Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. října 2004

Nezvládli to, řekl na adresu zámořských posil Orlů Jan Novák

P r a h a - Dohrávaný zápas 8.kola určitě nikoho v Sazka Areně nenudil. Diváci viděli nakonec šest gólů, ke spokojenosti převážné většiny vítězství Slavie a hlavně ve druhé třetině plno emocí. V oboustranně kvalitním utkání, plném šancí a pěkných momentů, působili především hráči z NHL v dresu Orlů podrážděným dojmem. Havlát s Eliášem proseděli na trestné lavici dohromady šestnáct minut, poslední vyloučení znojemských měl na svědomí brankář Vokoun, který po druhém gólu napadl slávistického obránce Kadlece. ”Nevím o co jim šlo, asi se cítili ukřivdění nebo jim něco přelétlo přes nos,” divil se po utkání Jan Novák, který jinak mohl být spokojen. Slavia vyhrála i pátý zápas v domácím prostředí.

Zadák Slavie se sedmnáctkou na zádech sváděl celý zápas se zámořskými hvězdami řadu tvrdých soubojů. Nejvíce si měl co vysvětlovat s Martinem Havlátem. ”Myslíte asi Havláta s Eliášem,” reagoval s úsměvem na dotaz novinářů na vypjaté chvíle utkání a pak se pěkně od plic rozpovídal: ”Jako hokejisté jsou dobří, to klobouk dolů, ale podle mě si nevidí do úst. Dělají machry, řvou na rozhodčí a myslí si, že si můžou všechno dovolit.”

Oba věhlasní útočníci podle něj zápas psychicky nezvládli. ”Přesně tak, to samé jak brečel Eliáš po prvním zápase za Znojmo, když trefil rozhodčího kaštanem, že to nechtěl. Tomu už nevěřím. V televizi vypadal fakt dobře, ale jak jsem ho tady poznal, tak si myslím, že kecal,” narážel na Eliášův incident ze zápasu se Zlínem. A nemyslel si, že by měli mít s Havlátem v úterý důvod k podrážděným reakcím. ”Nevím o co jim šlo, asi se cítili ukřivdění nebo jim něco přelétlo přes nos. Myslí si, že jsou nedotknutelní. Ale nic proti jejich kvalitám,” nahlížel na ně ze dvou pohledů.

Vadilo mu také jejich chování v přerušené hře. ”Povídali si pořád s rozhodčím nebo nadávali hráčům. Asi se blbě vyspali.” Led byl občas plný emocí, ale jinak nevybočoval z řady ostatních zápasů, alespoň podle slávistického beka. ”Zápas to byl stejný, akorát těmhle dvou nesedl,” zakončil povídání na téma Havlát - Eliáš. Pro Slavii to bylo jen dobře, věnovali se jiným věcem než hokeji a celý večer v Sazka Areně se jim hodně otrávil. Po zápase ani jeden z trojice, včetně Vokouna, nepodal soupeři ruku.

Vyrovnaný zápas rozhodla Slavia až v závěrečných minutách, nemohla se tentokrát spolehnout na náskok z úvodu zápasu. ”Myslím, že všechny tři třetiny byly od nás dobré a v závěru nám tam naštěstí padly i góly,” těšil se z výhry Jan Novák. Orli předvedli určitě sympatický výkon a přispěli k pěkné podívané. Zpátky na jih Moravy však jeli bez bodů, slávisté udrželi domácí neporazitelnost, ale bylo to po boji. ”Je to vítězství jako každé jiné, je cenné proti komukoliv. Jsme rádi, že jsme hlavně vyhráli,” nechtěl dělat rozdíly mezi jednotlivými výhrami v Sazka Areně. Hráči se v moderní hale můžou cítit už jako doma, na hokej chodí plno diváků. "Jsme rádi, že na nás lidé chodí. Dneska mě to docela překvapilo. I když vím, že teď to bude na Vary a Jihlavu asi horší, tak doufám, že jim to vydrží," přeje si Jan Novák do dalších zápasů sezóny.

