Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. října 2004

Slavii čeká v Sazka Areně nájezd Perníkářů

Pro výběr šlágru 18.kola je asi jasnou volbou zápas Slavie s Pardubicemi. V prvním vzájemném duelu letošní sezóny uspěla v Duhové Areně Slavia, když domácí porazila 2:1 díky gólům slovenské dvojice Pálffy - Stümpel. Východočeši prožili hrůzostrašný začátek soutěže, což odnesl trenér Výborný. Pod vedením nového kouče Vladimíra Martince nastartovali pardubičtí zadrhnutý stroj a už zase myslí na nejvyšší příčky. Do Sazka Areny by podle očekávání měla dorazit nejméně desetitisícová návštěva, přijede i hodně fanoušků Pardubic. Zápas začíná v pátek od 19:00, nejinak tomu bude i s naším on-line přenosem.

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: od 30.9.2004: Vladimír Martinec, Jiří Šejba; do 30.9: František Výborný, Jiří Šejba
Největší úspěchy: Československo: mistr ligy 1973, 1987, 1989; ČR: 2. místo: 1994, 2003
Posledních pět let: 8. > 6. > 5. > 2.> 5.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Ján Lašák, Milan Hejduk, Jiří Dopita, Petr Sýkora, Jan Bulis

Představujeme tým HC Moeller Pardubice

Východočeský klub patří v posledních čtyřech letech k české hokejové elitě, co se týče zázemí klubu, podpory fanoušků, pěkného stadionu a výsledků především v základní části. Dlouhodobou soutěží většinou proplouvá suverénním způsobem, dvakrát za sebou jí vyhrál s velkým náskokem. Jenže kromě sezóny 2002/03 vždy pardubičtí hokejisté vypadli už ve čtvrtfinále. Největší stopy hořkosti však v Pardubicích zanechala Slavia, když v roce 2003 vyhrála v Duhové Areně sedmé rozhodující finále a domácí fanoušci natěšení na oslavy se titulu nedočkali. Poslední mistrovský zápis do klubové kroniky tak stále zůstává z roku 1989. V loňské sezóně měl mít tým z města perníku k celkovému vítězství možná nejblíže, do cesty se jim však postavili bojovně naladění chasníci z Plzně, proklouznuvší do play-off až na poslední chvíli z osmé příčky. Favorit svou úlohu nezvládl a v nechal sérii dojít až do posledního možného konce. V sedmém duelu před vlastním publikem propadl a loučil se se sezónou o mnoho dřív, než kdokoliv v Pardubicích doufal.

Vstup do letošní sezóny

Fanoušci východočeského klubu se těšili na novou sezónu, tým nedoznal příliš změn, vyřazení od Plzně od čtvrtfinále stálo místo jen brankáře Adama Svobodu a pardubickou ikonu, Otakara Janeckého. Na jejich místa přišly neméně zvučná jména - slovenská reprezentační jednička a mistr světa Ján Lašák, do útoku především posily ze zámoří Hejduk, Bulis a Hemský. Ani v nejhorším snu nikdo v Pardubicích takový špatný začátek nečekal, přitom výsledky v přípravě tomu nic nenasvědčovaly. Vše začalo v premiéře domácí porážkou od Liberce, poté pardubičtí zažívali podobnou krizi jako loni Slavia. Z prvních šesti zápasů získaly Pardubice jen jeden bod za remízu na Spartě. Samozřejmě se hned začalo spekulovat o změnách v týmu, a ač měl trenér František Výborný stále důvěru od vedení klubu, rozhodl se na svůj post abdikovat.

Novým koučem se stal legendární útočník Pardubic a reprezentace Vladimír Martinec, který k týmu přešel od juniorů, které však vede i nadále. Změna přinesla týmu potřebný impuls, hned v prvním utkání Pardubice vydolovaly tři body za domácí vítězství nad Jihlavou. Pokračovala série vítězství, která se po pěti zápasech v řadě zastavila až na Kladně, kde se postaral o první prohru Pardubic pod vedením Martince především Jaromír Jágr.

Týmu jinak prospěl i návrat Jána Lašáka do branky, který se smůlovatě zranil hned v prvním utkání s Libercem. Obnovený vstup do extraligy mu už vyšel a dokazuje, že je kvalitním gólmanem. Spolu s koncem trápení celého mužstva přišel i konec smolné série střelce Milana Hejduka. Vyhlášený kanonýr z NHL čekal na první gól do osmého utkání, první trefu sezóny si připsal v Karlových Varech. Od té doby už je to ten známý střelec par excellence. Vliv na lepší výsledky mělo také ustálení jednotlivých trojicích v útočních formacích, na začátku sezóny se se složením pětek totiž hodně míchalo. Povedeným tahem bylo určitě sestavení útoku Hejduk - Mikeska - Bulis, která se stala nejúdernější řadou Pardubic. Posily z NHL výtečně doplňuje důrazný Mikeska.

