Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
6. června 2004

Juniorka vypadla brzo, ale vychovala další hráče pro A-tým

Velmi brzy skončila juniorům jejich letošní sezóna. Slávistické naděje se probojovaly do playoff ze slibného druhého místa ve skupině A. Soupeřem pro čtvrtfinále jim byl tým Prostějova, který se později stal velkým překvapením celého playoff. Obě utkání s moravským celkem junioři prohráli a prázdniny jim tak začaly dříve, než by si nejspíše hráči přáli.

Juniorský výběr vstupoval do sezóny s trenérskou dvojicí Petr Novák (hlavní trenér) a Jiří Doležal. V zimě však generální manažer Vladimír Růžička, i přes skvělé výsledky juniorů, kteří se nacházeli na prvním místě české skupiny, dosadil na post hlavního trenéra Ladislava Slížka, tehdy působícího u 8. třídy. Slížek je zkušeným trenérem, který od roku 96 do roku 99 stál i na střídačce hlavního týmu Slavie po boku Richarda Fardy. Asistentem se stal Novák a Doležal převzal po Slížkovi osmou třídu.

Jako redaktor oficiálního webu Slavie jsem s juniory strávil takřka celou sezónu a to nejen na zimních stadiónech, ale také v jejich soukromí, kde se neustále perou s nedostatkem času, přičemž zřejmě nejvíc "trpí" škola. Možná nejdůležitější otázkou je, jestli byla sezóna úspěšná. To se však dá říci velmi těžko. U juniorů je totiž mnoho faktorů, podle kterých se určuje úspěšnost. Mnozí zasvěcení u této kategorie na nejvyšší místo nestaví konečné postavení týmu v tabulce, nýbrž kolik hráčů vyprodukovala juniorka v dané sezóně pro A-tým. To je totiž hlavní smysl juniorské kategorie, zatímco u dorostu se víc hledí na výsledek. V juniorech se mají hráči především naučit hrát "velký" hokej. Myslet u hry a ne se bezhlavě pouštět za pukem. Právě tyto herní faktory mají trenéři hráče naučit.

Po stránce výchovy hráčů můžeme být po této sezóně celkem spokojeni. Do áčka se dostali především talentovaný centr Roman Červenka (foto), urostlý obránce Staněk, nebo třeba střelec Marek Kvapil. A nebyli to jen tito hráči. Například proti Pardubicím nastoupil téměř celý juniorský tým a k tomu jeden dorostenec. Pro mladé hokejisty to byl nezapomenutelný zážitek, protože poprvé nahlédli do velkého hokeje.

Po výsledkové stránce už to v sezóně tak slavné nebylo. A co především chybělo našim mladíkům proti Prostějovu? Nejspíše nasazení. Hráči Prostějova chtěli prostě více než slávisté. Bojovný duch byl daleko větší, než v červenobílé šatně. Narozdíl od soupeřů, kteří se na zápasy malovali válečnými barvami a před zápasem zpívali bojovné chorály, si někteří naši hráči ani neodbarvili vlasy, což je již tradicí při vyřazovacích soubojích.

Ještě před začátkem sezóny museli trenéři uvolnit několik hráčů na hostování a střídavé starty do jiných klubů, jelikož byl ve Slavii přetlak. Nejvíce mladíků zamířilo do Velkých Popovic, kde se hraje juniorská první liga, a za přispění slávistických posil dosáhl klub jednoho z nejlepších výsledků v historii klubu. Pro juniory z Edenu nezačala sezóna příliš dobře. První zápas proti Litvínovu sice vyhráli 6:5, ale pak museli na další výhru čekat pět zápasů. Tým táhl především Roman Červenka, pro kterého nebyl problém nasbírat za zápas čtyři body. Ze zámoří se vrátil tvořivý obránce Jiří Drtina, který se objevil i v dresu áčka. Nestálé byly výsledky slávistických juniorů. V prvních měsících se nenajde jediná delší série, která by stála za zmínku. Slávisté přezimovali na první místě a pod novým trenérem si v 56 zápasech vybojovali playoff. Trenéři to neměli po celou sezónu lehké. Především v závěru základní části se museli obejít o hráče, kteří alternovali v áčku, nebo byli posláni na hostování do první ligy. Naopak byli posíleni o sehrané dorostenecké duo Sobotka-Svoboda, které se ale zase na závěr sezóny vrátilo zpět ke svému týmu.

Sezónu jsme zhodnotili s trenérem Ladislavem Slížkem

V jakém stavu jste mužstvo převzal?
"Já myslím, že ve stavu dobré fyzické kondice, ale nefungovalo tam něco po psychické stránce. Cítil jsem, že z mužstva nejde soudržnost, nefungují základní vazby, kolektivní principy. To bylo podle mě nejdůležitější, na čem v začátku zapracovat. Myslím si, že se to tak úplně nepodařilo, protože v playoff jsme nefungovali jako tým."

