Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
6. ledna 2005

Vydrží Slavii vítkovické kouzlo?

V rámci 38.kola se vydá Slavia na dlouhou cestu na sever Moravy. Potřetí v sezóně se potká s Vítkovicemi, se kterými má zatím výbornou bilanci dvou vítězství. Při výjezdech do Ostravy se Slavii dlouhodobě daří, vyhrála tam už pětkrát v řadě. Hokejisté Vítkovic se i přes početnou marodku mohou pochlubit dobrou aktuální formou, po vedením nové dvojice trenérů Vůjtek st. - Holaň se vrátili do první osmičky a určitě budou v zápase se Slavií motivováni touhou po odplatě za předchozí debakl v pražské Sazka Areně. Páteční zápas začíná od 17:00, budeme vám z něj přinášet průběžné změny stavu.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: od 1.11. 2004 Vladimír Vůjtek st., Miloš Holaň; do 1.11. Mojmír Trličík; do 27.10. Ladislav Svozil, Aleš Tomášek
Největší úspěchy: Československo - 2x mistr ligy (1952, 1981); ČR - 2x vicemistr ligy (1997, 2002)
Posledních pět let: 14. > 3. > 2. > 5. > 7.
Internet: www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu: Marek Pinc, Pavel Kubina, Jiří Burger, Vladimír Vůjtek ml.

Vítkovice - s trenérem Vůjtkem k lepším časům

Vítkovice vstoupily do sezóny poměrně dobře, stejně jako většina ostatních týmů se posílily o hráče ze zámoří, výhodou bylo, že se jednalo výhradně o vlastní odchovanec - Kubina, Malík, Varaďa, Prusek. Z Ruska resp. z finské ligy přišli další navrátilci, David Moravec a Radek Philipp, ze Sparty se vrátil někdejší kapitán Roman Šimíček. Silný hráčský kádr předurčoval Vítkovice k boji o přední místa v tabulce.

Po dobrém začátku však Vítkovice začaly upadat do hlubokého průměru extraligy, vypadly z míst zaručující play-off a fanoušci stále intenzivněji volali po odvolání trenéra Svozila. Koncem října se dočkali, vedení klubu už došla trpělivost. Po krátkém záskoku kouče víktovických juniorů a asistenta reprezentační "dvacítky" Mojmíra Trličíka přišla na uvolněný post skutečná trenérská osobnost.

Na začátku listopadu podepsal smlouvu do konce sezóny Vladimír Vůjtek st. Uznávaný kouč v předchozích letech sklízel úspěchy v ruské Superlize, kde dovedl Jaroslavl ke dvěma titulům a Kazaň ke třetímu místu. Poslední zaměstnavatel s ním však po devíti zápasech nové sezóny ukončil spolupráci. Vůjtek si za asistenta vybral bývalého vynikajícho obránce Miloše Holaně, jenž do té doby koučoval na lavičce prvoligové Sarezy Ostrava.

Po jejich nástupu se změnil obraz hry i výsledky týmu k lepšímu, podařilo se několik sérií vítězství a i přes pár výpadků se Vítkovice vrátily do první osmičky. Ve třetí čtvrtině základní části získal víc bodů jen Liberec, z jedenácti zápasů získal severomoravský klub 23 bodů a jen třikrát prohrál. Těžil především z dobrých výkonů doma, zvládl obě třizápasové série. Vítkovice získaly na svém ledě cenné skalpy Sparty (4:3) a Pardubic (4:2), z venku dokázaly odvézt všechny tři body ze Zlína (5:2) a z Plzně (1:0), kde to bylo velice pikatní utkání po výměně Moravce za Míku.

Změny v kádru

V kádru Vítkovic působí od konce října rovněž Vladimír Vůjtek mladší. Stejně jako u jeho otce bylo jeho předchozí štací Rusko, konkrétně Chimik Voskresensk. Pro hokejového světoběžníka to není první návrat do mateřského klubu. Věčného smolaře trápí častá zranění, zatím odehrál v sezóně jen 13 zápasů, ale už přispěl týmu sedmi góly.

Kromě výměny trenérů došlo ve Vítkovicích i k jedné převratné změně v hráčském kádru. Vedení klubu se nerozpakovalo vyměnit modlu fanoušků a velkého klubového patriota Davida Moravce do Plzně. Reprezentační forvard si svůj návrat do Vítkovic po ročním působení v ruské superlize určitě představoval jinak.

