Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
26. srpna 2004

I druhé místo je krásné, říká ke ztrátě střelecké koruny Michal Sup

P r a h a - Za poslední dvě sezóny nastřílel v barvách Slavie celkem 67 branek, víc jich nikdo v extralize nedal. Loni oslavil Michal Sup kulatou třicítku, ale jak sám přiznává, nyní prožívá ve Slavii pravděpodobně svá nejlepší hokejová léta: "Asi to tak bude." Až v závěru mu unikl titul pro nejlepšího kanonýra nejvyšší tuzemské soutěže. Populární "Supíno", ke kterému už neodmyslitelně patří číslo osm na dresu, se momentálně připravuje na svou desátou sezónu ve Slavii.

Poslední dvě sezóny byly pro vás extrémně dlouhé, odehrál jste za Slavii a v reprezentaci dohromady vždy tak kolem devadesáti zápasů. Bylo to pak v závěru už znát na únavě a úbytku sil?
Určitě to bylo znát, na konci už toho bylo hodně. Ta sezóna je dlouhá, když tam jsou mezi tím reprezentační pauzy a člověk je na těch srazech, tak to tělo nemá čas si tolik odpočinout. Letos mě nejvíc rozhodilo to zranění před play-off, to jsem vlastně přes týden nemohl vůbec trénovat. Myslím, že to mi ubralo nejvíce síly. Kdyby to bylo zranění, že bych mohl trénovat aspoň nohy, tak by to šlo, takhle to bylo nepříjemné.

Kromě toho vám však přinesly i hodně úspěchů, ať už týmových se Slavií nebo individuálních. Už jste si zvykl, že vás lidi berou jako střelce, od kterého očekávají v první řadě góly?
Já nevím (úsměv), budu se snažit zase hrát dobře a aby mi to tam padalo, důležité je aby měl člověk i štěstí. Třeba Vláďa Růžička mě pořád bere jako levé bránící křídlo, takže já si myslím, že ty úkoly mám pořád stejné.

Už jste musel čelit řadě dotazů, proč se vám tak střelecky daří. Jeden z názorů je, že ta forma přišla spolu se zkušenostmi. Spolu s léty přišla herní vyzrálost, klid v koncovce...
Asi tam ty léta jsou znát, ale hlavně je to v tom, že mám skvělé spoluhráče. Když má člověk v lajně dva dobré hráče, rozumí si s nimi a klape to, tak je to super.

Loni jste v našem rozhovoru před blížící se třicítkou říkal, že se cítíte pořád mladý. Dá se říct, že teď prožíváte svá nejlepší hokejová léta?
Já bych řekl, že i jo, a doufám, že mě potkala taková druhá míza, jak se říká (úsměv). Hlavně aby to vydrželo.

V loňské sezóně jste byl dlouho na čele střeleckých statistik, o trofej pro nejlepšího kanonýra extraligy jste přišel až v závěru, i díky zranění. Mrzelo vás to hodně?
V jednu chvíli mě to i mrzelo, protože když už se dostal člověk tak daleko, tak by bylo hezké to první místo. Ale zas na druhou stranu, když nad tím člověk víc přemýšlí, tak i druhé místo je krásné. Gólů bylo docela dost, takže spokojenost.

Nechyběl jste na posledních dvou Mistrovství světa, které pro českou reprezentaci bohužel skončily vždy bez medaile. Jaké zkušenosti jste si z obou šampionátů odnesl, co pro vás znamenaly?
Bylo to pro mě úplně něco jiného, nové zážitky. Mistrovství světa je jeden z hlavních cílů všech kluků, tedy proč hrají hokej. Chtějí se dostat do nároďáku a na MS. Já si myslím, že se mi splnil klukovský sen. Navíc hrát MS doma, před domácím publikem, to se nepovede každému, škoda jen, že se neuhrál nějaký úspěch.

Během letošního MS jste se ale dostal také neúplně svým přičiněním do popředí zájmu, když všude po Praze visely obrovský billboardy Eurotelu s vaší fotkou. Jak jste na to reagoval?
Já jsem to nechal proběhnout, během MS jsem nechtěl nic říkat. Zaskočilo mě to, trošku mě to i před tím MS rozhodilo. Nečekal jsem takovou kampaň.

Už dříve jste říkal, že jste netušil o jak velkou reklamní akci půjde. Šel byste do podobného projektu znovu?
Já jsem věděl, že to proběhne nějak v únoru, že bude nová služba Live. To také proběhlo, pak to odeznívalo a už jsem si myslel, že to mám za sebou. Když jsem se pak dostal do nároďáku a na MS, tak vyjely plakáty znovu, trošku mě to překvapilo. Ne trošku, ale víc (úsměv). Chtěli někoho z extraligy, tak použily ty starší fotky. Nyní bych nad tím asi víc uvažoval sám, takhle jsem to nechal na profesionálech, co tam byli. A asi to nebylo dobře.

