Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
3. srpna 2004

Martin Ručinský: V případě stávky bych jinde než v Čechách nehrál

P r a h a - Dojde-li v NHL skutečně k výluce a generální manažer Vladimír Růžička se dohodne s Litvínovem, tak se mají fanoušci Slavie nač těšit. Olympijský šampión z Nagana a dvojnásobný mistr světa Martin Ručinský už od pondělí trénuje s mužstvem. Rychlý bruslař a skvělý střelec, který má zkušeností na rozdávání. V národním týmu patří k největším osobnostem tzv. zlaté generace. “Zatím tady trénuji, jsme domluvený s Vláďou, že mu řeknu po Světovém poháru,“ říká ke své budoucnosti.

Na ledě v Edenu nešel přehlédnout, a nebylo to jen kvůli hokejovým dovednostem. Do dálky se blýskala jeho tmavěmodrá přilba "Jezdců" z New Yorku, nic to však nesymbolizovalo. “To jsou akorát moje věci, které mám z minulé sezóny. Nic jiného nemám a v něčem trénovat musím. Už mi však na Slavii říkali, že mi dají nějakou jinou helmu, červenou. To abych vás už nemátl,“ vyprávěl s úsměvem hloučku novinářů, který ho po prvním tréninku na Slavii obstoupil. Nikam ani nespěchal, problémy s případným dojížděním ze severu Čech odpadly. “Mám tady byt, takže jsem momentálně v Praze,“ hlásil Martin Ručinský.

Loňskou sezónu po výměně z New York Rangers dohrával ve Vancouveru a vypadalo to, že přijde o domácí šampionát. "Kosatky" však vypadly už v 1.kole play-off a národní tým rázem získal velkou posilu pro MS v Praze. V sedmi zápasech vstřelil 5 gólů a přidal 4 asistence, v produktivitě byl třetí nejlepší spolu s Jaromírem Jágrem. Ani to však nestačilo na víc než jen postup do čtvrtfinále.

"Odpočinul jsem si, to je hlavní"

Jaké jsou pocity po prvním tréninku?
Byl jsem dnes poprvé na ledě, samozřejmě je to takové syrové. Ale jinak to bylo docela svižné na první den na ledě a jsem rád, že už to mám za sebou, protože jsem byl na ledě skoro dvě hodiny, byly dvě party. Ale já to znám, to se bude vždycky zlepšovat, teď stačí pár dní a bude to v pohodě.

Musel jste nějak upravit a urychlit přípravu kvůli blížící se mu Světovému poháru?
Určitě, já bych teď na led ještě nešel, obvykle chodím tak kolem dvacátého nebo až pětadvacátého srpna, protože kempy v zámoří začínají někdy kolem 10.září a to je času až dost. Je to takové jiné, musel jsem se tomu trošku přizpůsobit. Dneska je druhého srpna a už jsem na ledě. Léto se samozřejmě zkrátilo, dovolená i odpočinek.

Jaká byla dovolená, co všechno jste stihnul?
Já jsem si dal po Mistrovství světa skoro pět týdnů volna, protože jsem letos odehrál docela dost zápasů. Sezóna byla náročná, nikam jsem tedy nejel, byl jsem doma, ale myslím, že jsem nakonec asi udělal chybu, protože pršelo a byla u nás zima. Moc mi to nedalo, potom už zas bylo pozdě, protože jsem se začal připravovat na suchu. Odpočinul jsem si, to bylo hlavní a teď už začíná nová sezóna, myšlenky jsou úplně jinde.

Přesto při pohledu ven, kde je teď hezky, to asi moc nepotěší, že už musíte na led…
Je to trochu takový paradox, když pršelo a byla zima, tak jsem byl doma, ani golf se nedal pořádně hrát. Akorát jsem koukal z okna. A teď když je hezky, tak jsem zase na ledě. Bohužel (lehký povzdech)

Jak jste si připadal na tréninku? Kolem vás bylo plno známých z Litvínova, kde působili trenéři Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, hráli Petr Franěk, Josef Beránek…
Pravda, je tu plno litvínovských hráčů, takže jsem si připadal pomalu jak v Litvínově (úsměv). Navíc Růža tady tomu ještě šéfuje. Já už jsem tady trénoval loni, nic nového to pro mě nebylo, takže tak nějak vím do čeho jsem šel. Kluky tady vesměs znám, je tu výborná parta a cítím se tu dobře.

