Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. ledna 2005

Poslední čtvrtina základní části začíná

Do závěrečné čtvrtiny základní části vstoupí v úterý letošní sezóna Tipsport extraligy. Všechna mužstva zkříží navzájem hokejky už jen jednou. Diváci sa mají nač těšit, bude o co hrát - o lepší pozice v play-off či o samotný postup mezi nejlepší osmičku. Jen o baráži je asi jasno, poslední Dukle Jihlava by pomohl už jen zázrak. Právě nováček soutěže přijede do Sazka Areny. Pro Slavii začne úterním duelem série čtyř domácích zápasů. V Sazka Areně se začíná tradičně od 19:00, bude připraven i on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako ÚDA Praha
Trenéři: Richard Farda, Kamil Konečný
Největší úspěchy: 12x mistr ligy, 5x vítěz Spenglerova poháru, 8x finalista PMEZ
Posledních pět let: 1.liga
Internet: www.hcdukla.cz
Hvězdy týmu: Pavel Vostřák, Oldřich Bakus, Ladislav Lubina

Jihlava: po roce opět v baráži?!

Na Vysočině už pomalu, ale jistě probíhají přípravy na baráž. K loňské euforii je na míle daleko, jihlavští prožívají zcela opačnou situaci. Loni jim nikdo nevěřil a to jim možná vyhovovalo. Brzy však poznali, že v extralize budou karty rozdány zcela jinak. Nyní po jediné sezóně budou muset bránit svou pozici mezi elitou. Na tu se třesou oba lídři první ligy - České Budějovice a Ústí nad Labem. Jihlavě by už pomohl jen zázrak, aby se vyhnula těžkým bojům v baráži. Po odehraných třech čtvrtinách základní části mají na svém kontě 16 bodů, na nejbližšího souseda v tabulce, Třinec, ztrácejí bodů dvaadvacet.

Na začátku sezóny sice Dukla dosáhla několika dobrých výsledků, doma si poradila s Litvínovem a Slavií, ale pak od vítězství nad Kladnem v 15.kole čekala na další radost dlouhých dvaadvacet zápasů. Na Lapači navíc proti Vsetínu zlomila prokletí cizích stadionů, kde vyhrála poprvé v sezóně. Do té doby mimo svůj Horácký stadion získala jediný bod za remízu v Karlových Varech.

Čtyři vítězství, čtyři remízy, v 39 zápasech jen 61 vstřelených branek a naproti tomu 144 inkasovaných, což činí z Jihlavy nejhorší obranu i útok. Taková je bilance nejhoršího celku letošní extraligy. Následující zápasy už s největší pravděpodobností na pozici týmu z Vysočiny nic změnit nemůžou, ale hráčům můžou pomoct v nalezení sebedůvěry. Ta bude v baráži určitě potřeba. Jihlava je v letošní sezóně zvyklá na porážky, v boji o udržení v extralize jí bude čekat zdatný a vysoce motivovaný soupeř. Po odvetě prahnou především na jihu Čech.

Optimismus a sebevědomí se snaží do žil hráčů vlít trenér Richard Farda. Tým přebral spolu s Kamilem Konečným během sezóny po odvolání koučů Fialy s Vlkem. Do Jihlavy se přitom vrátil, nějaký čas strávil na Vysočině jako hráč. Tehdy však Dukla zažívala jiné časy. Bývalý reprezentant je známý všem slávistickým fanouškům, v devadesátých letech byl u postupu Slavie do extraligy a v jejích službách zůstával ještě několik dalších let. "Tak to byly krásné okamžiky. Na to se nedá zapomenout. Slavia mi za tu dobu přirostla k srdci. Miluji Slavii i Vršovice, a to jsem Brňák," vzpomínal na léta strávené v Edenu v listopadu roku 2001, kdy stál na lavičce Plzně v zápase proti Slavii. Teď si před sebe postavil jediný úkol: udržet 12-ti násobného šampiona v extralize.

K tomu bude potřeba hodně zkušeností. Vedení klubu proto pracuje na posilách. Většinou se však jednalo o krátkodobé hostování a hráči už jsou zpět ve svých klubech. Měsíc pomáhal Dukle třinecký útočník Pavel Janků, ještě kratší dobu vítkovický forvard Ivan Padělek, který na chvíli rozšířil rodinný klan v klubu. Pár zápasů odehrál za Jihlavu Roman Kaděra, ale pak se zranil a dosud se ještě na led nevrátil. Proti Slavii by se ale už mohl objevit v sestavě. Do konce ledna je na Vysočině ostřílený matador Ladislav Lubina. O dalším osudu pardubického útočníka není zatím jasno. Jedinou jistotou je tak Pavel Vostřák, který se před sezónou nevešel do plzeňské sestavy, ale v Dukle dokazuje, že góly střílet nezapomněl.

V posledních zápasech pomáhal Dukle lotyšský brankář Edgars Masalskis, který nepochodil v Karlových Varech a v zápasovém tempu se udržoval v prvoligovém Písku. Díky jeho výkonu prolomila Dukla ve Vsetíně dlouhé čekání na vítězství. Poslední posilou se stal útočník Tomáš Klimt, který přišel na hostování z Kladna do konce sezóny. Naopak směrem z Jihlavy zamířil bek se zkušenostmi z NHL i reprezentace Petr Buzek. Do konce ledna bude oblékat barvy "Chemiků" z Litvínova.

