Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
14. listopadu 2004

Po reprezentační pauze do Liberce

Po desetidenním volnu, kterou vyplnil turnaj Karjala, se pro hokejisty Slavie Praha rozjede v úterý extraligový kolotoč zápasem 22.kola v Liberci. Pro oba týmy to bude jubilejní desátý vzájemný souboj v extralize, historická bilance zatím jasně hovoří pro Slavii. Bílí Tygři ale v letošní sezóně skutečně připomínají dravé šelmy a plánují atak play-off. V tabulce třetí Slavia má na šestý Liberec náskok pěti bodů. Zajímavý bude duel pro Radka Dudu, který se do Liberce vrací v soutěžním zápase poprvé od tzv. kabinové aféry. Bílí Tygři v utkání poprvé představí svou čtvrtou posilu z NHL, obránce Jaroslava Modrého. Úvodní buly je ve Svijanské Aréně naplánováno na 18:00, ve stejnou dobu začíná i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Miroslav Kapoun
Největší úspěchy: postup do extraligy 2002
Posledních pět let: 9. (1. liga) > 2. (1. liga) > 1. (1. liga), postup do extraligy > 12. > 11.
Internet: www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Milan Hnilička, Jaroslav Modrý, Aleš Kotalík, Radim Vrbata, Ľubomír Vaic

Výsledky Bílých Tygrů

Vstup do sezóny vyšel Bílým Tygrům na výbornou, po čtyřech výhrách se dokonce nějaký čas vyhřívali na prvním místě tabulky. Začali tak hned od začátku naplňovat prognózy o “černém koni“ soutěže. Ve své třetí sezóně mezi elitou by klub z pod Ještědu určitě nechtěl chybět v play-off. Do stmelené party výborně zapadly i všechny posily, na dobrých výsledcích měl velkou zásluhu brankář Hnilička a trojlístek útočníků z NHL. Bohužel pro liberecké, a to je možná stojí i lepší umístění, potkalo tým několik zranění.

Po 21.kole je Liberec na šesté příčce se ziskem třiatřiceti bodů, i přes zranění klíčových forvardů má třetí nejlepší útok v extralize, se střílením gólů většinou problém nemá, ale co se týče defenzívy, tak tam už je to horší – jen tři poslední celky dostaly více branek. Bílí Tygři většinou sehrávají vyrovnané bitvy, nejtěžší porážku utrpěli v Sazka Areně proti Slavii (1:5), nedařilo se jim ani v rozmezí 13.-15.kola, kdy nezískali ani bod.

V normální hrací době mají liberečtí vyrovnanou bilanci 8 vítězství - 8 porážek, přidávají však k tomu dobrou hru v prodloužení, kdy se jim už ve čtyřech případech (3krát doma) povedlo získat v nastavení druhý bod, v Jihlavě skončil zápas remízou. Naproti tomu slávisté hráli zatím jen jedno prodloužení, doma proti Třinci dával vítěznou branku vteřinu před koncem nastavení Jozef Stümpel. Bílým Tygrům se daří především lákat diváky do své arény, kde se zatím neoslavovalo vítězství jen jednou. Tři body z Liberce si odvezl ve 13.kole mistr ze Zlína. Svijanská Aréna už byla také dvakrát oficiálně vyprodaná.

Tygří smečka a další posily z NHL

V úvodních třech kolech nastříleli Bílí Tygři celkem sedmnáct branek, na kterých měl lví podíl mladý útok posil z NHL Vrbata – Kotalík – Nedorost. Pak však zasáhlo zranění, které vyřadilo na delší dobu především centra řady Aleše Kotalíka, problémy se nevyhnuly ani jeho parťákům a útok mladých dravců se tak rozpadl. Reprezentační pauzu vítali v Liberci s velkou úlevou, především kvůli možnosti uzdravení se marodů a nabrání nových sil. V jednu chvíli totiž chybělo trenéru Palečkovi až šest útočníků základního kádru. Další dobrou zprávou pro příznivce Bílých Tygrů je příjezd čtvrté posily ze zámoří – zadní řad vyztuží zkušený bek Atlanty a český reprezentant, Jaroslav Modrý. Na cestě je také poslední výrazná posila defenzívy, urostlý obránce Jiří Fischer (Detroit), který se dává v Americe dohromady po zranění ze Světového poháru a už brzy by měl obléci barvy Liberce v extralize.

