Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
31. července 2004

V Rusku člověk pozná, kam až může zajít s vlastním já

V závěrečném díle seriálu se Radek Duda ohlíží za celou sezónou v Kazani, během které si udělal obrázek o ruské superlize, přežil bez úhony typické nástrahy “Velké země” jako je život na bázi či cestování na zápasy letadlem. Rád vzpomíná na svého spoluhráče Jana Bendu, na kterého nedá dopustit i na Kazaň, která mu svým způsobem přirostla k srdci. "V Rusku máš samozřejmě nejkrásnější dny, když dostáváš peníze," vyjmenovává s úsměvem asi nejhezčí stránku ruského angažmá.

Hokej v Rusku

Pro českého diváka je myslím zajímavější ta naše liga, je tady víc jak já říkám “action“ než v Rusku. V Rusku hraje vždy jednotlivec, pořád se brání a já kdybych byl divák, tak na jejich ligu ani nebudu chodit. Ne že by mě zklamala, ale prostě ten hokej tam je jiný, defenzivnější, pro oko diváka i pro mě je hokej u nás zajímavější a lepší, který mi víc vyhovuje.

Ruští spoluhráči

Už vidíš když přijdeš do kabiny, že se nikdo s nikým nebaví a každý myslí jen sám na sebe. To všechno přenáší i na led.

Postavení cizince v Rusku

Záleží na trenérovi, jestli ti pomůže v té cizině, jestli si tě vybral a chce tě tam, a jak tě chce hrát. Samozřejmě můžeš něco dokázat, ale pokud nebudeš mít patřičný čas na ledě a nebudeš k tomu mít patřičné spoluhráče, tak se ti to v cizině nikdy nepodaří.

Trenér Vůjtek

Já jsem ani nepociťoval, jestli to byl Čech nebo Rus. On už tam byl třetím rokem. Nevím, shrnu to asi do jedné věty. My vždycky když hrajeme v cizině, tak si stěžujeme na ty Kanaďany nebo třeba Švédy, prostě cizí trenéry jak se k nám chovají, a když přijdete do týmu v Rusku, kde máte svého trenéra, tak se chováme ještě hůř. Tohle bych schoval tak do jedné věty, prostě mě jeho chování hrozně zklamalo.

Jan Benda

S Honzou jsme to začali od první štace, pak k nám přibyl Robert Kántor se Zdeňkem Orctem. S Honzou jsme bydleli na všech soustředěních, zápasech a i toho času jsme spolu strávili nejvíc. Z tohoto pohledu já na něj nedám dopustit. Ve volných chvílích jsme koukali na DVD, těch filmů bylo mraky, to ani nejde spočítat. V jednu chvíli jsem si už myslel, že jsem nějaký filmový závislák (úsměv).

Krajané fotbalisté

Kluci byli celou zimu doma a pak když přijeli na jaře do Kazaně, tak tam byli prakticky všichni sami, jak Jirka Novotný, Richard Dostálek, Adam Petrouš a Tomáš Čížek. Trávili jsem určitě nejvíc času s nimi, vždycky se rozhodlo kam se půjde, tam byly asi dvě – tři restaurace, kde jsme to měli rádi, dobře se najedli a pokecali.

V domácnosti

(Hokejisté Kazaně bydleli v 17-ti patrovém věžáku – pozn.red.)

Jak bych to shrnul, ten osobní život? Do toho bytu ses vyloženě přišel jen vyspat, najíst a to bylo všechno. Ani jsem tam volný čas moc netrávil. Vždycky jsem měl připravenou tašku s osobními věcmi na cestování mezi dveřmi, prostě si pořád cestoval. Jinak jsem se staral o sebe sám, co bylo třeba udělat jsem zvládl.

Život na báze

My to měli udělané tak, že vždycky den před zápasem někdy na osmou večer jsme tam měli přijet, následovala večeře, porada, spánek, odpočinek. Nebylo to nijak brutální, ale samozřejmě tě to omezovalo v tom, že ta báza sama o sobě byla v dezolátním stavu. Jídlo výborný, ale prostě ti tam chybělo soukromí, které si měl určitě větší doma.

Cestování

Šlo to přežít, ale máš tam chvíle, kdy se začne letadlo třepat, turbulence, pak ti zakážou v Kazani přistát a tak letíš dál. To si člověk zvykne, v Rusku člověk pozná, kam až může zajít s vlastním já. Tam pozná, co všechno je schopen obětovat a co všechno může snést.

Kazaň – město

Já si myslím, že svým způsobem mi přirostla k srdci. Kazaň patří k hezkým městům, řekl bych ke čtyřem nejhezčím v Rusku. I ti lidi jsou vstřícní, milí, takže já jsem měl Kazaň docela rád.

Víra, ruská církev

V kostele jsme nebyl, Tatarstán je už dá se říct taková muslimská oblast, takže tam je půlka křesťanů a půlka muslimů. Každý vyznává svůj druh náboženství, nikdo se nikam neplete. A říkám, lidi tam jsou vstřícní, milí, chovají se k sobě slušně, žádný konflikt.

Nejlepší zážitek

Určitě bylo příjemné, když jsme udělali to třetí místo a přišel nám poděkovat prezident státu a vysoké představenstvo. Jinak v Rusku máš samozřejmě nejkrásnější dny, když dostáváš peníze (úsměv).

Nejhorší zážitek

Asi ten šok, když letíš letadlem, které se začne třepat a s kluky to nic nedělá. Oni koukají na DVD a ještě u toho volají. To jsou nejhorší zážitky, tam už jde všechno stranou.

Nejlepší fanoušci

Asi v Chabarovsku, to už je dá se říct skoro Čína a žije tam hodně těch Číňanů, kteří u hokeje piští a udělají dobrou atmosféru. Já ale nedám dopustit na českého fanouška, ať je sprostý nebo nadává, to už je jiná věc. Ale takovou atmosféru jaká je třeba v Plzni nebo v Pardubicích, v Rusku jen tak nezažiješ.

Nejlepší mužstvo

Určitě nejhezčí hokej hráli Magnitogorsk s Omskem, a zaslouženě byli ve finále.


Foto: www.ak-bars.ru


Radek Duda v Kazani 
ZČ           41  6  8  14  60
Play-off      3  1  1   2   2

Sezóna 2003/04 Ak Bars Kazaň
Po ZČ na 5.místě, 
60  29 - 5 - 2 - 3 - 21 162:122 102
Čtvrtfinále: Metallurg Novokuzněck 3:1
Semifinále: Metallurg Magnitogorsk 1:3


Slovo závěrem

Za celou redakci bych chtěl Radku Dudovi poděkovat za spolupráci a v budoucnu bychom chtěli pro čtenáře oficiálních webových stránek HC Slavia Praha určitě v podobném projektu pokračovat. Jestli se najde následovatel Radka Dudy, to se nechejme všichni překvapit.

Miroslav Votava

Autor Redakce
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video