Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. března 2005

Jozef Stümpel: Záleží jen na nás, jak se k tomu postavíme

P r a h a - Po dvou odvetách na libereckém ledě se Bílí Tygři cítili být nahoře. V pátém utkání čtvrtfinálové série je však slávisté v Sazka Areně rychle poslali zpátky dolů na zem. Po výborném výkonu s nasazením odpovídajícímu play-off přejeli Liberec, který si odvezl debakl 2:7. V zápase opět pracovaly emoce především na straně hostů, kteří dělali zbytečné fauly a slávisté je potrestali čtyřmi góly v přesilovkách. Hattrickem se blýskl slovenský centr ve službách Slavie, Jozef Stümpel. ”Doufáme, že nám vítězství dodá ještě větší sílu,” pochvaluje si opětovné vedení v sérii. V úterý budou mít slávisté na svých hokejkách první mečbol – aby vybojovali postup do semifinále, musí vyhrát v Liberci a prolomit tak pravidlo můj dům, můj hrad.

V sérii dosud nejvíce zářil ze slávistické strany slovenský střelec Žigmund Pálffy, který v prvních čtyřech zápasech nastřílel pět branek. V pátém čtvrfinále převzal roli tahouna jeho dlouholetý parťák z útoku. Slavii po nevydařených zápasech na severu Čech pomohly změny v sestavě, spolu zůstala jen první řada vedená právě Jozefem Stümpelem. Slovo si vzal i hlavní kouč Vladimír Růžička a do žil hráčů vlil novou krev. Slávisté dali v Sazka Areně zapomenout na špatný výkon ze čtvrtého utkání, kdy nestačili na Bílé Tygry téměř v ničem. ”Změny se daly očekávat a jak to vypadá, byly to dobré změny. Potom co jsme hráli v Liberci, tak jsme se probrali, oživli jsme a začali jsme hrát o moc lepší hokej,” neušel rozdíl ve hře Jozefu Stümpelovi.

Do Liberce odjížděli slávisté s vedením dva nula na zápasy a s představou, že jeden zápas minimálně urvou. Předsevzetí se jim však nepodařilo přenést na led a na bojovně naladěný domácí celek nestačili a prohráli oba zápasy. V “sešívaném” táboře tak panovala nespokojenost. ”Určitě, když jedeme do Liberce a prohrajeme oba zápasy, navíc po takovém výkonu, jako ve čtvrtém utkání, tak musí přijít trošku jiné podněty. To přišlo a jsme rádi, že nám to dneska pomohlo,” narážel na proslov Vladimíra Růžičky.

Slávistický kouč a GM ví jak působit na hráče, má u nich přirozený respekt. Se zápasy v Liberci nemohl být spokojen, jako tygr v kleci pobíhal na střídačce už během čtvrtého duelu. Dohru mělo vše později při rozborech utkání a na tréninku. ”Růža byl tvrdý jako normálně,” odvětil zkušený slovenský útočník s úsměvem na dotaz, jak to vypadalo v kabině po neúspěšném výjezdu na sever Čech. ”Jsme kolektiv a nehráli jsme v Liberci dobře, tak bylo něco podobného asi na místě. Ale je lepší se zeptat spíš Růži, jaké jsou na to jeho názory. Určitě je někdy hlasitý, ale od toho tam trenér je, když jsou zlé situace, tak ví asi nejlíp, co musí použít na hráče, jaký k ním má mít přístup, aby to vzali co nejlíp a poučili se.”

Slavia odehrála v neděli výborný zápas, na všech hráčích byla vidět chuť do hry, touha porvat se o každý puk a nechat na ledě všechno pro vítězství. To možná někdy chybělo v zápasech v Liberci. Oba týmy odehrály během osmi dnů pět těžkých bitev, což je stálo určitě už hodně sil. ”Jsme na tom dobře. A doufáme, že vítězství nám dodá ještě větší sílu,” věří v psychickou výhodu Jozef Stümpel. Hokej v play-off si jedna z posil ze zámořské NHL užívá. ”Nasazení v play-off je dost velké, ale nevím jak bych to porovnal s NHL, tam je to zas jiné. Je to tady fajn, hraje se dobře. Je třeba těch vítězství co nejvíc,” má jediné přání.