Plánujete tréninky na Slavii až do začátku přípravného kempu před Světovým pohárem, což je 19.srpna?
Já jsem se s Růžou takhle domluvil, jestli bych tu mohl zatím trénovat. Vyhověl mi, proto jsem moc rád. Do té doby tu budu určitě trénovat. Ty tréninky jsou vynikající, to už jsem viděl loni, má to hlavu a patu. Jsem rád, že se můžu do Světového poháru připravovat tady. Tam začínáme asi devatenáctého srpna a potom už pojedeme všichni společně.

Jaká je situace ohledně vaší smlouvy v NHL?
Jsem volným hráčem, můžu se domluvit prakticky s kýmkoliv, takže s nějakými kluby se bavím, ale zatím se opravdu nic neděje. Těch volných hráčů je myslím přes tři sta, je to letos taková výjimečná situace. Kvůli tomu, že nikdo neví jestli se bude nebo nebude hrát. Moc se toho tam neděje, není moc pohybu. Myslím si, že po Světovém poháru budeme všichni chytřejší.

"Pokud bude v Litvínově pan Macholda, tak se z nás asi nikdo nevrátí"

V případě, že bude v NHL výluka, zůstal byste ve Slavii nebo uvažujete ještě o jiném angažmá?
Já už jsem říkal, že moje první kroky byly do Litvínova. Tam je však situace jaká je, všichni víme, že pokud tam bude pan Macholda, tak se tam nikdo z nás asi nevrátí a hrát tam nebude. Záleží to opravdu jen na nich, jak se domluví na vedení. A pokud tam bude on dál, tak my samozřejmě půjdeme jinam.

Jste od loňska, vy hráči, v nějakém kontaktu s panem Macholdou?
Já jsem ho viděl párkrát, ale my si prakticky nemáme co říct. Tam ani nějaká komunikace vůbec neprobíhá, on to snad i dokonce ví, protože jsme to prohlásili. Já jsem mu to řekl i osobně, že pokud tam bude fungovat jako generální manažer, tak se nevrátíme.

Připadá u vás v úvahu i jiná soutěž než česká extraliga?
Ne, vůbec. Kdyby se řeklo, že se opravdu NHL hrát nebude, tak já bych nikde jinde než u nás nehrál. Už jsem vlastně nějakých třináct let pryč a taky bych chtěl být jednou s rodinou na Vánoce pohromadě. Byla by to zas taková šance prožít rok doma a určitě bych se nikam jinam nehrnul. Pokud se nebude hrát, tak bych chtěl hrát určitě u nás. Nějaké Švýcarsko nebo Rusko mě nezajímá.

Do české extraligy se v případě výluky chystá spousta hráčů, snad skoro všechny kluby počítají minimálně se dvěma posilami. To všechno jistě slibuje kvalitní podívanou, liga může být hodně vyrovnaná, může se zvýšit zájem diváků…
Já si myslím, že by to bylo výborné, soutěž se zkvalitní, už jsem to jednou zažil v devadesátém čtvrtém. Tenkrát těch hráčů nebyl takový velký příliv jako bude asi letos, kdyby se nehrála NHL. Myslím, že je to jedině dobře, problém je jen v tom, kdyby se náhodou začalo hrát, tak ten odliv bude velký a zase ten pád bude znatelný. Já bych se tomu určitě nebránil, slyším samozřejmě různé názory, ale ti hráči co sem přijdou, tu ligu opravdu pozvednou a je to dobré nejen pro kluby, ale i pro fanoušky. Budou mít šanci vidět ty hráče nejenom na pár zápasech na Mistrovství světa, ale i v domácí soutěži. Já se k tomu jen přikláním.

