Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
19. února 2005

Kalous: V tomto utkání jsme si zasloužili vyhrát

P r a h a - Pro hosty spravedlivým výsledkem, pro domácí ztrátou, tak skončila podle asistentů obou trenérů – Jaroslava Stuchlíka za hosty ze Zlína a Jiřího Kalouse za domácí Slavii – sobotní televizní předehrávka 49. kola mezi Slavií a Zlínem. Zatímco hosté byli s výsledkem spokojeni, domácí mysleli na víc než jen na remízu. „Myslím si, že jsme si zasloužili vyhrát,“ řekl na tiskové konferenci po zápase asistent Jiří Kalous. „Byli jsme aktivnější, ale bohužel nám to tam nepadalo.“ Jiří Kalous také přiznal, že tým ještě musí zapracovat na přesilových hrách. „Ty se nám dnes nedařily. Věříme ale, že do play-off to ještě zlepšíme.“

Za Slavii celý zápas výborně odchytal brankář Zdeněk Šmíd, kterému na střídačce kryl záda mladý Lukáš Musil. Slavia tak k zápasu nastoupila bez odpočívajícího Petra Fraňka. „Po konzultaci s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem a s lékaři měl doporučeno hrát jedno utkání a pak si dát pauzu,“ uvedl Jiří Kalous s tím, že na led by se měl Petr Franěk vrátit již v příštím týdnu. „A s velkou pravděpodobností i naskočit do utkání.“ Zdeněk Šmíd ale svého zkušenějšího kolegu zdatně zastoupil. „Zdeněk (Šmíd) po celou dobu, co je tady, podává velmi dobré výkony. Jsme s ním spokojeni,“ pochvaloval si Jiří Kalous.

Domácím se v zápase se Zlínem nejen konečně podařilo získat bod, ale také vstřelit gól. Myšlenku, že by Slavie měla ze Zlína jistý komplex, ale Jiří Kalous rázně odmítnul. „Určitě jsme spokojeni, že jsme to prolomili, ale my jsme to necítili, jak se nám to někdo snažil podsouvat, jako nějaký zlínský komplex. My jsme prostě hráli svoji hru a nakonec jsme tu smůlu i protrhli, byť jednou jedinou brankou. Věříme ale, že příště jich bude více.“ Podle Jiřího Kalouse neovlivnila vývoj utkání ani skutečnost, že se hrálo o umístění v první čtyřce a potažmo i o soupeře do play-off. „Stejně jako Zlín i Slavia je tým, který jde do každého utkání s cílem v něm zvítězit. Tedy, nekalkulujeme, nepočítáme, kdo na koho by měl narazit v play-off. Oba dva týmy chtějí v play-off uspět a když chcete uspět, tak musíte porazit každého. Pro nervozitu není v zápase místo. My jdeme do každého utkání s cílem, jej vyhrát."

Je to hodně o štěstí, říká střelec jediného gólu domácích Marek Tomica

Marku, dnešní zápas byl pro vás velmi důležitý, hráli jste nejen o udržení v první čtyřce, ale také o sebevědomí. Přece jenom, letos jste ještě Zlín neporazili a navíc jste mu do sobotního zápasu nevstřelili ani jeden gól. Měli jste ze zápasu obavy? Nepřipouštěli jste si náhodou, že ani napočtvrté nemusíte Zlín porazit?
Nepřipouštěli, Zlín je silný soupeř. My jsme se tímto zápasem chtěli tak trochu připravit na play-off. A že jsme do dnešního zápasu nedali Zlínu ani gól, to jsme si nepřipouštěli.

Šli jste do zápasu s tím, že něco musíte změnit, abyste proti tomuto soupeři konečně uspěli?
Ne, chtěli jsme hrát stále to stejné, tedy hodně bruslit, hrát aktivně a hodně napadat.

Už v první třetině jste měli hodně šancí, přesto gól padl na druhé straně. Nenapadlo vás, že něco není v pořádku? Namísto toho, abyste skórovali, inkasujete…
Na nás ta smůla sedla už v Liberci v poslední třetině, kdy jsme také měli hodně šancí a také nám to tam nepadlo. Teď to bylo to samé, ještě dobře, že tam alespoň ten jeden gól padnul.

Vraťme se k tomu vašemu gólu. Jeli jste ze Žigmundem Pálffym dva na jednoho a „Žigi“ vám dobře nahrál…
Přihrál to výborně, já už jsem to jenom zkoušel trefit do protipohybu gólmana a ono to vyšlo.

