Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
23. října 2004

Zážitky z paměti nevymažeš, užíval si obnovenou spolupráci Radek Duda

P r a h a - Důležitá pro vývoj utkání se Vsetínem a další výhru Slavie v Sazka Aréně byla rychlá odpověď na vedoucí gól soupeře z první minuty. Ústřední roli pak sehrál ve druhé třetině Radek Duda, který po návratu z trestné lavice, už třetím v utkání, propálil vše co mu stálo v cestě a oslavil tak nakonec vítěznou branku. Po zranění navrátivší se kapitán Beránek oživil spolupráci s křídly Dudou a Supem, a na ledě byl celý útok hodně vidět. Žádná ze šancí se ale už neujala, proto se v pátek počítaly především tři body.

Ty jsi byl dnes vlastně ústřední postavou Slavie, rozhodně jsi byl na ledě vidět. Jak ses na utkání těšil, byl jsi nějak zvlášť motivovaný?
Ne, my jsme to brali jako normální utkání, jako každé jiné, pouze se od ostatních lišilo tím, že se do sestavy vrátil Pepa Beránek, tak jsme mu chtěli pomoci, aby se co nejrychleji do toho dostal. To, že jsme byli více vidět, bylo asi dáno těmi fauly. Ta motivace byla určitě dána přítomností Josefa Beránka v tom našem útoku.

Vy jste vlastně spolu s Pepou Beránkem a Michalem Supem zaplnili celou statistiku vyloučených hráčů na straně domácích, všechna vyloučení byla z vašeho útoku, ty jsi dokonce měl hattrick, ale z toho třetího trestu se nakonec zrodilo vítězství – tvůj návrat z trestné lavice vedl k rozhodujícímu gólu utkání...
Tak to asi byla náhoda, bylo to takové sporné vyloučení. David Hruška tam parádně zatáhnul puk, přenechal Pepovi (Vašíčkovi – pozn.aut.), který vystřelil, mně akorát skončil čas trestu a já jsem to tam už jenom vyloženě dorazil. Věděl jsem, že to musím dát nahoru, jestli to chci propálit. Podařilo se.

Žigárdy ti to v podstatě naservíroval, když puk odrazil přímo k tobě...
Tak má aspoň asistenci (smích), ale jinak chytal výborně, hrozně moc mě překvapil.

V podobné situaci, to jsi ale jel na brankáře sám, ses ocitl v zápase ještě jednou...
Pak jsem jel sám na bránu, zkoušel jsem to propálit mezi nohama a protáhnul jsem ho, akorát to bohužel na brankové čáře chytnul.

Celý zápas jste v podstatě do vsetínského brankáře bušili, takže asi zachytal dobře?
Určitě, já si myslím, že nebýt jeho, tak jsme odskočili větším rozdílem, ale samozřejmě i Fráňa zachytal výborně.

Na pohled to příliš zajímavé utkání nebylo, čím si to vysvětluješ?
Vsetín přijel bránit, a ani nic jiného mu nezbývá, tady s námi nemůže hrát otevřenou partii, jinak by si asi naběhl, takže oni čekali na brejky a prostě každý brejk, který udělali, tak byl pro nás nebezpečný. Jak říkám, Petr Franěk nás podržel v těch rozhodujících momentech a my jsme nakonec dali o gól navíc.

Vstřelil jsi svůj čtvrtý gól, cítíš se teď více v pohodě než na začátku sezóny?
Nevím, jak říkám, pro každého hráče je asi důležité, když má více ice-timů a od toho se pak odvíjí jeho výkon. Těch kvalitních hráčů je tady hrozně moc a všechno se odvíjí podle toho, jak je ten hráč nasazovaný a kolik těch ice-timů na ledě má.

