Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
5. dubna 2004

Rozhodně to nezabalíme, říká Ondřej Weissmann

V pondělním čtvrtém zápasu finále play-off zahrála Slavia tak, jak jsou fanoušci od ní zvyklí. Dobře bránila, často útočila i častěji střílela. Přesto nakonec odešla poražena. Slavii totiž znovu chyběla dávka pověstného štěstí, které tentokrát stálo na straně soupeře. Slávisté sice trefili dvakrát tyč, ale na ty se hokej nehraje. Hraje se na góly a ty střílel Zlín, respektive střelil jeden jediný.

Odražený puk se po vlastní střele dostal znovu k dojíždějícímu útočníkovi Veselému a ten jej ve vzduchu ke smůle domácích trefil do branky. Slavia si tak v pondělí vybrala další pořádnou porci smůly. “Já si myslím, že jsme se snažili, ta snaha tam byla,“ dumal po utkání slávistický asistent Ondřej Weissmann nad příčinami porážky, “říkali jsme klukům, aby z každé pozice stříleli, aby chodili do prostoru před brankou.“ Zlín však nedal svoji kůži lacino a utkání odehrál velice dobře, velice dobře bránil a nepouštěl domácí do šancí.

Podle Ondřeje Weissmanna tak rozhodly nevyužité přesilové hry. Těch hrála Slavia celkem pět, ale ani jednu z nich nevyužila. „Dnes jsme především selhali v přesilových hrách. Všechny, a že jsme jich dnes měli dost, snad kromě jediné, jsme odehráli mizerně a to si myslím, že bylo rozhodující. Každopádně při těch přesilových hrách jsme minimálně jeden gól měli dát. Ale ty přesilovky v poslední době, respektive proti Zlínu, se nám vůbec nedaří. Na tom budeme muset trošku zapracovat a najít nějaký způsob, jak je sehrát lépe.“

Nemohu jen tak mlčky přejít to, na co se ptají čtenáři i fanoušci Slavie, tedy jestli nebylo chybou jít hrát do Sazka Arény v průběhu play-off? Neuvažujete přece jenom o tom, že pokud byste ve čtvrtek Zlín porazili, že byste v sobotu hráli v Edenu?
Ne, s tím už se nemá smysl v podstatě zabývat. To rozhodnutí padlo, jednou jsme už tady. Myslím si, že podmínky nám byly, co se týče zázemí, vytvořeny velice dobré. A co se týče stěhování a toho všeho, co s tím souvisí, tak si myslím, že to tolik na ty hráče nedolehlo, protože se o to starali především kustodi mužstva. Hráči sem přijeli a měli všechno přestěhované a připravené. A podmínky byly pro oba mančafty stejné.

Ano, jak správně říkáte, byly stejné, a možná právě to rozhodlo. Zlín hrál dva zápasy v domácím prostředí dva venku, ve vašem případě šlo spíše o pomyslné domácí prostředí, přece jenom jste tady začali hrát jako soupeř až ve třetím finálovém utkání…
To je možná jediná věc, že tady ta atmosféra není jako na Slavii, ale s tím jsme prostě museli počítat a pokud tady chceme hrát, tak se s tím musíme vyrovnat.

Letošní sezonu jste nezačali příliš šťastně, nicméně jste se dostali do play-off, i když z pátého místa. Přesto se vám podařilo přejít jak přes Znojmo, tak i přes městského rivala – Spartu. Takže úkol byl určitě, už jen s ohledem na průběh sezony, splněn. Bude vás případně hodně mrzet, když letos skončíte na druhém místě?
Samozřejmě, asi každé mužstvo, když se dostane do finále, tak chce ještě ten poslední krůček k zisku titulu udělat. Prostě titul je titul, většinou se jen mluví o mistru extraligy a nikoliv o tom, kdo skončil na druhém nebo třetím místě. Ano, jak už bylo řečeno, jsme spokojeni, ta sezona byla pro nás nesmírně těžká a já si myslím, že jsme udělali maximum. Dostali jsme se do finále a já se domnívám, že ani ten největší optimista asi nečekal, že skončíme takhle vysoko.

Dnes jste hráli na čtyři útoky a tři obranné dvojice, na střídačce zůstali pouze sedět náhradní brankář Lukáš Hronek a obránce Jiří Kuntoš, kteří se do hry nezapojili, naopak v centru čtvrtého útoku si zahrál Roman Červenka. I když všichni až na tu jednu chybičku zahráli spolehlivě a takřka bezchybně, nechyběla přece jenom finální přihrávka či čich na góly Patrika Martince? Patrik Martinec se sice objevil na rozbruslení, ale do hry nakonec nezasáhnul…
Patrik dnes nehrál, i když šel na rozbruslení. Pak se ale zase svléknul, protože se nemohl nohou odrazit, hodně ho to koleno bolelo. Ostatně koleno ho bolelo už ty předešlé zápasy, v podstatě nemohl ty souboje ustát. Těžko se hraje, když se hráč nemůže tím kolenem zapřít. On sám přišel za námi s tím, že prostě už to dál nejde. A pokud jde o jeho absenci na ledě? Já si myslím, že samozřejmě chyběl, protože to je šikovný hráč, dokáže se uvolnit, dokáže uvolnit spoluhráče, ale bohužel, takový je stav a s tím se nedá nic dělat.

Ačkoliv obrana pracovala spolehlivě a jediný gól, který padl, nelze asi přičíst pouze na vrub obrany, přesto, nechybí František Kučera, jeho přehled a přesná rozehrávka?
Určitě, Franta je zkušený obránce, má kvalitní rozehrávku. Jednak by to byl další obránce, který by nám pomohl svojí hrou, a jednak i tím, že by se zátěž rozložila na více hráčů.

Existuje nějaká rada mužstvu, co dělat, nebo co udělat jinak, aby ve Zlíně uspělo?
Nějakou taktiku určitě zvolíme, ale v podstatě jediné, co po hráčích chceme, je, aby hráli hokej, aby hráli poctivě a aby to ještě zkusili. My budeme hrát do konce a já si myslím, že kluci se o to ještě poperou. Rozhodně to nezabalíme. Já věřím, že ve Zlíně podáme dobrý výkon. Může se sice stát, že prohrajeme, ale musí to být s vědomím, že jsme udělali maximum.

Pro Patrika Martince už sezona skončila

Zatímco slávistický asistent Ondřej Weissmann mluvil o návratu Patrika Martince na led ještě v této sezoně velmi neurčitě, doslova uvedl: “Těžko říct, bude to asi hodně složité,“ tak hráč sám už tuto možnost rezolutně vyloučil. “Je konec, sezona pro mě stoprocentně skončila, do Zlína už s týmem neodcestuji.“ Patrik Martinec tak bude v pátém finálovém utkání ve Zlíně týmu chybět nejen coby hráč, ale také i jako psychická podpora spoluhráčů v důležitém rozhodujícím pátém utkání. “Zítra jdu k doktorovi a chci jít co nejdříve na operaci,“ dodal. Otazník visí i nad Františkem Kučerou, který stále ještě bere antibiotika. “U Franty se rozhodneme podle toho, jak se bude cítit,“ řekl Ondřej Weissmann.

Foto: 2x Martin Prokop
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více