Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
23. února 2004

Marek Ivan: Poklad pro tým si musíme chránit

P r a h a - Běží 36.minuta utkání Slavia – Litvínov a zimní stadion v Edenu se mění v arénu kanadsko-americké NHL. Opovážlivost ex-slávistického beka Angela Krsteva, který si dvakrát během pár chvil nepěkně vyšlápl na kapitána a hvězdu domácích Josefa Beránka, přichází ztrestat Marek Ivan. Shazuje rukavice a začíná pravá nefalšovaná bitka, scéna jak vystřižená ze zámoří. Publikum bouří, pro oba rváče pak končí zápas předčasným odchodem do šaten. Domácí borec s vítězoslavným gestem zdraví nadšené fanoušky. Svůj účel však zjitřený moment splní, hra se uklidňuje a slávisté v pohodě dokráčejí k výhře 6:2.

Jak jste viděl začátek a původ konfliktu s Krstevem?
Ten začátek proběhl už asi pět – šest minut předtím, kdy on měl problémy s Pepíkem a z toho to celé vyplynulo.

Poslal vás na to speciálně trenér Růžička?
Bylo to tak vzájemné. Je tam ten podnět od Vládi, ale já si myslím, že si nemůžou takhle dovolovat v cizím prostředí na naše hráče a kvalitní hráče typu Pepíka. A chvíli před playoff a zkušeného borce už vůbec nemůžou provokovat. Já jsem se taky nikdy s nikým nemazlil, ale mám úctu ke starším hráčům, snažil jsem se to od svých 19-20 let, co tuhle ligu hraji, dodržovat a nikdy jsem nevyprovokoval vyloženě starého hráče. Jednou jsem měl incident s Otou Janeckým a nechal jsem si dát pěstí, přitom bych z něj udělal tři, ale nechal jsem to být, protože to jsou hráči na které jsem kdysi koukával v televizi a mám k nim úctu a tak by to mělo být. Ti mladí to teď takhle nemají.

Takže se nebráníte role ochránce hvězd ve Slavii nebo byste byl radši brán jinak?
Já nevím, jestli ochránce, tady jde o to, že my jako mančaft musíme držet při sobě a každý tam má nějakou roli. A proto se tomu říká kolektiv, když každý bude dělat to co má, tak ten kolektiv půjde hodně daleko.

Vy jste pár let působil v Americe, takže můžete porovnávat. Dnes to hodně připomínalo scénu z NHL, tam když si dovolí někdo na hvězdu soupeře, tak musí hned počítat s odplatou…
Tak já bych to okomentoval, že naše liga je špatně postavená v systému pravidel, ale takhle by to mělo být. Jak se musí chránit gólman, tak si musíme chránit hráče, kteří mají fazónu. Pepíkova lajna je letos mimořádně úderná, ale zas příští rok se jim tak dařit třeba nebude, bude se dařit mladým jako Klepiš, Dlouhý a další. Prostě kdo má fazónu, tak je to poklad pro tým a ten by si měli všichni chránit, tak jako gólmana.

Vy už jste se několikrát vyjadřoval k takové vaší nálepce “zlého muže“. Odmítal jste jí se slovy, že už se tak neperete…
Já ještě, když vás přeruším, jsem se dneska popral skoro po třech letech, takže to je spousta času, vlastně tři sezóny. Tři roky jsem vydržel, což je velice slušné. Jenom pánové, nezlobte se na mně, vy novináři jste z toho dělali takovéhle věci a teď máte přesvědčení, že tři roky jsem vydržel být čistý. A dneska to vyplynulo díky jeho drzosti, jinak by se vůbec nic nestalo a já v klidu dohrál zápas.

Myslíte tedy, že se na vás ta pauza nějak v šarvátce projevila?
Tak já už jsem jednou prohlásil, že už jsem přestal trénovat a boxovat, a řekl jsem, až se někdo jednou najde, kdo mě porazí, tak to teprve opráším a potrénuju, vrátím mu to a tím asi zakončím kariéru. Vůbec se v tom teď nespecializuji a říkám, až jednou dostanu, to co si zasloužím, tak mu to buď vrátím nebo řeknu, že už se konečně našel někdo, protože už asi sedmou – osmou sezónu jedu bez prohry. Každý má svůj čas, já jsem taky přišel v sedmnácti do nižších zámořských soutěžích a rozbil borce, kteří by to v životě nečekali. O tom to je, každý musí jednou prohrát. Ale doufám, že to aspoň 5-6 let ještě vydrží.

