Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
13. prosince 2004

Jsem v očekávání, ale tašku sbalenou nemám, říká s úsměvem k situaci v NHL Josef Vašíček

P r a h a - Každý zápas v české extralize přesvědčuje o svých hokejových kvalitách. Na ledě vyčnívá nejen urostlou postavou. Josef Vašíček nechybí v nominaci národního týmu pro turnaj v Moskvě. Proti Třinci možná odehrál poslední zápas za Slavii. V úterý čeká zámoří důležité jednání o tom, zda-li se v letošní sezóně rozeběhne NHL. ”Připravení jsme, uvidíme jak to dopadne. Byla by škoda nezačít NHL a byla by škoda nedohrát sezónu tady. Má to obě strany,” líčí své rozpolcené pocity jedna ze zámořských posil Slavie. K situaci za mořem se vyjadřuje i nejproduktivnější hráč Slavie, Jozef Stümpel.

Proti předposlednímu Třinci se dlouho slávisté trápili, přitom především v úvodní třetině měli značnou převahu. Nakonec se diváci dočkali v posledním dějství gólové přestřelky. Slavia si vítězstvím 5:3 upevnila třetí příčku, na které stráví vánoční svátky. ”My jsme měli spoustu šancí, jejich gólman chytal dobře, hlavně v první třetině tam bylo hodně vyložených šancí. Není to nikdy moc dobré, psychika mančaftu se tím nezvedne, ale viděli jste sami, že máme kvalitní hráče a strhli jsme to na naší stranu.” Do hlediště si moc diváků cestu nenašlo, i proto byla atmosféra trošku ospalá a většina lidí možná už spíše myslela na Vánoce. ”Už je to blízko, ale v hlavách jsme je neměli. Soustředili jsme se jen na zápas, chtěli jsme tři body a to se nám povedlo. To byl náš hlavní cíl. Je dobře, že tým šlape,” pochvaluje si pohodu ve Slavii Josef Vašíček.

Slávistického forvarda čeká cesta do Moskvy, nechybí ve výběru Radima Rulíka, hlavního kouče reprezentace pro Rosno Cup. Řekl si o ní svými výkony za Slavii, v současnosti je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu (v 31 zápasech 8 gólů a 15 asistencí) za Jozefem Stümpelem. Velký bojovník je platný na obou koncích kluziště. Na zápasy v reprezentačním dresu se těší, i když už v minulosti zažil pár zklamání. Z kádru pro domácí šampionát v Praze a v Ostravě vypadl na poslední chvíli, na Světovém poháru zas nedostal příliš prostoru na ledě. ”Hrají tam nejlepší hráči z republiky, těším se. Záleží na trenérech, kolik tam hráč dostane prostoru, já se budu snažit přesvědčit je výkony na ledě. Uvidíme, jestli se jim budu hodit do plánů, budu hrát to své,” říká skromně. Ve Slavii je pod dohledem šéfa reprezentace Vladimíra Růžičky, který ho plánoval vyzkoušet už v listopadu na Karjala Cupu ve Finsku. Nakonec do Helsinek neodjel, léčil své zranění. ”Teď jsme se spolu nebavili, jen o minulé akci říkal, když jsem měl zlomený prst, že by nebylo dobré tam jet,” potvrzuje odchovanec havlíčkobrodského hokeje.

Myšlenkami je sice u národního týmu, ale už v úterý bude celá hokejová veřejnost napjatě očekávat, jak dopadne asi poslední jednání mezi vlastníky klubů NHL a zástupci hráčské asociace. Jestliže se obě strany nedohodnou, potrvá výluka v NHL pravděpodobně až do konce sezóny. Právě ze strany hráčů vzešel minulý týden nový návrh, jejímž hlavním bodem bylo 24 %, o které by šly dolů platy všech hráčů. ”Je to zajímavá nabídka a jsem v očekávání, jak to dopadne a jak se k tomu postaví majitelé klubů,” říká útočník “Hurikánů” z Caroliny. V případě dohody by tak NHL začala někdy v polovině ledna, ještě předtím by hráče čekal zkrácený kemp. Zápas proti Třinci tak byl možná pro všechny čtyři posily Slavie z NHL (Pálffy, Stümpel, Vašíček, Klouček) poslední v české extralize. ”Tašku sbalenou nemám, možná tak do Ruska (úsměv). Dárky už ale mám nebo aspoň už vymyšlené.” Příští dny napoví, jestli prožije vánoční svátky po delší době doma v Čechách nebo už bude třeba na cestě do Ameriky. ”Myslím, že do Vánoc to nebude a prožijeme je tady, ale když řeknou, tak jsme připravení. Uvidíme, jak to dopadne. Momentálně mám sbaleno do Ruska a myslím jen na nároďák,” zůstává v klidu.

Odchod hráčů z NHL zpět za moře by oplakali především fanoušci, kteří se těší z jejich kouzel na ledě. Kdyby zůstali až do konce, to by bylo krásné play-off, říkají si. Česká extraliga přirostla k srdci i Josefu Vašíčkovi, do zámoří odcházel ze Slavie ve velice brzkém věku a hokej v dospělé lize u nás zažívá poprvé. Ve Slavii je spokojen. ”Má to obě strany, byla by škoda nezačít NHL a byla by škoda nedohrát sezónu tady. Soutěž je velice kvalitní, hraji s klukama jako jsou Žigy Pálffy a Jozef Stümpel, kteří hrají krásný hokej. Tohle se divákům líbí a i proto jsou tu tak velké návštěvy. Vůbec kvalita celé ligy se zvedla. Je to oboustranné,” připouští, že by se mu neodcházelo do Caroliny lehce.

Jozef Stümpel: Všichni hráči za asociací stojí

V utkání s Třincem si Jozef Stümpel připsal čtyři body za dva góly a stejný počet asistencí. Slovenský centr ve službách Slavie si tak jen upevnil místo lídra klubové produktivity (10+17). Spolu se Žigmundem Pálffym předvádějí oku lahodící kombinace, zkušení borci jsou pravými profíky i mimo led. Slavia zkrátka jejich angažováním jenom vydělala. V nabitém kádru Slavie především oni táhnou diváky do hlediště. Jejich odchod za moře by určitě znamenal ztrátu.

O současnou situaci v NHL a nový návrh hráčské asociace NHLPA se samozřejmě zajímá i útočník "Králů" z L.A. Utkání s Třincem byl možná pro něj i pro parťáka z útoku posledním za Slavii. "Nepřemýšlel jsem nad tím, jestli jsme hráli dnes za Slavii poslední zápas. Teprve uvidíme, jak všechno dopadne." V jednání má podle jeho slov hráčská asociace plnou podporu, i když ústupek ve snížení platů o 24% se zdá jako značný. "Vnímám to normálně, všichni hráči za asociací stojí. Určitě ví, co dělá a my jí v tom budeme podporovat," říká dvaatřicetiletý útočník. Brzy by mělo být ve všem jasno. Začne letošní sezóna v NHL nebo ne? Většina fanoušků v Čechách a na Moravě si přeje druhou možnost.

Foto © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více