Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
18. října 2004

Sup proti Strakům a Špačkovi

Po třech domácích zápasech zavítá Slavia na led Plzně. Svěřenci Miroslava Přerosta jsou po třinácti odehraných kolech na osmém místě, Pražané se vyhoupli po vítězné sérii již na třetí příčku. Plzeň bude především chtít prolomit špatnou bilanci z domácího prostředí, kde ze sedmi zápasů vyhrála pouze dvakrát. Pomoci by jí k tomu měli i uzdravení marodi Martin Straka a Jaroslav Špaček. Naopak Slavia se bude snažit udržet šnůru neporazitelnosti. Až na Josefa Beránka by měla být kompletní. Úterní zápas začíná v 17:30 a sledovat ho můžete rovněž v online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1929 jako Viktoria Plzeň, odbor ledního hokeje
Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Kučera
Největší úspěchy: Československo: 2. místo (1958, 1959, 1992); ČR: 3. místo (2000)
Posledních pět let: 3. > 10. > 6. > 9. > 4.
Internet: http://www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Tomáš Duba - Jaroslav Špaček, Pavel Trnka - Martin Cibák, Martin Straka, Josef Straka

Představujeme tým HC Lasselsberger Plzeň

Počátky ledního hokeje v Plzni se datují do roku 1929, kdy v rámci Viktorie Plzeň vznikl hokejový odbor. Až do roku 1949 hráli Západočeši 1. A třídu. Poté následoval rychlý vzestup a o dva roky později již postoupila Plzeň do nejvyšší soutěže. Mezitím se otevřel na místě bývalého Dobytčího trhu stadión s umělou ledovou plochou. Padesatá léta zároveň přinesla největší úspěch plzeňského hokeje v éře Českoslovesnka, dvě druhá místa v sezónách 1957/1958 a 1958/59. O sedm let později se Západočeši ocitli na opačném pólu tabulky a sestoupili o soutěž níž. Zpět do 1. ligy se vrátila Plzeň v roce 1969 a to již pod zastřešeným stadiónem. Další sestup následoval v roce 1978. K němu odsoudilo Plzeňany pámátné drama s Trenčínem, které rozhodlo až sedmnácté trestné střílení. Tentokrát trvala absence mezi elitou pouhý rok. Od roku 1979 se drží Plzeň mezi nejlepšími kluby dodnes. V předposledním ročníku federální ligy se podařilo zopakovat druhé místo z padesátých let.
Zdroj historických fakt: http://www.hcplzen.cz

V extraligové éře Plzeň postoupila z jedenácti sezón do play-off celkem sedmkrát. Nejdále to dotáhli Západočeši v roce 2000, kdy se mohli radovat z bronzové medaile. V semifinále tehdy nestačili na pozdějšího vícemistra ze Vsetína. Druhého nejlepšího umístění dosáhli ve městě zlatavého moku minulou sezónu. Přitom dlouho to nevypadalo s týmem zrovna růžově. V průběhu sezóny byl odvolán trenér Rostislav Čada a jeho místo převzal asistent Miroslav Přerost, který si za svého pomocníka vybral mistra světa z Vídně 1996, Jiřího Kučeru. Na začátku ledna však přišel ze Slavie na hostování Roman Málek a ten se stal hlavním strůjcem postupu do play-off. O něm definitivně rozhodlo až poslední kolo základní části, ve kterém se Plzeň utkala s Kladnem. Vyprodaný stadión se nakonec mohl radovat z jasného vítězství 5:0 a následovaly bujaré oslavy.

Již za čtyři dny ale na Plzeň čekalo čtvrtfinále a v něm vítěz základní části a favorit celé soutěže, Pardubice. Po dvou zápasech v Duhové Aréně se papírové předpoklady naplňovaly, v domácím prostředí ale hráči Plzně dali do hry srdce a vůli po vítězství a v obou případech Východočechy zdolali, čímž srovnali stav série na 2:2. Následovalo další utkání v Pardubicích a po něm byli blíže k postupu opět svěřenci Miloše Říhy. V Plzni však opět neuspěli, a tak o postupujícím musel rozhodnout až sedmý zápas. Pardubice stejně jako loni v souboji o titul proti Slavii klíčový duel nezvládly. Již po dvaceti sekundách zápasu prohrávaly 1:0 a v polovině 5. minuty dokonce již o dva góly. V druhé části sice ještě Pardubice kontaktním gólem průběh zdramatizovaly, ale pak přišly dva údery od Dušana Andrašovského a ty srazily favorita do kolen. Definitivně pak pojistil postup do semifinále v závěrečné části Pavel Vostřák.