Myslíte, že v týmu chyběla vůdčí osobnost?
"Určitě. Chyběla vůdčí osobnost, protože ti hráči, kteří to měli táhnout, neustále někde poletovali. Ať už národní mužstvo nebo áčko. Ve chvílích, kdy mužstvo absolvovalo jakoukoli práci, se tito hráči nestávali jeho oporou. Vždycky, když je těžká práce, nebo je jí hodně, je člověk unavený a potřebuje se o někoho opřít, nebo vidět, že někdo s nim cítí, nebo že s ním táhne, že je oporou. Tohle tam chybělo. Trenér tohle u všech hráčů jen velice těžko supluje a navíc jsem u mužstva působil celkem krátkou dobu. A nebo nemám takové charisma, jako třeba Vláďa Růžička, abych to tak rychle zvládnul. Myslím si, že u těchto mladých kluků je to trošku složitější, jelikož oni ještě nejsou hotové osobnosti, zásadní je také rozdílný věk. U nich se to ještě tvoří."

Po příchodu jste změnil systém hry... V čem to spočívalo?
"Úplně jsem ho nezměnil, ale jistá změna tam byla. Trošku jsem to otevřel. Každý máme jisté zkušenosti, každý máme něco vyzkoušeného, nebo jsme se o něčem přesvědčili, že to funguje. Já mám také vyzkoušené některé věci a snažil jsem se je mužstvu vtisknout. V některých chvílích to fungovalo. Zápasy třeba se Spartou nebo Kladnem byly opravdu nádherné. Ale bohužel nám to nevydrželo. "

Už jste kdysi říkal, že hráči nedokázali přijmout vaše složitější pojetí...
"Ono není samo o sobě složitější. Ale pro ně asi bylo problematické v tom, že v něm byla větší svoboda. Je to pojetí, při kterém požaduji od hráčů, aby přemýšleli, aby vnímali hru, spoluhráče, protihráče a uměli na to reagovat. A ne aby po place létali jako utržené vagóny na nádraží, jenom na základně dobré fyzické kondice. Ochota podřídit se trošku kolektivu, systému, respektovat ho a vnímat ho - o to mi šlo."

Jak byste zhodnotil základní část?
"Byl jsem spokojený. Nehráli jsme tak špatný hokej, ale signály, které šly od vnitřní vazby, hlavně po odchodu kapitána, byly varující. Petr Braniš (foto), to byla ta správná vůdčí osobnost, kterou mužstvo respektovalo. Když on něco řekl, tak ho mužstvo okamžitě poslechlo. Změny kapitánů nebyly dobré. Jak vidíte, pořád se vracím k tomu kolektivu, ale hokej je kolektivní hra. Já už jsem to hráčům říkal mockrát, že jsou ve Slavii, protože jsou šikovní. Ale to ještě automaticky neznamená, že z nich bude dobrý kolektiv."

Jak to chcete do příští sezóny řešit?
"Doufám, že se nám podaří vůdčí osobnost objevit, vytvořit, vypěstovat. S trenérem Doležalem pro to uděláme maximum."

Kapitánem bude Jakub Šulc (foto)?
"To nevím. Samozřejmě, že by se to podbízelo. To proč říkám že nevím, není v tom že bych pochyboval o jeho osobnosti, ale pan Růžička s ním má určité záměry. Už s námi netrénuje. Je áčkem na soustředěních. Je možné, že se někdo ozve, že potřebuje beka, a Kuba je bek šikovný, tak proč by mu to nedal zkusit. Z toho důvodu říkám, že nevím."

S čím jste vstupovali do playoff?
"Samozřejmě s velkými plány. Z hostování se nám vrátili Kvapil, Kukla, Červenka. To byla řada, o které jsme si mysleli, že to bude rozhodovat, že v nich mužstvo bude mít velkou útočnou sílu. Bohužel právě proto, že nám nefungoval kolektiv, se nám tento náš plán nepodařilo zrealizovat. V mužstvu nefungovaly vazby. Měli jsme i málo času na souhru. Chtělo to i trochu štěstí, obzvláště v prvním zápase s Prostějovem, kde se nám vůbec nedařilo. Nějaké šance jsme měli, ale neměli jsme štěstí. Ve druhém utkání hrála velkou roli psychika. Kluci si už uvědomovali, že se může něco ztratit, že se může něco stát. Sám jste tam byl, takže víte, že výkon byl daleko lepší. Ale udělali jsme tam banální chyby a osobnosti, které to měly rozhodnout, nás nepodržely. Proto jsme nepostoupili. Prostějov byl kolektivnější. Přesvědčil se o tom nakonec i Vsetín. Když mi Břéťa Kopřiva po našem nevydařeném čtvrtfinále volal a vyptával se na soupeře, tak jsem mu asi podal dobré reference, když první zápas vyhráli 7:1. Potom ale prohráli v Prostějově a nakonec to neustáli ani doma. V těžkých chvílích Prostějov fungoval lépe jako tým. Dokázal to dvakrát, ale na Kladno už to nestačilo."

