Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
22. března 2004

Čím víc střel, tím větší šance dát gól

Parádní bitvu přineslo po přestěhování série první semifinále v Edenu. Oba rivalové se do sebe pustili s obrovským nasazením a diváci se v našlapaném hledišti mohli bavit skvělým hokejem. Chybějící góly bohatě vynahradila dramatičnost lítého boje. Samostatné nájezdy dopadly lépe pro Spartu, slávisté už podruhé za sebou museli nešťastně svěsit hlavy. V dalším zápase za nepříznivého stavu 1:2 už půjde obhájcům titulu takřka o bytí a nebytí. “Nemyslím si, že by sparťané měli být nahoře. Musí vyhrát ještě dva zápasy, všechno je otevřené,“ pronesl za celou kabinu mladý útočník Jakub Klepiš.

Třetí semifinále mezi oběma městskými rivaly možná nepřineslo oku lahodící hru, ale divák toužící po dramatické podívané si přišel na své. Jestliže po prvních dvou duelech v T-Mobile aréně se mluvilo o tom, že “bitvě o Prahu“ stále chybí ta správná šťáva, tak nedělní večer v Edenu to jistě napravil. Nasazení všech hokejistů na maximum, na menším kluzišti dostatek osobních soubojů, jak bylo slibováno, ale i pěkných hokejových akcí. O tvrdost nebylo nouze, vyhecované souboje však výrazněji nepřekročily hranici fair-play. “My musíme poděkovat týmu za odvedenou práci, za bojovnost. Hráči odevzdali na ledě maximum, ale bohužel nám chybělo trochu štěstí v koncovce. Věříme, že zítra se vše překloní na naší stranu a zvítězíme. Dnes nám chybělo jen to štěstí,“ zhodnotil duel asistent trenéra Jiří Kalous. V podobném duchu mluvili i samotní aktéři vyčerpávajícího boje na ledové ploše. Ve vyrovnané partii dvou silných protivníků se mohl radovat kdokoliv. “Dneska to bylo hodně vyrovnané, možná že jsme měli malinko navrch, ale nepadlo nám to tam, neměli jsme to štěstíčko,“ žehral na osud Jakub Klepiš. “Chybělo nám trochu štěstí, že se nám tam neodrazilo pár puků a nedali jsme nějaké šance, v tom byl problém,“ doplňoval obránce Jan Novák. Když o vítězi musí rozhodnout nájezdy, nelze snad ani nikoho za prohru kárat. “Nájezdy, to je otázka štěstí. Dneska jste to viděli, rozhodoval jeden jediný nájezd,“ hodnotil zápas Petr Kadlec, navrátilec do sestavy. Ale zas se to musí brát i z druhé strany - pro změnu loni vyhráli slávisté v semifinále dva zápasy na nájezdy. A jak také praví česká filmová klasika – co je štěstí? Muška jenom zlatá.

Jan Novák: Chceme ze všeho střílet

Jan Novák Sparťané dopředu avizovali, co od utkání v Edenu očekávají a na co se připravují. Na menším kluzišti mají hráči podstatně blíž k brance, což přímo vybízí k častější střelbě. Nebylo tedy divu, že v kolonce střel měla Slavia oproti Spartě výrazně navrch. “Čím víc střel, tak tím větší šance dát gól. Pokyny tady jsou, abychom hodně stříleli, tak se je snažíme plnit. Uvidíme, jestli to tam už taky bude padat,“ doufal po utkání Jakub Klepiš. “Tlačíme se do brány, trenéři chtěli, aby to tam obránci stříleli a útočníci chodili do brány, z toho pak to množství střel. Tam ten puk může vypadnout a útočník to může dorazit. Určitě je to naše taktika, když nevystřelíte, tak gól nepadne,“ potvrzoval plán časté střelby Petr Kadlec. Podobně to vidí i kolega ze zadních řad, Jan Novák. “Chceme ze všeho střílet a útočníci mají za úkol před bránou dorážet, akorát se to k nám zatím neodráží a nepadá nám to tam.“ Mezi nejčastější střelce patří právě dva “bombarďáci” od modré, jejich pokusy by se nedaly spočítat ani na prstech dvou rukou. “Tak to nevím, já to nepočítám (úsměv). My máme za úkol střílet, hlavně v přesilovkách. Jak to tam máme, tak střílíme,“ říkal jeden z obávaných střelců od modré čáry v letošní sezóně, Jan Novák. “To už by tam něco mohlo spadnout,“ s úsměvem odpovídal na dotaz své střelecké bilance v zápase Petr Kadlec. Ale neznamená to, že povoleno střílet mají jen oni dva. “Prostě kdo se dostane k puku a má šanci, tak tam najede a snaží se s tím něco udělat,“ vysvětloval Jakub Klepiš.

