Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
4. listopadu 2004

Před reprezentační pauzou do Znojma

Poslední kolo před reprezentační pauzou má extraliga na programu v pátek. Slavii čeká cesta na jih Moravy, kde změří síly se Znojemskými Orly. V týmu soupeře nevládne zrovna pohoda, Orli jsou po dvaceti odehraných kolech až na dvanáctém místě, více branek dostala už jen poslední Jihlava. Špatné výsledky také odnesl "vyhazovem" trenér Leoš Zajíc, na lavičce zatím dočasně vládne jeho bývalý asistent Milan Kastner. Slavia bude určitě chtít navázat na výhru v Třinci a zároveň napravit domácí ztrátu s Kladnem. Utkání začíná od 17:30, na webu vám nabídneme i on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1933 jako TJ Sokol Znojmo, odbor kanadského hokeje
Trenéři: od 22.10. Milan Kastner, Rostislav Dočekal, do 22.10. Leoš Zajíc, Milan Kastner
Největší úspěchy: 5. místo v sezóně 2000/2001
Posledních pět let: 9. > 5. > 7. > 8. > 6.
Internet: http://www.hcorli.cz
Hvězdy týmu: Tomáš Vokoun, Marek Uram, Peter Pucher, Patrik Eliáš, Martin Havlát

Výsledky Orlů

Po dvaceti odehraných kolech se nachází Orli na dvanáctém místě se ziskem dvaceti bodů, které rovnoměrně získali po deseti doma i venku. Takové umístění neočekával na jihu Moravy nikdo. Před sezónou se z krátké anabáze v ruské superlize vrátil do týmu střelec Uram, z NHL během během výluky přišly opěvované hvězdy Vokoun, K.Rachůnek, Havlát a Eliáš. Jejich vliv na tým se zatím míjí účinkem, nezáří a na ledě působí mnohdy hodně podrážděně. V kanadském bodování ale přesto okupují přední pozice.

Tomáš Vokoun je určitě z reprezentace a z NHL zvyklý na lepší výkony, ve statistikách je v pořadí gólmanů hluboko dole. V posledním domácím utkání s Kladnem byl dokonce po třetím inkasovaném gólu střídán Slávikem, i na přání publika. Do Litvínova nejel vůbec, dostal čas na to srovnat si vše v hlavě. Nemělo by se ale zapomínat na jeho skvělé výkony v reprezentaci na MS v Praze a na Světovém poháru. Ze zámoří je zvyklý o své místo bojovat, na piedestal slávy se dostal až po delší době. Chytat určitě nezapomněl, proti Slavii by se zas měl postavit do branky.

Změna trenérů

Před letošní sezónou se mužstva ujal jako hlavní kouč Leoš Zajíc, v extralize naprostý "benjamínek". U kormidla vydržel jen do 16.kola, po domácím debaklu 0:5 s podobně trápícím se Třincem byl večer po zápase odvolán. Tým sráží špatná koncovka, hrubé individuální chyby a nedisciplinovanost. Znojmo bylo vždy, především v domácím prostředí, ofezivně laděným mužstvem. Navíc letos je sestava vyšperkovaná o posily ze zámoří. Na ledě to však neklapalo, jak se však trenéři i hráči často nechávali slyšet, tým doplácí na krásu. Hlavně však mají znojemští po poslední Jihlavě nejhorší obranu v extralize.

V Karlových Varech vedl tým dlouholetý asistent a bývalý hráč Orlů Milan Kastner, který dočasně dostal důvěru od vedení klubu. Na střídačce mu pomáhá sportovní manažer Rostislav Dočekal. Na západě Čech vyhrálo Znojmo 4:2, pak přidalo ještě bod za prohru v prodloužení v Liberci. Jinak zas samé porážky - zklamaní můžou být především diváci v Hostan Areně, doma už Orli nevyhráli tři zápasy v řadě. Během listopadové pauzy se rozhodne, kdo se stane novým koučem týmu. Není vyloučené ani setrvání Kastnera ve funkci, což by si přáli i mnozí hráči.

Po pauze už ale bude chybět Orlům ofenzivní obránce a posila z NHL Karel Rachůnek, který neodolal lukrativní nabídce z ruské Jaroslavle. Zápas se Slavií bude jeho posledním za Znojmo. Škodný na jeho odchodu nebude ani klub, který bude určitě chtít za utržené peníze přivést do zadních řad náhradu.

Tradičně se daří slovenské dvojici Pucher - Uram. Kapitán Peter Pucher je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže, Marek Uram zas patří s 10 góly k nejlepším střelcům.

Aktuálně z obou táborů

Slavia dlouho odolávala soupeřům ve své nedobytné tvrzi v Sazka Areně. Až na desátý pokus uspěly Pardubice, které sice už v 9.minutě prohrávaly 0:3, ale v bláznivé přestřelce zápas otočily a vyhrály nakonec 6:4. Náprava se Slavii proti Kladnu nepodařila. V téměř vyprodané Sazka Areně se tísnila rekordní návštěva v historii extraligy, přes patnáct tisíc diváků. Většina z nich asi odcházela spokojena, přišla především na Jaromíra Jágra a ten se jim předvedl možná v jednom z posledních duelů v extralize před odchodem do Ruska ve skvělém světle - připravil všechny tři góly Kladna, které vyhrálo 3:2. I tak má ale Slavia doma skvělou bilanci, navíc konečně i zabrala venku a porazila Třinec 2:1. Ve Znojmě by měla v posledním utkání před reprepauzou nastoupit v kompletním složením, otazník by mohl být jen nad startem Josefa Vašíčka. Ten stále nastupuje se zlomeným článkem prstu na ruce, k tomu se přidala tržná rána na nose ze zápasu s Kladnem.

