Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
27. února 2004

Slavii povede za obhajobou nejproduktivnější hráč extraligy, Josef Beránek

“Teprve teď vše začíná,“ zopakoval po skončení posledního 52.kola základní části Vladimír Růžička. A má pravdu, vrchol extraligy přichází v play-off, je to kdo z koho. Slávisté obhajují mistrovský titul z loňské sezóny, který vybojovali v nejkrásnějším finále historie extraligy proti Pardubicím. Jeden sen se splnil, k případnému vyplnění dalšího je třeba zdolat tři překážky. Jako první se proti Slavii postaví ve čtvrtfinále Znojemští Orli. “Čeká nás silný soupeř,“ shodují se trenér a kapitán. Na nejproduktivnějšího hráče soutěže a jeho parťáky z útoku se bude v Edenu hodně spoléhat. “Nejde jen o jednu lajnu v mančaftu, musí hrát všichni. Kdo dá do toho trošku víc srdce, tak postoupí,“ nabádá Josef Beránek. Právě velkou vnitřní silou a skvělou partou, kromě vynikajících individuálních výkonů, uspěla Slavia loni. Zda-li v týmu přetrvala, to ukážou následující dny.


Josef Beránek ve Slavii (ZČ)
2001/02 -   36  13+20  33  +15  71
2002/03 -   46  10+21  31  +7   38
2003/04 -   51  16+47  63  +28  93

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČ EXTRALIGY 2003/04

Před posledním kolem dlouhodobé části extraligy měl Josef Beránek před nejbližším pronásledovatelem Petrem Leškou ze Zlína náskok pět bodů. To mu dávalo tedy relativní klid a během zápasu prostor na nervozitu nebyl. "Tak já myslím, že jsme se tam zajímali spíš o jiné výsledky než o Zlín, jako třeba o Znojmo a Plzeň. Nějak to vždycky bylo na té tabuli, takže to všichni viděli." Ve 24.minutě si vstřeleným gólem už jen pojistil své vedení v produktivitě, nakonec se jeho účet zastavil na 63 bodech (16+47). Cennou individuální trofej získal poprvé v kariéře a napodobil tak současného trenéra Slavie Vladimíra Růžičku, který jí vyhrál před osmi lety (1995/96). "Je to příjemné, hezké a mám z toho radost, ale není to nejdůležitější, co jsem chtěl." V letošní sezóně udělal skoro stejně bodů jako za předchozí dvě. Kde se vzala taková forma? "Myslím, že to nebylo ani tak markantní zlepšení, ale trochu štěstí. Letos jsme také hráli trochu jinak. Jedna sezóna je taková, druhá sezóna zas o tom, co je zapotřebí." Do herní pohody se Slavia i její kapitán dostávali pozvolna. "Vždycky je to o spoluhráčích, kteří s vámi hrají, protože ti tam na tom mají strašně velký podíl. Na druhou stránku to bylo i o tom, že tam se hraje ČP Cup v Pardubicích a myslím si, že kolikrát ti hráči po tom nároďáků přijdou do ligy trochu unavenější. Ten začátek nebyl pro nás optimální, takže jsme se s tím trošku víc trápili." Prvního vítězství v sezóně dosáhla Slavia až v 7.kole na Kladně, kde se také poprvé potkala v jedné řadě trojice Hruška, Beránek, Sup. Postupem doby se z nich stal jeden z nejobávanějších útoků celé extraligy. “Vršovická letka” celou sezónu táhla mužstvo, střílela důležité góly. Rozumějí si na ledě i mimo něj. "V 7.kole určitě ještě nikdo nepřemýšlel o tom, jestli nám to bude spolu klapat. Spíš šlo o to, aby vůbec Slavii se začalo dařit, protože jsme byli někde na předposledním místě. Šlo o to, že všichni museli začít hrát poctivě. A když se daří mančaftu, tak se daří i jednotlivci."

