Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
3. ledna 2005

Vladimír Růžička o trejdu s Plzní

P r a h a - Pár hodin před koncem roku 2004 ještě stihla Slavia udělat jeden velký trejd. Ze Slavie se stěhoval do Plzně na hostování útočník Radek Duda, místo něj přišel posílit tým vicemistra zkušený obránce Jaroslav Špaček. Olympijský vítěz z Nagana oblékal plzeňský dres během stávky v NHL, za Slavii si odbyl premiéru hned na Nový rok ve Zlíně. “Potřebovali jsme posílit obranu,“ říká k výměně generální manažer a hlavní kouč Slavie Vladimír Růžička. Dohoda zatím platí do 11.ledna, v případě, že letošní ročník NHL vůbec nezačne, zůstane Špaček ve Slavii až do konce sezóny.


ČLÁNEK O VÝMĚNĚ - ŠPAČEK ZA DUDU

Mezi Plzní a Slavií došlo v minulých letech už k několika výměnám, oba kluby se dohodly i tentokrát. ”Volali z Plzně, ptali se na Radka a zmínili se, že je volný Jarda Špaček. Dohodli jsme se, zatím platí hostování do 11.ledna s tím, že když začne NHL, tak se Radek vrátí do Slavie,” upřesňuje Vladimír Růžička. Důležité jednání v zámoří je na programu 14.ledna, tam by se mělo definitivně rozhodnout o osudu letošního ročníku NHL. V případě záporného výsledku jednání zůstane Špaček ve Slavii a Duda v Plzni až do konce sezóny. Určitě ale platí, že Radek Duda zůstává kmenovým hráčem Slavie a od 1.května 2005 mu poběží dál smlouva ve Slavii.

Radek Duda se vrátil do Slavie před sezónou z ročního působení v ruské Kazani, do své formy z mistrovské sezóny ve Slavii měl však daleko. Doplatil i na stávku v NHL a s tím spojenou konkurenci v týmu. Ve 32 zápasech vstřelil šest branek a další čtyři připravil, nasbíral 52 trestných minut. ”Radkovi to moc nešlo, prostor na ledě dostal ze začátku, pak čím dál míň, v posledních zápasech už ani nehrál. Ve čtvrté lajně chci, aby hráli mladí a momentálně na tom není Radek tak, aby mohl hrát třeba v prvním útoku místo Žigmunda Pálffyho. Uvidíme za čtrnáct dní, jestli začne NHL tak se vrátí do Slavie a pak věřím, že se dostane do formy, co měl před dvěma roky. Do té mu bohužel zatím hodně chybělo,” říká na adresu temperamentního útočníka Vladimír Růžička. Pro Radka Dudu je to pikantní návrat, z Plzně totiž před časem do Slavie odcházel a ze západočeskou metropolí se neloučil zrovna v dobrém.

Do Slavie přichází zvučná posila, olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa. Jaroslav Špaček by měl do “sešívaných“ řad přinést klid, zkušenost a využíván bude jistě i při přesilových hrách. V Plzni byl s jedenácti body (3+8) nejproduktivnějším bekem, na svém kontě měl ale devět minusových bodů a vedení Lasselsbergeru nakonec o něj ztratilo zájem. Po odchodu Tomáše Kloučka do Třince měli trenéři Slavie k dispozici sedm obránců, zatímco v útoku je slušný přetlak. I proto se výměna obránce za útočníka jeví jako logická. Po defenzivní stránce to totiž nebylo ze strany Slavie v některých posledních zápasech ideální. ”Z obrany všechno vychází, potřebovali jsme jí posílit. Jarda je zkušený hráč, zná se s kluky z NHL nebo z reprezentace, nebude problém aby zapadnul do mužstva a věřím, že nám hodně pomůže,” slibuje si mnohé od příchodu spoluhráče z Nagana kapitán olympijských vítězů Vladimír Růžička. V prvním utkání ve Zlíně nastoupil Špaček v obranné dvojici s Janem Novákem, mohla by se tak obnovit spolupráce z MS v Praze.

Trošku v pozadí byl osud dalšího útočníka, Aleše Krátošky. Třicetiletý forvard podepsal před sezónou se Slavií víceletou smlouvu, do nabitého kádru se ale nevešel a po 6 odehraných zápasech odešel na hostování do Karlových Varů. Jeho pobyt v lázeňském městě se stále prodlužuje. ”Aleš zůstává ve Varech do 25.ledna, v případě konce výluky v NHL se vrátí do Slavie a budeme řešit, co dál,” říká generální manažer Slavie. Přestupní termín končí 31.ledna, další změny budou asi hodně záviset na osudu letošního ročníku NHL. ”Uvidíme, my jsme už nechtěli nic dělat, ale když přišla nabídka z Plzně, tak jsme neváhali,” přiznává Vladimír Růžička.

Současný kádr Slavie:

Franěk, Musil - J.Novák, Špaček, Kadlec, Žižka, Žabka, Kolařík, Pojkar, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup, Pálffy, Stümpel, Vlasák, Tomica, Vašíček, Antoš, M.Kopecký, P.Martinec, R.Dlouhý, Vondrka, Jaroš, Sobotka

Změny během letošní sezóny

Příchody:
T.Vlasák (Kazaň)
T.Žižka (Spartak Moskva)
J.Špaček (host. Plzeň do 11.ledna 2005)

Odchody:
A.Krátoška (host. K.Vary do 25.1.2005)
F.Kučera (konec aktivní kariéry)
T.Klouček (host. Třinec do konce sezóny)
R.Duda (host. Plzeň do 11.ledna 2005)

Ž.Pálffy (host. Skalica od 16.10. do 7.11. 2004)
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více