Aktuálně z obou táborů

Slavia v posledním utkání proti Plzni dokázala, že se jí v domácím prostředí daří. V Sazka Areně ještě od začátku sezóny neprohrála, ztratila jen jeden bod za výhru v prodloužení nad Třincem. Doma umí slávisté dovést do vítězného konce i vyrovnané zápasy, jako byl ten s Plzní. O výhru 3:0 se přičinil především skvělý Petr Franěk v brance, který si tak připsal třetí nulu sezóny, všechny v domácím prostředí. Jen ve dvou ze devíti duelů v Sazka Areně dostala Slavia víc jak jednu branku. Naproti tomu Pardubice dokázaly v sezóně venku vyhrát zatím jen dvakrát - v K.Varech a ve Vsetíně. Tématem utkání tak je : vydrží domácí neporazitelnost Slavie i po desátém utkání?

V dohrávce 2.kola jely Pardubice do Litvínova. Na severu Čech neuspěly, domácímu gólmanovi Kamilu Jarinovi nevstřelily ani gól a prohrály tak 0:2. Po 17. odehraných kolech patří Pardubicím sedmá příčka, na Slavii ztrácí devět bodů. I přes nabitý kádr trápí "Perníkáře" poměrně rozsáhlá marodka. Kvůli problémům se srdcem skončil s kariérou urostlý bek Libor Zábranský, další obr v pardubické obraně Michal Sýkora je po operaci kolenních vazů mimo hru minimálně ještě do prosince. Otázkou je, jestli se stihne na led vrátit ještě do konce letošní sezóny. Problémy v obranných řadách ještě zvýraznila absence letní posily ze Znojma Davida Havíře, který má zlomenou ruku a bude ještě několik týdnů bez hokeje. Ze střetu s litvínovským útočníkem Skleničkou si odnesl Jiří Dopita otřes mozku, který ho na led nepustí ještě tak týden. Zranění kolene si obnovil Ľubomír Korhoň a čeká ho operace. Mimo hru je i nemocný Michal Tvrdík. Do sestavy se naopak vrátil "veterán" Ladislav Lubina, který v úvodu sezóny nedostával moc šancí.

Vzájemné zápasy

V prvním letošním vzájemném duelu vyhrála Slavia v Duhové Areně 2:1, když se o oba góly postarala v přesilovkách slovenská dvojice Pálffy - Stümpel. Za domácí už jen snižoval ve třetí třetině šťastnou tečí Jan Bulis.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - PARDUBICE
Základní část:
39 16 - 6 - 17 105:114
Čtvrtfinále 2001/2002:
6 4 - 2 14:14
Finále 2002/2003:
7 4 - 3 16:16
Celkem:
52 24 - 6 - 22 135:144
Doma:
25 17 - 4 - 4
Venku:
27 7 - 2 - 18
Postavení v tabulce
3. Slavia      17   10 1 0 0 6   48:36   32
7. Pardubice   17    7 0 1 1 8   43:43   23
Co mají oba týmy společného
Z kádru Pardubic působili ve Slavii dříve Jan Snopek a Tomáš Divíšek, na soupisce Slavie žádný bývalý pardubický hráč nefiguruje.
Poslední zápasy
Slavia - Jihlava 3:0
Plzeň - Slavia 4:2
Slavia - Vsetín 2:1
Sparta - Slavia 4:2
Slavia - Plzeň 3:0
Zlín - Pardubice 3:2
Pardubice - Litvínov 5:3
Liberec - Pardubice 2:1pp
Pardubice - Vítkovice 5:1
Litvínov - Pardubice 2:0
Sestavy v minulém kole
Franěk - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, D. Pojkar - Duda, J. Beránek, Sup - Vlasák, Stümpel, Tomica - D. Hruška, Vašíček, Antoš - M. Kopecký, P. Martinec, R. Dlouhý - Sobotka. Lašák - Snopek, Mudroch, A. Novotný, Pácal, Linhart, Čáslava, Vyhlídal - Rolínek, Blažek, Lubina - Hejduk, Mikeska, Bulis - P. Sýkora, Divíšek, Hemský - Kolář, Koukal, Průcha.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Stümpel 17 6+9=15
2. Jan Novák 17 1+11=12
3. Žigmund Pálffy 12 7+4=11
4. Josef Vašíček 17 5+6=11
5. Tomáš Vlasák 9 4+6=10
1. Jan Bulis 17 7+8=15
2. Milan Hejduk 17 8+6=14
3. Michal Mikeska 15 4+9=13
4. Aleš Hemský 15 5+4=9
5. Jiří Dopita 14 1+7=8
Brankáři
Petr Franěk 16 - 1.74 - 93.74%
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
Ján Lašák 12 - 2.16 - 93.12%
Alexandr Hylák 2 - 3.53 - 91.23%
Jaroslav Kameš 4 - 3.00 - 89.62%
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více