Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
29. dubna 2004

Jak si zatím vedou slávisté na MS?

P r a h a - Tři vítězství, taková je zatím bilance české reprezentace na domácím šampionátu. Diváci v Sazka aréně či u televizních obrazovek se baví skvělým hokejem, zatím jde vše jak má. Základní skupina je ale za námi, národní tým čekají další tři soupeři a pak klíčový moment celého turnaje - čtvrtfinále. Ve výběru Slavomíra Lenera jsou i tři slávisté plus obránce Jan Hejda, který v letošní sezóně oblékal dres CSKA Moskva. Právě on dal poslední gól proti Německu, svůj první na MS.

Vysoký obránce si zatím vede na šampionátu výborně, plní si spolehlivě především obranné úkoly a tak ho může těšit, že v nejdůležitější kolonce statistik pro obránce má na svém kontě 4 plusové body. K tomu přidal jednu asistenci proti Kazachstánu a konečně gól proti Německu. V letošní sezóně ho klubový trenér a zároveň kouč "sborné" Viktor Tichonov držel hodně zkrátka, což bylo pro obránce zvyklého ze Slavie na útočné výpady hodně skličující. Jak však ukázal, ofenzivní choutky ho neopustily a fanouškům "sešívaných" při jeho pěkné akci určitě vytanuly na mysli vzpomínky na loňské play-off extraligy, kdy Jan Hejda zářil a byl jednou z opor na cestě za mistrovským titulem.

Letos jeho roli ve Slavii převzal Jan Novák, který prožil bodově nejúspěšnější sezónu kariéry. Důvěru dostal od trenéra Lenera i na MS. "Bombarďák" od modré čáry a jediný pravák v obraně dostává hodně prostoru při přesilovkách, ale zatím moc úspěšný a platný nebyl, i když už se českému výběru podařilo šestkrát skórovat právě z početní převahy. Celkem pětkrát vyzkoušel gólmana soupeře, sbírku tří reprezentačních gólů však nerozšířil.

Ofenzivní tahouni Slavie po čas celé sezóny Josef Beránek a Michal Sup mají ve čtvrtém útoku o hodně odlišné úkoly než v klubu. Nechodí na přesilovky, na ledě stráví méně času. Vepředu nejsou moc vidět, ale jejich přínos týmu by mohl být více znát až v důležitějších zápasech. Někdo přece také musí v ofenzivně naladěném souboru odvádět "černou" práci. Nedá se čekat, že by nasbírali na MS hromadu bodů, ale jejich výrazný střelecký příspěvek by mohl přijít.

Josef Beránek jako už tradičně často pálí na brankáře svým typickým způobem, rychlou střelou zápěstí. Ve třetím utkání s Německem si připsal na své konty dvě asistence. Michal Sup naproti tomu v posledním utkání chyběl, ze souboje s Kazachstánem si totiž odnesl bolestivě naražená žebra. V dalším vystoupení české reprezentace - v pátek proti Rakousku - by už však v sestavě chybět neměl.

Ve výčtu slávistů na MS ještě nesmí chybět "benjamínek" Dominik Graňák. Dvacetiletý mladík si v dresu slovenské reprezentace zatím počíná obstojně, nastoupil ve všech třech zápasech a proti Finsku dokonce nahrával na gól Gáboríka. Slovensko stejně jako ČR vyhrálo svou skupinu.

Skupina A:
ČR - Lotyšsko 3:1
ČR - Kazachstán 7:0 (Hejda 0+1)
ČR - Německo 5:1 (Hejda 1+0, Beránek 0+2)


               Z   G+A  TM  +/-   S 
Jan Novák      3 - 0     2   +3   5
Jan Hejda      3 - 1+1   2   +4   3
Josef Beránek  3 - 0+2   2   +1   7
Michal Sup     2 - 0     0    0   4
Dominik Graňák 3 - 0+1   0   +1   2 
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více