Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
9. ledna 2005

S bráchama se snažíme hodně střílet, říká Michal Vondrka

P r a h a - Duel s Karlovými Vary se dlouho odvíjel v poklidném tempu a příznivě pro Slavii, která vedla v 27.minutě už tři nula. Nakonec z toho bylo málem drama, o možnost vyrovnání se hosté připravili v závěru zbytečným vyloučením. Konec dobrý, všechno dobrý, slávisté byli po výhře 3:2 spokojení. Radost měli především dva muži - novic v dresu Slavie Lukáš Havel, který si prožil domácí premiéru a Michal Vondrka, jenž nastoupil za Slavii po delší době a hned se ukázal pěkným gólem. Tvrdou ránou propálil Málka. "Trefil jsem přesně tu mezeru mezi betonem a vyrážečkou," popisoval gólovou akci.

Téměř měsíční půst, tak dlouho Michal Vondrka nenastoupil k extraligovému zápasu v dresu Slavie. Naposledy hrál v Sazka Areně proti Třinci 12. prosince 2004. Od té doby se s výjimkou pátečního zápasu ve Vítkovicích nevešel do nabité sestavy vicemistra. Po příchodu hvězd z NHL ztratil místo v sestavě, ale vždy když nastoupí, tak hýří na ledě aktivitou. A prosazuje se i střelecky. Proti Litvínovu vstřelil ve svém 13 utkání sezóny třetí gól. Souhru se stejně starými vrstevníky Kopeckým a Dlouhým si jen pochvaluje. Oba označuje jako "bráchy".

Jak se vám po tak dlouhé době hrálo?
Tak hrálo se mi dobře.

Zvyšoval jste v závěru první třetiny na dva nula. Čekal jste, že střela z tak úctyhodné dálky může projít do brány?
My jsme to tak trénovali. Já jsem to vytahoval na modrou a „bráchové“ z mého útoku sjížděli dolů. Takže jeden brácha to dal tomu druhému a ten mi to nahrál, byla to akce na jeden dotek. Já už jsem se jen snažil, aby ta střela byla dost prudká. A ono to vyšlo šlo. Trefil jsem přesně tu mezeru mezi betonem a vyrážečkou.

Takže i tak dobrého brankáře, jakým Roman Málek bezesporu je, lze překonat z dálky. Mimochodem, v poslední třetině jste měli ještě jednu šanci, dokonce jste ji i proměnili, ale rozhodčí vám gól neuznali, proč?
Zase mi to tam jeden brácha naťukl, já jsem vystřelil, ale trefil jsem “Máliče“ do nákrčníku. Jak byl pokrčený, tak jsem ho trefil někam na okraj toho krytu a ono to zapraskalo, tak proto to rozhodčí pískli a neuznali i když ten puk do té branky nakonec spadnul. On má ten nákrčník ale hrozně dlouhý, ta střela nešla vůbec do masky. Já si myslím, že to měl být gól.

Vy jste vůbec jako útok dnes hýřili pohybem, hráli jste aktivně, dokonce v poslední třetině, kdy čtvrtá pětka někdy sedí, jste na led chodili častěji. To byl záměr trenérů využít vaší dravosti?
Nevím, je ale pravda, že jsme ke konci zápasu na led chodili víc.

Zápas opět směřoval do infarktového závěru, ze stavu 3:0 najednou bylo 3:2. To pramenilo z jakéhosi uspokojení?
Neřekl bych, ty šance tam byly, ale nedali jsme z nich gól. Zatímco oni ten gól dali a tak byli na koni. Já si myslím, že jsme se z toho dostali, vždyť i ten gól, který nám nakonec rozhodčí neuznali, pramenil z naší snahy. Bohužel z protiútoku jsme ale inkasovali na 3:2. To se stává, ale jinak jsme ty šance měli, například v závěru Pepa Stümpel.

Takže jste si možnost ztráty bodů ani za stavu 3:2 nepřipouštěli?
Ne, na to prostě člověk nesmí myslet.

Přesto Ondřej Weissmann po zápase na tiskové konferenci hráčům vytýkal, že málo střílejí. To je „nemoc“ Slavie?
Naše řada s bráchama ze čtvrtého útoku si myslím, že se snaží hodně střílet, spíše než nahrávku volíme střelu. Někdy si, pravda, nahráváme, ale jinak se snažíme hodně střílet. Myslím si, že dnes tam těch střel bylo dost.

V úterý vás čekají Pardubice, které teď jdou herně nahoru. Jaké šance dáváte Slavii?
Já doufám, že s bráchama zase nastoupíme a že si tam jedeme pro vítězství. Vždyť i my jdeme výsledkově nahoru. Pokud budeme hrát jako dnes, tak budu jenom rád.