Směrem ke Světovému poháru vyslovovali někteří hráči různé pochybnosti, jestli v sobě najdou sílu a chuť hrát takovou soutěž. Vy jste měl od začátku jasno, že kývnete?
Neměl jsem, ale myslím si, že pro tu naši generaci je to asi opravdu poslední takový velký turnaj, který můžeme absolvovat a pro většinu to možná bude poslední start za národní mužstvo. Po Mistrovství světa jsem nechtěl říkat ani ano nebo ne, jestli pojedu nebo nepojedu, nechal jsem si to v hlavě uležet a tak nějak všechno dozrát. Došel jsem k závěru, že samozřejmě chci hrát, je to pro mě možná poslední šance zahrát si s klukama, s kterýma jsem vyrůstal a prožil jak se říká zlaté časy. Myslím si, že po Světovém poháru přijde nová generace, mladší hráči. Národní mužstvo dostane úplně jinou strukturu, jinou kostru. Říkám, je to asi poslední turnaj a rozhodl jsem se, že pojedu.

"Národní mužstvo je pro mě hlavně čest"

To vypadá, že byste mohl mít na turnaji obrovskou motivaci…
Je to už jen to hrát za národní mužstvo, pro mě to byla vždycky velká motivace a hlavně to pro mě byla čest. Myslím si, že by to tak mělo být u každého, prostě hrát za národní mužstvo je něco jiného než hrát v klubech. Je to pocta, jaká se nikdy neodmítá. A myslím si, že naše generace to tak chápe i bere, a proto všichni kluci jedou. I když říkám, každému se zkracuje dovolená, ale nikdo to neodřekl, což je výborné.

Nebude to trochu riziková soutěž, kdy právě málokdo bude v optimální formě a podle toho to může třeba i dopadnout?
Já už jsem to jednou hrál v devadesátém šestém, dopadli jsme výborně, jak si pamatuji. Takže není důvod, proč nejet znovu (úsměv). Ne, vážně, myslím si že je to pro všechny stejné, ať jsou to Finové, Švédové, Kanada, Amerika nebo kdokoliv. Jsme na stejné lodi, všichni mají stejné podmínky. Není důvod se na něco vymlouvat nebo něčeho se bát. Samozřejmě je to něco jiného začínat takovým turnajem sezónu. Opravdu ten turnaj bude náročný, bude tam spousta vynikajících hráčů a ty mužstva budou silná. Podle mě se o to více máme na co těšit.

Říkal jste nikdo neodřekl, přecejen je jedna výjimka – Robert Lang. Znáte se spolu dobře, mluvil jste s ním o tom?
Robert sem přijel asi na týden na dovolenou, podívat se. Byl jsem s ním na večeři a tam jsme to probírali. Prostě hrát už nechtěl, chtěl se věnovat rodině, což já samozřejmě chápu a chápou to asi všichni. Je to jeho rozhodnutí, nikdo mu to nemá za zlé. Chce se věnovat rodině a svému synovi, má momentálně jiné starosti. Věnuje jim čas, který má vlastně jen v létě, protože během sezóny toho času moc není. Říkám, všichni jeho rozhodnutí respektují, nedá se nic dělat. Určitě je to škoda, bude nám scházet, já bych byl moc rád kdyby hrál, protože je to výborný hráč.

Co se týče vaší smlouvy v NHL, může se stát ještě něco před Světovým pohárem nebo tomu necháváte volný průběh?
Ono se může cokoliv uzavřít kdykoliv. Od 1.července, kdy jsem se stal volným hráčem. Jak jsem říkal, já sám na to momentálně nedokážu odpovědět, protože ani nevím co se tam děje a bude dít. Moc podpisů zatím neproběhlo, kromě pár hráčů. Může se něco stát zítra nebo za týden, kdo ví. Může se to stát až po Světovém poháru nebo když se ani nezačne, tak se nemusí stát vůbec nic a všichni budeme hrát tady v naší lize.

"V New Yorku jsem byl šťastný a spokojený"

Je nějaká varianta návratu do New York Rangers?
Rangers jsou jedno z mužstev, s kterými se momentálně bavím a které projevily zájem. Samozřejmě s nimi jednáme a uvidíme, kam se dostaneme.