Aktuálně z kabiny Slavie

Slavie měla volno v minulém týdnu vyplněné dohrávkou 31.kola v Pardubicích. V Duhové Areně předvedla výborný kolektivní výkon, podpořený brankářskou dvojkou Lukášem Musilem, který zaskočil za zraněného Fraňka a své role se zhostil nadmíru dobře. Slavii se dvakrát povedlo v zápase vyrovnat náskok domácích a za aktivitu si bod zasloužila. V prodloužení vystřelil Pardubicím druhý bod v přesilovce Bulis, ale Slavii mohlo těšit, že udržela čtvrtou příčku právě před Východočechy. Za už asi nedostižitelnou dvojicí Sparta - Zlín na čele tabulky se zformovala silná trojice. Mezi třetím Libercem, čtvrtou Slavií a pátými Pardubicemi je vždy rozdíl jediného bodu. Poslední čtvrtina základní části tak bude bojem o co nejlepší umístění. První čtyři nejlepší mužstva začínají play-off na domácím ledě.

Duelem s poslední Jihlavou začíná pro Slavii série čtyř domácích zápasů v řadě. Pak ještě přivítá v Sazka Areně Plzeň, Vsetín a Pardubice. Od úspěšnosti dlouhé série by se mohla odvíjet další pozice Slavie. Fanoušci budou od zápasu s Jihlavou očekávat střelecký koncert. "Teď už ale bude nepříjemný každý soupeř," upozorňuje asistent trenéra Ondřej Weissmann. Začíná jít do tuhého, některé předchozí kolapsy a ztracené zápasy by chtěli slávisté už nechat za sebou a vstoupit do play-off v ideálním rozpoložení a dobře načasované formě.

Dukla je sice velkým outsiderem extraligy, ale v posledním utkání na ledě Sparty ukázala, že umí být nepříjemným soupeřem. Sparta byla nakonec ráda za výhru 3:1. "Pokusíme se vycházet ze stejné taktiky, jaká se nám dařila navzdory porážce na Spartě. Budeme vycházet z dokonale zajištěné obrany," říká trenér Dukly Richard Farda.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

V prvním vzájemném utkání sezóny připravila Dukla velké překvapení celé hokejové veřejnosti a především Slavii. Na Horáckém stadionu oslavovali jihlavští fanoušci jednu z mála světlých chvilek sezóny, kdy si jejich oblíbenci poradili se Slavií s konečným výsledkem 6:2. Co naplat, že slávisté měli puk po většinu času ve své moci, když góly stříleli domácí.

Další dva zápasy dopadly už podle předpokladů, ale stydět se jihlavští nemuseli. Ve 14.kole prohráli v Sazka Areně 0:3 a Slavii trápili až do 46.minuty, kdy vstřelil první gól Boris Žabka. Druhou branku přidal Milan Kopecký a v poslední minutě vše pečetil Tomáš Vlasák.

K odvetě na Horácký stadion odjížděli slávisté s mírnými obavami, ale především poučeni z předchozího debaklu. Zvolili jinou taktiku, nikam se nehnali. V každé třetině vstřelili jednu branku, což bohatě stačilo na úspěch. Po gólech Kopeckého, Antoše a Pálffyho se radovali z výhry 3:0. Petr Franěk tak stále zůstává v zápasech s Jihlavou nepřekonatelný, v prvním duelu ho totiž zastupoval Lukáš Musil.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - JIHLAVA
Celkem:
21   11 - 5 - 5  77:63
Doma:
10   4 - 4 - 2
Venku:
11   7 - 1 - 3 
Postavení v tabulce
4.  Slavia   39  21 - 2 - 0 - 2 - 14  112:89   69
14. Jihlava  39   4 - 0 - 4 - 0 - 31   61:144  16 
Co mají oba týmy společného
Na ročním hostování ze Slavie je v Jihlavě brankář Lukáš Hronek. Ze současného kádru Dukly hrál ve Slavii ještě Roman Kaděra, současný kouč Dukly Richard Farda v minulosti vedl Slavii. V Jihlavě působili slávisté Marek Tomica a Milan Antoš.
Poslední zápasy
Hamé - Slavia 2:0
Slavia - Litvínov 5:2
Vítkovice - Slavia 3:4
Slavia - Karlovy Vary 3:2
Pardubice - Slavia 3:2 pp
Jihlava - Karlovy Vary 0:5
Znojmo - Jihlava 3:1
Jihlava - Třinec 1:2
Vsetín - Jihlava 1:2
Sparta - Jihlava 3:1
Sestavy v minulém kole
Musil - Kadlec, Žižka, J.Novák, Graňák, Žabka, Kolařík, Pojkar - D.Hruška, Beránek, Sup - Pálffy, Stümpel, Antoš - Vlasák, Vašíček, Tomica - Vondrka, Kopecký, Dlouhý Masalskis - Devečka, Zajac, Malena, Ficenc, Punčochář, Kuchyňa - Vostřák, Mareš, Klimt - I.Padělek, A.Padelěk, Lubina - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Marian Havel, Altrichter, Rytnauer - Říha
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Vašíček 39 - 15+17 = 32
2. Jozef Stümpel 39 - 11+18 = 29
3. Žigmund Pálffy 30 - 14+12 = 26
4. Jan Novák 39 - 1+24 = 25
5. Michal Sup 39 - 14+9 = 23
1. Aleš Padělek 38 - 5+10 = 15
2. Oldřich Bakus 39 - 7+7 = 14
3. Jaroslav Mareš 35 - 2+12 = 14
4. Pavel Vostřák 25 - 8+5 = 13
5. Tomáš Čachotský 38 - 3+8 = 11
Brankáři
Petr Franěk 37 - 2.05 - 92,95
Lukáš Musil 2 - 3.97 - 84,60
Lukáš Hronek 21 - 3.36 - 91,60
Jaroslav Suchan 20 - 4.18 - 88,10
Edgars Masalskis 9 - 2.97 - 92,23
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více