Beránek se Supem vytvořili sehranou dvojici už při loňské spanilé jízdě za titulem, třetím do party byl Radek Duda. Toho nahradil David Hruška, který do útoku výborně zapadl. "Každý má něco a oba dva jsou určitě kvalitní hráči. Radkovi Dudovi vyšlo to, že mohl jít hrát do zahraničí. David Hruška je strašně talentovaný hráč, který dokáže v každém zápase dávat gól. Někdy to vyjde, někdy už ne. A Michal Sup střílí góly stejně jako loni." V play-off se dá očekávat, že elitnímu slávistickému útoku budou soupeři věnovat zvýšenou pozornost. O tom už se “Beránkovci“ mohli přesvědčit několikrát v závěru základní části. "Samozřejmě je to nepříjemné, ale třeba v té Plzni nám to nevyšlo jako celé lajně, než že by nás pohlídali. Play-off je už o tom, kdo s koho, je to na několik zápasů a nedá se moc spekulovat. Musíme hrát všechny zápasy naplno, nejde jen o jednu lajnu v mančaftu, musí hrát všichni. Bylo to i dneska, je dobré, když dokáže rozhodnout kterákoliv lajna. V play-off bude mít každý nějakou práci, může se stát, že naše lajna nebude mít ten největší podíl na gólech, ale důležité bude jak skončíme jako tým."

Ve čtvrtfinále čeká Slavii soupeř z jihu Moravy, Znojemští Orli. Před posledním kole se rozhodovalo o soupeři Slavie mezi nimi a pražským rivalem ze Sparty. "Je to strašně dobrý mančaft, ale myslím si, že v té osmičce jsou dneska dobrý všichni a je to hrozně vyrovnané, takže se nedá spekulovat s tím, s kým se bude hrát nebo jak proti někomu hrát. Musíme hrát naplno, hrát svojí hru a dát do toho trošku více srdce než ten soupeř." Znojmo, to je především skvělá slovenská legie pod vedením Puchera s Uramem. Diváci se tak můžou těšit na konfrontaci dvou nejlepších útoků v extralize. "Poslední domácí zápas se nám proti nim vydařil, dali jsme dva góly z prvních dvou střídání. Bylo to takové utkání, které nám nadmíru vyšlo, ale takových zas tak moc není. Musíme začínat znovu a hlavně tady to je tak kvalitní útok, že si nemůžeme myslet, že teď tam vlezeme a budeme dávat čtyři-pět gólů za zápas."

Vladimír Růžička coby trenér Slavie
2000/01 -      7 / 4
2001/02 -      6 / 4
2002/03 -      2 / 1
2003/04 -      5 / ?
Pozn.: umístění po ZČ / konečné
 

V úvodu sezóny, kdy se Slavii coby obhájci mistrovského titulu vůbec nedařilo, se začalo spekulovat o výměně Beránka. Trenér a GM Vladimír Růžička však kapitána podržel a jasně řekl, že pro tým je nepostradatelným hráčem. Beránek k vůdcovským schopnostem přidal skvělou nadstavbu - vyhrál kanadské bodování celé extraligy. "Pepík je kvalitní hráč a myslím si, že jeden z nejlepších v extralize. Má jak se říká fazónu. Je to obrovský bojovník, celá trojka si vyhovuje navzájem a daří se jim." Do jednoho útoku postavil trio Hruška, Beránek, Sup poprvé v 7.kole na Kladně. Tento tah se dnes ukazuje jako velice povedený. "Začali hrát spolu, samozřejmě v tu dobu jsme pořád hledali nějak to složení útoků. Od té doby už vydrželi spolu po celou sezónu, vyhovuje jim to. Určitě tahle trojka tým táhne, ale samozřejmě jim sekundují i další hráči." Na pozici pravého křídla se usadil David Hruška, který do Slavie přicházel před dvěma lety jako elitní střelec. Ve Slavii však musel trošku svou hru změnit. Střelecky se mu opět začalo dařit. Navíc v hodnocení +/- je ze všech hráčů v extralize nejlepší. "David tu hru musel trošku změnit, dříve hrál hlavně dopředu, teď hraje i hodně dozadu. Přizpůsobil se a šlape jim to. Já jsem rád, že jim to tam padá. Samozřejmě jsme všichni spokojení, hrají velice dobře a doufám, že nám pomůžou hodně v play-off." Neúnavný bojovník na levém křídle Michal Sup dlouho vedl střeleckou tabulku. O korunu střelců přišel až v závěru, kdy pro zranění musel vynechat pět zápasů. Kamarádi z útoku slibovali “Supínovi” před zápasem s Č.Budějovicemi pomoc. Nakonec však ani jednu ze tří šancí neproměnil a na Balaštíka mu tak scházejí dva góly. Co je však důležitější, pro vyřazovací boje by měl být fit. "Michal byl od toho zranění dvakrát na ledě, není to jednoduché po týdnu, musí se zase do toho dostat. Já si myslím, že hraje pořád stejně, zkrátka je to hráč, který pracuje pro mužstvo, na tom ledě je všude, vepředu, vzadu, má obrovskou kondici. Určitě chtěl dneska ty góly dát, ale je natolik zkušený hráč, že ví, že teprve ta sezóna pro nás začíná."

