Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
21. ledna 2005

Musíme se na to koukat pozitivně, míní po debaklu Jaroslav Špaček

P r a h a - Na začátku druhé třetiny stáli slávisté před velkou potupou. Prohrávali 1:6 a početná masa plzeňských fanoušků si žádala desítku. Hrubými chybami v obraně usnadnila Slavie nabuzeným hokejistům Lasselsbergeru cestu k vítězství. Hořkou pilulku musel spolknout obránce Jaroslav Špaček (foto), který přišel do Slavie během sezóny právě ze západu Čech. ”Plzeň hrála co potřebovala a my jsme jí v tom pomohli,” vracel se k nepovedeným chvílím. Návrat jak v nejhorším snu si prožil Lukáš Hronek, kterého si Slavia na čas stáhla z hostování v Jihlavě. Naopak spokojeností zářil Radek Duda, momentálně hájící plzeňské barvy.

Přitom začátek zápasu Slavii vyšel, hrála aktivně a také se ujala v 10.minutě vedení gólem Tomici. Pak však během pěti minut Plzeň skóre otočila třemi góly, přičemž se tak stalo vždy po hrubých chybách slávistů. ”Dostali jsme tři laciné góly, Plzeň nás zatlačila k bráně, my jsme udělali tři chyby. Škoda, že se nám nepovedlo vyrovnat na 2:2, Jožo Stümpel tam měl před sebou prázdnou bránu, ale nedal, hned vzápětí dal Martin Straka třetí gól a to nás trošku srazilo dolů. Třetinu už dohrála Plzeň v poklidu. Dostali jsme za pár minut tři góly, to se nesmí stávat,” sypal si popel na hlavu za celé mužstvo Jaroslav Špaček.

Nic však nebylo ztraceno, o první pauze měli slávisté čas něco vymyslet. Nástup do druhé třetiny byl však katastrofální a plzeňáci si několik minut dělali co chtěli. A hlavně stříleli další góly, takřka na co sáhli, to padlo do brány Lukáše Hronka. ”My jsme špatně bruslili, dali jsme jim moc prostoru a ty góly padly po našich chybách. Plzeň nás potrestala stoprocentně. Do druhé třetiny jsme chtěli vstoupit s lepší prací, ale nepovedlo se nám to a hned při prvním střídání jsme dostali gól, což nás položilo,” vracel se k důležitému momentu zápasu zkušený bek.

Ze zápasu by si dle jeho názoru měla vzít Slavia velké ponaučení, ale jinak žádné hromy a blesky z jeho úst nelétaly. Hodnotilo se mu však špatně. ”Myslíte ten debakl?,” trpce se pousmál nad otázkou a pokračoval: ”My jsme teď bodovali v pěti zápasech za sebou, musíme se na to koukat pozitivně. Plzeň přijela výborně připravená, bojuje o play-off a hráli co potřebovali. A my jsme jim v tom pomohli. Za takového stavu už bylo těžké to dotahovat zpátky, nějaké šance jsme ještě měli, ale Rudla Pejchar chytal dneska výborný zápas a Plzeň dost podržel,” vyzdvihl výkon bývalého spoluhráče.

Od trenéra Vladimíra Růžičky zazněl po zápase názor, že se slávisté možná už vidí v play-off a nepřistoupili k utkání se Západočechy se stoprocentní koncentrací. Hlavně tomu chyběla disciplína směrem dozadu. ”Já si myslím, že Plzeň přijela s výbornou obranou. My jsme dali první gól a trošku je tím zaskočili, ale potom jsme udělali tři zbytečné chyby a dostali tři góly. V takovém vyhecovaném zápase to svědčí o všem a je to velká škoda,” litoval prohry a především způsobu jak k ní došlo Jaroslav Špaček. V závěrečné třetině se alespoň trochu povedlo Slavii zkorigovat výsledek.

Utkání mělo pro něj pikantní příchuť, není to ještě ani měsíc, kdy se stal součástí výměny mezi oběma kluby. Poprvé v životě nastoupil v extralize proti Plzni a zažíval tak zvláštní pocity. ”Určitě ze začátku to bylo zvláštní, vidět kluky se kterými jsem hrál na druhé straně. Nehrálo se mi špatně, myslel jsem pořád pozitivně a věřil, že to dotáhneme. Ale góly ve druhé třetině nás srazily dolů a už je potom těžké hrát proti tak rozjetému mančaftu.” V jednom tvrdším souboji se potkal i se svým kamarádem Martinem Strakou. Na ledě jdou zkrátka city stranou. ”Ze začátku možná na to člověk koukal, ale teď se bojuje o play-off a bude to ještě tvrdší. Potom jestli Plzeň postoupí, tak už tam žádní kamarádi nebudou. To můžeme být někde u piva, ale na ledě to nejde. A myslím, že se mu nic nestalo a bral to v pohodě,” říkal olympijský vítěz na adresu soubojů s bývalými spoluhráči. Plzeňští fanoušci na něj nezapomněli, což ho mohlo těšit, ale jinak už se Plzní nechce zaobírat. ”Je to hezké, ale já už jsem teď slávista, cítím se slávistou a doufám, že se se Slavií probijeme co nejdál v play-off, nejlépe až o titul,” mluví o své motivaci.

