Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
3.8.2004

V přestřelce na severu Čech úspěšnější Slavia

přípravné utkání, úterý 3.8.2004, Litvínov - Slavia
Litvínov
5:7
1:4, 2:2, 2:1
Slavia

Branky a asistence: 18. Balázs (Říha, Havel), 30. Jeslínek (Říha, Hranáč), 31. Říha (Hranáč), 56. Kroupa (Jeslínek, Hreus), 58. Kubinčák (Jeslínek, Hreus) - 8. Hruška (Beránek), 9. Kadlec (Kopecký), 15. Sobotka (Kučera), 18. Kolařík (Novák), 32. Sup (Beránek), 36. Beránek TS, 51. Sup (Hruška, Kadlec)

Sestavy

Litvínov

Mařík - Kroupa, Skuhrovec, Hranáč, Ťupa, L. Řezníček, Lašek, Poživil - Jeslínek, Hreus, Kubinčák - L.Havel, Říha, Balázs - O.Novák, Přeučil, Jiří Novák - Gombár

Slavia

Franěk (41. Bezunk) - Kadlec, Kučera, Jan Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Pojkar - Hruška, Beránek, Sup - Duda, Sobotka, Antoš - Vondrka, Kopecký, Dlouhý - Jaroš, Míka, Tomica

M o s t - Ve druhém přípravném zápase vyhrála Slavia na mosteckém zimním stadioně nad Litvínovem 7:5. Základní kámen k vítězství položila už v první třetině, kdy nastřílela čtyři branky. Poprvé se za "áčko" trefil mladík Vladimír Sobotka. Jeden gól přidal z trestného střílení kapitán Josef Beránek, zatímco na druhé straně při stejné situaci neuspěl Lukáš Havel proti Petru Bezunkovi, který odchytal za Slavii třetí třetinu.

Celkem dvanáct gólů a dvě trestná střílení vidělo zhruba na tři stovky hokeje chtivých diváků na zimním stadionu druholigového Mostu. Přitom to ale zpočátku na žádnou kanonádu vůbec nevypadalo, oba týmy hrály dost opatrně a když už se některý z hráčů odhodlal ke střele, bylo to z uctivé vzdálenosti. Už v prvních sekundách zápasu sice zasahoval brankář Petr Franěk proti prudké střele z úhlu, ale jinak se v podstatě až do sedmé minuty mohli diváci v ochozech nudit. Puk jakoby hráče neposlouchal, odskakoval a hra se v této fázi přelévala z jednoho kouta kluziště do druhého. Skórovat se nepovedlo aktivnímu čtvrtému útoku Slavie, neujala se ani chytrá Beránkova střela do odkryté branky. Brankou neskončila ani Kadlecova dělovka na začátku osmé minuty. Pak ale jakoby mávnutím kouzelného proutku začala Slavia soupeři sázet jeden gól za druhým. Jako kdyby slávisty políbila Paní štěstěna. V polovině osmé minuty se první slávistický útok dostal k brance Maříka a hned z toho byl první gól zápasu. Beránkovu střelu ještě Michal Mařík stačil vyrazit, ale na Hruškovu dorážku už byl krátký – 0:1. Slávisté očividně pookřáli, nervozita jako by z nich rázem spadla a najednou to byli oni, kdo byl u puku dřív, kdo častěji napadal, kdo dokázal využít nabídnuté šance. A tak neuplynuly ani dvě minuty a už se podruhé měnilo skóre. Duda využil chybného střídání soupeře, zatáhl puk do útočného pásma Slavie, nahrál Kopeckému, ten na modrou Kadlecovi a ten se nemýlil - 0:2. Ale stačilo málo a radost Slavie by skončila. To když o patnáct sekund později soupeř dotlačil puk za Fraňkova záda – podle rozhodčích se tak ale stalo až po odpískání.

V tu chvíli již Slavia hrála jako sebevědomý a kompaktní tým. Nebylo poznat, jestli je na ledě první, druhá, třetí nebo čtvrtá pětka. Toho si zřejmě všimli i trenéři Slavie, kteří na přesilovku za faul na Michala Vondrku poslali čtvrtý útok. Ten ale na ledě nevydržel dlouho. O necelou minutu později fauloval také Lukáš Říha a Slavii se naskytla přesilovka pět na tři. Na ledě se objevil první útok, v obraně pak Kadlec s Novákem, ale jejich převaha byla nakonec jalová. Michal Sup se sice dvakrát objevil ve slibné pozici, ale ani jednou neuspěl. Nakonec se trefil benjamínek týmu, který přišel na led ihned poté, co skončila přesilovka pět na tři. Z rohu si jej našla přihrávka Františka Kučery a junior Sobotka příklepem ze dvou kroků málem spolu s Maříkem prostřelil i síť – 0:3. "Domácí" v této fázi byli doslova "na ručník". Hráli podrážděně, zejména Lukáš Říha se co chvíli s někým pošťuchoval. Rozhodčí ale dělali, jako že to nevidí. Co ale zcela jistě viděli (protože jinak by ho neuznali), to byl gól Pavla Kolaříka, který se jakoby řídil pořekadlem: přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem. Přišel na led, daleko za modrou se napřáhl a vypálil. A ono to k velkému překvapení všech, zejména Michala Maříka, skončilo v síti – 0:4. Přesto i Petr Franěk nakonec v této třetině kapituloval. David Balázs zužitkoval v závěru první třetiny přihrávku Lukášů Říhy a Havla a stanovil konečný účet první třetiny na 1:4.