Vedení klubu před sezónou vsadilo především na kartu jménem Milan Hnilička. Dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz se vrátil ze zámoří do Čech a měl by být základním kamenem budoucích libereckých úspěchů. Ve většině zápasů skutečně znamená zkušený gólman velkou oporu, potkalo ho už však i několik výpadků a nepříjemné zranění. V hodnocení gólmanů je tak podobně jako jeho bývalí kolegové z NHL Vokoun či Prusek až za první desítkou. Nejproduktivnějším hráčem je slovenský krajánek Ľubomír Vaic, spokojení můžou být trenéři i s výkony bojovníka Leoše Čermáka (foto), který to dobře zná i ve Slavii. Po uzdravení všech marodů, příjezdu posil Modrého a Fischera, budou Bílí Tygři určitě ještě hodně kousat.

Aktuálně z obou táborů

Desetidenní pauzu kvůli turnaji Karjala strávili slávisté v pohodové atmosféře, po 21-ti kolech jsou na třetím místě. Poslední zápas před pauzou sehráli na jihu Moravy, ze Znojma si odvezli cennou výhru 2:1 a dokázali tak už snad definitivně, že umí hrát i venku. Výsledek budou moct potvrdit v následujích dvou zápasech s týmy z horní poloviny tabulky, v Liberci a v Litvínově. Obě mužstva budou mít velkou motivaci vrátit Slavii předchozí vysoké porážky ze Sazka Areny. Skvělou zprávou pro fanoušky červenobílých je návrat slovenského kanonýra Žigmunda Pálffyho, který během "výpomoci" v mateřské Skalici nastřílel v osmi zápasech deset branek. Nic by nemělo trenérům bránit v opětovném složení útoku “Králů” Pálffy – Stümpel – Vlasák. Ofenzivní síla Slavie tak vzroste, do Liberce by měl tým odjet kompletní.

Ze zdravotních důvodů se sice omluvil z účasti na Německým poháru slovenský reprezentant Boris Žabka, ale nemělo by mu to zabránit ve startu v extralize, stejně jako Josefu Vašíčkovi. Urostlého centra původně chtěli trenéři reprezentace pod vedením Ondřeje Weissmanna nominovat na Karjalu, ale nakonec mu dali volno, aby si doléčil své zranění. V extralize totiž nastupoval se zlomeným prstem na ruce.

Smolný poslední zápas sehráli Bílí Tygři před reprezentační přestávkou na Kladně. Na začátku třetí třetiny vedli 4:2, ale nakonec odjížděli s prázdnou. O výhře Kladna rozhodl obránce Tomáš Kaberle gólem, na který by chtěl bývalý kladeňák Hnilička co nejrychleji zapomenout. V poslední vteřinách normální hrací doby si puk vypálený přes šíři celého hřiště našel cestu do liberecké branky. Pauza tak sloužila jako zapomínání na smůlovatý závěr zápasu, ve kterém měl Liberec získat minimálně bod. Bílé Tygry tak ani nemohl těšit fakt, že asistovali loučení Jaromíra Jágra s extraligou.

Proti Slavii by měli liberečtí vyrazit už takřka v plné zbroji, nebudou určitě hrát dlouhodobě zranění útočníci Kotalík a Podkonický (oba kolenní vazy), ale deset dnů volna přišlo vhod dalším marodům. S virózou zápolili Vrbata, Vaic, Tomajko a Nedorost. Otazník visí nad Plodkem (zablokovaná záda), Čermákem (natažené břišní svaly) a brankářskou dvojkou Faltou (podezření na zlomeninu navikulární kosti). Premiéru v libereckém dresu prožije proti Slavii obránce Jaroslav Modrý, který je v Liberci od soboty a druhý den byl představen novinářům na tiskové konferenci.

Vzájemné zápasy

V 9.kole se oba týmy střetly v Sazka Areně poprvé v sezóně. Slavii vyšel výborně začátek, když ale při gólech Vondrky a Nováka neměl příliš čisté svědomí gólman Hnilička. V závěru první třetiny vykřesal naději pro Bílé Tygry gólem po dobře sehranné přesilovce Podkonický. Hra v početní výhodě byla vůbec dominantním rysem utkání, padlo v nich všech šest branek. Slávisté kromě čtyř využitých přesilovek přidali první gól Vondrky při signalizovaném vyloučením libereckého hráče. Uklidnění do slávistických řad vnesl ve druhé třetině Stümpel, další góly přidali Pálffy a v samém závěru Duda. Bílí Tygři odjížděli z Prahy s pětibrankovým přídělem, což je bude určitě motivat do odvety na libereckém ledě.

