Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
19. února 2004

Nikdo nemusí, ale body budou chtít oba

Čtyři kola před koncem základní části už má Slavia postupovou jistotu. Jasno má takřka i její nedělní soupeř HC Vsetín. Play-off už je zdá se ztracené a naopak barážová hrozba jej příliš trápit nemusí, na poslední České Budějovice má Vsetín totiž náskok deseti bodů. Na Lapači však rozhodně bude o co hrát, Slavii jde o co nejlepší umístění pokud možno v elitní čtyřce a Valaši by rádi na domácím ledě potěšili své diváky. Tak jako se jim to povedlo ve 47.kole, kdy zdolali lídra extraligy z Pardubic. Dalším varováním je i poslední vzájemný duel v Edenu, kam si Vsetín přijel pro překvapivou výhru 5:4. Na stadionu na Lapači se začíná od 17:00, vše můžete sledovat v on-line přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Jan Neliba, Zdislav Tabara, Jiří Režnar
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1995-99, 2001)
Posledních pět let: 7. < 9. < 1. < 2. < 1.
Internet: www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Radovan Biegl, Alexej Jaškin, Roman Stantien

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Nepříliš přesvědčivé výkony podávají slávisté v posledních zápasech. Po reprezentační pauze nejdříve jen díky skvělému závěru vyhráli nad Kladnem 5:3, pak přišla prohra v Karlových Varech po špatném výkonu, kdy domácí předčili Slavii hlavně v nasazení a bojovnosti. Remíza v pražském derby je nakonec zasloužená, i když podle průběhu první půlky zápasu slávisté určitě mysleli na vítězství. Premiéra ve slávistickém dresu skvěle vyšla brankáři Petru Fraňkovi, který ještě necelých pět minut před koncem držel čisté konto. Pak na něj vyzrál Bartečko, ale ze střelců Sparty byl jediný a hlavně ve druhé polovině utkání předvedl Franěk řadu výborných zákroků.

Venku se Slavii už delší dobu nedaří, po devíti zápasech sice konečně vyhrála za tři body ve Vítkovicích, ale to je také jediný bodový zisk venku v poslední čtvrtině základní části. Jinak se potýká především se špatnou koncovkou a i obranné řady nepracují moc spolehlivě. V Třinci prohráli slávisté 1:3, z Plzně si odvezli debakl 0:5 a naposledy nestačili i na druhé Západočechy, Karlovy Vary 1:3. Ve Vsetíně je čeká jako vždy “horká“ půda, za deset let tam dokázali v základní části vyhrát jen dvakrát z osmnácti pokusů. Pro Valachy se sice už zdá play-off ztracené a ani starosti s baráží už je příliš trápit nemusí, body však nedají zadarmo. ”Čeká nás těžký zápas, neboť Vsetín hraje doma velmi dobře, o čemž přesvědčil výhrou nad Pardubicemi a dokázal to i v předešlém zápase proti nám,“ varuje asistent trenéra Jiří Kalous.

Úřadující mistr bude ve Vsetíně stále postrádat svého nejlepšího kanonýra Michala Supa, nejistý je i start Patrika Martince, jenž má problémy s nataženým stehenním svalem. Slavia chce i přesto získat tři body a posílit šanci na konečné druhé místo po základní části soutěže. Na tom je však pevně usazen Zlín s náskokem pěti bodů na Slavii, která ztrácí na čtvrté příčce ještě dva body i na svého pražského rivala. Závěr tak nemá Slavia ve své moci, zezadu se na ní navíc tlačí další týmy.

Po 48.kole:
2. Zlín   84   3. Sparta 81  4. Slavia 79 
5. Znojmo 77   6. Třinec 74  7. Vítkovice 73

Z TÁBORA SOUPEŘE

Pro Vsetín letos sezona zřejmě skončí už za týden, ale dokud teorie nedává žádnou jistotu, tak Valaši budou bojovat a hlavně na svém úzkém kluzišti budou nepříjemným soupeřem pro každého. To se už přesvědčila Sparta a naposledy i Pardubice. “Na nic se neohlížíme, každý zápas v sezóně chceme vyhrát. Už kvůli fanouškům,“ ujistil trenér Zdislav Tabara před zápasem se Slavií. Týmu schází jen dlouhodobě zraněný Libor Pavliš. Ztráta produktivního centra, který přišel v průběhu sezóny z Karlových Varů jako nepotřebný hráč, je určitě mrzutá. Pavliš po svém příchodu vedl elitní první útok.