Co vás potom napadlo? Neříkali jste si, že teď, když jste protrhli tu střeleckou smůlu, že už to půjde?
Nevím, možná, šance jsme tam potom ještě nějaké měli a stejně nám to tam nepadlo. Je to prostě hodně o štěstí, i Tomáš Vlasák vlastně při tom nájezdu trefil břevno.

Mimochodem, byly to při tom trestném střílení asi nervy? Jak to z lavičky vypadalo?
Viděl jsem to pěkně, Tomáš trefil téměř spojnici tyčí.

Trenér vás po zápase na tiskové konferenci chválil, doslova uvedl: „Chci poděkovat celému týmu za předvedený výkon.“ Myslíte si, že s takovýmto výkonem byste mohli v play-off uspět?
Myslím si, že je předčasné teď o tom mluvit, to se ještě uvidí.

Z možných tří bodů jste nakonec získali pouze jediný. Může se stát, že právě ten jeden, respektive dva body, o které jste dnes přišli, vám budou nakonec při konečném účtování chybět? Může vás to stát umístění v první čtyřce a tudíž i výhodu začínat utkání play-off doma.
To uvidíme až na konci, jak moc nám ty body budou chybět. Naši soupeři teprve budou hrát, jak Pardubice, tak Liberec mají nedělní zápasy k dobru. Třeba také v tomto kole zaváhají, ale určitě každý bod bude hrát svoji roli.

Bylo to dnešní utkání nějak extrémně tvrdé? Přece jenom často jste gesty dávali najevo, jak moc jsou pro vás některé zákroky soupeře nepříjemné…
Ne, nebylo to zase tak tvrdé. Já si myslím, že to ani nebylo ze strany soupeře nějak zákeřné, ale ta tvrdost tam byla, ta už k hokeji prostě patří.

Asistent Kalous po zápase připustil, že se vám stále nedaří přesilovky, že je budete muset více trénovat. Dnes jste jich totiž měli několik a ani jednu jste nevyužili.
Nevím, jestli to lze více natrénovat. Některé ty přesilové hry ale celkem šly, možná, že ze začátku nám to tak nešlo, ale na konci už to bylo lepší.

Vypsali jste prémie na to, kdo dá Zlínu první gól?
Ne, vypsáno nic nebylo.

Tomáš Žižka: S předvedenou hrou můžeme být spokojeni

Slávisté se tentokrát snažili hrát aktivně a hlavně jednoduše. Prostě nastřelovat puky do útočného pásma a vyvarovat se tak zbytečných ztrát puků na modré. „To nám, myslím si, docela vycházelo,“ liboval si po zápase úspěšný střelec Marek Tomica. S předvedenou hrou byl spokojen i obránce Tomáš Žižka. „Já si myslím, že s předvedenou hrou můžeme být spokojeni, hráli jsme velice dobře.“ Podle něj je jen škoda, že se týmu přestalo dařit střelecky. „Z tohoto pohledu je možné remízu považovat za neúspěch, ale jinak to byla výborná příprava na play-off, tam se budou ty výsledky tomu dnešnímu asi hodně podobat,“ tipnul si. „Přesto si myslím, že to dnešní utkání jsme mohli i vyhrát.“ Slávisté v zápase se Zlínem hráli velmi aktivně a dostávali se i do šancí. Do jedné takové se dokonce dostal i obránce Tomáš Žižka. Co chybělo? „Štěstí,“ myslí si, „možná i trochu toho klidu v koncovce. Z té blízkosti, co jsem byl, se ten gól ale těžko dává, většinou hráč trefí brankáře. To byl i můj případ. Kdybych to zvedl, tak by to byl jasný gól.“

Pavel Kolařík věří, že se štěstí na play-off vrátí

Dnes jste hráli s týmem, se kterým jste letos ještě nevyhráli, ba co víc, ani jednou v předchozích třech zápasech jste mu nevstřelili jeden jediný gól. Připouštěli jste si před zápasem, že by se to mohlo opakovat i po čtvrté?
Zlín má dobré mužstvo, prohrát s ním, za to se nemusí nikdo stydět, obzvlášť když soupeř podá stoprocentní výkon.

Asistent Jiří Kalous vás chválil za aktivní hru. Co chybělo k tomu, abyste tu převahu i vyjádřili výsledkově?
Asi trochu více štěstíčka, prostě to chtělo nějakou tu šanci proměnit.

Ostatně paní Štěstěna vám nebyla nakloněna ani v závěru zápasu, kdy Tomáš Vlasák v prodloužení neproměnil trestné střílení…
Tak o tomto případě to platí stoprocentně, ale dnes vlastně ještě zase o tolik nešlo. Play-off ale začíná zanedlouho, tak snad se k nám štěstí zase vrátí.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více