Druhou třetinu začal Litvínov náporem, ani Slavie ale nezůstávala pozadu, činil se především dělostřelec Petr Kadlec – ten pálil snad ze všech pozic. Snažil se i soupeř - Vojtěch Kubinčák. Jeho dělovka jen těsně lízla Fraňkovu branku. Přesto navrch měli v této fázi hosté, všechny je ale vychytal Michal Mařík. Ať již šlo o Michala Supa, Josefa Beránka či Petra Kadlece. Nakonec tak paradoxně skončila v síti až dělovka Lukáše Říhy, kterou těsně před Fraňkem tečoval do sítě Michal Jeslínek – 2:4. Lukáš Říha se však jakoby nemínil smířit s tím, že do statistik bude zanesen pouze jako asistent a tak následný únik přetavil do třetího gólu domácích – 3:4. Čtyřgólový náskok Slavie ze závěru první třetiny se tak rázem scvrknul na minimum. Domácí byli najednou na koni, jejich nadšení ale hned vzápětí hosté zchladili. Michal Sup se obvykle v takovýchto chvílích nemýlí a nemýlil se ani tentokrát. On byl ten poslední, kdo se po přihrávkách Josefa Beránka a Františka Kučery dotknul z hostů puku – 3:5. První útok tak odmítl hru na remízu.

Zatímco Radek Duda se tentokrát do žádných strkanic nepouštěl, Petr Jaroš atakování soupeře nevydržel a ohnal se po Radimu Skuhrovcovi. Trest následoval hned vzápětí: Oba inkasovali dvě minuty, Skuhrovec za sekání, Jaroš za hrubost. Dvě minuty se hrálo čtyři na čtyři, což ale nakonec více svědčilo hostům, i když ani domácí nebyli daleko od gólu (to když Lukáš Havel překonal Petra Fraňka, ale do cesty puku se nakonec postavila pravá tyč brankové konstrukce). Jakub Lašek fauloval ve vyložené pozici Josefa Beránka a rozhodčí Turčan tento zákrok ocenil trestným střílením. K puku se postavil Josef Beránek a nedal Michalu Maříkovi žádnou šanci – 3:6. Takové také bylo konečné skóre po druhé třetině. Nic na tom nezměnilo ani vyloučení Františka Kučery za hákování. Přesilovka domácích 5 na 4 se po chvíli sice změnila v přesilovku domácích pět na tři, ale ani ta již skóre ve druhé třetině nepohnula.

Do třetí třetiny vstoupila Slavia s juniorem Petrem Bezunkem v brance. Slavia tak využila všech jedenadvacet hráčů, které do Mostu přivezla. Nutno dodat, že Petr Bezunk si vedl více než zdatně. Hned v úvodu třetí třetiny chytil několik nebezpečných střel domácích. Ale ani hosté nebyli zcela bez šancí. Blýskli se především dělník ledu Marek Tomica či navrátilec Petr Míka. Vůbec čtvrtá řada těm ostatním více než vydatně sekundovala, leč branky se nakonec v zápase nedočkala. K ní v této fázi zápasu měli naopak blíže domácí, dá-li se to tak díky hostování v Mostě nazvat, kterým se na počátku čtvrté minuty poslední třetiny naskytla možnost hrát přesilovou hru za podražení Lukáše Havla. Když chyběly tři sekundy do návratu obránce Slavie Františka Kučery na led, provinil se také Michal Vondrka (2 minuty za podražení) a Slavia šla dokonce na chvíli do tří. Ale ubránila se, největší šanci vychytal domácímu Michalu Jeslínkovi právě Petr Bezunk. Mezi 44. a 47. minutou tak Slavia hrála v oslabení, ale ubránila se. Síly na ledě poté (v čase 46:23) srovnal Vojtěch Kubinčák, který za vysokou hůl odešel na dvě minuty na trestnou lavici. Do slibné šance se poté dostal Radek Duda, ale ani nadvakrát tváří v tvář Michalu Maříkovi neuspěl. Podruhé mu dokonce ke skórování chyběly centimetry – to když se pod padajícím Maříkem snažil puk propasírovat do sítě. Ale Maříkova záda byla nakonec rychlejší než Dudova hůl. A tak i následná přesilovka hostů zůstala nevyužita.