Zatím se to však míjí účinkem. V posledních dvou duelech, včetně obou prodloužení, se slávisté do “černého“ trefili jen dvakrát. Vše má na svědomí jeden muž – Petr Bříza. Proti zkušenému sparťanskému gólmanovi se to prosazuje těžce. “Určitě je to skvělý gólman, má zkušenosti a tak. Dneska jsme mu tam skoro nic nedali, chytal výborně,“ ocenil kvality soupeře mladý forvard. O nějakém komplexu se ale nikdo nebaví, i když určitý respekt tu asi stále přetrvává. “Já nevím, recept na něj neznám. Kdybych ho znal, tak jsme vyhráli. Chytá dobře, musíme se snažit být důrazní před bránou a dát tam nějakého góla,“ neplánuje do dalších zápasů nic složitého Jan Novák. Skvělý je však i na druhé straně Petr Franěk, který chytá v obdivuhodné formě. Především zásluhou brankářů se v místy hodně ofenzivním zápase měnilo skóre v normální hrací době jen jednou na každé straně. Základem v play-off je především obezřetná defenziva, ale na tu jakoby obě mužstva občas pozapomínala a bezhlavě se vrhala do útoku. Horké chvíle prožívali oba muži v maskách i v prodloužení, Franěk musel odolat přesilovce Sparty, kdy se hodně činil. V sedmé minutě nastavení pak zatrnulo Petru Břízovi. Střela Kadlece mu propadla kamsi za záda, slávističtí fanoušci se v tu chvíli už radovali. Rozhodčí si museli vzít na pomoc video. Podle něj se usnesli, že gól nebyl. Jaký měl na to názor autor střely? “Viděl jsem, že to tam Břízkovi někde prošlo. Šlo to nejspíš do spojnice. Myslím, že to gól nebyl.“ Pohled ze střídačky podával Jakub Klepiš: “Nevím, bylo to trošku sporné, vypadalo to, že to necinklo, tak jsme si mysleli, že by to mohl být gól. Ale zřejmě nebyl.“

Jakub Klepiš: Na šestý nájezd? Cítil bych se na to

Jakub Klepiš Na řadu tak přišla penaltová loterie, trenér Vladimír Růžička nominoval úplně stejnou pětici hráčů jako při sedmém čtvrtfinále ve Znojmě. Do třetí série vládli brankáři, z domácích střelců neuspěla kompletní "Vršovická letka" Hruška - Beránek - Sup. Jako čtvrtý se pak rozjel Jakub Klepiš , hrdina rozstřelu s Orly. A ani tentokrát drzý mladík nezaváhal. “Udělal jsem kličku do bekhendu, protože tu dá se říct že umím.“ Stejnou nechytatelnou kličku však udělal na druhé straně i Petr Ton. V páté sérii se k puku postavil Petr Kadlec a Břízu překonal přízemní střelou k tyči. V tu chvíli Eden vybuchl nadšením. “Já jsem chtěl udělat něco jiného, ale Bříza trochu víc stál u té pravé tyče, tak jsem ho chtěl překvapit střelou a poslat to tam, kde bylo místo.“ V těžké pozici tak byl někdejší slávista Viktor Ujčík. Za velkého pískotu se rozjel na Fraňka a prokázal pevné nervy, krásným blafákem vyrovnal. Muselo se tedy pokračovat, teď už ale na náhlou smrt. Začínala Sparta a Ton se opět nemýlil, tentokrát střelou mezi betony. Velkou zodpovědnost pak na sebe vzal kapitán Slavie Josef Beránek nebo mu spíš byla určena. “Já bych jsem se na to cítil, ale tady myslím rozhodlo, že to byl hodně důležitý nájezd. A prostě já jsem mladej, tak se to dalo na “starého“, na zkušenosti. A to že Pepa nedal, prostě to nevyšlo, Bříza chytal nájezdy výborně,“ komentoval závěr samostatných nájezdů Jakub Klepiš. Teorie, že by na další várku nájezdů měl jít spíš předchozí úspěšný exekutor, nechávala Petra Kadlece klidným. “Není nikde psáno, že já bych uspěl.“ Skončila tak série úspěchů Slavie v samostatných nájezdech. Pětkrát v řadě se radovala v této disciplíně v posledních třech sezónách z výhry, až teď přišla prohra.

