Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
8. prosince 2004

Hráli jsme obětavě a srdcem

P r a h a - Nový rekord extraligy v návštěvnosti sice nepadl, do Sazka Areny přišlo “jen“ necelých patnáct a půl tisíce diváků, ale i tak odcházeli fanoušci Slavie po třetím derby sezóny spokojeni. Viděli hokej nadprůměrné úrovně a především vítězství nad pražským rivalem a lídrem tabulky. Skvělý týmový výkon orámovali famózní Petr Franěk v brance a netradiční kanonýři. Ze čtyř autorů branek patří kromě Vlasáka všichni spíše ke svátečním střelcům. Důležitý třetí gól vstřelil kuriózním způsobem z poloviny hřiště obránce Boris Žabka. ”Sledoval jsem ten puk, ale určitě jsem byl i já překvapený, že to tam spadlo,” usmíval se po zápase slovenský bek.

Na ledě patřil urostlý centr třetí slávistické řady Josef Vašíček v letošním třetím derby opět k nejlepším. Atmosféra zápasů s městským rivalem už ho naplno pohltila, navíc na ledě se potkávají dvě výborná mužstva a to je vždy záruka kvalitní podívané. Motivace vyhrát proti Spartě nikdy nechybí. ”Těšili jsme se na dnešek, další motivací bylo, že jsme poslední dva zápasy neodehráli dobře a dvakrát prohráli. Na derby jsme se vyhecovali, hráli jsme náš hokej, pomohlo nám, že hned zkraje dával Vondra (Vondrka – pozn.aut.) rychlý gól. Všechny čtyři lajny hrály výborně, hráli jsme jednoduše, to co chceme hrát a co nám celou dobu Růža říká. Hráli jsme to spolehlivě a i jsme měli trochu štěstí, že nám tam padaly góly,” pochvaloval si dobrou týmovou práci.

Svůj výrazný příspěvek vložil při druhém gólu, kdy při přesilovce chytře prostrčil zpoza brány puk Vlasákovi, na kterého už čekala prázdná klec chybujícího Pöpperleho. Čerstvé dojmy ze zápasu byly po výhře před báječnou diváckou kulisou jen v superlativech. ”Zápas byl skvělý, spousta diváků, škoda že nebyl rekord, ale je to nádhera hrát před tolika lidma. Dneska se fandilo, když se chvíli začínalo ozývat Sparta, hned přišla odezva našich fanoušků a přehlušili je, bylo to skvělé. A když se ještě vyhraje, tak je to zážitek,” lebedil si velký bojovník, jehož tvář zdobí nejeden šrám či modřina.

Sparťané se dostávali do tlaku jen při přesilovkách, kterých měli v utkání dostatek. Dvě dlouhé početní výhody však nevyužili, srdnatě bránící se slávisté odolali. Nedvěd sice v první třetině při další z přesilovek vyrovnával na 1:1, ale to bylo ze strany hostí vše. ”Určitě to bylo důležité, když hrajeme takhle dlouhé oslabení a ubráníme to, tak to dost pomůže psychicky a je to výhoda pro nás, že jsme nahoře a jdeme do toho jinak,” cenil si dobré hry v oslabení Josef Vašíček. Rozdíl by také ve výkonech brankářů, zatímco Petr Franěk chytal skvěle a nestačil jen na jednu střelu, mladík ve sparťanské svatyni Tomáš Pöpperle neměl při dvou gólech čisté svědomí. ”Fráňa chytal dnes úžasně, ale jejich góman chytal také dobře, i když dostal gól z půlky, tak nám chytil spoustu šancí,” nehanil gólmana soupeře. A to měli slávisté ještě smůlu, když v první třetině v krátké době za sebou nastřelili dvě horní tyče nechytatelnými ránami obránci Žižka s Novákem. ”Fráňa byl prostě skvělý, beci mu tam také pomáhali, jednou to Koláč (Kolařík – pozn.aut.) vyhodil z prázdné brány, to mohlo rozhodnout. Hráli jsme obětavě a srdcem,” dodal jeden z tahounů slávistické ofenzívy.

Boris Žabka: Byl to šťastný gól, kluci se smáli

Obrana “sešívaných” se v derby vyvarovala větších chyb a co prošlo, pochytal vynikající Petr Franěk, kterého po utkání pochválil i asistent trenéra Sparty Marian Jelínek. Slovenský zadák Boris Žabka, který nastoupil po dvouzápasové absenci, kromě plnění obranných povinností přidal ještě důležitou branku, svou třetí v sezóně a první v derby. Radoval se ve 24.minutě nečekaně po střele z poloviny kluziště. Ještě za červenou čárou nahodil “žabku” směrem ke sparťanské bráně a ta k údivu všech skončila za zády Pöpperleho. ”Nedalo se s tím nic jiného dělat, zkusil jsem to nahodit a měl jsem štěstí, spadlo to tam,” užíval si chvilku slávy, která byla naopak nepříjemná pro mladého gólmana Sparty. ”Těžko říct, bylo tam hodně hráčů před ním a hlavně se mi zdálo, že stál trochu mimo. Bylo to štěstí.”