Michal Sup: Chtěli jsme hrát hokej a vyhrát

První dvě vyloučení Slavie v utkání měl na svědomí Michal Sup. Patří na jedné straně k velkým bojovníkům, ale na druhé není moc vylučovaný a proto to překvapilo. ”Podle mě to fauly nebyly, třeba při tom prvním se mi pověsil za hokejku a skočil. Nemám k tomu co dodat,” divil se po utkání, ale už i během něj. Oba tresty ale měly jen pozitivní účinek, jakoby se zdravě naštval a pár minut po druhém vyloučení vstřelil důležitý gól na 1:1.

Po výborné práci celého útoku si připsal svou druhou branku sezóny. Duda odblokoval obránce, Martinec vyjel s pukem zpoza brány a předložil jej na zlatém podnosu Supovi před odkrytou Vokounovu klec. Snadná práce. ”Myslím si, že to vyhecovalo celé mužstvo, oni byli pořád podráždění, přitom sami faulovali. To nás vyhecovalo ještě víc k tomu, abychom vyhráli.” Na emoce bohatá byla především druhá třetina. Po nesmyslném ataku Vokouna, který Kadlecovi po druhém inkasovaném gólu uštědřil políček, se už schylovalo k hromadné rvačce. ”Dobře jsme se udrželi, chtěli jsme hrát hokej a vyhrát. Nenechali jsme se vyprovokovat k oplácení a k zbytečným faulům,” pochválil Michal Sup celé mužstvo za disciplinovanost.

V předchozích duelech se slávisté mohli vždy spolehnout na skvělý vstup do utkání, kdy se jim povedlo do první třetiny dvakrát skórovat. Proti Znojmu museli poprvé dohánět ztrátu. ”I když jsme prohrávali 0:1, tak jsme si věřili, že to otočíme,” nepropadal panice Michal Sup. To se také povedlo, ještě do konce druhé třetiny, ale úvod té závěrečné vyšel Orlům a po gólu Urama bylo znovu vyrovnáno. V tu chvíli mysleli hosté i na vítězství. ”Nemyslím si, tolik nahoře zas nebyli, nepoložilo nás to a šli jsme za tím dál,” říkal po utkání elitní kanonýr Slavie posledních dvou sezón.

Po gólu Milana Antoše z 56.minuty se dostali do laufu zas slávisté a pátou výhru v Sazka Areně už si nenechali ujít. Nové domácí prostředí si hráči zatím jen pochvalují, na Znojmo přišla opět skvělá divácká návštěva. ”Určitě je spokojenost, že jsme tohle utkání udolali a máme tři body,” radoval se Michal Sup. V tabulce tak Slavia po dohrávce 8.kola opět o jednu příčka poskočila, už je čtvrtá. ”Je to znát, zas poskočíme nahoru,” hřál pohled na tabulku i “Supína”. Potěšil i fakt, že po koncertu Stümpelovy lajny ve Vítkovicích se tentokrát prosadily i jiné formace a daly najevo, že Slavie má silný tým, který nestojí jen na jednom útoku.

Dominik Graňák: Výhry si všichni vážíme

Při hře čtyři na čtyři se slávisté dostali ve 38.minutě do vedení 2:1. Střelcem branky byl slovenský obránce Dominik Graňák. Po Pálffyho přihrávce měl chvilku času, spíše nahodil na Vokouna puk, který si našel cestičku až do brány. Tím však dění na ledě neskončilo, znojemský brankář napadl Petra Kadlece, který mu clonil ve výhledu. Jak ukázal i opakovaný záběr na kostce, k významnému kontaktu (jestli tam nějaký byl) mezi oběma nedošlo a tvrdý direkt Vokouna do hlavy Kadlece pramenil spíše z frustrace strážce znojemské svatyně. Po zásluze byl za to potrestán dvěma minutami. ”Nebylo tam ze strany Petra nic proti pravidlům,” potvrzoval po utkání mladý slávistický bek.

