Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
28.3.2004

Obrat v sérii se podařilo dokonat

SF7, neděle 28.3.2004, Sparta - Slavia
Sparta
0:3
0:1, 0:0, 0:2
Slavia

Branky a nahrávky: 15. Hruška, 47. Vondrka (R.Dlouhý), 50. P.Martinec (Hruška, Kolařík). Rozhodčí: Bolina, T. Svoboda - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 12.937.

Sestavy

Sparta

Bříza - L. Procházka, Řezníček, Sloboda, Šrek, Jan Hanzlík, Srdínko - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, Broš, Bartečko - Ujčík, Šimíček, Špilár - D. Vrbata, J. Šindel, od 15. navíc Dragoun

Slavia

Franěk - P. Kadlec, D. Pojkar, J. Novák, Graňák, Kolařík, Kučera - Klepiš, J. Beránek, Antoš - D. Hruška, P. Martinec, Sup - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica

Přestože Slavia prohrávala v semifinálové sérii již 1:3, podařilo se jí nakonec porazit svého městského rivala 4:3. V rozhodujícím sedmém utkání měli slavisté po většinu zápasu převahu a domácím nepomohly ani přesilové hry. Vítězný gól a navíc i asistenci si připsal David Hruška. Slavia tak opět po roce postoupila do finále. Loni proti Pardubicím začínala rovněž na hřišti soupeře - zda se historie opakuje ukáže již první zápas, který se hraje ve Zlíně ve středu 31. března.

Utkání ještě ani nezačalo a Slávisté už vedli nad svým rivalem. Pomyslného vedení dosáhli výborní fanoušci, kteří v potemnělé aréně zapálili prskavky uprostřed nichž se skvěl nápis HC SLAVIA. Možná i to dodalo vršovickým hokejistům více sil do zápasu.

Na úvodní vhazování se postavil Josef Beránek a úspěšně zahájil vstup do utkání. Také první šance patřila Slavii. Sup našel přihrávkou Martince a jeho bekendovou střelu Bříza kryl. Také první vyloučení potkalo Slavii. V 1:49 si na trestnou lavici šel odpočinout Kopecký, který nedovoleně zastavil průnik Špilára. Sparta sehrála přesilovku bez větší šance, v 2:59 jí navíc bylo odpískáno zakázané uvolnění. Na začátku šesté minuty prověřil tvrdou střelou od modré Břízu Dlouhý na druhé straně se v závaru před Fraňkem pokoušel dorážet Šimíček. V 8. si připravil šanci Beránek a Kučera trefil jen ležícího obránce Sparty. Devátá minuta patřila domácím, nejprve došlo k posunutí Fraňkovy branky a poté střílel Špilár. V 9:07 byly vyloučeny obě devatenáctky – Beránek a Vrbata, k nim si v 10:20 přisedl Sparťan Sloboda a Slavia hrála přesilovou hru. V ní musel Franěk řešit chybu vlastní obrany dalekým výjezdem ze své branky. V závěru přesilovky ještě střílel obránce Novák.

Ve 14. minutě se dostal do obrovské šance Klepiš. Osamocený se řítil na Břízu, ale nepřekonal jej. Gól však na sebe nenechal dlouho čekat. V 14:35 vystřelil David Hruška z otočky a od brusle Broše putoval puk za Břízova záda. 1:0. V 16. nabuzená Slavia dvakrát nebezpečně zahrozila a ještě nebezpečněji kontrovala Sparta. V 17. dostal rozjetý Hruška přihrávku na modrou a tvrdě vypálil. Rozhodčí vzápětí přerušil hru pro posunutí branky. V 18. si Franěk poradil s pokusy Kratěny a Tona a pár vteřin před koncem třetiny udržel čisté konto i proti Chabadovi, který šikovně zatáhl puk před jeho branku.

Druhá třetina začala stejně jako ta první – Beránek vyhrál vhazování a v 21:23 vystřelil Sup na vyrážečku Břízy. O dorážku se neúspěšně pokoušel Martinec. Tlak Slávistů přerušila až tvrdá střela Chabady, následně byl vyloučen za sekání Pojkar (22:55). Sparta si však celou přesilovku nemohla zahrát, protože Řezníček fauloval unikajícího Tomicu a byl potrestán menším trestem (24:23). Po návratu vyloučeného Pojkara si Slavia vynutila drtivý tlak. V čase 27:38 pokračovala série vyloučení, na trestnou lavici odešel Krátoška. Sparta zahrozila jen jednou uprostřed přesilové hry. Další minuty byly ve znamení účinného forčekingu (napadání) Slávistů.

