Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
5.4.2004

I v druhém pražském utkání Medvědi úspěšnější

Fin4, pondělí 5.4.2004, Slavia - Zlín
Slavia
0:1
0:0, 0:0, 0:1
Zlín

Branka: 43. Veselý (Balaštík). Rozhodčí: Bolina, Venglář - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 13.035

Sestavy

Slavia

Franěk - J. Novák, Kolařík, Kadlec, Pojkar, Houdek, Graňák - D. Hruška, Beránek, Sup - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Klepiš, Krátoška, Antoš - Ivan, Červenka, Tomica.

Zlín

Altrichter - Hamrlík, Blaťák, D. Nosek, Zubíček, Tesařík, Vosátko - Balaštík, Leška, Veselý - Okál, Vlach, Záhorovský - Barinka, M. Hlinka, Kapusta - E. Weissmann, Mokrejš, Jenáček.

P r a h a - Čtvrté utkání finálové série bylo v pondělí na programu v pražské Sazka Aréně. Po včerejší prohře chtěli domácí na svém ledě uhrát vítězství a srovnat stav série. Slavisté vykročili do utkání úspěšněji, během první desetiminutovky nepustili Medvědy prakticky do žádné vyloženější šance. Slávisté neproměnili nespočet šancí. Postupem času se však hra začala srovnávat a i Zlín si vytvářel nadějné šance. Na druhé straně domácí naráželi na jednoho společného jmenovatele - brankáře Martina Altrichtra, který jen potvrdil a podtrhl svůj vynikající výkon z nedělního utkání. Utkání nakonec rozhodl v 43. minutě Veselý. Slavia se sice ještě v závěru nadechla k náporu, ale na zvrat to již nestačilo.

Do první třetiny vstoupili lépe domácí, kteří nepustili hostující Medvědy ze Zlína v prvních minutách k žádné výraznější akci. Už v páté minutě měl na holi první branku zápasu Vondra, který trefil tyčku Altrichterovy branky. Altrichter se ve světle pozdějšího dění na ledě stal hrdinou utkání. Slavia se zlepšila oproti nedělnímu utkání zejména v důsledném napadání hned v hostujícím obranném pásmu. Napadání se Slavii dařilo a Zlín se v rozehrávce hodně trápil. Při hostech však stáli všichni svatí, ve 13. minutě podruhé nastřelil při zmatku ve zlínské obraně Michal Vondra druhou tyčku. Slavia nedokázala proměnit žádnou z nabídnutých šancí takže šli hráči po první třetině do kabin za bezbrankového stavu.

Do druhé třetiny již nastoupili Medvědi s daleko ostřeji nabroušenými drápy. Částečně Východomoravané přijali slávistickou taktiku a začali napadat. Na širokém kluzišti a za úmorného tepla byl zápas pro hráče obou celků hodně náročný. Postupně se na ledě také začalo hodně přiostřovat. V polovině utkání se hrálo několik minut neustále ve vyloučení alespoň na jedné straně. Krásné hokejové okamžiky přinesla divákům zejména hra 4 na 4 kolem poloviny utkání po roztržce před brankářem Fraňkem. Potrestáni byly dva největší kohouti - Veselý za sekání a Kadlec za hrubost. Na domácí straně si vytvářela největší šance zejména řada vedená domácím kapitánem Josefem Beránkem. Slavii i Zlínu se však v přesilovkách nedařilo usadit se v útočném pásmu. Když už se to některému z celků podařilo, chyběl zodpovědný střelec, který by se odvážil útočný kolotoč zakončit. Navíc znovu v brankovištích kralovali brankáři Altrichter a Franěk. Ani ve druhé třetině se na 13 tisíc hokeje chtivých diváků branky nedočkalo.

Až příliš nápadně se pondělní utkání po prvních dvou třetinách podobalo svátečnímu, nedělnímu duelu. Oba týmy si začaly uvědomovat, že kdo vstřelí první branku, může si odnést vítězství. Zatímco slávisté museli zkoušet Altrichtera většinou z uctivé vzdálenosti, Medvědi se tlačili stále více na domácí svatyni. Když se ve 43. minutě pustil do úniku Veselý s Balaštíkem, bylo zle. Na modré čáře předal Balaštík puk Veselému puk. Veselý ledabyle vystřelil, avšak dojíždějícími obránci dezorientovaný Franěk neviděl puk, který se odrazil od zadního mantinelu přímo na hůl Veselého, jenž v pohodě otevřel skóre - 0:1. Slavii nezbývalo než otevřít hru, nadechnout se k velkému náporu a tlačit se do útoku.

Při Zlínu však stáli všichni svatí a hlavně měli v brance čarodějníka Altrichtera, kterému se podařilo namazat čepele slávistických hráčů kouzelným lektvarem, který jim zabránil ve skórování. Dvě minuty před koncem třetí třetiny si slávistický kouč Růžička vybral oddechový čas a spřádal se svými svěřenci plány na to, jak Altrichterovi kouzla překonat. Několik šancí měli zejména Sup s Beránkem, ale všechny jejich šance vyzněly naprázdno. Jiskřička naděje byla ještě rozkřesána 5 vteřin před koncem třetiny, Vlach byl však na buly proti Beránkovi úspěšnější a udělal tak definitivní tečku za pondělním duelem.

Jak padl jediný gol zápasu?

Vše začalo vhazováním v obranném pásmu Zlína po závaru v Altrichterově brankovišti. Beránek vyhrál buly za sebe, Hruška posunoval na modrou, ale puk vypíchl Balaštík a vydal se s Veselým do brejku.

Na modré Balaštík přenechal svému spoluhráči do tandemu a Veselý přílepem střílel. Franěk byl proti střele hodně vyjetý, před ním clonili Kadlec, Pojkar a Balaštík. Puk šel vpravo mimo branku, od zadního hrazení se odrazil na druhou stranu přímo na hůl odjíždějícího zlínského útočníka. Ondřej Veselý dorážel do prázdné branky, Pojkar už svým skokem puk zablokovat nestačil.

(Schema: Radek Vokál)

Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia): "Hráli jsme aktivněji, ale gól jsme nedali. Kluci hodně chtěli, ale nešlo to. Za předvedený výkon jsme je pochválili. Hraje se na čtyři vítězné zápasy a jedeme dál. Série se Znojmem a Spartou nám ubraly nějaké síly, ale věříme, že budou docházet i Zlínu."

Ernest Bokroš (Zlín): "Už dlouho jsem nezažil tak vyrovnanou sérii. Jsme rádi, že jsme v Sazka Areně dvakrát vyhráli. Tato utkání rozhoduje i troška štěstí. Je pro nás ale varování, že čím více se Slavia dostává pod tlak, tím hraje lépe. Není to jen fráze a udělat poslední krok za stavu 1:3 je opravdu nejtěžší. Nechceme udělat stejnou chybu jako Sparta."

Autor Tomáš Novosad
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více