Jak šel čas
31:25 Beránek a Krstev - oba 2 minuty za hrubost
33:50 Beránek 2 vysoká hůl a Krstev 2 hrubost 
35:59 Ivan 2 sekání + trest ve hře za rány pěstí
35:59 Krstev 5 plus trest do konce utkání za hrubost

Jak byste tedy dnešní šarvátku popsal?
Já nevím, jaký má na to názor český fanoušek a okolí, ale v bitce se jedná o to, kdo je více zdemolovaný a roztržený, a víc po zápase vypadá škaredě a komu se valí krev. Kdežto u nás se snaží každého povalit na led a válet se po něm, tak jako on se to snažil dělat. To není bitka, srovnává se to jak kdo vypadá. Já myslím, že když jsem odjížděl, tak jsem byl celý od jeho krve, takže neřekl bych, že bych já tu bitku prohrál. Vy se na mě můžete tady kouknout, jestli vidíte nějaký šrám. Já jsem se koukal do zrcadla a nic jsem neviděl.

Jaký je Angel Krstev protivník?
Nevím, ono to proběhlo velice krátce. Já jsem tam na něco stoupnul, upadl jsem, takže z té bitky moc nebylo. Bylo to rychlé a pak zase ta špatná pohotovost našich českých rozhodčí, když se tam do toho pletli (Marek Ivan použil tvrdší výraz - pozn.aut.) a nenechali to být. Takže bych to nijak nehodnotil.

Z novinářských míst to nebylo příliš vidět, jak to probíhalo, když jste leželi na ledě. Můžete to popsat?
Ona byla první chyba, že to bylo kousek od jejich střídačky a tam už je hodně sněhu a všeho toho marasu, takže tam jsem někde asi podšlápnul. Byl jsem na zemi a on se zmýlil, tloukl mě do ramene, asi v Bulharsku na to nekoukají dobře. Já jsem mu zas dával zespodu na tvář, takže ho asi bude pan nosánek trochu bolet.

Zmínil jste, že už sedm – osm sezón jste žádnou rvačku neprohrál. Vzpomněl byste si, kdy to bylo naposledy?
Úplně na začátku, když jsem přišel v šestnácti do Western Hockey League a trénoval jsem s klukama, nebudu je jmenovat, kteří momentálně jsou dobrý bitkaři v NHL a koukám na ně na Galaxii. Občas si pošleme i nějaký email, takže jsme v kontaktu. Ten začátek byl velmi těžký, pro Evropana, který se to musel všechno učit. Já jsem to asi za rok a půl zvládl, pochopil pravidla, i když teď už jsem vyšel ze cviku. Tam jde hodně o taktiku, nejde ani tak o ránu, ta přijde sama.

Z reakce fanoušků šlo dnes vysledovat, že byli spokojení a vyvolávali vaše jméno…
Já si myslím, že to patří k hokeji. Fanoušek chodí na hokej se pobavit, rozptýlit a něco za ty peníze, což si myslím v dnešní době není hokej levný, musí něco vidět. Musí vidět spoustu gólů, to jsme splnili. Osm gólů na jeden zápas, to je pro oko diváka asi pěkné a ty ošklivé souboje, to k tomu patří. A pak jedna bitka, takže si myslím, že mohli být spokojení.

Řekl Vladimír Růžička
"Pepa Beránek je pro nás klíčový hráč a my rozhodně
 nepotřebujeme, aby se účastnil nějaké bitky.
 Šel tam Marek Ivan a bylo to vyřízeno."

Poděkoval vám Josef Beránek, za takovou ochranu?
Já vycházím s Pepíkem úplně v pohodě, myslím si, že asi poděkoval, ale vím, že Pepík by to určitě na sto procent zvládl i sám, ale v jeho věku to nemá zapotřebí a až já budu v jeho věku, tak to asi nebudu mít také zapotřebí. Pepík je prostě jen jeden a musí se chránit, jako kapitán.

Dostal jste trest ve hře, což automaticky znamená stop minimálně na jeden zápas. Mrzí vás to? A jaké to je s ohledem na playoff? Tam už asi k takové situaci moc docházet nebude, vzhledem k hrozbě trestu…
V playoff už asi ne, tam to musí vyplynout z nějaké velké situace, kdy to může znamenat obrat v zápase nebo něco takového, i když dneska to určitě nebyla lehká situace, protože on by asi Pepíka otravoval do konce zápasu a nedej bože, kdyby se Pepík zranil. O tom to je, v úterý si odpočinu, kouknu asi na Matějskou a v pátek nás doma čekají České Budějovice.

Děkuji za rozhovor.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více