V utkání dosáhl hattricku a výrazně tak přispěl k výhře Slavie. Navrch přidal ještě jednu asistenci a v play-off si tak vylepšil osobní sbírku na šest bodů. Vedle Pálffyho se dostává do herní pohody. ”Hattrick jsem naposledy dával v NHL, je to už pár let dozadu,” zavzpomínal. Jeho povedený kousek proti Bílým Tygrům ocenili fanoušci Slavie několika hozenými čepicemi, které přilétly na led a nakonec se dostaly až k novému majiteli. ”Moc je nesbírám, ale maséři mi nějaké přinesli. Hattrick mě určitě těší, ale hlavně že jsme vyhráli. Makali jsme od prvního do posledního hráče, bojovali, hráli důrazně,” hodnotil nejen svůj velký večer Jozef Stümpel.

Při svých gólech stál vždy na správném místě při přesilových hrách. Slavia využila v zápase hned čtyři, jednou se trefil i hračička Tomáš Vlasák po své další technické parádě. Trenérům vyšla varianta se čtyřmi útočníky ve speciální přesilovkové formaci. ”Trénovali jsme to tak, nastaly tam navíc nějaké změny. V Liberci nám nevyšla skoro žádná přesilovka, byli jsme v nich mizerní a tak jsme se to snažili vylepšit. Neměli jsme tam skoro žádné střely na bránu. Doufáme, že to už bude tak pokračovat, protože přesilovky rozhodují zápasy,” zopakoval známou pravdu, v play-off platící dvojnásob. Zakončení tentokrát vyšlo na něj, třikrát se nemýlil. ”Všichni jsme tam na to, abychom dávali góly a je jedno, kdo má jaký úkol. Taktika je jasná - dotáhnout puk do třetiny, vytvořit si co nejvíc šancí. Nejlepší by bylo dát gól z každé přesilovky.”

Libereckými hráči stejně jako v prvním utkání cloumaly emoce, které neudržely na uzdě hlavně v závěru, již za rozhodnutého stavu. Celkem dostaly tři desetiminutové tresty a dalších 36 trestných minut. Své úlety měly i dvě velké opory – brankář Milan Hnilička, který dostal “desítku“ a od třetí třetiny zápas už jen sledoval z lavičky, a obránce Jaroslav Modrý. Tomu se to stalo už poněkolikáté v sérii, v závěru se “blýskl“ nevybíravým zákrokem na Michala Supa i další bek se zkušenostmi z NHL, Jiří Fischer. Nedisciplinovanost soupeře využili slávisté při dvojnásobných přesilovkách k navýšení skóre až na sedm branek. ”Bylo to trochu směšné, když už byl zápas dávno rozhodnutý. V závěru tam dělaly zákeřné fauly a to se nedělá,” kritizovalo počínání Bílých Tygrů ofenzivní eso červenobílých. Jozef Stümpel se před bránou několikrát potkal i se spoluhráčem z L.A., obráncem Modrým, který mu řádně masíroval záda. ”Probereme to až po sérii, teď není čas,” řekl o vzájemných soubojích.

