Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. prosince 2004

Bílí Tygři si brousí zuby na Slavii

V posledním utkání roku 2004 vyzve Slavia na svém ledě v Sazka Areně Bílé Tygry z Liberce. Soupeř ze severu Čech je asi nejpříjemnějším překvapením sezóny, i když už před jejím začátkem byl považován za "černého koně" soutěže. Momentálně sídlí dravé šelmy na třetím místě, ze kterého naopak spadla dolů Slavia, která teď ztrácí na Liberec čtyři body. Slávisté budou chtít napravit nepovedený závěr utkání se Znojmem, liberečtí míří do Prahy ve velké pohodě, vyhráli pětkrát v řadě, naposledy si doma poradili s Kladnem. Čtvrteční utkání začne s úderem 19 hodiny a bude připraven i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Miroslav Kapoun
Největší úspěchy: postup do extraligy 2002
Posledních pět let: 9. (1. liga) > 2. (1. liga) > 1. (1. liga), postup do extraligy > 12. > 11.
Internet: www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Milan Hnilička, Jiří Fischer, Jaroslav Modrý, Radim Vrbata, Václav Nedorost, Leoš Čermák, Ľubomír Vaic

Liberec - na dobré cestě k historickému úspěchu

Na severu Čech vládne v právě probíhající sezóně hokejová euforie a klub, který před dvěma lety postupoval do extraligy, má dobře našlápnuto k historicky prvnímu postupu do play-off. Mezi nejlepšími osmi by Liberec, pokud bude i nadále podávat alespoň stejně dobré výkony jako dosud, neměl chybět. "Na nějaké hodnocení je ještě brzy. Zatím však panuje spokojenost s výsledky, přístupem hráčů i předváděnou hrou," řekl pro liberecký web generální manažer klubu Ctibor Jech.

Bílí Tygři proměnili svou Svijanskou Arenu v téměř nedobytnou tvrz, ze sedmnácti duelů se povedlo odvézt všechny tři body jem mistru ze Zlína. Slavii může těšit, že se postarala o druhou domácí prohru Liberce, i když až v prodloužení. Hra v nastaveném čase patří jinak k velkým zbraním Severočechů, celkem pětkrát už brali druhý bod.

Domá má Liberec nejlepší bilanci v extralize, získal už 43 bodů. Do Svijanské Areny si nachází cestu stále více diváků, už několikrát bylo vyprodáno a fanoušci znamenají pro tým velkou podporu. Všichni budou od příští sezóny navíc odměněni novou multifunkční halou, která už v Liberci vyrůstá. Kapacitou bude sice sotva poloviční, ale jinak se takřka vyrovná vysočanské Sazka Areně.

Venku už je to s výsledky slabší, poslední dva zápasy na ledě soupeřů se však Bílým Tygrům vydařily, když dokázali otočit zápas ve Znojmě a vyhrát 2:1 v prodloužení. A v prvním utkání po vánoční pauze vyhráli v Třinci 4:1. Svěřenci trenéra Palečka se můžou pochlubit výbornou aktuální formou, když vyhráli pět zápasů za sebou. Díky zaváhání Slavie a vítězství v přímém souboji s Kladnem se tak dostali na třetí příčku. Na nejbližší sousedy v tabulce mají na čtvrtou Slavii a páté Kladno náskok čtyř bodů.

Před vánoční pauzou se liberecký kádr potýkal s rozsáhlou marodkou, v jednu chvíli chybělo trenérům až devět hráčů základní sestavy, k odložení zápasů však nedošlo. Ztráty potkaly především útočné řady, mimo hru jsou stále dlouhodobě zranění Aleš Kotalík, Andrej Podkonický a po pauze nenastoupili ještě ani Jan Tomajko a Patrik Rozsíval, s jejichž návratem na led se počítá začátkem ledna. Liberci také chybí mladý obránce Ladislav Šmíd, který v současné době hraje za český národní tým na MS juniorů v americkém Grand Forks.