Důležitý zápas odehráli vsetínští ve 46.kole, kdy přijeli na jih Čech a v případě prohry se mohli hodně namočit do barážových starostí. V souboji s dlouhodobě posledním celkem letošní sezóny vybojovali cennou remízu 4:4, spokojenosti mohlo být ale daleko víc, protože na začátku druhé třetiny vedl Vsetín dokonce 4:0. Hlavní však zůstal fakt, že se bodový rozdíl mezi oběma týmy nezmenšil. V dalším kole navíc Vsetín doma zdolal Pardubice a České Budějovice prohrály na Kladně, ztráta Jihočechů tak narostla až na deset bodů a čtyři kola před koncem by jim pomohl už jen asi zázrak. Poslední kolo na tom nic nezměnilo, Vsetín si mohlo dovolit prohrát v Liberci, protože Jihočeši doma nezvládli zápas s Třincem.

Návrat ve Vsetíně oblíbeného a uznávaného trenéra Jana Neliby, podepsání smlouvy s novým generálním sponzorem Českou spořitelnou, to vše dalo místním fanouškům naději, že by se mohly vrátit mistrovské časy, kdy Vsetín koncem 90.let vládl celé extralize. Na nějaký další úspěch si však budou muset Valaši počkat do další sezóny, podruhé z deseti sezón budou s velkou pravděpodobností v play-off chybět. Jestli se zablýská na lepší časy, ukážou až následující měsíce, ale na slavnou dobu mužstva z Lapače už zbudou spíš jen vzpomínky. Tradiční žlutozelené dresy, v extralize tak jedinečné, totiž vystřídala modrobílá kombinace.

Radovan Biegl - největší opora vsetínského mužstva

Jedinou hvězdu mají vsetínští ve svém brankovišti, zkušený Radovan Biegl může nabídnout skvělé statistiky, v počtu shu-toutů je spolu s Petrem Břízou na druhém místě za zlínským gólmanem Murínem. Nejcennější nuly vychytal ve Zlíně při výhře 1:0 a pak doma s Pardubicemi 2:0. Především díky jeho výkonům má Vsetín po 48 zápasech zapsáno v kolonce inkasovaných branek číslo 112 (průměr 2.33), což je třetí nejlepší v extralize. Pro srovnání – slávisté inkasovali o dvě branky víc.



Historická bilance v extralize
Vsetín - Slavia     48, 21 - 8 - 19, 141:124 
Postavení v tabulce
4.  Slavia      48     21 - 4 - 5 - 3 - 15  140:114  79
11. Vsetín      48     14 - 4 - 6 - 1 - 23  104:112  57 
Co mají oba týmy společného
Ve Vsetíně byli u mistrovského tažení útočníci Josef Beránek a David Hruška. Slávistický dres zas pro změnu oblékali Jiří Polák a Josef Štraub.
Poslední zápasy
Liberec - Vsetín 3:1
Vsetín - Pardubice 2:0
Vsetín - Třinec 3:3
Litvínov - Vsetín 4:3
K.Vary - Vsetín 2:1
Slavia - Sparta 1:1
K.Vary - Slavia 3:1
Slavia - Kladno 5:3
Plzeň - Slavia 5:0
Slavia - Znojmo 4:2
Sestavy v minulém kole
Biegl - Jaškin, Frolo, Němec, Kowalczyk, Horák, Vyrůbalík, J.Polák - Dubec, Vak, Demel - Selingr, Stantien, Prokop - Vávra, Štraub, Z.Sedlák - Ambruz, R.Hruška, Valko Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Kučera, Kuntoš, Graňák - D.Hruška, Beránek, Tomica - Klepiš, Krátoška, Antoš - Ivan, M.Kopecký, R.Dlouhý - Vondrka, Červenka, Kukla
Nejproduktivnější hráči
1. Roman Stantien 45 - 8+18 = 26
2. Michal Hudec 45 - 9+15 = 24
3. Pavel Selingr 46 - 9+13 = 22
4. Tomáš Vak 42 - 6+16 = 22
5. Tomáš Demel 38 - 8+13 = 21
1. Josef Beránek 48 - 15+44 = 59
2. Michal Sup 46 - 27+17 = 44
3. David Hruška 48 - 17+18 = 35
4. Milan Antoš 47 - 12+18 = 30
5. Jan Novák 46 - 12+15 = 27
Brankáři
Radovan Biegl 48 - 2.24 - 93,15
Radek Masný 1 - 7.50 - 66,67
Petr Franěk 26 - 2.30 - 93,70
Lukáš Hronek 26 - 2.46 - 92,29
Zdeněk Šmíd 9 - 2.75 - 92,31
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více