Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
14. srpna 2004

Norimberk - mužstvo synů velkých otců a Adama Svobody

P r a h a - Slavii Praha čeká v netradiční čas v 15:30 souboj s druhým celkem loňského ročníku německé DEL po základní části Nürnberg Ice Tigers. Ledoví Tygři pak v play-off v šesti zápasech podlehli ve čtvrtfinále Ingolstadtu. Norimberk opustili Róbert Tomík, Marián Cisár a Marek Posmyk a svými výkony by je měli nahradit noví "Slované". Barvy Norimberku by měli hájit tři synové legend československého hokeje - osmnáctiletý brankář Lukáš Lang, syn brněnského gólmana Karla Langa, jenž přišel z Berlína, německý reprezentant Tomáš Martinec, syn trojnásobného mistra světa Vladimíra Martince, a rodák z Quebecu Yan Šťastný, syn Petera Šťastného. Nejčerstvější posilou týmu je pak pardubický rival Adam Svoboda. S Norimberkem podepsal smlouvu i Ľubomír Sekeráš.

Adam Svoboda na poslední chvíli nahradil na soupisce indiánského gólmana Norma Maracla. Ten loni chytal v Magnitogorsku, kde ho trénoval bývalý slávistický trenér Marek Sýkora. "V tréninku byl příšerný, byl neskutečně líný, ale v zápase chytal výborně. Málem nám vychytal titul," řekl o něm bývalý trenér Slavie Marek Sýkora. Maraclovi však vážně onemoclněla matka, a tak do Norimberku vzkázal, že nepřijede. Svoboda loni nechytal podle představ pardubického vedení ve čtvrtfinálové sérii s Plzní, a tak vedení přivedlo novou dvojici gólmanů Ján Lašák - Jaroslav Kameš a pro Svobodu v městě perníku nezbylo místo.

Yana Šťastného si spolu s bratrem Paulem vybral v draftu potenciálně vznikající soutěže WHA celek Quebecu, který sní o pokračovatelých slavné éry bratří Šťastných. Hráč by však měl absolvovat příští sezónu v Německu.

Zajímavou postavou Norimberka je bezesporu také Němec Björn Bombis, který odehrál v sezóně 2000/01 juniorskou extraligu za Karlovy Vary. Ve 42 zápasech vstřelil dnes dvaadvacetiletý útočník 15 branek a 7 asistencí. V pátečním utkání právě proti Karlovým Varům si připsal nahrávku.

Velké hokejové kariéry se dočkal novopečený zadák Ledových Tygrů Ľubomír Sekeráš. Odchovanec Dukly Trenčín vybojoval v roce 1991/92 titul ve federální lize, v roce 1995 přestoupil do Třince, kde strávil pět sezón. Zdálo se, že už tam svou kariéru dokončí, ale nakonec v létě roku 2000 přistoupil ve svých dvaatřiceti letech už po přestupním termínu (klub NHL tak musel platit za podpis smlouvy s hráčem z Evropy další poplatky) na zcela "nelukrativní" smlouvu s Minnesotou Wild. "Vyčítal bych si to do konce života, kdybych to v zámoří nezkusil," uvedl tehdy. Hned v první sezóně za Minnesotu získal jako obránce neuvěřitelných 34 (!) bodů a vybojoval si novou lukrativní smlouvu. Loňskou sezónu začal v ruské Jaroslavli, pokračoval ve švédském Södertälje, aby ji dokončil opět v NHL, když si na něj vzpomněli v organizaci Dallas Stars. Jedinou kaňkou šestinásobného účastníka světových šampionátů je fakt, že se ve zlém rozešel s vedením národního týmu.

Syn trojnásobného mistra světa z let 1972, 1976 a 1977 Vladimíra Martince Tomáš hrál už v 18 letech německou DEL. Jeho otec v Německu dohrával svou kariéru v Kaufberenu a právě tam začal s velkým hokejem i jeho syn. V roce 1997 se Martinec vrátil domů, nastupoval v extralize za Opavu, více zápasů však odehrál za prvoligový Přerov. Po jedné sezóně se vrátil do Německa, získal německé občanství a postupně se přes druhou německou ligu vypracoval až do reprezentace. Letos v Praze hrál už na třetím mistrovství světa v řadě.

Doslova legendou německého hokeje je brankář Karel Lang. Ten se zúčastnil již olympijských her v Lake Placid v roce 1980, byl dlouholetou oporou brněnského Zetoru. Ve druhé polovině osmdesátých let odešel při dlouhotrvající krizi brněnského hokeje do Německa a tam doslova začal ve čtyřiatřiceti letech novou kariéru. V dresu Krefeldu odchytal neuvěřitelných devět sezón a ještě ve dvaačtyřiceti letech odchytal v nejvyšší německé soutěži 26 utkání a probojoval se do All-Star-teamu německé ligy! Neuvěřitelné! Jeho syn Lukáš se narodil v Brně, ale hokej se už učil v Německu. Dosud působil v mužstvu juniorů Eisbärenu Berlín, nyní přišel do Norimberku a v přípravě vychytal v Edenu vítězství nad Karlovými Vary 4:1.

V kádru má Norimberk ještě například Pascala Trepaniera, jenž hrál za Colorado, Anaheim a Nashville, Drewa Bannistera, který působil v Tampě, Edmontonu, Anaheimu či New Yorku Rangers, a Mikea Greena, jenž si loni zahrál za Rangers a Floridu. Měsíční zkušební smlouvu podepsal s Norimberkem i třiadvacetiletý slovenský zadák René Vydarený.

No, uznejte, nestojí za to se jít podívat na tým, za který hrají takoví hráči?

Sestava Norimberku v posledním přípravném zápase proti Karlovým Varům:
Lang (A. Svoboda) – Bannister, Franc, Kopitz, Petermann, Schauer, Sekeráš, Trepanier – Barz, Bombis, Firsanov, Green, Leeb, T. Martinec, Mauer, Menauer, Šťastný, Tailaire, Tapper.

Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více