Liberec vstoupil do extraligy teprve v roce 2002, i proto nemají vzájemné zápasy moc velkou historii. Úspěšnější je zatím Slavia, který vyhrála šestkrát, Bílí Tygři mají na svém kontě tři vítězství. Dva zápasy už se ale stačily zapsat do podvědomí všech hokejových diváků, oba se odehrály ve Svijanské Aréně a pokaždé byl v hlavní roli slávistický útočník Radek Duda. Na podzim roku 2002 přijela Slavia do Liberce a pohrála si s domácími, tehdy nováčkem soutěže, jako kočka s myší. Na debaklu 9:0 se podílel ve svém prvním zápase za Slavii po výměně z Plzně dvěma góly a stejným počtem asistencí právě Radek Duda.

Do dějin liberecké odvety v sezóně 2002/03 se zapsal také výrazným, ale trochu jiným písmem. Zápas pro něj skončil, stejně jako pro domácího beka Čakajíka, předčasným odchodem do šaten s trestem 5+DKU za rvačku. Dění na ledě mělo ještě dohru v liberecké kabině, kam si podle všeho zašel slávista na "pokec". O následné tzv. kabinové aféře už toho bylo napsáno mnoho, snad jen dodejme, že od té doby není Radek Duda v Liberci příliš oblíben, stejně jako celá Slavia.

Nejvyšší výhra Slavie: 9:0 (sezóna 2002/03 - venku)
Nejvyšší výhra Liberce: 3:1 (sezóna 2002/03 - venku)

Nejlepší střelci:
LIBEREC               SLAVIA
2 - Martin Čakajík    5 - Michal Sup
    Valdemar Jiruš    4 - Radek Duda
    Jiří Hanzlík      3 - Milan Antoš
    Radoslav Kropáč       Jan Novák
Historická bilance v extralize
LIBEREC - SLAVIA
9, 3 - 0 - 6,  16:32
Doma:
4, 2 - 0 - 2,  8:15
Venku:
5, 1 - 0 - 4,  8:17
Postavení v tabulce
3. Slavia    21  12 - 1 - 0 - 0 - 8   58:47  38
6. Liberec   21   8 - 4 - 1 - 0 - 8   62:55  33 
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Bílých Tygrů hráli ve Slavii útočník Leoš Čermák a klubový odchovanec Angel Krstev.
Poslední zápasy
Liberec - K.Vary 4:2
Liberec - Znojmo 3:2 pp
Vsetín - Liberec 4:2
Liberec - Třinec 3:2
Kladno - Liberec 5:4
Slavia - Plzeň 3:0
Slavia - Pardubice 4:6
Třinec - Slavia 1:2
Slavia - Kladno 2:3
Znojmo - Slavia 1:2
Sestavy v minulém kole
Hnilička (48.- 48. Falta) - Holub, Jiruš, Krstev, Duben, J.Moravec, Jiří Hanzlík - Čermák, Rataj, Víšek - V.Novák, Vampola, S.Procházka - R.Vrbata, Vaic, P.Rozsíval - Klimenta, Pabiška, Jech Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Duda, Vašíček, Antoš - Vlasák, Stümpel, Tomica - Kopecký, P.Martinec, Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Ľubomír Vaic 21 - 7+7 = 14
2. Leoš Čermák 21 - 8+5 = 13
3. Radim Vrbata 19 - 5+7 = 12
4. Igor Rataj 19 - 3+8 = 11
5. Aleš Kotalík 11 - 5+4 = 9
1. Jozef Stümpel 21 - 7+10 = 17
2. Josef Vašíček 21 - 6+8 = 14
3. Tomáš Vlasák 13 - 6+7 = 13
4. Michal Sup 21 - 6+6 = 12
5. Jan Novák 21 - 1+11 = 12
Brankáři
Milan Hnilička 16 - 2.80 - 91,28
Pavel Falta 7 - 1.70 - 93,59
Jiří Stejskal 1 - 0.00 - 0,00
Petr Franěk 20 - 1.90 - 93,29
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Autor Miroslav Votava, stats Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více