Lukáš Hronek: Jsem zklamaný, bylo to hodně špatné

Zažívá strastiplnou sezónu. V beznadějně posledním celku extraligy, Dukle Jihlava, šel od porážky k porážce. Když se však Slavii zranila ve 40.kole brankářská jednička Petr Franěk, právě v utkání s Jihlavou, ukázal Vladimír Růžička na něj. Během "pauzy" Fraňka, doba jeho návratu se předpokládá na 2-3 týdny, by měl Lukáš Hronek dostat šanci ve Slavii. Zatím se do mateřského klubu vrátil do konce ledna na tři zápasy. A hned ten první proti Plzni nedopadl dobře. V 27.minutě odjel po šesté inkasované brance na střídačku. Obrana mu příliš nepomohla. "Dnes to bohužel nevyšlo," smutnil po debaklu a své premiéře ve slávistickém dresu v Sazka Areně.

Lukáši, jak hodnotíte dnešní obnovenou premiéru ve Slavii a jak na ni budete vzpomínat?
Jsem zklamaný, bylo to hodně špatné. Samozřejmě, radost z toho nemám. Uvidíme, co bude dál.

Přesto ten zápas se pro Slavii začal vyvíjet dobře, vedli jste jedna nula, ale nakonec jste první třetinu prohráli 1:3. Tady už se asi stala nějaká chyba…
Začali jsme ten zápas dobře i já jsem se cítil docela dobře, ale bohužel jsme dostali za sedm minut tři góly. Nevím, kde se stala chyba.

V druhé třetině asi diváci právem očekávali, že na soupeře vlítnete a zasypete jej sprškou střel. Opak byl ale pravdou, namísto toho soupeř hned v první minutě skóroval. To pramenilo z nekoncentrovanosti, nebo to byla smůla či individuální chyby hráčů?
Nevím, já nejsem kompetentní, abych tady cokoliv říkal. Já se vždycky snažím chytat co nejlépe, ale dnes to bohužel nevyšlo. Je pravdou, že nás ty góly ale srážely níž a níž. Za stavu jedna šest už se asi dalo těžko něco otáčet.

Čeká vás pár dnů volna, pak úterní domácí zápas se Vsetínem. Co změnit, aby se podobný debakl neopakoval?
To je asi spíše otázka pro trenéry, než pro mě. Těžko říct, co udělat jinak. Jako hráči na to musíme zapomenout a začít od začátku.

Radek Duda: Dvě třetiny jsme předváděli perfektní výkon

Neprožívá zrovna pohodovou sezónu, ale po utkání se Slavií v útrobách Sazka Areny měl opět důvod ke vtipkování. Jeho Plzeň, kde stráví na hostování (pokud nezačne NHL) zbytek sezóny, vyhrála vysoko 7:3 a on sám se radoval z prvního gólu ve staronovém působišti. ”My jsme začali na čtyři pětky, myslím že to byl dobrý tah od trenérů, mohli jsme hodně zvýšit tempo a vytočit ho do velkých obrátek. Dvě třetiny jsme předváděli perfektní výkon, pak jsme trošku polevili, možná pod dojmem výsledku. Ale dali jsme se zas dokupy, povedl se tah s time-outem a dotáhli jsme zápas do vítězného konce. Myslím, že dneska všichni lidé z Plzně musí být spokojení,” radoval se z výhry Radek Duda. Proti Slavii měl zvýšenou motivaci, na zápas vypsal speciální prémii. ”Vypsal jsem klukům bonus za odměnu, aby se snažili a sebrali si ty peníze. To se povedlo, tak je radost dvojnásobná,” usmíval se.

Ve Slavii se mu příliš nedařilo, nedostával ani tolik prostoru na ledě a tak změnu prostředí uvítal. Vracel se navíc do známých míst. Jenže ani v Plzni mu zatím příliš pšenka nekvetla. V přecházejícím utkání v Litvínově dokonce zůstal sedět jen na střídačce a do hry nezasáhl. Cítil se trochu zklamaný, po fyzické stránce je totiž absolutně v pořádku. Proti Slavii už dostal větší šanci. ”S trenéry jsme o tom nemluvili, sestava byla daná,” říká na téma případného většího vytížení. V letošní sezóně už je připraven na všechno. ”Celá sezóna je taková zmatená, nevydařená. Já už si z toho nic moc nedělám a snažím se myslet pozitivně. A přemýšlet do budoucna.”

Právě utkání v Sazka Areně by mu mohlo pomoct, vstřelil gól a zápas dokonce dohrával v prvním útoku. ”Může mi to pomoct, ale hlavně to pomůže celému týmu. Je to druhý zápas v řadě, který jsme vyhráli. Takový výsledek jsme potřebovali. Musíme jít dál, bojujeme o play-off a v podstatě každý zápas je pro náš klíčový,” předkládá hlavní touhu, svou i týmovou. Plzeň by rozhodně v postupové osmičce chybět nechtěla. ”Teď jak to nechytíme, tak pak už to těžko budeme dohánět. Příštích šest – sedm kol bude důležitých, když se nám podaří udělat řadu vítězných utkání, tak pak můžeme mít klid na přípravu na play-off.”

V západočeské metropoli mu už ke štěstí chybí jen úspěch na ledě, po mimohokejové stránce je maximálně spokojený. ”Mám azyl u rodiny strýce a nemůžu si na nic stěžovat. Takový komfort, jaký se mi tam dostává, to bych neměl ani v Praze,” zakončil povídání v dobré náladě Radek Duda.

Autor Miroslav Votava, Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více