Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. prosince 2004

Další darovaný zápas soupeři

P r a h a - Bláznivý zápas odehrála Slavia v Sazka Areně proti znojemským Orlům. V polovině zápasu vedla o tři góly, ale rychlonohým hostům se povedlo skóre otočit. Čtrnáct vteřin před koncem vyrovnával při power-play Uram, dílo zkázy dokonal v prodloužení nešťastným vlastním gólem kapitán Beránek. Za Slavii se trefili dva dvougóloví střelci, a to měl Josef Vašíček ještě zálusk na hattrick. "Nepochopitelně jsme jim darovali zápas a to se nedělá," zpytoval svědomí za celé mužstvo asi nejviditelnější hráč domácích na ledě.

Do vedení se sice dostala Slavia, už v 5.minutě se trefil David Hruška, ale jinak obraz hry mluvil o převaze Orlů. Ti jeli v první třetině celkem čtyřikrát sami na Petra Fraňka, Baruse s Eratem slávistický brankář vychytal, ve 13.minutě mířil Eliáš vedle. O pár desítek vteřin už ale znojemský střelec složil při vlastním oslabení úspěšný reparát. ”Tam se stalo víc chyb, všechno dohromady, moc jsme s nimi nebruslili. Oni pak byli rozjetí a to už se těžko zastavovali, byla to chyba nás všech. Naštěstí Fráňa chytal skvěle, na začátku nás podržel, druhou třetinu jsme měli v naších rukách a pak nepochopitelně, nevím co se stalo, jsme jim darovali zápas a to se nedělá,” těžko zkousával prohru v prodloužení po takovém průběhu utkání Josef Vašíček.

Obrovské problémy dělala slávistické obraně především trojice znojemských hvězd. Patrik Eliáš se ukázal úplně v jiném světle než při prvním duelu v Sazka Areně, jeden gól krásně dal a na další dva ukázkově přihrál, kapitán Peter Pucher se blýsknul skvěle provedeným blafákem při gólu na 2:4 a nakonec si připsal i vítěznou trefu v prodloužení. Marek Uram zas přidal svůj příspěvek při power-play. ”To jsou skvělí hráči, jak bylo vidět. Mají nesmírnou rychlost, Eli (Eliáš) má obrovský přehled ve hře, Pucher s Uramem vědí o sobě, je to těžké je bránit, ale myslím si, že my máme dost solidní mužstvo, které zvládlo v předešlých zápasech i jiné týmy. Patří ale určitě do extraligové špičky, ale to my máme v klubu také a měli bychom se s nimi vyrovnávat. Stačilo hrát náš hokej, my jsme úplně přestali v poslední třetině hrát, bruslit a byla to jen otázka času,” hledal příčiny obratu centr třetí slávistické řady. Ač je vyrovnání Orlů 14 vteřin před koncem pro Slavii kruté, bylo to asi z hlediska průběhu hry zasloužené. Slávisté se po celý zápas nedostali jako domácí do většího tlaku, zatímco Orli na ledě létali a do kolen je nesrazilo ani tří brankové vedení soupeře. Slavii drželi Hruška s Vašíčkem a jejich střelecké umění a důraz před brankovištěm.

I tak zkušené mužstvo, jaké se momentálně ve Slavii nachází, dokázalo ztratit takřka už vyhraný zápas. A co je horší, nebylo to poprvé. K příkladu nemusíme chodit daleko, v minulém utkání na Kladně vedli slávisté po dvou třetinách 2:1 a nakonec prohráli 2:4. V čem je chyba? ”To už je druhý zápas, kdy jsme vlastně dostali v poslední třetině víc jak dva góly a to se nesmí stávat. Jak bylo řečeno, jsme dost zkušení, abychom to dotáhli do vítězného konce,” nehledal výmluvy Josef Vašíček. Fanoušci červenobílých barev můžou oprávněně dodat, že to není jev ojedinělý. Slavia už v letošní sezóně ztratila v závěru několik dobře rozehraných zápasů a všechna měla stejný aspekt – slávisté přestali hrát a báli se o výsledek. ”Momentálně je to o psychice, v této situaci potřebujeme dohrát nějaký urputný zápas až do konce a vyhrát. Pak věřím, že se to otočí. Dnešního zápasu je ale škoda.”

Atmosféra v kabině asi nebyla po zápase příliš dobrá, hlavní kouč a GM Slavie Vladimír Růžička nemohl být spokojen. “Určitě takový zápas psychicky nepomůže, dostat tři góly ve třetí třetině a prodloužení. Musíme se z toho dostat, zítra se z toho na tréninku vybruslit, říct si jak to budeme dál hrát. A pozítří hrajeme nový zápas,“ myslí Josef Vašíček už na další zápas. Kalich hořkosti vypili slávisté do dna v prodloužení, a to především kapitán Josef Beránek. V dobré snaze pomoci Petru Fraňkovi zasunul nešťastně puk za jeho záda a Orli se mohli radovat z vítězství. ”Ne, neprobírali jsme to, to se stane,” říkal ke kuriózní situaci jeho spoluhráč z útoku. Ani kapitánovi Slavie se o tom nechtělo příliš mluvit. ”Vůbec nic k tomu neříkal, ale určitě mu není z toho nijak dobře. Chyby se stávají, podstatně větší tam byly už dřív.”

Ze šedi výkonu Slavie vyčnívaly dvě postavy – oba dvougóloví střelci. David Hruška měl po pár zápasech, kdy se nevešel do sestavy (se Znojmem to potkalo Radka Dudu), obrovskou chuť do hry. U Josefa Vašíčka to nebylo žádné překvapení, podává stabilně dobré výkony a jak už bylo několikrát řečeno, na ledě vyčnívá nejen svou urostlou postavou. Proti Orlům zaokrouhlil počet branek na deset, navíc nebyl daleko k hattricku. ”To právě rozhodlo zápas, kdybych to dal, tak vlastně nebylo už co řešit. Je to škoda, sjelo mi to tam a už jsem netrefil prázdnou bránu,” litoval své šance z 58.minuty, kdy byl zcela sám před Slávikem, ale blafák se mu nepodařilo dotáhnout do konce. Už předtím se ale dvakrát trefil – poprvé střelou švihem mezi betony Přikryla a osm minut později se prosadil v závaru před brankou. ”Při obou gólech odvedl dobrou práci Tomba (Tomica). Jednou mi to tam nechal, při druhém gólu ustál souboj a vystřelil, já měl kliku, že se mi to odrazilo přímo na hokejku.” Dva góly a jedna asistence ho ale těšily pramálo, s výhrou by to byl určitě radostnější pocit.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video