat. Jestli budu chytat já nebo někdo jiný, to je jedno. Chci, abychom vyhráli.

Letos jste zatím odehrál dvacet pět zápasů. Znamená to, že dvacet zápasů jste pro zranění stál?
Ano, pro zranění přitahovače stehenního svalu jsem dvakrát stál. Poprvé na začátku sezony, zranění jsem si přivodil v posledním přípravném zápase před sezonou. To jsem nechytal prvních deset kol. Zranění se mi pak obnovilo nedávno, jak je to jen dlouho…? Bylo to v zápase se Znojmem, teď to bude vlastně zase deset zápasů. To se mi stalo úplně to samé, co jsem měl předtím. Takže si myslím, že jsem to asi pořádně nedoléčil. Chtěl jsem prostě co nejdříve chytat.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více