Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
30. ledna 2005

Josef Beránek: Tato utkání se hrají o sebevědomí do play-off

P r a h a - Strhující zápas nabídl šlágr 44.kola mezi Slavií a Pardubicemi. Nikdo z necelé patnáctitisícovky diváků nemusel návštěvy Sazka Areny litovat. Utkání nechyběl náboj, obrovské nasazení, krásné akce i góly, tvrdé souboje a v neposlední řadě skvělá atmosféra. Oba rivalové se přetahovali ve vedení. Jednu z hlavních rolí sehrál ve třetí třetině slávistický kapitán Josef Beránek. Nejdříve dostal Slavii poprvé v utkání do vedení a pak začal akci před čtvrtým gólem. Ani pak však nebyl ještě konec, rozhodovat muselo prodloužení.

Dnes jste na rozdíl od dvou předchozích domácích zápasů odehráli vynikající zápas se šťastným koncem. Vy sám jste se do hry zapojil již v druhé minutě utkání, shodou okolností při první přesilové hře Slavie. Co chybělo, abyste přesilovku využili a konečně tak zlomili prokletí prvních inkasovaných gólů, abyste prostě to byli vy, kdo první skóruje?
Ze začátku je to vždycky hodně opatrné, proto asi každé mužstvo chce přesilovou hru využít hned v úvodu utkání, aby získalo sebevědomí, ale bohužel nepovedlo se. Myslím si, že ten zápas se pak vyvíjel pro nás trošku nešťastně, ale naštěstí se ty další přesilovky povedly a to rozhodlo.

V polovině první třetiny jste se dostal do slibné šance, ale skórovat se vám nepodařilo. Chybělo štěstí?
To se někdy stane, člověk si to alespoň vyzkouší. Já si myslím, že před brankou soupeře nebylo moc prostoru, abychom se tam nějak snadno dostávali. Takže v podstatě jsme to stále dokola zkoušeli.

Na konci čtrnácté minuty jste byl vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění. Z přesilovky nakonec padl první důležitý gól hostů. Mimochodem, ono to vaše vyloučení nebylo zase tak jednoznačné, asi jste se tomu i vy sám divil…
Bohužel, ale teď po zápase se nesmíme k výrokům rozhodčího vyjadřovat.

Přesto asi pár jadrných slov na ledě padlo, například po druhé třetině, kdy jste si při odchodu do šaten cosi vehementně vysvětlovali s generálním manažerem Pardubic panem Kusým.
Já si myslím, že to, o čem jsme se bavili, do novin nepatří, někdy se toho ale děje opravdu dost.

Za stavu 0 : 2 to s vámi vypadalo beznadějně: Pardubice byly na koni, vám scházel pohyb, důraz, ale přesto se vám podařilo vstát z mrtvých a ještě ve druhé třetině vyrovnat. Co bylo důvodem toho zázračného obratu?
Myslím si, že to bylo tím, že se nám povedlo dát gól a to ten mančaft nastartuje. Přece jenom i předtím jsme ty šance měli, ale nevyužili jsme je a naopak jsme prohrávali. Pak se nám povedlo dát gól a trošku nám to dodalo sebevědomí. Hráči si více dovolili a začali jsme i tomu vyrovnání jít naproti.

Nejenže jste vyrovnali, ale nakonec jste i to utkání dokonale obrátili, když jste na začátku 50. minuty vstřelili třetí a o pět minut později i čtvrtý gól. Vraťme se ještě k tomu třetímu gólu, ten padl vaší zásluhou, vy jste se k němu tak nějak „nachomýtnul“…
Ten padl tak trochu se štěstím, Boris Žabka to zachytil na modré, vystřelil na bránu a pak je to většinou o štěstí, kam se ten puk odrazí. Tentokrát jsem měl to štěstí, že se to odrazilo ke mně a vlastně tam byla půlka brány odkrytá. Musím ale přiznat, že jsem s tím měl trošku problém.

Z hlediště to však vypadalo jednoduše, i když poskakující puk asi není lehké zkrotit.
Hlavně to člověk chce udělat co nejrychleji, protože neví, koho má za sebou. Ono se to zdá někdy strašně jednoduché, ale ne vždy, obzvlášť když ten hráč na to nemá klid, se to podaří lehce zakončit.

I gól na 4 : 2 byl ve vaší režii. Zatímco ostatní se vydali směrem na střídačku, vy jste zabojoval, aktivní hrou v rohu kluziště získal puk, nahrál najíždějícímu Lukáši Havlovi a ten Radku Dlouhému a rázem jste vedli o dva góly.
Oni to perfektně sehráli. Spoluhráči šli střídat, ale pochopitelně jsem nevěděl, že z toho může být takováto šance. Prostě vedli jsme 3 : 2 a chtěli jsme mít puk co nejdéle pod kontrolou, abychom se nedostali pod tlak. Nakonec to dopadlo lépe, než jsme počítali.

Čím si vysvětlujete ten výpadek, že zhruba za tři minuty bylo zase srovnáno?
Já si myslím, že to ani takový výpadek nebyl, že to bylo tím, že se jim hned vzápětí povedlo dát gól na 4 : 3, což bylo špatné. My jsme vždycky před koncem zápasu v útlumu, obzvlášť po takovémto nešťastném gólu, nedokážeme hrát v klidu a někdy si necháme dávat takovéto zbytečné vyrovnávací góly.

Přišlo prodloužení a zákrok hostujícího obránce na pronikajícího Tomáše Žižku. Rozhodčí nařídil trestné střílení. Na něj jste se asi hlásili všichni nebo trenéři určili Tomáše Vlasáka?
Myslím si, že ho určili trenéři. Tomáš prokazuje úžasnou kvalitu v těchto trestných stříleních, takže si myslím, že asi nikdo neočekával, že by mohl jet někdo jiný.

Přestože šlo „jen“ o bod, o lepší postavení v tabulce, asi to ani pro Tomáše Vlasáka jednoduché nebylo?
Domnívám se, že tato utkání se hrají o sebevědomí do play-off, nebo i pro lepší sebevědomí mančaftu do dalšího zápasu. Navíc tento zápas byl už tak vyhecovaný, takže šlo tak trochu i o chuť hráčů, ten zápas vyhrát.

Foto: © Martin Prokop

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více