Je to pro vás ideální scénář, vrátit se do Rangers, do New Yorku?
Tak já už jsem říkal několikrát, že se mi tam strašně líbilo. Měl jsem tam po hokejové stránce výborné zázemí, ten život mi seděl, město i okolí mi sedlo a byl jsem tam spokojený a šťastný. Takže, pokud se k něčemu dohrabeme, záleží na mnoho okolností, tak bych se tomu určitě nebránil.

Jak moc se zajímáte o události kolem vývoje jednání mezi majiteli klubů NHL a hráčskou asociací? Přecejen pro vás starší hráče je to důležité, kdyby se nehrálo třeba až dva roky, bylo by to s návratem asi už těžké…
Jasně, stačí když se nebude hrát rok. Ne že by nebyl ten návrat reálný, ale už by se potom spousta kluků rozhodovala, jestli třeba zůstat doma nebo ještě se tam na rok – dva vrátit. Mluvíme o mojí generaci. Jednání nějaká probíhají, ale myslím si, že to zatím k ničemu nedospělo. Samozřejmě největší kámen úrazu je v platovém stropu, což se zdá, že je pro majitele priorita a na druhou stranu hráči na to zásadně říkají ne, že na to v životě nepřistoupí. Vypadá to, že jsme na mrtvém bodě. Je to všechno o vyjednávání a o tom, co kdo tomu druhému dá a zase vezme. Doufejme, že se k něčemu dostaneme, ale zatím to vypadá špatně a hrát se asi nebude.

Jak je na tom hráčská asociace? Je ve svém postoji jednotná?
Určitě, ta je pořád jednotná, hráči táhnou za jeden provaz, což je myslím velice důležité v těchto momentech. A majitelé to ví, my jim to samozřejmě dáváme najevo. Hráči jsou na jedné vlně.

Díky moc za rozhovor.


Hvězdy v New Yorku aneb zleva: Pavel Bure, Martin Ručinský, Brian Leetch (zády) a Eric Lindros.
Foto:www.newyorkrangers.com

Martin Ručinský

Narozen: 11.března 1971 v Mostě
Výška / Váha: 186 cm / 93 kg
Hůl: Levá
Přezdívka: "Růča"

Statistiky


Sezóna   Klub                    Z  G  A  B  TM    
2003-04  Vancouver Canucks       13 1  2  3  10
         Vancouver Canucks (p-o) 7  1  1  2  6
         New York Rangers        69 13 29 42 62
2002-03  St.Louis Blues          61 16 14 30 38
         St.Louis Blues (p-o)    7  4  2  6  4
         HC Chemopetrol Litvínov 2  1  0  1  2
2001-02  Montreal Canadiens      18 2  6  8  12
         Dallas Stars            42 6  11 17 24
         New York Rangers        15 3  10 13 6
2000-01  Montreal Canadiens      57 16 22 38 66
1999-00  Montreal Canadiens      80 25 24 49 70
1998-99  Montreal Canadiens      73 17 17 34 50
         HC Chemopetrol Litvínov 3  2  2  4  0
1997-98  Montreal Canadiens      78 21 32 53 84
         Montreal Canadiens(p-o) 10 3  0  3  4
1996-97  Montreal Canadiens      70 28 27 55 62
         Montreal Canadiens(p-o) 5  0  0  0  4  
1995-96  Montreal Canadiens      56 25 35 60 54
         Colorado Avalanche      22 4  11 15 14
         HC Petra Vsetín         1  1  1  2  0
1994-95  Quebec Nordigues        20 3  6  9  14
         HC Chemopetrol Litvínov 13 12 10 22 0
1993-94  Quebec Nordigues        60 9  23 32 58
1992-93  Quebec Nordigues        77 18 30 48 51
         Quebec Nordigues (p-o)  6  1  1  2  4
1991-92  Cape Breton (AHL)       35 11 12 23 34
         Halifax (AHL)           7  1  1  2  6
         Edmonton Oilers         2  0  0  0  0
         Quebec Nordigues        4  1  1  2  2  

         Celkem v NHL          817 208 300 508 677
         Stanley Cup            35  9  4  13 22   

Reprezentace ČR: 63 / 21         
Draft:   2O. v pořadí - Edmonton Oilers v roce 1991
         
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video