Zase vyhrávám, radoval se Lukáš Havel

O výměně do Slavie se dozvěděl ve čtvrtek pozdě večer, hned druhý den nastoupil za nový tým v ostravské ČEZ Areně proti Vítkovicím. Po domácí premiéře s Karlovými Vary mohl zářit spokojeností, z trápícího se Litvínova se dostal do týmu, který s ním v sestavě zatím jen vyhrává. Lukáš Havel loni v dresu “Chemiků” řádil, nastřílel jednadvacet branek, ale letos už se mu tak nedařilo. Angažmá ve Slavii by mladému talentu z Vysočiny mohlo jen prospět, do slávistického útoku by mohl vnést oživení. Ne nadarmo už třikrát oblékl reprezentační dres a je juniorským mistrem světa z roku 2001. ”Po dlouhé době bych si mohl zahrát play-off, tak se na to těším,“ obrací pozornost k vrcholu sezóny třiadvacetiletý útočník.

Jaký máte pocit z domácí premiéry ve Slavii?
Určitě z toho mám dobrý pocit, protože jsme oba zápasy vyhráli. V Litvínově se nám v poslední době nedařilo, proto mám radost, že zase s týmem vyhrávám.

Hned při prvním střídání jste měl šanci, pak jste se blýskl několika individuálními průniky, váš útok dal první gól Slavie. Jak se vám hrálo po boku Marka Tomici a Josefa Vašíčka?
Myslím si, že to bylo docela dobré, oba dva znám, Marek Tomica je stejně jako já z Jihlavy, takže jsme už spolu dříve hráli. S Pepou Vašíčkem jsem se potkal v reprezentačních výběrech. Znám se s kluky dobře a bylo by skvělé hrát s nimi i nadále.

Jste tedy spokojen s vaším vystoupením a spoluprácí celého útoku?
Jsme spokojení, hlavně že jsme vyhráli. A že jsem nedal gól, to mě ani tak zatím nemrzí, letos to není ono jak bych si představoval, ale budu se snažit do toho dostat a hrát co nejlíp. A začít dávat nějaké góly.

Trenér a GM Slavie Vladimír Růžička se při trejdu nechal slyšet, že nejspíše s vámi počítá do čtvrtého útoku vedle dalších mladých forvardů. Věříte, že ve Slavii dostane na ledě větší prostor než tomu bylo v Litvínově?
Tady se točí všechny lajny a i ta čtvrtá hraje hodně, což se v Litvínově nedělalo, tam chodila na led jen aby si ostatní lajny odpočinuly. Myslím, že pro mě to tady bude lepší, ale je mi jasné, že je ve Slavii nabitý kádr a nebudu hrát v první lajně.

Je nějaký podstatný rozdíl v herních stylech v Litvínově a ve Slavií?
Docela ano, Slavie se snaží hrát agresivní styl, napadat, hodně bruslit, což mi vyhovuje. V Litvínově se teď hodně brání, křídla jezdí s křídly. Řekl bych, že styl ve Slavii mi sedí líp a věřím, že to pro mě bude lepší.

Dnešní zápas s Karlovými Vary jste vyhráli, ale od stavu 3:0 jako by přišlo z vaší strany uspokojení. Asistent trenéra Ondřej Weissmann to komentoval slovy, že jste se snažili hrát víc na krásu než účelně. V čem se stal chyba, že jste dopustili ještě zdramatizování utkání?
Určitě jsme si to sami zkomplikovali, ale hlavní je, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Neměli bychom si ale takhle zahrávat, ale prostě někdy se to stane, je to hokej. Důležité je, že jsme nedopustili, aby vyrovnali.

Ve Slavii budete na hostování do konce sezóny, s velkou pravděpodobností si zahrajete play-off. Jaké jsou vaše osobní ambice a očekávání od zbytku sezóny?
Chci hrát co nejlíp a vyhrávat, udělat se Slavií co nejlepší výsledek, dostat se co nejdál. Po dlouhé době bych si mohl zahrát play-off, tak se na to těším a doufám, že to bude dobré.

Loni jste za sezónu nastřílel 21 branek, byl nejproduktivnějším hráčem Litvínova. Jaká je možnost, že se dostanete do loňské formy právě ve Slavii a navážete na skvělé výkony z litvínovského dresu?
Mohlo by se to stát, ale mě jde hlavně o to, aby se vyhrávalo a je jedno, kdo bude dávat góly. Tady je plno kvalitních hráčů a gól umí dát každý. Jednou to tam spadne tomu, jindy někomu jinému.

Foto: © Martin Prokop

Ondřej Weissmann: V hlavách hráčů je občas uspokojení

Slavii se daří především na domácím ledě v Sazka Areně nástupy do zápasů, úvodní nápor přetaví v góly. V bilanci prvních třetin celé extraligy je druhým nejlepším mužstvem. Jak se však už stalo neblahým zvykem, přichází polevení a z utkání je drama. Několik zápasů už slávisté ve třetí třetině ztratili. O tomto problému mluvil na tiskové konferenci po utkání s Karlovými Vary i asistent trenéra Ondřej Weissmann. "Je pravda, že s tím máme problém. V hlavách hráčů to uspokojení občas je, hrajeme pak více na krásu než účelně, málo střílíme. Snažíme se jim to vytlouct z hlavy, ale jak je vidět, zatím se nám to nedaří. Snad se nám to do budoucna podaří odstranit," doufá kouč reprezentace.

Autor Miroslav Votava & Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více