Gól si užil, i když mnozí hráči by už spíše mířili na střídačku s tím, že úkol splnili a ani by je nenapadlo, že by mohla být taková střela nebezpečná. ”Sledoval jsem puk, ale netušil jsem to. Byl jsem rád, že to tam padlo, ale určitě jsem z toho byl i já překvapený. Je to šťastný gól. Napadlo mě, že zavolám o přestávce domů, jestli je tam vše v pořádku,” smál se a trochu i bál, že snad vyčerpal porci štěstí. Slávisté tímto gólem odskočili na dvoubrankový rozdíl, což bylo pro další vývoj zápasu důležité. I když se Boris Žabka setkal na střídačce spíše s potutelnými reakcemi: ”Smáli se, však to byl šťastný gól (úsměv). Určitě to byl ale důležitý moment, potom se to přelomilo víc na naší stranu a byli jsme na koni.” Mladičký Pöpperle při zástupu za zraněného Břízu ohromil všechny experty i fanoušky, v drtivé většině zápasů Spartu podržel, měl skvělé statistiky. Pro extraligového “zelenáče” bylo úterní derby prvním velkým v životě, což bylo nakonec na ledě znát. ”Je to mladý kluk, Láďa Růžička nám poradil, ať to na něj často zkoušíme, že může být trochu vynervovaný, že to je derby. Podařilo se,” vyšel podle slov úspěšného střelce taktický plán.

Vladimír Růžička se na tiskové konferenci nechal slyšet, že na Spartu si jeho svěřenci věří. Bylo to vidět na nasazení a chuti do hry. Kromě nesporné motivace v duelu proti rivalovi ležely hráčům v hlavách poslední porážky v Plzni a ve Vsetíně. ”Derby je vždy víc vyšperkované, ale nám šlo hlavně o to, že jsme teď dva zápasy za sebou prohráli a potřebovali jsme bodovat,” řekl Boris Žabka. ”Myslím si, že jsme dneska jako tým odehráli vynikající zápas a proto jsme vyhráli,” mohl po skončení boje spokojeně konstatovat. Sparta vládne i nadále tabulce extraligy, ale v Praze je na tom momentálně lépe Slavia – připsala si druhou letošní výhru. Ani jí tak nemusí příliš vadit, že na vedoucí ztrácí Spartu třináct bodů. Slavia se vrátila na třetí místo, smečka pronásledovatelů se však začíná rozrůstat.

Michal Vondrka: Derby nás nabudí víc než normální zápasy

Po delší době naskočil do základní sestavy Slavie dravý útočník Michal Vondrka. Jeho nasazení se určitě trenéru Vladimíru Růžičkovi vyplatilo. ”Těšil jsem se na to moc, derby je vždy takové vypjaté a jsou to jiné zápasy než ostatní,” líčil své pocity po utkání. V době, kdy kvůli výluce v NHL nastupují české i slovenské hvězdy ze zámoří v extralize, nezbývá pro některé hráče místo na soupisce a míří do nižší soutěže. Podobný osud potkal i rodáka z jihu Čech, do zápasu se Spartou měl na svém kontě v letošním ročníku extraligy osm startů a jeden gól. ”Musel jsem se s tím vyrovnat, hráčů je nás tu hodně. Chtěl jsem někde hrát, nemůžu stát, nebylo by to pro mě dobré. První liga nemá špatnou úroveň a třeba Hradec nehraje vůbec špatný hokej. Jsem rád, že si tam můžu zahrát,” říká ke své štaci v Hradci Králové, kde letos nastupuje na střídavý start. Ještě předtím si zahrál za Mladou Boleslav.

Vstup do derby mu vyšel náramně, jako pravé křídlo čtvrté řady se dostal poprvé na led ve 3.minutě a hned první ranou zařídil brzké vedení Slavie 1:0. ”Tam to zatahoval Patrik Martinec asi mezi čtyři hráče, chtěl mi to posunout do strany, to ale vystihli. Odrazilo se mu to o kalhoty, už mi to jen přistrčil a já střílel,” popisoval gólovou akci. Mezi kruhy napálil volný puk a přesně podle základních pouček tvrdou ranou vymetl pavučiny v horním rohu sparťanské klece. ”Takový gól jsem asi ještě nikdy nedal, zavřel jsem oči a prostě to napálil.” Dvadvacetiletý sympaťák odcházel z kabiny jako jeden z posledních, hřála ho kromě gólu a vítězství i spokojenost s vlastním výkonem. ”Myslím, že to bylo dobré. Poté co vyloučili Pepu Beránka, tak jsme hráli spolu s klukama jako loni. Byl jsem spokojený, docela jsme si zahráli,” těšil se ze spolupráce s Kopeckým a Dlouhým.

Na výhře se podílel celý tým, nikdo ze slávistů neměl pochybnosti, že vyhrál ten lepší. ”Určitě jsme si dnes zasloužili vyhrát, Fráňa chytal supr, pomohl nám rychlý gól a bylo dobře, že jsme přečkali jejich dlouhé přesilovky a od toho se to už všechno odvíjelo,” shrnul základní body na cestě k vítězství nad rivalem ze Sparty. Jako při každém pražském derby nebyla nouze o menší šarvátky, emoce a nervy pracují při takových zápasech naplno. ”Derby jsou hodně vyrovnané, jsme rivalové. Určitě se hraje o prestiž, nabudí nás to víc než na normální zápasy. A je jasné, že když někdo prohrává a už to vypadá špatně, že je ke konci nervózní.” Po závěrečné siréně však nebylo daleko k hromadé rvačce. Nakonec zůstalo jen u slovních výměn názorů. ”Nevím jako to tam pořádně bylo, jen že Petr Nedvěd si tam chtěl na někoho vyšlápnout. Já jsem se tam postavil, byly to jen řeči už mimo zápas,” mávnul nad tím rukou. ”Já myslím, že ti hráči co tam přijeli, to byli takoví psi, co jen štěkají a nekoušou,” usmíval se při zmínce případného vyřizování účtů během rituálu podávání rukou, jak už některé stadiony letos v extralize zažily.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více