Tygří smečka a její vůdci

Základním stavebním kamenem úspěšného mužstva je brankář. To si uvědomovalo i vedení libereckého klubu a proto přivedlo do tygří smečky zkušeného gólmana Milana Hniličku, který se právě vracel domů z nevydařeného angažmá v Americe. Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa si působení v Liberci pochvaluje a plánuje s týmem atak na nejvyšší příčky, snem zůstává mistrovský titul, který se mu ještě nepodařilo v extralize vyhrát. Zatím vychytal čtyři shut-outy a ve většině zápasů je velkou oporou, i když už pustil pár laciných branek a ani v brankářských statistikách není příliš vysoko.

Obrovské posily se povedlo Liberci získat v průběhu sezóny do obranných řad. Už před začátkem sezóny se dohodl s klubem na angažmá vysoký bek a držitel Stanley Cupu s Detroitem Red Wings Jiří Fischer, zranění na Světovém poháru ale jeho start v libereckém dresu odložilo. Druhou zvučnou posilou je obránce L.A. Kings Jaroslav Modrý, který zprvu čekal v Americe na konec výluky v NHL, ale pak se nechal zlákat Libercem.

V útoku to pro změnu roztáčí draví mladíci Radim Vrbata a Václav Nedorost. Juniorští mistři světa se prosadili do NHL a nyní střílí důležité branky za Bílé Tygry. V dobrém světle se ukázali i v reprezentaci na moskevském Rosno Cupu. Nejproduktivnějším hráčem mužstva je vyhlášený bojovník Leoš Čermák, který v Liberci dostává daleko více prostoru než ve Slavii a už neplatí jen za obranáře. Důvěru splácí měrou vrchovatou.

Výborným nákupem je šikovný útočník Ľubomír Vaic, který přišel před sezónou z ruského Magnitogorsku. Tvořivý centr rozdává přesné pasy svým spoluhráčům a dovede i zakončit. Daří se i jeho slovenskému krajanovi Igoru Ratajovi, který nastupuje v první řadě s Čermákem. V době velké marodky využil Liberec dobrých vztahů s Českými Budějovicemi a vypůjčil si dva zkušené forvardy - Petra Sailera a navrátilce z Ruska Martina Štrbu. Liberečtí byli s nimi velice spokojení a proto došlo k další dohodě s jejich mateřským klubem, momentálně hrajícím 1.ligy. Sailer i Štrba budou oblékat liberecký dres minimálně do konce roku.

Do Sazka Areny přijedou Bílí Tygři bojovně naladěni, jak dokládají slova Jiřího Fischera pro klubový server. "Dneska jsme hráli s Kladnem, které bylo o bod za námi a teď nás čeká Slavia, které byla o dva body za námi, to jsou pro nás klíčové zápasy, které musíme vyhrávat. Doma se nám podařilo zakončit rok výhrou a budeme se snažit, aby se nám to samé podařilo i venku." Historická i letošní bilance hovoří pro Slavii.

Aktuálně z tábora Slavie

Slavia se nenachází po vánoční pauze zrovna v ideálním rozpoložení, prohrála oba zápasy, byť je měla dobře rozehrané. Na Kladně vedla po dvou třetinách dva jedna, aby nakonec prohrála 2:4 a doma se Znojmem vedla v polovině utkání o tři branky, o vítězství přišla až čtrnáct vteřin před koncem a "vrchol" přišel v prodloužení, kdy si Beránek dal nešťastným zásahem vlastní gól. Bohužel Slavia už takových ztracených zápasů v sezóně zaznamenala víc, nespokojen byl i asistent trenéra Ondřej Weissmann. "Takové zkušené mužstvo by už mělo vedení 4:1 zvládnout. Bohužel jsem se znovu dopustili fatálních chyb." Slávistická obrana byla propustná víc než bylo zdrávo, Petr Franěk sice pochytal řadu šancí Orlů, ale na vše stačit nemohl.

Dají se očekávat změny v sestavě, do utkání se Znojmem vůbec nezasáhl Radek Duda, na kterého zbyla role třináctého útočníka. Další forvard Patrik Martinec se nevešel ani do nominace. Už před zápasem s Orly byl odeslán do Třince na hostování do konce sezóny obránce Tomáš Klouček, který si v ten den odbyl premiéru za Oceláře ve Zlíně. Dva góly vstřelil Orlům Josef Vašíček, tahoun ofenzívy Slavie, který také po zápase hledal recept na nevydařené třetí třetiny. "Momentálně je to o psychice, v této situaci potřebujeme dohrát nějaký urputný zápas až do konce a vyhrát. Pak věřím, že se to otočí." Slavia potřebuje vyhrát, přišla o třetí příčku, kde se usídlili právě Bílí Tygři. Stejně bodů jako Slavia má Kladno, o bod zpět je Litvínov. Po Liberci čekají Slavii další soupeři ze špičky extraligy - Zlín a Litvínov.