V semifinále již na budoucího mistra ze Zlína Západočeši nestačili a prohráli 1:4 na zápasy, dlouhá série s Pardubicemi je stála mnoho sil a i zranění, přesto bylo konečné čtvrté místo velkým úspěchem. Postup přes favorizované Pardubice byl zároveň jednou z největších senzací celé sezóny.

Změny v kádru

Nejvýraznějším oslabením byl pro Plzeň odchod hrdiny play-off, Romana Málka. Brankář, na něhož vlastní hráčská práva Slavia, zamířil na hostování do ruského Magnitogorsku. Opačným směrem putoval další gólman, Zdeněk Šmíd, jenž byl součástí výměny za Romana Málka. Plzeň ho však následně poslala na hostování do Karlových Varů. Spolu s ním odešli do týmu Energie Michal Dvořák a Ľubomír Hurtaj. Po dvou letech se vrátil do Sparty formou hostování Michal Dobroň. Do dánského Esbjergu přestoupil Ivo Prorok. V mužstvu již nebude působit ani Martin Špaňhel, jenž dosud nemá angažmá. V prvoligovém Ústí budou hrát Ondřej Kubeš, Jan Švík a Adam Šaffer.

Brankářskou jedničkou se po odchodu Romana Málka stal Tomáš Duba, jenž se přesunul na západ Čech ze Znojma. Dvojku mu nyní dělá ex-karlovarský Rudolf Pejchar. Nejvíce posil přišlo do Plzně ze Sparty. Obranné řady rozšířili zkušený Pavel Šrek a řízný Jan Výtisk, útočnou sílu by měli znásobit Petr Havelka a Roman Vondráček. Po krátkém působení v Petrohradě se na západ Čech vrátil David Pospíšil, z Českých Budějovic získali Plzeňané Františka Mrázka. Z nižších zámořských soutěží zamířili zpět Martin Adamský (Lubbock Cotton Kings), Michal Polák (Prince Albert) a Lukáš Pulpán (Vancouver Giants).

Posily z NHL

Během výluky v NHL se v Plzni usadilo celkem pět hráčů z NHL. Po sedmi letech strávených ve švédském Färjestadu, Floridě, Chicagu a nyní Columbusu oblékl znovu plzeňský dres dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz, Jaroslav Špaček. Dalším obráncem ze zámořské soutěže je floridský Pavel Trnka, rovněž plzeňský odchovanec. Do útoku získala Plzeň čerstvého vítěze Stanley Cupu, rodáka z Liptovského Mikuláše, Martina Cibáka. Na západě Čech působí i kapitán juniorských mistrů světa z roku 2000 Milan Kraft, jenž odešel z Plzně v roce 1998 a po dvou letech strávených na farmě se zabydlel v sestavě Pittsburgh Penguins. S Tučňáky je zároveň spojena převážná část kariéry největší hvězdy týmu Lasselsbergeru, Martina Straky. Plzeňského rodáka, dalšího z generace zlatých hochů z Nagana, finalistu Stanley Cupu z roku 1996 a nyní hráče Los Angeles Kings měli možnost vidět diváci v české extralize naposledy v sezóně 1994/95.

První čtvrtina

Po třinácti odehraných zápasech se Plzeň nachází na osmém místě. Od Slavie ji dělí osm bodů. Západočechům se vůbec nedaří v domácím prostředí. Z dosavadních sedmi domácích střetnutí na svém ledě bodovali na plno pouze dvakrát, jednou získali bod za prohru v prodloužení, jinak si vždy soupeři odsud odvezli všechny body. Venku svěřenci Miroslava Přerosta vyhráli třikrát, dvakrát remizovali a nebodovali pouze ve Zlíně. Plzeň zatím nenašla výraznějšího střelce, se čtyřmi góly je zatím nejlepší Josef Straka. Nejproduktivnějším hráčem je s dvěma góly a šesti asistencemi jeho jmenovec Michal.