Když odhlédneme od výsledků juniorského týmu, hodnotil byste své působení u juniorů jako úspěšné z pohledu výchovy hráčů?
"Nerad bych své působení hodnotil. Jednak bylo krátké a navíc si myslím, že hodnocení nepřísluší trenérovi, ale vedení. Myslím si, že myšlenka Vládi Růžičky vychovávat si vlastní hráče a nekupovat neustále hráče z venku je ta správná cesta a všimli si toho i v jiných oddílech. Mluvil o tom třeba Tonda Stavjaňa. Nakoupit si hráče a získat titul je jedna věc, ale vychovat si vlastní hráče je věc druhá. Ekonomika týmu více a více promlouvá do hokeje. Podle mě je tato cesta správná. Hodnocení bych spíše nechal na pana Růžičku. Hráči jsou zde nesmírně šikovní. Nyní nás čeká složitá cesta v tom, že musíme najít ten správný způsob výchovy hráče, a to právě v tomto nejdůležitějším věku juniora. Přechod hráče z juniorské kategorie do chlapů je pro kluky nejzásadnější. Musíme najít ten správný okamžik, kdy má hráč přestat hrát za juniory a začít hrát za áčko, a také za jaký tým a jakou soutěž. Nechat si ho v Edenu a ještě pracovat na kondici, nebo mu dát zodpovědnost a nechat ho hrát za chlapy? To všechno budeme muset najít, abychom mohli říci, že jsme na dobré cestě a že se nám práce daří."

Jak ovlivní složení týmu pro novou sezónu příchody a odchody hráčů?

"Kukla, Červenka a Kvapil jsou v Berouně. Braniš je pryč z juniorů definitivně, ten skončil z věkových důvodů. V kádru nemám žádný ročník 84, tzv. dorazového hráče (za juniory mohou v nové sezóně hrát hráči ročníku 84 a mladší - pozn. red.). Staněk je v Ústí, Drtina je taky pryč. Špelda půjde pryč. To jsou kluci, kteří už hrají tři, čtyři roky za juniory, protože byli talentovaní a přeskočili kategorii. Třeba Borovanský nehrál skoro vůbec za dorost, možná půl sezóny. Ten už by hrál za juniory pátou sezónu a to pro něj nemá cenu. Musí pokročit. Jedna z cest je, že jdou ven, a druhá, že jdou mezi chlapy. Tohle teď pan Růžička řeší. V týmu by mi měli zůstat z ročníku 85 obránci Novák, Šulc, Borůvka. Z útočníků Macháček, Doležal a pak už je to samá 86 a 87, a navíc mám ještě Drbohlava a to je ročník 88.

A co odchody zámoří? Hodně se mluví o Birnerovi.
To je otázka předčasná. Čeká se na draft. Navíc Michal Birner (foto) je ročník 86 a my bychom se nebránili tomu, aby zde dál hrál, ale já bych toho příznivcem taky moc nebyl. Michal už potřebuje nést zodpovědnost sám za sebe. Je velice šikovný a pokud by mu to nevyšlo v zámoří, kde mu úspěch hrozně přeji, tak by měl už hrát za chlapy. Kluci by se měli naučit nést zodpovědnost. Hlídají sami sebe, svoje bodování, kolik dali gólu, nahrávek. Zajímá je kanadské bodování, jsou naštvaní, když dostanou gól. Hlídají si statistiku +/- a to není vždy to nejpodstatnější."

Začala suchá příprava. Jak jste spokojeni s testy?
"S výsledky prvních testů spokojen být nemohu, protože když jsme porovnali testy loňské a letošní, tak je znatelný úbytek na vytrvalosti a na síle. Jestli je to v důsledku většího odpočinku, jelikož jsme vypadli dříve, nebo v důsledku menší trénovanosti, to uvidíme až po výstupních testech. Já osobně jsem jinak se začátkem přípravy spokojen. Vydali jsme se cestou náročnosti a to si myslím, že je předpoklad pro dobrou sezónu. Nechci chválit sebe, ale spíše bych chtěl pochválit kluky, jelikož opravdu dobře pracují. Byli jsme na kolech, počasí nám moc nepřálo, přesto si myslím, že jsme tam odvedli dobrý kus práce a kluci tam prokázali, že možnost, aby tady byl i dobrý kolektiv, existuje. V horších podmínkách mužstvo šlapalo, táhlo, nebyl tam nejmenší problém, neměli jsme zranění, nikdo se nevymlouval."

Doufejme, že se podobná pozitivní nálada přenese i do hokejové sezóny.
Za rozhovor trenéru Slížkovi poděkoval Adam Vandrovec.

Autor Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více