Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. listopadu 2004

Povede se na Horáckém stadionu odveta za předchozí debakl?

Druhou polovinu základní části extraligy otevře Slavia zápasem 27.kola na ledě poslední Jihlavy. V prvním vzájemném zápase sezóny na Horáckém stadioně nováček soutěže překvapil Pražany a vyhrál 6:2. To byl ale začátek soutěže, nyní je Dukla na posledním místě tabulky s dvanáctibodovou ztrátou na Vsetín a je zatím velkým adeptem pro baráž. Třetí Slavia bude v utkání jasným favoritem, požene jí také touha po odvetě za debakl z prvního duelu. Pro "sešívané" to bude druhý zápas ze čtyř-zápasové série na stadionech soupeřů. Utkání začíná od 17:30 a bude připraven i on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako ÚDA Praha
Trenéři: Petr Fiala a Petr Vlk
Největší úspěchy: 12 x mistr (1967-72, 1974, 1982-85, 1991), 5x vítěz Spenglerova poháru
Posledních pět let: 1.liga
Internet: www.hcdukla.cz
Hvězdy týmu: Oldřich Bakus, Roman Kaděra, Ladislav Lubina, Pavel Vostřák

Výsledky Dukly Jihlava

Kdysi slavný klub, který sbíral jeden vavřín za druhým, letos postoupil po pěti letech strávených v první lize po úspěšné baráži s Českými Budějovicemi zpátky do extraligy. Počáteční nadšení však nevydrželo na Vysočině příliš dlouho. Tým s nízkým rozpočtem, byť navýšeným o jednou tolik vysokou sumu oproti časům v 1.lize, brzy poznal, že to bude mít mezi českou elitou těžké. Zatímco ostatní mužstva přivábila do svých kádrů zvučné posily z NHL, kde momentálně trvá výluka, Jihlava se musí obejít bez nich.

V televizní premiéře po pěti letech Dukla slavně zdolala Litvínov 1:0, další slávy si pak užila opět v domácím prostředí po překvapivě vysoké výhře 6:2 nad Slavíí, za zmínku stojí i remíza s úřadujícím mistrem z Hamé. To však byly na dlouho poslední dobré výsledky a nováček se začal propadat stále hlouběji. Po polovině základní části uzavírá Dukla tabulku, s dvanáctibodovou ztrátou na předposlední Vsetín. Ze šestadvaceti zápasů prohrála plných devatenáct, tristní je pohled na bilanci zápasů venku, kde získala jediný bod za remízu v Karlových Varech. Doma se vzepjala ještě k výbornému výkonu proti Kladnu, které v sestavě i s Jaromírem Jágrem deklasovala poměrem 5:0.

Příchod zkušených posil

Vedení klubu se zatím snaží nepanikařit, současný stav ale přinesl nutnost posílení nezkušeného mužstva. Jen nadšení a bojovnost už totiž ve většině zápasů na soupeře nestačí, navíc i to časem vyprchalo. Tým nebyl zvyklý z 1.ligy prohrávat, teď si musí zvykat na roli outsidera soutěže. Malé sebevědomí se projevuje především v koncovce, i proto přišla zvučná jména a především zkušenost do útoku - plzeňský střelec Pavel Vostřák, hokejový cestovatel s pověstí rebela a také už dvakrát barážový kat Jihlavy Roman Kaděra, a do třetice pardubický veterán Ladislav Lubina. Ten ve svém klubu nedostával letos tolik příležitostí, s čímž nebyl spokojen a vzal za vděk hostováním v Jihlavě, kam se vrací po dlouhých letech, kdy na Vysočině trávil vojenskou službu. Z Brna dorazil další útočník David Appel, který dříve sbíral extraligové starty v Třinci.

Posily se klubu už vesměs vyplácí, Kaděra ve své premiéře proti Kladnu vstřelil dvě branky, pak se však zranil a za Duklu stihl zatím odehrát jen šest zápasů. Lubina pomohl hned ve svém prvním zápase Jihlavě dvěma góly k cenné remíze v Karlových Varech a zisku vůbec prvního bodu na hřišti soupeře. Vostřák si zatím připsal ve 14 zápasech tři góly a čtyři asistence, naposledy zařídil jedním gólem remízu se Vsetínem. Bod s nejbližším sousedem v tabulce však byl pro Duklu v domácím prostředí málo, rozdíl mezi oběma týmy zůstal stejný.