SLÁVISTICKÉ NÁJEZDY (5 - 2)

1997-98: 3.čtvrtfinále s Třincem, Slavia prohrála po nájezdech 4:5 a v celé sérii 2:3 na zápasy. (v brance SLA L.Blažek, vítězný nájezd Peterek)
2001-02: 3.čtvrtfinále s Pardubicemi, Slavia vyhrála na svém ledě 3:2 po nájezdech a celou sérii pak 4:2. (Málek, Ujčík)
2002-03: 3.čtvrtfinále se Vsetínem, Slavia vyhrála po nájezdech 2:1 na Lapači a v sérii zvítězila 4:0 na zápasy. (Málek, Fadrný)
2002-03: 3.semifinále se Spartou, Slavia vyhrála po nájezdech 3:2 na ledě soupeře. (Málek, Beránek)
2002-03: 4.semifinále se Spartou, Slavia zvítězila 4:3 po nájezdech a Spartu posléze vyřadila 4:2 na zápasy. (Málek, Hruška)
2003-04: 7.čtvrtfinále se Znojmem, Slavia vyhrála duel na jihu Moravy 3:2 po nájezdech a celkově 4:3 na zápasy. (Franěk, Klepiš)
2003-04: 3.semifinále se Spartou, Slavia doma podlehla po nájezdech 1:2 a v sérii stejným poměrem prohrává. (Franěk, Ton)

Petr Kadlec: Bude to ještě dlouhá série

Petr Kadlec Co dál? Určitě se co nejdříve oklepat, dvě porážky za sebou nejsou sice vůbec příjemné, ale jak se ukázalo, série je hodně vyrovnaná a rozhodují maličkosti. “Dnes nám chybělo štěstí, góla dali oni, tak vyhráli. Příště snad vyhrajeme my. Musíme hrát úplně stejně, být důrazní a jít po nich, ze všeho střílet. A pro nás pro obránce? Hlavně stoprocentně bránit,“ dává návod na úspěch Jan Novák. Jisté je, že opět do toho půjdou obě mužstva naplno. Slávisté se budou na domácím ledě snažit svého soupeře dostat pod tlak. “Nemyslím si, že bychom hráli nějak opatrněji, podle mě budeme hrát stejně jako dneska. A že je teď Sparta nahoře? Nemyslím si, aby tam byli, tak musí vyhrát ještě dva zápasy. Vedou teprve 2:1, všechno je otevřené, nic se neděje,“ nehází “flintu do žita“ útočník Jakub Klepiš. “Uvidíme co nám řeknou trenéři, ale podle mě ty zápasy budou vypadat stejně. Nehráli jsme špatně a mohli jsme vyhrát i my,“ nedělal z porážky tragédii Petr Kadlec. Nicméně se oba poslední zápasy ze strany Slavie dají označit za nešťastné, nejdříve prohra v prodloužení po vlastní chybě a pak po nájezdech. Může to zacloumat s mužstvem a jeho odhodláním? “To nehrozí. Je to play-off a jsme na to zvyklý, už to nějaký rok hrajeme. Musí se od zápasu k zápasu. Já si myslím, že to bude ještě dlouhá série, na sedm zápasů,“ předpovídá “Káca“. Vzdát se předčasně? O tom nikdo na Slavii ani trochu nepřemýšlí, už několikrát totiž “sešívaní“ dokázali, že mají srdce bojovníků.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více