Vzájemné zápasy z letošní sezóny

9.kolo: SLAVIA - LIBEREC 5:1
V prvním vzájemném utkání se týmy potkaly 3.října v Sazka Areně. Úvod se vydařil Slavii, která v 9.minutě vedla po gólech Vondrky a Nováka dva nula. V závěru první třetiny snížil po dobře sehrané přesilovce Podkonický, ale právě v početní výhodě pak excelovala Slavia. Čtyři z pěti branek vstřelila z přesilovky, navíc pátá padla při signalizované výhodě. Všechny góly tak padly při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě, vedení Slavie zvýšili Pálffy, Stümpel a Duda na konečných 5:1.

22.kolo: LIBEREC - SLAVIA 1:2 pp
V odvetě ve Svijanské Areně, která byla zaplněná téměr do posledního místečka, se v libereckém dresu poprvé představila posila ze zámoří, obránce Jaroslav Modrý. Utkání mělo pro něj pikantní příchuť, na druhé straně totiž stáli jeho spoluhráči z L.A. Pálffy a Stümpel. Do vedení dostal domácí v 18.minutě Igor Rataj. Na začátku druhé třetiny se Slavii podařilo vyrovnat, díky výpadu Marka Tomici v oslabení. Další gól do konce normální hrací doby už nepadl, druhý bod vystřelil Slavii po pár vteřinách prodloužení Tomáš Vlasák.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - LIBEREC
Celkem:
10  7 - 0 - 3  34:17
Doma:
5  4 - 0 - 1
Venku:
5  3 - 0 - 2 
Postavení v tabulce
3. Liberec   34  16 - 5 - 1 - 1 - 11  97:79  60
4. Slavia    33  17 - 2 - 0 - 1 - 13  95:75  56 
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Liberce oblékal dres Slavie v minulosti útočník Leoš Čermák. Část sezóny 2002/03 hostoval ve Slavii Petr Sailer a měl tak podíl na zisku mistrovského titulu.
Poslední zápasy
Vsetín - Slavia 4:3
Slavia - Sparta 4:1
Slavia - Třinec 5:3
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Znojmo 4:5pp
Liberec - Jihlava 5:4
Znojmo - Liberec 1:2pp
Liberec - Vsetín 4:1
Třinec - Liberec 1:4
Liberec - Kladno 5:3
Sestavy v minulém kole
Franěk - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Žižka, Žabka, Graňák - Pálffy, Stümpel, Sup - D.Hruška, Beránek, Antoš - Vlasák, Vašíček, Tomica - Vondrka, M.Kopecký, R.Dlouhý Hnilička - Holub, Jiruš, Fischer, Jiří Hanzlík, Modrý, Duben, J.Moravec - Čermák, Rataj, Štrba - R.Vrbata, V.Nedorost, Sailer - V.Novák, Vaic, S.Procházka - Vampola, Plodek, Víšek - Klimenta
Nejproduktivnější hráči
1. Jozef Stümpel 33 - 10+17 = 27
2. Josef Vašíček 33 - 10+16 = 26
3. Žigmund Pálffy 24 - 12+8 = 20
4. Michal Sup 33 - 11+9 = 20
5. Tomáš Vlasák 25 - 9+11 = 20
1. Leoš Čermák 30 - 13+8 = 21
2. Radim Vrbata 28 - 9+12 = 21
3. Ľubomír Vaic 33 - 8+11 = 19
4. Igor Rataj 32 - 7+11 = 18
5. Václav Nedorost 30 - 8+8 = 16
Brankáři
Petr Franěk 32 - 2.03 - 92,96
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Milan Hnilička 29 - 2.39 - 92,62
Pavel Falta 7 - 1.70 - 93,59
Jiří Stejskal 1 - 0.00 - 00,00
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více