Místo něj přišel do Vítkovic vysoký útočník Petr Míka, který za poslední tři sezóny vystřídal šest klubů. Stále totiž patřil Slavii, ale trenér a GM Vladimír Růžička o něj vždy neprojevil dostatečný zájem a tak se stěhoval na hostování. V loňské sezóně se mu dařilo právě ve Vítkovicích, se kterými došel do čtvrtfinále play-off. Letos absolvoval další anabázi, Slavia ho před sezónou poslala do Karlových Varů, odkud se přes Plzeň vrátil do Vítkovic, kde doufá, že opět najde klid a důvěru trenérů. Spolu s Jiřím Burgrem a Luďkem Krayzlem by měl znovu vytvořit nebezpečnou lajnu.

Zajímavě se vyvinula situace mezi třemi tyčemi, původně se počítalo, že na postu brankářské jedničky se uvelebí zkušenější Martin Prusek, posila z Ottawy. Gólmanovi "Senátorů" se však příliš nedařilo, zbrzdilo ho i zranění a své šance se chopil Marek Pinc. Subtilní gólman podává v extralize výborné výkony, ve statistikách se pohybuje hodně nahoře a neušel také pozornosti trenérů reprezentace. V přátelském utkání s Běloruskem si odbyl premiéru v národním týmu, zachytal si i v jednom zápase na moskevském Rosno Cupu.

V čele klubové produktivity je Jiří Burger s 21 body, zatím však spíš nahrává, na svém kontě má jen čtyři branky. Nejlepším střelcem je rychlé pravé křídlo Zbyněk Irgl, který nastřílel 14 branek a dočkal se i nominace do národního týmu. V prvním útoku se momentálně potkal jemný technik Vladimír Vůjtek s urostlými bijci Jurajem Štefankou (12 branek) a Václavem Varaďou.

Vítkovická marodka

V posledních týdnech trápí Vítkovice rozsáhlá marodka, převážně se jedná o dlouhodobá zranění. Mimo hru je držitel Stanley Cupu z loňského roku a opora reprezentace Pavel Kubina, zraněný je další bek ze zámoří Marek Malík. Když k nim přidáme absenci dalších zadáků Černoška a Semana, rozpadla se rázem Vítkovicím obrana. Proto vedení klubu sáhlo k výměně se Znojmem, která má zatím platnost na dva zápasy. Do Vítkovic se stěhuje obránce Aleš Křetinský, opačným směrem brankář Martin Prusek. Není vyloučeno, že v případě definitivního zrušení letošního ročníku NHL zůstane Prusek ve Znojmě až do konce sezóny. Před pátečním zápasem se Slavií se ale začíná marodka vyprázdňovat, do sestavy by se měli vrátit Seman a Šimíček.

Několik zápasů vypomáhali Vítkovicím dva hosté z prvoligové Sarezy Ostrava, Radek Procházka a Pavel Šebesta. A vedli si dobře, stejně jako mladíci Jakub Hulva či Lukáš Krenželok, kteří při absenci několika opor dostali větší prostor na ledě. Z Ameriky se navíc vrací se ziskem bronzové medaile reprezentant do 20 let Bedřich Köhler. Možná trochu překvapivě pustily Vítkovice na krátkodobé hostování do potápějící se Dukly Jihlava produktivního útočníka Ivana Padělka.

Letošní vzájemné zápasy

12.kolo ČEZ Arena: Vítkovice - Slavia 3:5
V prvním utkání v ostravské ČEZ Areně se nakonec radovala z vítězství Slavia, po velkém obratu v posledních sedmi minutách. Přitom v zápase dvakrát vedli nejprve slávisté, po první třetině díky gólům Pálffyho a Vašíčka 2:1. Stejný stav svítil na tabuli i po druhé třetině, v nástupu do posledního dějství ale vyrovnal svým druhým gólem v zápase Ivan Padělek a do vedení dostal Vítkovice v 51.minutě Šimíček. Chyb v domácí obraně však dokázal využít nově složený elitní útok Slavie Pálffy - Stümpel - Vlasák, když posledně jmenovaný hrál za Slavii první zápas po návratu z ruské Kazaně. Útok "Králů" (bývalých spoluhráčů z L.A.) se v závěru blýskl třemi góly a zařídil tak svému mužstvu výhru 5:3. Vlasák si při své premiéře připsal gól a tři asistence, Pálffy 2+1 a Stümpel 1+2.

