Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
24. února 2004

Poslední repríza finále v základní části

V rámci předposledního kola základní části se představí hokejisté Slavie v Duhové Aréně v Pardubicích. Domácí jsou již dávno jistým vítězem základní části, a tak tento souboj bude z jejich strany spíše zápasem o prestiž. Ne tak na straně Slavie. Ta se propadla na pátou pozici, ale v případě výhry nad Východočechy a zaváhání Sparty a Znojma, by se mohla vrátit až na 3. příčku. Utkání začíná v 17:30 a můžete jej sledovat online na našich stránkách.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC MOELLER PARDUBICE

Historie

Za vznik hokeje vděčí na východě Čech učiteli Vilému Weissovi. V roce 1923 totiž v Pardubicích založil hokejový odbor LTC a na tenisových kurtech si začal budovat svůj vlastní stánek. Až v roce 1930 pardubičtí zasáhli do bojů o mistra Východočeské župy, kralovala však BK Mladá Boleslav. Hokejisté z města perníku se svého úspěchu dočkali v sezoně 1932/33, kdy v téže soutěži kralovali. Ve třicátých letech se Pardubice navíc snažily vyšperkovat své výkony postupem do nejvyšší soutěže. Roku 1936 jejich snažení opět uťala Mladá Boleslav, jež si vystřílela postup do historicky prvního ročníku hokejové ligy. Pardubičtí do elitní soutěže nakoukli až v sezoně 1937/38, ale v nedohrané B-skupině nezískali ani jeden bodík.
Po válce šla výkonnost Východočechů rapidně nahoru. Už v roce 1947 v Pardubicích vystavěli jako jedni z prvních zimní stadion a o rok později bojoval LTC Pardubice o opětovný postup do první ligy. V kvalifikačním zápolení však nad jeho síly byly jak Vítkovice, tak i Královo Pole. O sezonu později už se však u Labe slavilo. Po sloučení s Rapidem Pardubice, pod jednotným názvem Sokol, Pardubice excelovaly jak v divizi, tak i v kvalifikaci a sezona 1950/51 byla už ligová! Přejmenovaná Slavia Pardubice do soutěže vkročila pompézně a po třech kolech vedla tabulku se ziskem 5 bodů, ale série následných porážek srazila Pardubice na poslední místo.
Klub v té době zachránila jen blesková reorganizace, od roku 1953 nesl název Dynamo Pardubice a v ročníku 1959/60 dokonce pardubičtí obsadili skvělé třetí místo, aby se ihned po skončení soutěžního ročníku přejmenovali na Tesla Pardubice.
Vedeni formací Martinec - Novák - Šťastný dosáhly Pardubice v roce 1973 a zařadily se mezi skutečnou špičku ligy a v letech 1987 a 1989 přidali pardubičtí další dvě prvenství!
Sametová revoluce tým srazila do průměru a v roce 1990 musel bojovat o ligovou příslušnost. Záchranářské práce se na východě Čech nakonec zdařily a od roku 1991 vystupoval klub jako HC Pardubice. V historicky prvním ročníku České extraligy dokonce bojoval o mistrovský titul. Parta kolem brankáře Biegla a kapitána Šejby však v památném finále 1994 nestačila na Jiřím Dopitou vedenou Olomouc. Zatímco na jaře 1994 Pardubice žily hokejem a přály si titul, přesně za dva roky se pro změnu bály, aby jejich mužstvo nespadlo do první ligy. V baráži sice Pardubice neodolaly nájezdům Opavy, ale druhou příčku se štěstím uhájily před spadnuvší Kometou Brno.
Až do sezony 2000/01 Pardubice patřily k úspěšnějšímu průměru hokejové extraligy. Dvakrát během čtyř let vstupovali Východočeši do play-off z osmé příčky, pouze jedinkrát pak dokázali překročit svůj stín a ve vyřazovacích bojích 1997 přejeli Třinec, aby vzápětí přenechali finálovou účast Vsetínu. Od již zmiňovaného ročníku však ve městě perníku zahájili cestu k pozici českého velkoklubu. Mužstva se ujal schopný generální manažer Zbyněk Kusý, přivábil do oddílu silné sponzory, podepsal smlouvy se skutečnými hvězdami a na magistrátu města Pardubice prosadil nákladou převýstavbu hokejové haly. V loňské sezoně málem sklidil sladké ovoce. Jeho ovečky, vedené Milošem Říhou, ale nakonec v nejkrásnějším finálovém boji historie extraligy podlehly Slavii 3 - 4 na zápasy...

Umístění Pardubic v posledních pěti sezonách

1998/99 HC Pojišťovna IPB Pardubice 7.místo (čtvrtfinále 0-3 se Zlínem)
1999/00 HC Pojišťovna IPB Pardubice 8.místo (čtvrtfinále 0-3 se Spartou)
2000/01 HC Pojišťovna IPB Pardubice 6.místo (čtrvtfinále 3-4 s Vítkovicemi)
2001/02 HC Pojišťovna IPB Pardubice 5.místo (čtvrtfinále 2-4 se Slavií)
2002/03 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2.místo (finále 3-4 se Slavií)

Současnost

Na zelené louce vystavěly Pardubice svůj klenot, kterým nepochybně vedoucí mužstvo extraligy je. Ještě v roce 1996 museli Východočeši hájit extraligovou příslušnost v barážové skupině. Za sedm se Pardubice dostaly do úplně jiných sfér. Mají supermoderní arénu, nadupaný kádr, který sází na minimální proměnu kádru. Letos navíc hraje za Pardubice útočník Jiří Dopita, který ve Vsetíně platil za záruku úspěchu.
Pokud Pardubičtí přežijí svého tradičního strašáka, první kolo play-off, mohou dokráčet až k vysněnému mistrovskému titulu.

Statistický koutek

Letošní zápasy:      50   31  0  6  5   8  167:103 104 
Nejproduktivnější hráč: Jiří Dopita - 45 bodů (19+26)
Nejlepší střelec:       Petr Sýkora - 22 branek
Nejlepší nahrávač:      Jiří Dopita - 26 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Tomáš Divíšek - 99 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Jaroslav Kudrna - 23 plusové body
Nejhorší v +/-:         Tomáš Razingar - 5 minusových bodů
Předpokládaná sestava:
A.Svoboda - Luža, Zábranský, M.Sýkora, Mudroch, Čáslava, Duben, Pácal, Janecký - Razingar, Dopita, T.Blažek - P.Sýkora, Divíšek, S.Procházka - Lubina, Jaroslav Kudrna, Pištěk - Kolář, Koukal, Průcha.
Trenéři: Miloš Říha a Jiří Seidl.
Autor Antonín Vansa, Milan Šebesta
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více