Aktuálně z obou táborů

Slavia navázala na kanonádu s Vítkovicemi a začala úspěšně tour po cizích stadionech, čekají jí ještě tři pokračování. V Karlových Varech byla po dvě třetině vidět vyrovnaná partie, trpělivá hra a čekání na chybu se Slavii vyplatilo, v závěrečné třetině vstřelil vítěznou branku Tomáš Vlasák. Další dvě branky přidali Pálffy po perfektním blafáku (vstřelil první gól od návratu ze Skalice) a střelecký účet uzavřel po krásné kombinace celého útoku Vašíček. Premiéru si ve slávistickém dresu odbyl obránce Tomáše Žižky, do statistik si připsal jeden plusový bod a dvě trestné minuty.

Jihlava odehrála doma se Vsetínem jeden z lepších zápasů, do branky se po nějaké době vrátil Lukáš Hronek, který se jinak pravidelně střídá se Suchanem. Dukla v zápase vedla, pak prohrávala, vyrovnání zařídil v 31.minut Vostřák, ve třetí třetině ani v prodloužení už gól nepadl. Trenéry trápí docela početná marodka, dlouhodobě mimo hru je Mošovský, ke kterému přibyli obránci Buzek, Devečka a útočníci Mareš s Kaděrou.

Vzájemné zápasy

Jedno z největších překvapení viděl Horácký stadion v dohrávaném 1.kole. Dukla zdolala na svém ledě Slavii 6:2, v brance s Lukášem Hronkem, který své soupeře dobře zná, ze Slavie je v Jihlavě na ročním hostování. V brance Slavie nastoupil mladík Lukáš Musil a premiéra v extralize mu hodně zhořkla, dostal šest branek. Na další šanci v sezóně zatím čeká. "Hróňa" dostal důvěru od trenérů i v odvetě v pražské Sazka Areně a tento tah se určitě vydařil. Dukla držela dvě třetiny bezbrankový stav, který zlomil až na začátku třetí třetiny Boris Žabka. Druhý gól pak přidal Milan Kopecký a do prázdné brány pečetil skóre na konečných 3:0 Vlasák.

Nejvyšší výhra Slavie: 7:0 (doma 1998/99)
Nejvyšší výhra Jihlavy: 6:2 (venku 1994/95 a doma 2004/05)

Historická bilance v extralize
JIHLAVA - SLAVIA
Celkem:
20  5 - 5 - 10 63:74
Doma:
10  3 - 4 - 3
Venku:
10  2 - 1 - 7
 
Postavení v tabulce
3.  Slavia   26  14 - 2 - 0 - 0 - 10  72:55  46
14. Jihlava  26   3 - 0 - 4 - 0 - 19  41:96  13 
Co mají oba týmy společného
Na ročním hostování ze Slavie je v Jihlavě brankář Lukáš Hronek. Ze současného kádru Dukly hrál ve Slavii ještě Roman Kaděra. V Jihlavě působili Marek Tomica a Milan Antoš.
Poslední zápasy
Jihlava - Sparta 0:4
Karlovy Vary - Jihlava 2:2
Jihlava - Znojmo 1:2
Třinec - Jihlava 5:1
Jihlava - Vsetín 2:2
Liberec - Slavia 1:2 pp
Litvínov - Slavia 3:1
Slavia - Hamé 0:3
Slavia - Vítkovice 7:0
Karlovy Vary - Slavia 1:4
Sestavy v minulém kole
Hronek - Ficenc, Šmarda, Kuchyňa, Punčochář, Dobrovolný, Malena, Zajac - Vostřák, Bakus, Vala - Hlouch, A.Padělek, Čachotský - Appel, P.Altrichter, Lubina Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Žižka, Žabka, Pojkar, Graňák, Klouček - Pálffy, Stümpel, Sup - Vlasák, Beránek, Vašíček - Duda, P.Martinec, Antoš - Tomica, M.Kopecký, R.Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Oldřich Bakus 26 - 6+5 = 11
2. Aleš Padělek 26 - 5+6 = 11
3. Jaroslav Mareš 24 - 2+7 = 9
4. Tomáš Čachotský 25 - 3+5 = 8
5. Petr Vala 26 - 3+5 = 8
1. Jozef Stümpel 26 - 8+12 = 20
2. Josef Vašíček 26 - 8+12 = 20
3. Michal Sup 26 - 9+7 = 16
4. Tomáš Vlasák 18 - 8+8 = 16
5. Jan Novák 26 - 1+15 = 16
Brankáři
Lukáš Hronek 15 - 3.14 - 91,81
Jaroslav Suchan 16 - 4.02 - 88,89
Petr Franěk 25 - 1.84 - 93,40
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více