Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. února 2005

Znepříjemní Slavia Málkovu derniéru v karlovarském dresu?

V úterý se definitivně uzavře základní část Tipsport extraligy. Hokejisté Slavie Praha ke svému poslednímu utkání v této části jedou do Karlových Varů. Slávisté dávno mají play off jisté a v posledních zápasech si vybojovali i účast v elitní čtyřce. Karlovarské Energii se ani letos nepovedlo dostat se do závěrečných bojů o titul a tak se budou chtít domácí hráči co nejdůstojněji rozloučit jak s letošní sezónou, tak i s fanoušky. K poslednímu zápasu v karlovarském dresu nastoupí brankář Roman Málek, který byl na západě Čech na hostování právě ze Slavie.Utkání začíná v úterý od 17:30, ve stejný čas startuje i online přenos na našich stránkách.

Náš soupeř
Klub založen: 1931 jako Slavia Karlovy Vary, odbor ledního hokeje
Trenéři: od 14.12. 2004 Radim Rulík, Václav Baďouček, Pavel Kněžický, do 10.12. Pavel Pazourek, Radim Rulík
Největší úspěchy: 10.místo 2002, 2003
Posledních pět let: 11. > 14. > 10. > 10. > 12.
Internet: www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Roman Málek, Martin Hlavačka, František Ptáček

Čekání na premiérové play off pokračuje

V Karlových Varech panuje smutek. Vždyť v lázeňském městě se ani letos kolotoč jménem play off nezastaví. „Energetici“ definitivně ztratili poslední teoretickou šanci v nedělním 51.kole. Karlovarští hokejisté sice vyhráli na vsetínském Lapači 5:1, ale bránu do vyřazovacích bojů jim zavřel Litvínov, který porazil Hamé Zlín 2:0 a doplnil tak finálovou osmičku pro letošní play off. Karlovarským hráčům budiž ctí, že o postup do závěrečné fáze extraligy bojovali do posledních chvil.

Ani spasitel Málek nepomohl

”Bylo by to krásné, Varům chci maximálně pomoct,” nechal se slyšet Roman Málek poté, co přišel do Karlových Varů. Právě na něj na západě Čech nejvíc spoléhali. Fanoušci doufali, že s takovou osobností a výborným brankářem, jakým Málek bezpochyby je, se podaří „Energetikům“ to, co loni rivalům z Plzně. Tehdy také měli plzeňští velkou ztrátu na play-off a jak to dopadlo by mohli nejvíce vyprávět v Pardubicích, které postup plzeňského Lasselsbergru odnesly nejvíc. Po loňském čtvrtfinále Pardubice – Plzeň se začalo mluvit o tzv. pardubickém komplexu Málek. Tento komplex však rázně popřeli sami pardubičtí hráči, když porazili karlovarskou Energii právě s Málkem v bráně 5:0 a Málek po čtvrté obdržené brance střídal. Na západě Čech se z tohoto debaklu rychle oklepali a z posledních tří zápasů si odnesli plný počet bodů, z nichž asi nejcennější byly ty ze Sparty. “Ač jsme rychlý gól dostali, mužstvo celých šedesát minut bojovalo a já mu děkuji, že zápas zvládlo." řekl na pozápasové tiskové konferenci kouč Energie Radim Rulík.

Pojďme ještě k Málkově působení v Karlových Varech. Premiéru si Málek odbyl 10.prosince v utkání s Litvínovem. Celkem v karlovarskému dresu odehrál dvacet dva zápasů. Z dvanácti zápasů odešel jeho tým vítězně, z devíti jako poražený. S průměrem 1.92 a procentuální úspěšností zásahů 94,35% se řadí k nejlepším gólmanům letošního ročníku extraligy. Málkovo karlovarské angažmá úterním zápasem se Slavií skončí. Od příští sezóny bude oblékat modrobílý dres Plzně.