V úterý odehrálo Znojmo hodně vypjatý zápas v Litvínově. Ten se přitom pro Orly vyvíjel dobře, ještě na začátku třetí třetiny vedli o gól, ale díky gólové smršti "Chemiků" v závěru odjížděli s porážkou 3:6. Už ve druhé třetině se po ošklivém faulu Eliáše na Reichla vrhl na svého kolegu z reprezentace Ručinský, oba rváči se pak šli předčasně sprchovat do kabin s trestem do konce utkání. Po zápase pak vše při podávání rukou vyvrcholilo hromadnou bitkou, do které se zapojili z domácí strany Trávníček, Sklenička a z Orlů Bičánek a Kvetan. Jakoby si vzali příklad z nedávného derby mezi Zlínem a Vsetínem. Všichni čtyři "výtržníci" dostali trest ve hře, což automaticky znamená stop na jeden zápas. Proti Slavii nebude hrát ani Eliáš, který dostal už druhý vyšší trest. Dlouhodobě jsu zranění obránce Soudek a útočník Ivan Rachůnek. Naopak do sestavy by se měl vrátit důrazný bek Milan Toman.

Vzájemné zápasy

Na první letošní vzájemné utkání se přišlo do Sazka Areny podívat devět tisíc diváků. V první třetině čekali na gól marně, až ve 27. minutě otevřel skóre v přesilovce Pardavý. Za Slavii brzy odpověděli Sup s Graňákem. Na začátku třetí třetiny však přišel na domácí útlum, z jedné ze svých velkých šancí se prosadil znojemský střelec Uram a bylo vyrovnáno. Misky vah převážil na stranu Slavie v 56. minutě fantom důležitých momentů Milan Antoš a vítězství pojistil Hruška. Diváci odcházeli zklamáni z výkonu hvězd z NHL v dresu Orlů, Havlát s Eliášem působili celý zápas podrážděným dojmem, hádali se s rozhodčím i protihráči a nesoustředili se tak na hru. Po druhém gólu Slavie se neudržel ani gólman Vokoun a za direkt uštědřený Kadlecovi byl vyloučen za hrubost. Hvězdy měly na svědomí všechna vyloučení Orlů v zápase - Vokoun 2 min., Havlát 4 a Eliáš 12 (v tom desítka).

Dvakrát se už obě mužstva potkala ve čvrtfinále play-off a série měly podobný průběh. O postupujícím se vždy rozhodovalo až v posledním sedmém duelu, výhodu domácího prostředí mělo Znojmo a radovala se Slavia. V roce 2001 díky dvěma gólům Ujčíka (3:1), o tři roky později po samostatných nájezdech (3:2 sn), kdy byl úspěšným exekutorem Klepiš.

  • nejvyšší výhry Znojma - 4:0 (čtvrtfinále 2001), 3x 5:2 (vždy doma)
  • nejvyšší výhry Slavie - 6:0 (čtvrfinále 2001), 5:0 (čtvrtfinále 2004)

    Historická bilance v extralize
    ZNOJMO - SLAVIA:
    Základní část:
    21 8 - 3 - 10 53:59
    Čtvrtfinále 2000/2001:
    7 3 - 4 13:17
    Čtvrtfinále 2003/2004:
    7 3 - 4 15:22
    Celkem:
    35 14 - 3 - 18 81:98
    Doma:
    18 10 - 2 - 6
    Venku:
    17 4 - 1 - 12
    Postavení v tabulce
     3. Slavia   20   11 1 0 0  8   56:46   35
    12. Znojmo   20    6 0 0 2 12   55:73   20
    Co mají oba týmy společného
    Ze současného kádru Znojma působil ve Slavii Tomáš Kucharčík.
    Poslední zápasy
    Karlovy Vary - Znojmo 2:4
    Znojmo - Sparta 1:4
    Liberec - Znojmo 3:2pp
    Znojmo - Kladno 3:4
    Litvínov - Znojmo 6:3
    Sparta - Slavia 4:2
    Slavia - Plzeň 3:0
    Slavia - Pardubice 4:6
    Třinec - Slavia 1:2
    Slavia - Kladno 2:3
    Sestavy v minulém kole
    Slávik - Bičánek, Benák, K. Rachůnek, Křetínský, Mojžíš, Šmach - Pucher, Vorel, Uram - Havlát, Erat, Eliáš - Ludvík, Haman, Plášek - Kucharčík, Barus, Ondřej Franěk - J. Novák, Kolařík, Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, Pojkar - Duda, Vašíček, Antoš - D. Hruška, Beránek, Sup - Vlasák, Stümpel, Tomica - Kopecký, P. Martinec, R. Dlouhý
    Nejproduktivnější hráči
    1. Peter Pucher 20 6+4=20
    2. Marek Uram 20 10+4=14
    3. Martin Havlát 11 9+4=13
    4. Patrik Eliáš 14 3+9=12
    5. Karel Rachůnek 20 5+6=11
    1. Josef Stümpel 20 7+10=17
    2. Josef Vašíček 20 6+8=14
    3. Tomáš Vlasák 12 6+7=13
    4. Jan Novák 20 1+11=12
    5. Žigmund Pálffy 12 7+4=11
    6. Michal Sup 20 5+6=11
    Brankáři
    Tomáš Vokoun 15 - 3.26 - 90.96%
    Robert Slávik 6 - 3.61 - 89.84%
    Petr Přikryl 1 - 13.04 - 73.68%
    Petr Franěk 19 - 1.94 - 93.14%
    Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72.22%
    Autor Miroslav Votava
  • Nepřehlédněte
    OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

    Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

    Číst více
    ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

    Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

    Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

    Číst více
    A-TÝM 27.3.2024

    Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

    Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

    Číst více
    MLÁDEŽ 26.3.2024

    Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

    Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

    Číst více