Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
18.12.2004

Bitky slávisté vyhráli, zápas nikoli

32. kolo, sobota 18.12.2004, Slavia - Zlín
Slavia
2:5
0:1, 2:1, 0:3
Zlín

Branky: 23. Růžička (Kachlík), 39. Sklenář (Růžička) - 2. Staša (Vlach), 28. Rangl (Vartovník, Černý), 49. Višenka (Vartovník, Ševčík), 56. Vartovník (Staša, Matula), 57. Matula (Staša)
Vyloučení: 16:5, navíc Růžička - OT 10, Stoklasa, Brunec, Černý - OK, Soldán - OT 10 + OK, Moščic, Brož - trest ve hře. Využití: 1:4. V oslabení: 0:0.

Sestavy

Slavia

Brož (od 57. Brzobohatý) - Moščic, Jebavý, Gaisler, Roth, Beránek, Soldán - Růžička, Jiránek, Petráň, Malárik, Kauschitz, Kachlík, Krejčí, Uleščenko, Stoklasa, Sklenář(C), Hafenrichter, Indra

Zlín

Pečírka - Doczy, Rangl, Rezek, Višenka, Andraši, Černý, Matula - Ondraček, Jurík, Matějka, Korčák(C), Staša, Goiš, Vartovník, Vlach, Marcaník, Ševčík, Okénka, Brunec

Do Edenu přijel Zlín, který byl loni soupeřem pražské Slavie ve finálové sérii. Slavia vyhrála a získala titul mistra ligy. Repríza klání těchto soupeřů však v tomto zápase dostala zcela jiný rozměr. Utkání začali lépe hosté, kteří šly do vedení už ve druhé minutě. Slavia vždy dotahovala. V poslední třetině vyvrcholil vylučovací maratón hlavního rozhodčího ve velké roztržky. Na ledě se strhlo několik rvaček, sudí rozdělil mnoho trestných minut a to převážně pro hráče Slavie. V posledních pěti minutách, kdy domácí hráli permanentně ve třech, vstřelili Medvědi dvě branky. Výsledek byl však v konečném účtování pro pražský klub druhořadý.

Slávisté vlétli do zápasu velice aktivně a první střídání se odehrálo pouze ve třetině Zlína. Po vystřídání však Slavia inkasovala. Jindy první elitní útok domácích pokazil rozehrávku, k puku se dostal Staša a střelou po zemi mezi betony Brože otevřel skóre zápasu. Následně se více dopředu tlačili hosté. S blížící se polovinou první třetiny se hra vyrovnala a hrálo se stylem nahoru dolů. Mnoho příležitostí ukázat své umění měli oba gólmani. Na programu byli často přesilové hry a to především Zlína. Slavia měla jedinou a narozdíl od svého soupeře byli v této herní situaci, i když nevstřelili branku, úspěšnější.

Úvod druhé třetiny sebou přinesl vyrovnaný hokej a ve 23. minutě také vyrovnávající branku pražanů. Střelou pod víko zakončil samostatný nájezd Vladimír Růžička ml. Hrálo se v rychlém tempu a ten kdo si v sobotní poledne našel do Edenu cestu, neměl nouze o dobrou podívanou. Ve 28. minutě při přesilové hře šly opět do vedení Medvědi. Vartovník z vrcholu kruhu vystřelil a před brankovištěm, po kontaktu s hokejkou Rangla, změnil puk směr přesně do pravého horního růžku. Slavia se opět potýkala s nedisciplinovaností. Tři minuty před koncem měli blízko k vyrovnání domácí, ale z brankové čáry vytáhl puk jeden z bránících hráčů Zlína. Minutu před hvizdem ukončující druhou třetinu už mohli propuknout oslavy ze vstřelené branky oprávněně. Slavia využila přesilovou hru. Růžička dal z vrcholu kruhu puk Sklenářovi a z pozice tem mezi kruhy perfektně trefil šibenici.

Třetí část začala, přestávkou rozdělenou, přesilovou hrou Zlína. Medvědi se však k ničemu vážnějšímu nedostali. Hrálo se na obě strany a oba brankáři museli být stále v permanenci. Více práce měl Brož. Další využitá přesilovka přišla ve 49. minutě. Od modré vystřelil Višenka a svou tvrdou střelou prostřelil vše co mu stálo v cestě. Opět následovalo několik vyloučení na straně Slavie. Vzhledem k nastalé situaci to na ledě začalo vřít a k vidění byli první strkanice. Střídačka lavice a diváci v ochozech hlasitě vyjadřovali nespokojenost s výroky hlavního arbitra. První vlašťovkou předesílající dramatický závěr bylo vyloučení Vladimíra Růžičky ml. Za nesportovní chování vyfasoval osobní desetiminutový trest. O dvě minuty později udělil sudí stejný trest Soldánovi, který za následné mlácení hokejkou dostal ještě do konce zápasu. Každé další střídání znamenalo rvačku na ledě. Větší bitka se uskutečnila v 56. minutě u branky Slavie. Svůj duel s přehledem vyhrál Moščic, úspěch slavil i Stoklasa a důrazně si počínal i brankář Brož. Moščic a Stoklasa a jejich sokové shodně dostali 5 + OK, čili do konce utkání. U Františka Moščice byl trest do konce utkání nahrazen trestem ve hře. Posledních pět minut hrála Slavia permanentně ve třech. A dvojnásobnou přesilovkou využili pěknou kombinační akcí hosté. Bod za vstřelený gól si připsal Vartovník. Výsledek byl ale už druhořadým. Velice aktivní v osobních soubojích byl brankař Miroslav Brož a také dostal trest ve hře. V bráně ho nahradil Brzobohatý a po 40 vteřinách musel lovit puk ze sítě. Další využití přesilové hry 5 na 3. Při dvojnásobné převaze skóroval Matula. Další vyhranou potyčku si připsal hráč Slavie. Jiránek si poradil s Korčákem.

Příčin, které vedli k situaci která nastala v poslední třetině, je více. Bez viny není ani jedna strana. Máme tu nedisciplinovanost slávistů, dále přemrštěné hodnocení zákroků právě u domácích hráčů a dále provokace soupeře z Moravy. Například situace, kdy Zlínský hráč zůstane po zákroku dlouho ležet na ledě s bolestivou grimasou a po dodatečném odpískání faulu, v klidu vstane, upraví si účes a se smíchem odjede na střídačku. To hráči moc na klidu nepřidá. Sudí nezvládl utkání. Díky častému vylučování se hra strhla v jednu velkou bitku. Poměr vyloučení v jednotlivých třetinách: 4:1, 3:3, 11:3.

Ohlasy trenérů
vzhledem k rozlícené situaci po skončení utkání se ohlasy nekonaly
Autor Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více