Pohled na karlovarskou soupisku

Jednou z hlavních osobností v obraně v této sezóně byl kapitán mužstva František Ptáček. Tento spolehlivý bek má v „tabulce pravdy“ (+/- body) devět plusových bodů a také se paradoxně dělí o post nejlepšího kanonýra Karlových Varů s útočníkem Petrem Kumstátem. Oba mají na svém kontě shodně dvanáct branek. Na západ Čech se na rok vrátil Martin Hlavačka. Tento ofenzivní obránce se rychle stal pro Energii nepostradatelným. Jeho 7 gólů a 19 asistencí a páté místo v kanadském bodování obránců mluví za vše. Jediné, co mu kazí jeho osobní statistiky, je dvanáct minusových bodů.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je Ľubomír Hurtaj, který však sezónu dohraje na hostování ve švýcarské lize. V týmu „Energetiků“ se usadila docela početná slovenská kolonie. Vedle Hurtaje oblékají ještě karlovarský dres obránce Tomáš Harant a útočník Andrej Nedorost. Asi největší posilou, kterou letos Energie získala, byl Milan Kraft, jenž má spolu s obráncem Kutlákem zkušenosti z NHL.

Aktuality ze slávistického tábora

Slavia má opačné starosti než Karlovy Vary. Slávisté si nedělním vítězstvím 5:2 nad Vítkovicemi definitivně zajistili účast v elitní čtyřce play off a začnou tak závěrečné boje na domácím ledě ve vysočanské Sazka Areně. Nejlepším mužem nedělního zápasu byl bez debat Lukáš Havel, který dvakrát překonal vítkovického brankáře Filce. Havel mohl dosáhnout dokonce hattricku, ale v 59.minutě jeho gólovou radost překazil Marek Malík, jenž posunul branku a Havel tak dostal možnost trestného střílení, které však neproměnil. ”Nemrzí mě to, důležité je, že jsme vyhráli,” říkal po povedeném utkání.

Dobrou formu z posledních zápasů potvrdil Josef Vašíček. Tento obrovitý útočník si v zápase s Vítkovicemi připsal gól a asistemci. Na jeho hokejové umění bude kouč Slavie Vladimír Růžička v play off určitě spoléhat. Vašíček ve včerejším zápase ukázal své největší zbraně - úžasnou stabilitu na bruslích a výborný přehled o hře.

Fanoušky Slavie v neděli lehce znervózněli, neboť na ledě se neobjevil slávistický kanonýr Žigmund Pálffy. Pálffyho situaci po zápase objasnil na tiskové konferenci asistent trenéra Slavie Ondřej Weissmann. „Pálffy nehrál, neboť má ze zápasu v Litvínově pohmožděný kotník, není to ale nic vážného.“ Právě z Pálffyho měli „Energetici“ asi největší strach. V této sezóně vstřelil slovenský kanonýr karlovarským brankářům tři branky a na jednu přihrál.

Vzájemné zápasy z letošní sezóny

13.kolo: SLAVIA – KARLOVY VARY 3:0

První letošní střetnutí se odehrálo ve vysočanské Sazka Areně a začalo lépe pro domácí Slavii. Již ve druhé minutě dorazil do sítě tehdejšího brankáře karlovarské Energie Zdeňka Šmída Pálffy střelu obránce Kloučka a domácí vedli 1:0. Pálffy měl prsty i v druhé brance domácích. Slovenský ostrostřelec křižnou přihrávkou našel Stümpela, který naznačil obětí branky, ale nakonec zasunul puk lišácky u bližší tyče – 2:0. Slavia si svůj dvoubrankový náskok ve druhé třetině pohlídala a utrápené Vary „dorazil“ šest minut před koncem utkání svojí druhou brankou v utkání Pálffy. Slovenská hvězda tak okořenila svoji rozlučku před odchodem do Skalice dvěma góly a jednou asistencí.

26.kolo: KARLOVY VARY – SLAVIA 1:4

Slávisté začali čtyř-zápasovou venkovní šňůru vítězstvím na karlovarském ledě. Brankový účet zápasu otevřel v 19.minutě Michal Sup, který tak potrestal vyloučení domácího obránce Kutláka. Domácí Energie vyrovnala šest minut po začátku druhé třetiny díky Milanu Kraftovi, jenž ukázkovou ranou překonal hostujícího gólmana Fraňka. Slavia rozhodla zápas v závěrečné třetině, která se povedla Tomáši Vlasákovi. Ten nejprve ve 44.minutě rozvlnil síť za brankářem domácího celku poté, co se mu podařilo do branky dorazit Vašíčkovu střelu. Třetí branku Slavie vsítil po úniku Pálffy a výsledek po krásné kombinační akci, která šla po ose Vlasák – Beránek pečetil Vašíček.