V 33.minutě byl dalším vyloučeným Procházka, ale Slavia sehrála přesilovku špatně, dokonce dovolila Spartě ohrozit Fraňka. V 36. se Sparta ubránila jen za cenu vyhození puku mimo ledovou plochu. V 37. a 39. minutě vyzkoušel Břízu velmi agilní Hruška, ale skóre se ve druhé třetině už neměnilo.

Do třetí třetiny vstoupil lépe domácí tým, puk poskakující před Fraňkem však dokázali Slávisté poslat pryč. Na konci 42. se nejprve odehrál závar před Břízou a o pár vteřin později musel zasáhnout Franěk. O osudu utkání nejspíš rozhodl čas mezi 42:46 a 46:38. Ale postupně. V 42:46 byl za hákování vyloučen Klepiš a v 43:28 si za posunutí branky šel odpočinout Kadlec. Sparta tak získala 78 sekund výhodu dvou mužů v poli. V 44:53 byl po velmi kontroverzním zákroku vyloučen Antoš a hala bouřila. Fanoušci Sparty žádali vyrovnání, slávističtí příznivci byli rozezleni. Tým z Edenu se však nenechal zlomit a bojoval jako o život. Když už byl na trestné lavici pouze Antoš, zachytil Michal Vondrka rozehrávku soupeře, vystartoval proti brance soupeře a bekendem překonal jinak skvělého Břízu – 2:0.

Ve 48. minutě mohl vedení zvýšit Sup, ale přečíslení dva na jednoho nedokázal využít. Třetí ránu zasadil Spartě její dlouholetý hráč, kterého se v Holešovicích před touto sezónou zbavili jako nepotřebného. Patrik Martinec zužitkoval přesnou přihrávku Hrušky a dal Slavii klid na hokejky – 3:0. V 51:55 si po delší době připsal zákrok vynikající Franěk. Slavia si však náskok dobře hlídala a do větších šancí svého soupeře už nepouštěla. Naopak mohla další branku přidat Slavia - to ujel Tomica a našel volného Kopeckého. Jeho střela však v síti neskončila. V 55. švihem střílel kapitán Beránek, Bříza vyrazil. Do konce třetiny už se spíš jen vylučovalo. Nejprve odešel za sekání Srdínko (55:10), poté byl vyloučen Chabada (57:55) a posledním na trestné lavici byl Tomica (59:05). 5……4……3……2……1……konec!!!

Slavia zaslouženě zvítězila a přestože prohrávala v sérii již 1:3 na zápasy, dokázala postoupit po druhé za sebou přes Spartu do finále extraligy. V něm čeká na titul obhajující Slavii Hamé Zlín….

Ohlasy trenérů
Alois Hadamczik (Sparta Praha): "Celá série byla vyrovnaná a byla ozdobou hokeje. Slavia si postup zasloužila, když nás za stavu 1:3 na zápasy dokázala pod takovým psychickým tlakem třikrát porazit. Jsem samozřejmě zklamaný, také z toho, že naši zkušení hráči nezvládli přesilovku pět na tři, protože to ještě byla cesta, jak dnešní zápas otočit. Po druhém gólu jsme už těžko sbírali síly, po tak náročném programu už nebylo kde brát."

Vladimír Růžička (Slavia Praha): "Poslední krok bývá obvykle nejtěžší, ale my už se v tom umíme trochu orientovat. Určitě nám dost pomohl úvodní šťastný gól, protože mužstvo se uklidnilo. Bylo to znovu vyrovnané utkání, ve kterém i Sparta měla šance, jenomže nedala góly. Jakmile jsme zvýšili na 2:0, už jsem věřil, že to udržíme. Hráli jsme dnes totiž velmi dobře dozadu, disciplinovaně a svoje kvality ukázal brankář Petr Franěk."

Autor Martin Prokop, Milan Šebesta
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video