Jak moc ses těšil na obnovenou spolupráci s Josefem Beránkem a Michalem Supem?
Určitě, něco jsme spolu zažili, ten titul jen tak z paměti nevymažeš a i ty zážitky z toho, co jsme spolu odehráli. Jde jen o to co nejdříve se naladit na stejnou frekvenci, abychom všichni byli naladěni na stejné notě a tím dřív se nám bude dařit. Samozřejmě teď jsou tam ještě nějaké drobnosti, ale zápas od zápasu to bude lepší a lepší.

Jak moc bylo příjemné hned při prvním střídání dostat gól?
To tedy příjemné rozhodně nebylo.

Tomáš Vlasák: Musím začít víc střílet

Nepříjemně začal duel se Vsetínem pro Slavii, už po jedenapadesáti vteřinách prohrávala 0:1. Kdo z diváků přišel do hlediště později, musel litovat. Hned při dalším střídání totiž Stümpelův útok zařídil vyrovnání. Přesně 21 vteřin po gólu vsetínského Kováře. ”Věděli jsme, že musíme rychle srovnat, jinak by se Vsetín zatáhl úplně a bylo by to pro nás daleko těžší a hůř by se nám to otáčelo,” uvědomoval si po utkání Tomáš Vlasák. Právě on našel nahrávkou, která jak se říká měla oči, volného parťáka z útoku Marka Tomicu. ”Vyplynulo to ze hry, Stümpy mi to dal trošku dozadu, měl jsem to na bekhend. Mára Tomica se tam perfektně ukázal, na mě se stáhli dva hráči a byl tak vlastně sám před bránou,” popisoval pohlednou akci, ze které Slavia vyrovnala na 1:1.

Především ve druhé třetině spálili slávisté co se dalo, výborného Žigárdyho ve vsetínské brance se povedlo překonat jen Radku Dudovi. Promarněné šance nakonec mohly Slavii stát hodně draho. Vsetín nebyl daleko od vyrovnání. ”Samozřejmě, musíme ty šance proměňovat, konkrétně já, když se dostanu v zápase do tří šancí, tak musím minimálně jednu proměnit,” sypal si popel na hlavu Tomáš Vlasák. Vyhlášený hračička v utkání potvrdil, že góly raději připravuje. Nezřídka se fanoušci chytali za hlavu, když v jasné pozici ještě chtěl vyšperkovat akci nahrávkou na spoluhráče. ”Těžko se to mění, v mém věku,” usmíval se a pak slíbil: ”ale je pravda, že musím začít víc střílet.”

Ve Slavii po příchodu z Kazaně, kde hokejově strádal, odehrál už sedm zápasů. Po obnovené premiéře po jedenácti letech ve slávistickém dresu proti Litvínovu přiznával, že se potřebuje dostat do herního rytmu. Dnes už se zdá být vše v pohodě. ”Fyzicky se cítím dobře, nohy jezdí, jen to proměňování šancí musím vypilovat.” Útok získal jeho příchodem na síle, to potvrzuje i pohled do statistik. Zatím má Tomáš Vlasák průměr více než jednoho bodu na zápas (2+6), oba své góly dal ale do prázdné brány a na parádní trefu tak teprve čeká. ”Zatím se do šancí dostávám a to je nejdůležitější. Věřím, že to protrhnu nějakým gólem a začne to tam padat.”

V příštím utkání čeká Slavii velká výzva v podobě Sparty. Bude to souboj momentálního lídra extraligy se třetím celkem tabulky, navíc pražské derby. Jedinou prohru v normální hrací době v letošní sezóně připravil Spartě právě největší rival. Pro Tomáše Vlasáka to bude ještě o to zajímavější, že atmosféru derby zažije v extralize poprvé. ”Bude to moje první derby, určitě se těším. Tenhle zápas je trošku specifický, pokusíme se na něj připravit co nejlépe a strašně rád bych vyhrál,” přeje si pro neděli slávistický odchovanec. Dá se očekávat, že T-Mobile Aréna bude hodně slušně zaplněná. Pražský fanoušek se může těšit na skvělý zápas.

Foto: © Martin Prokop

Autor Michael Mareš & Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více