39.kolo: SLAVIA – KARLOVY VARY 3:2

V dresu Karlových Varů se na Slavii vrátil Roman Málek, ale ani jeho výkon na domácí tým nestačil. Domácí celek byl po celou první třetinu v náporu, který v branku dokázal přetavit až v 17.minutě Vašíček, jenž bekhendovou stahovačkou obelstil Romana Málka. Do kabin se šlo za stavu 2:0. Gól do šatny „vykouzlil“ Vondrka. Šikovné slávistické křídlo projelo po levém křídle, ze střední vzdálenosti napálilo puk na branku a ten zaplul přímo k tyči. Třetí branku Slavie přidal po závaru před Málkovou brankou Sup. Energie dokázala ještě do konce druhé třetiny alespoň snížil zásluhou Petra Kumstáta, který z úhlu dokázal přehodit slávistického gólmana Fraňka. Pět minut před koncem sice slávista Kopecký vsítil gól, ale pro předchozí zásah do Málkovy masky ho hlavní rozhodčí nemohl uznat. Brankový účet zápasu nakonec uzavřel hostující Alinč a Slavia tak vyhrála 3:2.

Autor Jan Beneda
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více
Historická bilance v extralize
SLAVIA - KARLOVY VARY
Celkem:
30   15 - 5 - 10  96:68
Doma:
15   11 - 1 - 3
Venku:
15    4 - 4 - 7
Postavení v tabulce
3.  Slavia         51    28 3 1 3 16   161:125   94
10. Karlovy Vary   51    20 2 5 0 24   132:133   69
Co mají oba týmy společného
Ze Slavii na hostování působí v Karlových Varech Roman Málek a Aleš Krátoška, slávistický dres oblékali v minulosti také František Ptáček, Jiří Polák a Jan Alinč. Ze současného kádru Slavie dříve nastupoval za Karlovy Vary David Hruška a oporou týmu byl brankář Petr Franěk. Na hostování do konce sezóny je ve Slavii brankář Zdeněk Šmíd, který oblékal červenobílý slávistický dres již v minulé sezóně.
Poslední zápasy
Vsetín – Karlovy Vary 1:5
Sparta – Karlovy Vary 2:3
Karlovy Vary – Jihlava 3:0
Pardubice – Karlovy Vary 5:0
Karlovy Vary – Vítkovice 2:3
Slavia – Vítkovice 5:2
Litvínov – Slavia 3:4
Slavia – Zlín 1:1pp
Liberec – Slavia 4:3
Znojmo – Slavia 3:5
Sestavy v minulém kole
Málek - Ptáček, Kutlák, Harant, J. Polák, Hlavačka, Krajíček, Bauer - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Kucharczyk, Alinč, Kraus - M. Dvořák, Kraft, A. Nedorost - V. Polák, Pech, Bednařík. Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Špaček, Žabka, Žižka, Graňák - D. Hruška, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Antoš - L. Havel, Beránek, Sup - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý.
Nejproduktivnější hráči
1. Ľubomír Hurtaj 46 10+19=29
2. Martin Hlavačka 49 7+19=26
3. Petr Kumstát 42 12+12=24
4. Milan Kraft 51 10+14=24
5. Jan Alinč 46 10+14=24
1. Josef Vašíček 51 20+22=42
2. Žigmund Pálffy 41 21+19=40
3. Jozef Stümpel 51 13+26=39
4. Jan Novák 51 5+30=35
5. Tomáš Vlasák 43 15+16=31
Brankáři
Roman Málek 22 – 1,92 – 94,35%
Ondřej Jirkův 1 – 0,00 – 100%
Lukáš Mensator 13 – 2,97 – 91,90
Petr Franěk 41 – 2,11 – 92,60%
Zdeněk Šmíd 25 – 2,79 – 91,03%
Lukáš Musil 4 – 3,53 – 85,51%