Hra tou dobou byla již značně rozháraná. Téměř to vypadalo, jako kdyby obě mužstva byla již jak s výsledkem, tak i předvedenou hrou spokojená. To patrně přimělo i reprezentačního trenéra Ivana Hlinku, který v průběhu zápasu na stadion v Mostě zavítal, k odchodu. Možná už tak neviděl gól Michala Supa, který na začátku jedenácté minuty poslední třetiny zblízka za Maříkova záda dorazil Kadlecovu dělovku – 3:7. O minutu a půl později uniká slávistické obraně Lukáš Havel, což nemůže nechat Jan Novák bez povšimnutí a na poslední chvíli jej zahákuje. Následuje trestné střílení, které sám poškozený ale zahazuje. Petr Bezunk Lukáše Havla vychytal. Ještě v přerušení dochází k drobné potyčce mezi Lukášem Říhou a Borisem Žabkou, což rozhodčí Turčan ocenil u obou dvěma minutami za hrubost. Chvíli se tak hraje 4 na 4. V tu chvíli je aktivita zase na straně hostů: Mařík ale kryje prudkou Kadlecovu střelu a Beránek nedotáhne do konce únik. Ani jedno z mužstev tak větší prostor na ledě ke skórování nevyužije. Na začátku 56. minuty se ale málem ujala Vondrkova střela, který, ač tísněn, se dostal do bezprostřední blízkosti Maříkovy branky. Nakonec ale skóroval soupeř: obránce Vlastimil Kroupa střelou k tyči překonal jinak bezchybného Bezunka - 4:7. Když už se zdálo, že utkání skončí tímto výsledkem, byl za podražení, v zápase již potřetí, vyloučen obránce František Kučera, jehož přestupek po jedenaosmdesáti sekundách potrestal Vojtěch Kubinčák, který tak uzavřel stav utkání na 5:7. Tento stav vydržel až do konce utkání, a to navzdory různým potyčkám, především mezi Borisem Žabkou a Lukášem Havlem, za což oba od rozhodčího vyfasovali desetiminutový osobní trest.

Důležité momenty utkání

0:1 (7.34) - Skóre utkání otevřela kombinační akce celé první pětky Slavie, jako poslední z celé pětky se k puku dostal David Hruška a díky jeho dorážce se hosté z Prahy dostali do vedení.

0:2 (8.50) - Petr Kadlec pálí od modré a puk končí za Maříkovými zády. Asistence je připsána Milanu Kopeckému.

(9.05) - Domácí se radují z gólu, leč marně. Puk do sítě spadl až po odpískání. Rozhodčí přerušil hru pro posunutí branky.

0:3 (14.35) - junior Slavie Vladimír Sobotka střílí svůj první gól mezi dospělými - ze dvou kroků propálil vše, co mu stálo v cestě a zužitkoval tak výbornou přihrávku Františka Kučery.

0:4 (17.02) - Kolaříkův projektil skončil za zády překvapeného Maříka.

1:4 (17.46) - David Balázs propálil Petra Fraňka, asistovali mu při tom Lukáš Říha a Lukáš Havel.

2:4 (29.52) - Říhova dělovka od modré se otřela o Jeslínkovu hůl a puk skončil v brance u pravé tyče Fraňkovy svatyně.

3:4 (30.13) - Říha v samostatném úniku nedává Fraňkovi šanci, snižuje na rozdíl jediného gólu. Podobně jako v předchozím případě i u této akce asistoval obránce Jan Hranáč.

3:5 (31.55) - První útok Slavie dělá škrt přes snahu Litvínova o vyrovnání. Michal Sup přehodil ležícího Maříka a je to zase o dva góly. Asistovali Beránek a Kučera

3:6 (36.11) - Josef Beránek proměňuje trestné střílení nařízené rozhodčím Turčanem.

3:7 (50.10) Odražená Kadlecova bomba od modré končí u Michala Supa, ten jej pohodlně zasunuje za Maříkova záda, asistence je připsána Petru Kadlecovi a Davidu Hruškovi.

(51.39) Za sražení Lukáše Havla je rozhodčím Turčanem nařízeno trestné střílení. Petr Bezunk je však proti a maří šanci Lukáše Havla.

4:7 (55.37) Vlastimil Kroupa využil nabídnuté šance a zblízka prostřelil Petra Bezunka k tyči

5:7 (57.33) Závar před brankou Slavie řeší Vojtěch Kubinčák, který se jako poslední z domácích dotknul puku. Petr Bezunk odolával dlouho, ale nakonec marně.

Autor Michael Mareš, Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více