Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
28. února 2005

Lukáš Havel před play-off: Nemůžeme si vybírat soupeře

P r a h a - Vítkovice přijely do Sazka Areny bez řady opor, což udalo tón zápasu. Slávisté svou herní převahu vyjádřili třemi góly v přesilovkách, ve třetí třetině sice přišla drobná zápletka, ale vítězství si domácí hráči nenechali ujít a definitivně si tak pojistili místo v první čtyřce pro play-off. V závěru se málem stal oslavovaným hrdinou útočník Lukáš Havel, který byl blízko hattricku. Nakonec dal góly “jen“ dva, ale jeho mazácké trefy výrazně přispěly k výhře 5:2. ”Nemrzí mě to, důležité je, že jsme vyhráli,” říkal po povedeném utkání.

Dlouhou dobu probíhal zápas v podání Slavie v exhibičním duchu. Vítkovice si den předtím zajistily remízou s Libercem účast v play-off a do Prahy přivezly jen torzo týmu. Několik hráčů je zraněných či nemocných, pár opor v čele s brankářskou jedničkou Markem Pincem dostalo volno. Slávisté tak mělo o něco snadnější pozici, navíc Vítkovice patří k jejím oblíbeným soupeřům, už delší dobu se jí proti nim daří. ”Možná to bylo pro nás trochu lehčí, ale potom jsme až moc polevili, dali nám dva góly a už to mohlo být zas úplně jiné. Na druhou stranu je těžké hrát s takovými soupeři, kteří nemají co ztratit. Ale nakonec jsme to zvládli a to je důležité,” hodnotil poklidné utkání se zápletkou v závěrečné třetině Lukáš Havel.

Minutu před koncem zápasu se už na chvíli zaradoval z dosaženého hattricku, radost mu však zkazil hostující obránce Marek Malík, který posunul branku, do které dopravil Lukáš Havel puk po krásném blafáku. Dvojnásobná škoda, pomysleli si fanoušci. “Neštve mě to, bylo důležité, že jsme vyhráli. Hattrick je jen takový bonus, opravdu mě to nemrzí,“ nepůsobil zklamaným dojmem slávistický forvard. Měl šanci na reparát, když dostal důvěru při trestném střílení, které následovalo po verdiktu rozhodčích.

Diváci vyvolávali jeho jméno a šikovný útočník se rozjel k exekuci za bouřlivého aplausu. “Zápas už byl rozhodnutý, tak mě tam trenér poslal. Byl jsem za to rád, ale myslím si, že kdyby to nebylo takhle hotové, tak by jel asi někdo jiný,“ říkal k volbě Vladimíra Růžičky, který vyslyšel diváky. Provedl opět blafák, ale proti se postavil “haškovským“ zákrokem Róbert Filc. “Věděl jsem, co chci udělat, ale pak jsem ten blafák už asi moc přetáhl a nedokázal jsem už puk zvednout,“ viděl celou situaci ze svého pohledu Lukáš Havel.

Vítkovicím se ve třetí třetině povedlo snížit na rozdíl jedné branky, pak však přišla v minutě pětapadesáté velká chvíle pro Lukáše Havla. V útočném pásmu sebral puk a už ho nikomu nepůjčil, obkroužil branku a zasunul puk za bezmocného Filce. Podobně se prosadil už v utkání s Kladnem. Byla to drzá a chytrá akce. ”Viděl jsem, že je brankář dobře postavený u první tyče a nemělo by cenu do něj střílet, tak jsem ho zkusil objet a on už se nestačil přemístit. Zpoza brány se to dává dobře,” komentoval svou pomalu už typickou akci.

Od příchodu z Litvínova odehrál v duelu s Vítkovicemi možná nejpovedenější zápas v červenobílých barvách Slavie. ”Minulý rok jsem dával hodně gólů, no pár jich tam bylo (úsměv). Letos moc ne, tak doufám, že teď to půjde,” věří ve střelecké vzkříšení. Trefil se i v pátek v Litvínově a za poslední dva zápasy tak nastřílel tři branky. Předtím dal za Slavii jediný gól. Forma přišla snad včas, s příchodem play-off. ”Určitě jsem rád, že mi to začíná jít a uvidíme, jak to bude vypadat v play-off. Kdyby to bylo takhle, tak by to bylo dobré.” Spolupráce v jednom útoku s Josefem Beránkem a Michalem Supem mu evidentně svědčí. ”Jsou to super hráči, vedle nich bude hrát každý dobře,” pochvaluje si mladý útočník.

Slavia porazila Vítkovice i počtvrté v sezóně a po 51.kole si může spokojeně odškrtnout cíl skončit po základní části do čtvrtého místa. Už má definitivní jistotu, že bude začínat čtvrtfinále na domácím ledě v Sazka Areně. V posledním kole se ještě porve o třetí místo. ”Určitě je to důležité, zápasy v play-off budou hodně vyrovnané a domácí prostředí dělá svoje. Jsme rádi, že jsme to dokázali a teď se budeme snažit dostat ještě na třetí místo,” říká Lukáš Havel k motivaci před posledním zápasem v Karlových Varech.

Ve čtvrtfinále se Slavia střetne buď s Libercem nebo s Kladnem. ”Nevyplatí se vybírat si soupeře, budeme se snažit hrát co nejlíp a kdo na nás přijde, toho musíme porazit. Když chceme vyhrát titul, tak si nemůžeme vybírat.” Přehlednost v tabulce ztížil odložený zápas Pardubic ve Znojmě, který se bude dohrávat až po odehrání 52.kola. Momentálně je Slavia o tři body právě před Východočechy na třetím místě, pátý Liberec už nemůže Slavii předstihnout.

V pátek si odvezli slávisté důležité tři body z Litvínova. Pikantní příchuť měl zápas pro Lukáše Havla, který právě ze severu Čech přišel do Slavie během sezóny na hostování. V boji o play-off vzali slávisté Litvínovu tři body. V dalším kole však zvládli souboj o postup na dálku s Plzní lépe Severočeši a po výhře ve Zlíně slaví už jistou účast v play-off. To neuniklo pozornosti ani rodákovi z Vysočiny. ”Sledoval jsem to a klukům jsem to přál, je to pro ně dobré. Ale když jsme tam teď hráli a porazili je, tak my všichni nadávali (úsměv). Já teď hraji za Slavii, ale přál jsem jim, aby se do play-off dostali,” nezapomněl na bývalé spoluhráče Lukáš Havel.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video