Ze dvou možných soupeřů vyšel z posledního kola jako soupeř pro Slavii ve čtvrtfinále tým Znojemských Orlů. Mezi oběma soky následujících dní je v tabulce rozdíl jednoho bodu. Série tak jasného favorita nemá. "Tady se nedá moc kalkulovat a vybírat si, všechna mužstva jsou silná, extraliga jen letos dokazuje, že je vyrovnaná. Může se stát cokoliv, bude rozhodovat štěstí a maličkosti, ale doufám, že to přinese dobrý hokej." Oba týmy se už jednou ve čtvrtfinále potkaly, bylo to před třemi lety. Po velkém drama se z postupu radovala Slavia. "Byla to hodně dlouhá série, mám dojem, že to bylo na sedm zápasů a ten sedmý jsme u nich vyhráli. Znojmo je v dnešní době hodně silné a bude to hodně těžké." Historie se může opakovat, i tentokrát začínají Orli na svém ledě a výhodu domácího prostředí budou mít i v případném rozhodujícím sedmém utkání. Očekává se, že výraznou roli budou hrát v sérii obě elitní řady – Beránkova proti Pucherově. "Uvidíme, budeme chytřejší za pár dní. Já si myslím, že play-off rozhodují především brankáři. Věřím, že to bude dobrá série a samozřejmě bychom chtěli jít dál, uděláme proto maximum. Víme však, že nás čekají těžké zápasy." Otázkou je, jakou taktiku zvolí oba týmy. Jestli se elitní útoky budou na ledě potkávat v přímém souboji nebo dojde k nasazení tzv. checking-line. Ať už z obou stran nebo jen z jedné. "Asi jim budou věnovat více pozornosti, my jí zase budeme věnovat Pucherově lajně. Myslím si, že všichni tihle hráči budou hodně sledovaný a já věřím, že naše trojka se s tím vypořádá a potáhnou to mužstvo dál, tak jak to dělali celou sezónu."

Od svého nástupu na trenérskou lavičku Slavie dovedl Vladimír Růžička tým nejdříve dvakrát do semifinále, na třetí pokus až na samotný hokejový Olymp. Z obhajoby titulu se nijak nestresuje, jak několikrát během sezóny poznamenal. Neznamená to však, že by se něco na jeho povaze změnilo. Vyhrávat chce pořád. Věří, že slávisté budou “kousat“ v play-off i letos. "Play-off je úplně jiná soutěž. Těch 52 kol bylo dá se říct na rozehrání a teď pomalu teprve vše začíná. Budou rozhodovat malé chyby, brankáři, přesilové hry. Kdo udělá čtyři zápasy, tak půjde dál, kdo je neudělá, tak pro něj sezóna skončí. Já doufám, že uděláme maximum, abychom šli co nejdále."

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video