Aktuální dění v týmech

Slavia je nyní ve formě. Po výhře nad Litvínovem a ve Vítkovicích zvládla i sérii tří domácích zápasů a z posledních pěti kol tak získala plný bodový zisk. Navíc v předchozích dvou zápasech neinkasovala ani jednou. V pátek opustil tým Pražanů Žigmund Pálffy, jenž podle dohody bude do 7. listopadu vypomáhat mateřské Skalici. Místo něho v nedělním zápase nastupoval Marek Tomica, který se vrátil do sestavy po desetizápasové absenci způsobené zraněním ramene. Jediným marodem tak zůstává dlouhodobě zraněný Josef Beránek.

Plzeň z posledních pěti zápasů získala bodů devět. V domácím prostředí podlehla Kladnu a v prodloužení Liberci, venku zdolala Třinec a Znojmo, v minulém kole potom remizovala na ledě Litvínova. V tomto utkání se musela obejít bez Martina Paroulka, Pavla Šreka, Martina Straky a Jaroslava Špačka. Poslední dva jmenovaní by však proti Slavii již měli nastoupit. Nejpalčivějším problémem Lasselsbergeru je momentálně koncovka, ve zmiňovaných předchozích kolech pouze jednou vstřelilo mužstvo více než dvě branky. Prolomit tuto nelichotivou bilanci by měli pomoci i uzdravení marodi.

Vzájemné zápasy

Jelikož druhé kolo bylo odloženo na 26. září, bude úterní souboj Plzně a Slavie prvním měřením sil v této sezóně. Naposledy se oba soupeři utkali na konci ledna na plzeňském zimním stadiónu. Tehdy v brance domácích poprvé nastoupil proti svému mateřskému klubu Roman Málek a premiéra to byla nad očekávání vydařená. Za svá záda nový miláček plzeňského publika nepustil ani jeden puk, naopak jeho bývalý spoluhráč Hronek na druhé straně inkasoval pětkrát, a tak vítězství Západočechů bylo více než přesvědčivé.

Nejvýraznější výhra Plzně: 7:2 (1994/95), 5:0 (2003/2004)
Nejvýraznější výhra Slavie: 9:4 (1995/96), 5:0 (2002/2003)


Historická bilance v extralize
PLZEŇ - SLAVIA:
Celkem:
41 15 - 8 - 18 104:120
Doma:
9 - 5 - 6
Venku:
6 - 3 - 12
Postavení v tabulce
3. Slavia   12   8 1 0 0 4   39:27   26
8. Plzeň    12   5 0 2 1 5   31:30   18
Co mají oba týmy společného
Z kádru Plzně působili dříve ve Slavii Rudolf Pejchar a Radek Matějovský. Ze současných hráčů Slavie oblékali plzeňský dres Petr Kadlec, Milan Antoš a Radek Duda.
Poslední zápasy
Plzeň - Kladno 1:3
Třinec - Plzeň 1:2
Plzeň - Liberec 1:2pp
Znojmo - Plzeň 3:5
Litvínov - Plzeň 1:1
Slavia - Litvínov 7:1
Vítkovice - Slavia 3:5
Slavia - Znojmo 4:2
Slavia - Karlovy Vary 3:0
Slavia - Jihlava 3:0
Sestavy v minulém kole
Duba - Nedoma, Trnka, Cartelli, Jindřich, Výtisk, M. Výborný - Mrázek, J. Straka, Andrašovský - Cibák, Kracík, Matějovský - Adamský, Michal Straka, D. Pospíšil - Havelka, Kraft, Důras Franěk - Kadlec, Klouček, J.Novák, Kolařík, Žabka, Graňák, Pojkar - Vlasák, Stümpel, Tomica - D.Hruška, Vašíček, Antoš - Duda, P.Martinec, Sup - Kopecký, Sobotka, Dlouhý - Vondrka
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Straka 13 2+6=8
2. Josef Straka 13 4+3=7
3. David Pospíšil 13 3+4=7
4. Martin Adamský 11 3+3=6
5. Jaroslav Kracík 13 3+3=6
6. Dušan Andrašovský 11 2+4=6
1. Jozef Stümpel 13 6+7=13
2. Žigmund Pálffy 12 7+4=11
3. Jan Novák 13 1+8=9
4. Josef Vašíček 13 4+4=8
5. Tomáš Vlasák 5 2+5=7
Brankáři
Tomáš Duba 11 - 2.40 - 93.56%
Rudolf Pejchar 3 - 1.69 - 95.40%
Petr Franěk 12 - 1.74 - 93.66%
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více