Co na to říkalo okolí, především spoluhráči a rodina?
Tak v kabině bylo samozřejmě hodně posměšků. Rodina mi to řekla dost upřímně. Některé fotky, že byly dobré, některé dost hrozné. Dětem se zas líbilo, že tatínek byl všude (úsměv).

Řekl o něm Zdeněk Šašek
To je taky takovej vychovávanej sparťan (úsměv). Obrovský
 dříč, perfektně na sobě pracuje. Dobrý kamarád, myslím si,
 že takové kluky Slavie potřebuje a proto se dělají takové výsledky.

Letos načínáte ve Slavii už svou desátou sezónu v řadě. Doufám že se neurazíte, ale nepřipadáte si tady už trochu jako klubový inventář? Hráči, trenéři a další lidé se kolem střídají, vy tu zůstáváte…
Právě to je možná ten důvod, proč si tady jako inventář nepřipadám, že ti hráči se kolem pořád točí a člověku nepřijde, že je v klubu už desátou sezónu. Já jsem ve Slavii strašně spokojený, když to vydrží a když budou obě dvě strany spokojené, hlavně vedení klubu se mnou, tak nevidím důvod proč to tady neprodloužit a nezůstat ve Slavii.

Uvažujete, že byste ve Slavii zůstal třeba až do konce kariéry? Co by hrálo největší roli v případě nabídky ze zahraničí?
Říkám, to bude záležet na mé formě a jak budu hrát. Je možné, že se mi nebude dařit a půjdu jinam, dneska už to tak v hokeji chodí. V případě zahraničí, manželka mi říká, že to záleží na mě a rodina by šla se mnou. Rozhodoval bych se tedy já, ale hrálo by tam roli určitě víc věcí.

Příští sezóna může být hodně zajímavá, v případě že nezačne NHL a většina českých hvězd se vrátí do extraligy. Kam by pak v takové konkurenci mohla patřit Slavia?
Já doufám, že budeme zase patřit k těm nejlepším a budeme se držet v tabulce nahoře. Bude velký nápor všech těch hráčů, jestli z NHL do klubů přijdou, jak se o tom mluví nebo jak už někteří podepsali. Bude jich hodně, konkurence bude určitě velká.

Otázka na závěr, fanoušci Slavie si jistě přejí, abyste ještě dlouho hrál za jejich oblíbený klub, ale léta nejde zastavit. Uvažujete už o tom, co bude dělat po konci hokejové kariéry? Budoucnost byste mohl mít jak se zdá zajištěnou v rodinném podniku a vyhlášeném řeznictví Sup a synové…
Já také doufám, že budu hrát ještě dlouho a snažím se konec co nejdéle oddalovat. Ale už několikrát to proběhlo, hlavně když se mi nedařilo, přemýšlel jsem nad tím. Určitě bych šel k tátovi a bráchovi do firmy. Skočil bych do toho rovnými nohami (úsměv). Nějaké obavy asi pak proběhnou, ale budu to muset zvládnout. Zatím jen když kluci chtějí něco do kabiny objednat, tak to zařídím (úsměv).

Děkuji za rozhovor.

SLÁVISTICKÁ ČÍSLA MICHALA SUPA

- 9 sezón (první ve Slavii spolu s Kadlecem)
- 491 zápasů (první)
- 144 gólů (první)
- 142 nahrávek (druhý za Růžičkou)
- 286 bodů (druhý za Růžičkou)
- 338 trestných minut
- góly za Slavii po sezónách: 12, 10, 14, 26, 1, 8, 6, 33, 34

Karta hráče

Největší úspěchy:
Mistr extraligy 2002/2003, střelec vítězné branky v sedmém finále v Pardubicích (1:0)
Sezóna 2003/04 ve znamení druhých míst - 2.nejlepší střelec extraligy za Balaštíkem, ve finále porážka se Zlínem
2 x účast na Mistrovství světa

Zajímavosti:

Ve Slavii Michal Sup vystřídal už řadu spoluhráčů, nejvíce se mu dařilo po boku Ujčíka a Růžičky, Kacíře a Kucharčíka, Dudy a Beránka, a v poslední sezóně po boku Hrušky a Beránka v útoku přezdívaném “Vršovická letka”.

Je jedním z bývalých sparťanů v dresu Slavie. Ve Spartě také získal svůj první mistrovský titul, nyní už je pro něj působení v klubu pražského rivala jen minulostí.

V sezóně 1991-92 absolvoval zatím své jediné zahraniční angažmá v nižší zámořské soutěži (WHL) v týmu Kamloops Blazers.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více