Debakl by podle vlastních slov libereckých hráčů neměl na Bílých Tygrech zanechat žádné stopy, ale závěr pátého zápasu ukázal, že se s vysokou porážkou smiřovali těžko. Misky vah se opět výrazně naklonily na stranu Slavie, ale v úterý se budou liberečtí moci spolehnout na domácí prostředí v téměř nedobytné tvrzi jménem Svijanská Aréna. Slavia naopak přijede do Liberce s jediným cílem – ukončit sérii a zajistit si tak postup do semifinále. Jak na to? ”Těžko povídat, jak to bude vypadat. Recept není, záleží jen na nás, jak se k tomu zápasu postavíme. Když budeme hrát jako dneska, tedy hrát do těla, jednoduše, hodně bruslit a dávat góly jako při zápasech doma, tak máme velkou šanci vyhrát,” myslí si Jozef Stümpel. Do Liberce by měl i podle slov asistenta trenéra Ondřeje Weissmanna odjet odhodlaný celek. ”Jsme rádi, jak jsme dnešní zápas zvládli, byl to daleko bojovnější výkon než v Liberci. Když tam budem hrát v šestém zápase jak dnes, tak nemusíme mít obavy.” Zatím ve čtvrtfinálové sérii mezi Slavií a Libercem stoprocentně platí, že vyhrávají jen domácí – podaří se toto pravidlo prolomit Slavii?

Pavel Kolařík: Snad je debakl pořádně rozhodí

Do “černého” se trefil po hodně dlouhé době. V šesté minutě se dostal k odraženému puku, napřáhl na modré a při signalizované výhodě ho poslal tvrdou střelou po ledě do liberecké sítě. Obránce Pavel Kolařík střelecky načal na góly bohaté utkání a dostal Slavii do vedení. Radoval se z premiérového gólu sezóny. ”Je to dobrý pocit, ale je jedno, že tam spadnul až dneska. Hlavně, že jsme vyhráli,” hřál dvaatřicetiletého obránce především konečný výsledek.

Při gólové situaci trošku využil špatného postavení Milana Hniličky, který reagoval na nahození Tomici, ale to se odrazilo před slávistické beka a liberecký gólman se už nestihl přesunout a puk mu proletěl mezi betony. ”Byl tam odražený puk, šlo to z druhého kouta a Hnilička se přesouval. Asi i díky tomu mi to tam padlo.” Byl to také první gólový příspěvek od obránců Slavie v play-off. ”To ani nevím, my jsme všichni chtěli víc střílet,” prozradil jednoduchý recept na góly sváteční střelec. To se Slavii určitě vyplatilo, navíc ještě spálila řadu dalších šancí, když si především v závěru počínala už v exhibičním duchu. A k tomu ještě připočtěme několik nastřelených tyček.

Z Liberce odjížděli slávisté po dvou odvetách s prázdnou a v Sazka Areně se tak vlastně začínalo od znova. Svěřenci Vladimíra Růžičky si před pátým zápasem dobře uvědomovali, že teď je třeba zabrat. ”Hlavně ten druhý zápas v Liberci nebyl ideální, to srdíčko tam trošku chybělo,” přiznal za celý tým Pavel Kolařík. O sto procent lepší přístup přivedl Slavii k třetímu vítězství v sérii, navíc sedmigólový příděl by mohl nahlodat sebevědomí Bílých Tygrů. Tým šlapal na vysoké obrátky a po zásluze vyhrál. ”Nevím co to udělá se sérií, ale doufám, že je to pořádně rozhodí,” spiklenecky se usmíval slávistický bek.

V Liberci to budou mít slávisté těžké, na domácí prostředí borci z pod Ještědu hodně spoléhají. ”Musíme hrát úplně to samé co dneska, tedy ze zabezpečené obrany, jít po nich, napadat je při rozehrávce, dohrávat je. Prostě hlavně tam musí být nasazení.” Už takhle se série natáhla na šest zápasů a není vyloučena možnost, že by musel rozhodovat až poslední sedmý duel. To už si ale všichni na Slavii nepřejí. Do Liberce pojedou s respektem, ale s jasným cílem. ”Věděli jsme už od začátku, že to bude těžká série. Liberec hraje výborně, dobře bruslí a doma jsou ještě lepší. Prostě jsme tušili, že to nebude jednoduché,” chválí soupeře, ale zároveň věří vítěznému duchu ve Slavii.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více