Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
5. srpna 2004

Josef Vašíček upíná své myšlenky ke Slavii a Světovému poháru

P r a h a - Rodák z Havlíčkova Brodu se objevil v Edenu po dlouhých šesti letech. Tehdy odešel z juniorky Slavie do zámoří, kde se z něj postupně stala jedna z opor týmu Carolina Hurricanes. Josef Vašíček, juniorský mistr světa 2000 a finalista Stanley Cupu z roku 2002, v případě stávky v NHL oblékne dres Slavie. Na svou premiéru v extralize se těší, ještě předtím si ale vychutná pocit hrát za národní tým na Světovém poháru. "Byl jsem samozřejmě potěšen, je to krásná věc a snažil jsem se na to připravit," svěřoval se po prvním tréninku v dresu se slávistickým znakem na hrudi.

Na ledě budí svou urostlou postavou respekt, který si v NHL zjednal ve svých začátcích i bitkou v utkání s Calgary. Kromě fyzických předpokladů může nabídnout i další přednosti, trenér Jaroslav Holík z reprezentace do 20 let si pochvaloval jeho vůdčí schopnosti a označil ho za jednoho z hráčů, na kterém by měl národní tým stavět v budoucnosti. Na přelomu let 1999-2000 z toho bylo pro české mladíky zlato, které přivezla domů parta kolem Zdeňka Šmída, Milana Krafta, Martina Havláta a právě Josefa Vašíčka.

Úspěšné vystoupení na MSJ také usnadnilo "Vašónovi" cestu do NHL. Už o dva roky později stál s "Hurikány" ve finále Stanley Cupu. Před rokem se také dočkal debutu v seniorské reprezentaci, na MS ve Finsku. Případná stávka v NHL ani fakt, že s Carolinou nemá ještě podepsanou novou smlouvu, ho příliš nevzrušuje. Po zklamání z neúčasti na letošním šampionátu v domácím prostředí má před sebou další velkou motivaci – Světový pohár.

"V Edenu znovu po šesti letech"

Jaké pocity máte po prvním tréninku se Slavií?
Byl to vlastně můj první trénink tady, tak jsem se dával trošku do kupy. Předtím už jsem ale byl třikrát na ledě v Havlíčkově Brodě, tak to nebylo nakonec tak hrozné. A zase jsem byl rád, že tady můžu trénovat.

Po jak dlouhé době jste se objevil v Edenu?
Po šesti letech. Je to vlastně čtyři roky v NHL, předtím dva roky v juniorské soutěži.

Takže když jste se v letní pauze vracel z Ameriky, vaše kroky spíše mířily domů do Havlíčkova Brodu, že?
Přesně tak, byl jsem většinou doma, trénoval jsem s Radkem Martínkem a ještě s Kamilem Pokorným, který vede brodské “áčko“. Dával nám ještě něco navíc, ty tréninky má dobré a bylo to v pohodě. Člověk taky byl rád doma, když je celý rok pryč.

Byl to dneska pro vás ještě návrat do známého prostředí? Přece jen od doby, co jste tady hrál, se toho ve Slavii dost změnilo…
Vlastně s kým jsem hrál juniorku, tak byl akorát Klouda (Tomáš Klouček), který přišel se mnou, a ještě Pojky (David Pojkar). Ale jinak takových padesát procent lidí jsem znal, a i vedení z doby před šesti lety, pan Kalous mě trénoval v juniorce. Nebylo to tak hrozné, i když jsem byl docela nervózní z toho, když jsem sem šel.

Když jsme u té nervozity, v případě že skutečně začne stávka a NHL se hrát nebude, dočkáte se premiéry v české extralize. Jak se na to těšíte?
To je asi lepší zeptat se až toho 10.září, ale bude to zajímavé. Vlastně to bude prakticky u nás, Havlíčkův Brod je patnáct minut od Jihlavy, bude tam asi hodně známých. A shodou okolností, když jsem přišel poprvé do Slavie, tak jsme hráli ještě s dorostem také první zápas v Jihlavě. Může to být tedy zajímavý a strašně se na to těším.

Byla dohoda se Slavií vaší prioritou?
Pan Růžička projevil zájem a nebylo se o čem bavit, šlo to dost rychle a myslím, že s tím nebyly žádné problémy. Pan Henyš mi vždy akorát zavolal, jak to je.

"Dohoda se Slavií? Bez komplikací"

Takže vás oslovil jako první Vladimír Růžička?
Slavia měla na mě přednostní právo a když řekl, že má zájem, tak jsem byl rád. Proběhlo to bez komplikací, nebyly tam zábrany ani z jedné strany. Já jsem spokojený, že to tak dopadlo.

Zvolil jste přípravu se Slavií i s ohledem na Světový pohár?
Trénovat budu určitě tady na Slavii, je to příprava na sezónu. Já takhle začínám prakticky každý rok, kolem toho začátku srpna.

Může vám to pomoct i v lepší adaptaci ve Slavii a poznání mužstva? Po Světovém poháru už moc času nebude, začátek extraligy se dokonce překrývá se závěrečnými boji na turnaji…
Určitě, chci se i tak nějak zabudovat do mančaftu, aby to všechno hladce proběhlo. Příprava navíc musí být, člověk si nemůže přijít rovnou až na sezónu. Pro mě je to vyhovující, že můžu trénovat s klukama a jsem rád, že je tady ta možnost.

Jak to vypadá s vámi a Carolinou? Podepsal jste už nový kontrakt?
S Carolinou zatím smlouvu nemám, poslali mi už nějakou nabídku. Můj agent Rich Winter se s nimi baví, občas mi zavolá, jak to je. Já se ale soustředím na to co je teď, na Slavii. Nejdříve se musí vyřídit stávka, je tam toho hodně. Uvidíme, jak to dopadne.

"Světový pohár jako další motivace"

Jaký je váš pohled na případnou výluku? Většina hlasů říká, že asi opravdu bude a NHL v říjnu nezačne…
Někdo říká že bude, někdo že nebude. Já si myslím, že asi začne a potom tak nějak v průběhu sezóny si uvědomí, že na tom všichni prodělávají, všechny kluby, a spustí se to jako před deseti lety.

Jak jste přijal nominaci na Světový pohár? Rozmýšlel jste se, jestli kývnout nebo ne?
Byl jsem samozřejmě potěšen, je to krásná věc a snažil jsem se na to připravit. Měl jsem tak další motivaci, příprava proběhla jako každý rok, snad dobře. To se uvidí až po sezóně.

Je to o to příjemnější, že z kádru pro letošní MS v Praze jste vypadl až na poslední chvíli?
Určitě, byl jsem tehdy hodně zklamaný z toho jak to dopadlo a potom nominace na Světový pohár byla taková satisfakce. Jsem rád, že se to povedlo.

Díky moc za rozhovor.

Profil Josefa Vašíčka

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více