25.kolo SAZKA ARENA: Slavia - Vítkovice 7:0
Odveta ve vysočanské Sazka Areně byla jasně v režii slávistů. Už v první třetině nastříleli Vítkovicím čtyři branky, Marek Pinc vydržel v brance jen do 15.minuty a třetího gólu. Jeho náhradník Róbert Filc nebyl na tom lépe, v dalším průběhu zápasu dostal čtyři branky. Za Slavii se dvakrát trefil Michal Sup, po jednom gólu přidali Vašíček, Beránek, Stümpel, Kadlec a Martinec. "Co se k takovému zápasu dá říct? Hráči Slavie nás přehráli ve všech směrech. My jsme na jejich kombinační akce vůbec nestačili," lakonicky komentoval utkání vítkovický trenér Vladimír Vůjtek st.

Kauza Tomáš Žižka

Pikantností zápasu v Sazka Areně byl fakt, že v den vzájemného duelu se dohodl na smlouvě se Slavií obránce Tomáš Žižka. Na zlínského odchovance, který se právě vracel z angažná v ruské superlize, si přitom brousily zuby i Vítkovice a už to také vypadalo, že ho získají do svého kádru. Se Zlínem, který vlastnil hráčská práva Žižky, se ale domluvil Vladimír Růžička a získal tak urostlého beka do Slavie. Zástupci vítkovického klubu byli notně rozezleni a mluvili o nefér jednání ze strany hráče a jeho agenta. "Bylo to zajímavé, udělala se z toho bublina, že jsem uhnul Vítkovicím, ale tak to nebylo. Já jsem byl s nimi domluvený na hostování do konce sezóny, s tím že podmínka byla, že se musím domluvit na dvouleté smlouvě ve Zlíně. Na té jsme se nedomluvili, tím pádem jsem nemohl jít do Vítkovic. Slavia přišla s nabídkou smlouvy do konce sezóny plus na další dva roky, nikdo jiný s takovou nabídkou nepřišel. Vítkovice byly jen prostředník, kam jsem měl jít na hostování. Mám v tom čisté svědomí, ale trošku mě mrzelo, co se psalo a že se to obrátilo proti mně," vysvětloval v rozhovoru pro slávistické internetové stránky Tomáš Žižka.



Historická bilance v extralize
VÍTKOVICE - SLAVIA
Celkem:
42  13 - 10 - 19  108:120
Doma:
21  5 - 6 m 10
Venku:
21  8 - 4 - 9 
Postavení v tabulce
4. Slavia     36  19 - 2 - 0 - 1 - 14  103:81  62
7. Vítkovice  36  16 - 2 - 5 - 0 - 13   93:88  57
Co mají oba týmy společného
V současném kádru Vítkovic je bývalý slávista Petr Míka.
Poslední zápasy
Vsetín - Vítkovice 3:2
Vítkovice - Karlovy Vary 4:1
Vítkovice - Třinec 4:1
Vítkovice - Znojmo 4:3 pp
Liberec - Vítkovice 4:1
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Znojmo 4:5 pp
Slavia - Liberec 3:2
Hamé - Slavia 2:0
Slavia - Litvínov 5:2
Sestavy v minulém kole
Pinc - Philipp, Dresler, Pavel Kumstát, Chmelíř, Prokop, Hudec, Mocek - Vůjtek ml., J.Štefanka, Varaďa - Irgl, Turek, P.Hubáček - Míka, Burger, Krayzel - M.Tomášek, Hulva, Krenželok Franěk - J.Novák, Špaček, Kadlec, Žižka, Žabka, Kolařík, Pojkar, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Pálffy, Stümpel, Vlasák - Tomica, Vašíček, Antoš - M.Kopecký, P.Martinec, R.Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Jiří Burger 34 - 4+17 = 21
2. Zbyněk Irgl 34 - 14+4 = 18
3. Juraj Štefanka 36 - 12+6 = 18
4. Roman Šimíček 30 - 5+12 = 17
5. Petr Hubáček 36 - 8+5 = 13
1. Josef Vašíček 36 - 13+17 = 30
2. Jozef Stümpel 36 - 10+18 = 28
3. Žigmund Pálffy 27 - 13+10 = 23
4. Jan Novák 36 - 1+21 = 22
5. Michal Sup 36 - 12+9 = 21
Brankáři
Marek Pinc 27 - 2.24 - 93,94
Martin Prusek 14 - 2.50 - 93,07
Róbert Filc 1 - 5.22 - 84,62
Petr Franěk 35 - 2.02 - 93,09
Lukáš Musil 1 - 5.08 - 72,22
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více