Vstřelil si gól na 2:1, jak si viděl celou situaci?
Byla to supr přihrávka od Žiga Pálffyho, neměl jsem moc času na střelu, ale viděl jsem, že před bránou je Petr Kadlec, tak jsem se snažil vystřelit těsně nad ledem, aby to mohl tečovat. Střílel jsem to hlavně s tím záměrem a zdálo se mi, že brankář Vokoun vůbec nechytal a věnoval se spíš souboji s ním.

Po gólu Vokoun udeřil Kadlece, byl si u toho přímo na ledě, proč k tomu vůbec došlo?
Já jsem to neviděl přesně hned na ledě, ale když jsem si to pak prohlédl na kostce, tak bylo zcela evidentní, že Petr stál asi půl metru nebo metr před brankovištěm a nebylo tam nic proti pravidlům.

Hrozila hromadná rvačka, nakonec se rozhodčím povedlo situaci uklidnit…
Vůbec jsem neměl obavy, myslím si, že je to normální, i když nevím, co se hostům v tom momentu nelíbilo.

Z hlediště to vypadalo, že posily Orlů z NHL - Vokoun, Eliáš i Havlát - byly na ledě hodně podrážděné…
Určitě, až příliš, nevím proč nebo co se jim nelíbilo. Nevím, nechci to hodnotit takhle z druhé strany, ale je fakt, že na nich bylo vidět, že to nějak psychicky nezvládají.

Povedlo se vám dostat do vedení gólem do šatny před druhou přestávkou a už to vypadalo, že máte zápas pevně ve své moci. Jak jste se cítili po vyrovnání Urama na 2:2, kdy do konce normální hrací doby zbývalo něco přes dvanáct minut?
Bylo to celkem dost vyrovnané utkání, je pravda že před tím gólem na 2:2 nás zatlačili a trochu jsme si o to koledovali. Dali gól a ne že by přestali hrát, ale už to zas bylo vyrovnané a při třetím gólu jsme měli i štěstí, a to i trochu rozhodlo.

V předchozích zápasech v Sazka Areně se vám vždy povedlo na soupeře vletět a vytvořit si solidní náskok, dneska se to nezdařilo. Je dnešní výhra o to cennnější, že vlastně nebylo po většinu utkání o vítězi rozhodnuto?
Zatím to byl asi nejvyrovnanější zápas, nasazení bylo vysoké, takže si toho všichni vážíme. Znojmo, i když teď není v tabulce na tom moc dobře, tak má dobrý tým a je otázkou času, kdy se dostane nahoru. Dá se říct, že to byl dneska asi zatím nejtěžší zápas doma.

Proti Orlům jste začali sérii tří domácích zápasů v řadě, asi by bylo skvělé urvat všech devět bodů, že?
Nemáme plán na zápasy, ale určitě s takovým mužstvem jaké máme, tak bychom měli hrát někde výš než jsme byli na začátku sezóny. Neplánujeme kolik chceme udělat bodů, ale spíš si říkáme být tak do čtvrtého místa.

Dalšími soupeři Slavie budou týmy z dolní poloviny tabulky, Karlovy Vary a Jihlava. Nedá se čekat, že by přijely hrát otevřený hokej jako Znojmo, bude to asi hodně o trpělivosti a o zdolávání obranné hráze…
Bude to určitě úplné jiné, nehrají až tak ofenzívně, což vyplývá i z toho, jaké mají typy hráčů. Musíme se na to dobře připravit a pokusit se oba zápasy vyhrát.

  • Odkaz na článek s ohlasy hráčů Znojma - Tomáše Vokouna a Patrika Eliáše na orlím webu
    Autor Miroslav Votava
  • Nepřehlédněte
    ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

    Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

    Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

    Číst více
    MLÁDEŽ 18.4.2024

    Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

    Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

    Číst více
    ROZHOVORY 18.4.2024

    Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

    Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

    Číst více
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více