Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. října 2004

Odchod Pálffyho na naší přípravě nic nemění, říká Jiří Kalous

P r a h a - Slavii nyní bude chybět Žigmund Pálffy, který po dohodě s vedením Slavie bude několik kol nastupovat v dresu slovenské Skalice. Slavistický asistent Jiří Kalous se však nedomnívá, že by tím tým vicemistra byl výrazně oslaben. “Těžko říct, jestli oslabení, prostě odjíždí a my jsme s tím počítali,“ říká. Do sestavy se po zranění vrací Marek Tomica, jedna z možných variant je, že by právě on zacelil volné místo po slovenském útočníkovi. Marek by hrál vlevo, Jozef Stümpel v centru a Tomáš Vlasák by se posunul doprava. “Ano, je to jedna z možných variant,“ připustil Jiří Kalous a dodal, “ale těch variant bude víc, bude záležet na trénincích. Je asi ještě předčasné o tom hovořit.“

Páteční zápas Slavie s Karlovými Vary uzavřel první čtvrtinu základní části. Slavia se tentokrát tak trochu herně hledala, zápas možná některé diváky neuspokojil, ale tři body zůstaly doma. Vítězství je to určitě cenné, navíc Petr Franěk vychytal svoji první letošní nulu.

Co bylo podle vás důvodem, že se v pátek v Sazka Aréně nehrál strhující hokej?
Není možné a ještě jsem neviděl, že by nějaký tým udržel stoprocentní výkon po celou sezónu. Ty výpadky vždycky přijdou, jsou tam určité poklesy ve výkonnosti a může to být zapříčiněno celou řadou věcí, například nemocemi, únavou, to je určitě zcela běžný jev. Ale důležité a nesmírně cenné je to, že hráči se s tím dokáží poprat i když se nedaří a to utkání zvládnou. A zvládnou ho do vítězného konce. To je pro nás prioritní a velmi cenné.

Hráči se ani tentokrát nevyvarovali některých chyb, několikrát to herně zaskřípalo. Zaměříte se nyní na trénincích více na souhru, obzvlášť teď, když tým na několik kol opustí jedna z jeho posil - Žigmund Pálffy?
My nestavíme tým na výkonu jednoho jedince, hokej je týmová hra a my musíme pracovat s celým týmem. Ten výkon se netočí pouze kolem jednoho hráče, vždycky je to tým, který to utkání vyhrává. Máme svoji představu o přípravě a tu se snažíme nějakým způsobem dodržovat. To, že Žigmund Pálffy teď odjede na Slovensko, na přípravě nic nemění.

Jedna z variant je, že se do sestavy vrátí Marek Tomica, který s týmem již pilně trénuje. Jeho účast v útoku se Stümpelem a Vlasákem je asi více než reálná?
Já nechci předbíhat, já jsem již řekl, je to jedna z variant, jak to nakonec dopadne, je zatím otázkou. My si můžeme cokoliv plánovat, ale nakonec do toho může něco vstoupit, jakýkoliv jiný faktor a pak to může být všechno jinak. Takže, jak říkám, je to jedna z variant.

Jak to vypadá s Josefem Beránkem, ten již také s mužstvem trénuje. Neuvažujete o tom, že by to byl právě on, kdo by Žigmunda Pálffyho nahradil?
Josef měl trošinku jiný druh zranění než Marek Tomica, takže si myslím, že u něj se ten návrat nedá zase tak uspěchat. Pro nás je opravdu důležité, aby Josef Beránek, stejně tak jako Marek Tomica, nastoupil, až bude stoprocentně fit. U Beránka to bude, myslím si, trvat ještě o něco málo déle. Josef Beránek nastoupí, až bude stoprocentně připraven, jestli to bude za pět dní nebo za deset dní, to se ještě uvidí, to ukáže čas.

Před námi je nedělní zápas s Jihlavou, hráči určitě budou mít v tomto případě o motivaci navíc, protože právě s Jihlavou mají po první čtvrtině základní části pasivní bilanci. Předpokládáte, že v neděli už Marek Tomica nastoupí?
Pokud půjde všechno podle předpokladů, tak by s velkou pravděpodobností nastoupit měl.

Budete nějak zvlášť hráče na tento zápas motivovat?
Myslím si, že dnes už trenér hráče motivovat nemusí, hráči vědí, že hrají extraligu, domácí nejvyšší soutěž, že hrají každý zápas o vítězství, o body, které je posouvají směrem k play-off. To si myslím, že je už velmi dostatečná motivace pro všechny. Takže speciálně motivovat hráče na nějaké jednotlivé utkání prostě nejde.

Pátečním zápasem s Karlovými Vary skončila s výjimkou odloženého utkání v Plzni první čtvrtina základní části soutěže. Jste na třetím místě, pátečním vítězstvím nad Karlovými Vary jste navíc předskočili Liberec. Když se ohlédnete za první čtvrtinou, jak hodnotíte předvedenou hru a výsledky? Je to přesně to, co jste si představovali?
Herně podáváme velmi dobré výkony. Extraliga je v současné době velmi atraktivní soutěž, protože hráči z NHL úroveň výrazně pozdvihli, hru oživili a je to určitě i tahák pro diváky. Je pravda, že my jsme ty začátky v minulých letech neměli zase tak dobré, ale nikoliv herně. Nemůžeme říct, že bychom byli úplně stoprocentně spokojeni, můžeme ale říct, že se nám něco podařilo, ale jsou tam i momenty, na kterých musíme neustále pracovat a zdokonalovat je. Je za námi teprve jedna čtvrtina a před námi dalších “x“ zápasů. My se nemůžeme zase tolik ohlížet, musíme pořád koukat dopředu, ten tým připravovat a zdokonalovat ty věci, které se nám nelíbí, které nám nejdou a tak podobně.

Určitě příjemným překvapením první čtvrtiny byl výkon mladého Vladimíra Sobotky, který je v základní sestavě, zatímco třeba Petr Jaroš se na ledě moc neobjevuje. To odpovídá výkonu hráčů?
Slavie je známá tím, že dává prostor mladým hráčům a Vláďa Sobotka podává od začátku, vlastně už i v přípravě, výborné výkony a těmi výkony si o to místo v sestavě řekl.

Fotogalerie z posledního zápasu s K.Vary

Foto: © autor
Tisková konference: zleva Jiří Kalous, Ladislav Blažek a Radim Rulík, asistent trenéra KVA

V současnosti nejproduktivnější slávista Jozef Stümpel

Na bully Josef Vašíček a Aleš Krátoška, toho času na hostování v Karlových Varech

Opět situace před vhazováním - velký talent Slavie Vladimír Sobotka

Petr Franěk nedovolil svým bývalým spoluhráčům ani jednou skórovat

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více